Apa itu Stratis?

Stratis ialah platform pembangunan blockchain untuk perniagaan perusahaan untuk membuat aplikasi dengan mudah pada rantaian blok peribadi tertentu. Kerangka API Stratis membolehkan organisasi mempercepat penciptaan blockchain mereka dan mempermudah proses pembangunan yang terlibat dengannya.

Walaupun syarikat ini mensasarkan institusi kewangan, perniagaan yang berminat untuk memasukkan blockchain boleh mendapat manfaat daripada projek ini. Mereka juga bekerjasama dengan syarikat makanan laut, Benang Bumi.

Stratis mengambil pendekatan pelaksanaan yang lebih praktikal daripada projek blockchain lain yang serupa. Selain membina platform, pasukan itu menawarkan perkhidmatan perundingan kepada perniagaan yang mungkin memerlukan bimbingan dalam bekerja dengan teknologinya. Mereka juga bekerjasama dengan klien dalam membangun dan mengehoskan aplikasi terdesentralisasi sehingga mereka dapat memahami sepenuhnya keperluan kontrak pintar mereka.

Dalam panduan Stratis ini, kita akan membahas:

Bagaimana Stratis Berfungsi?

Stratis bukan duit syiling. Ini adalah platform Blockchain-as-a-Service (BaaS) yang memudahkan pengembangan aplikasi berasaskan blockchain. Dengan menggunakan pelanggan Stratis lite, rantai sampingan, dan API yang mantap, anda mendapat kelebihan blockchain tanpa perlu menyokong keseluruhan rangkaian blockchain.

Blockchain-as-a-Service (BaaS)

Sebagai platform BaaS, Stratis menjadi tuan rumah blockchain yang berjalan di rangkaian melalui cloud. Tidak perlu mengekalkan nod pelanggan sepenuhnya untuk mengakses atau bekerja dengan blockchain khusus anda. Ini membebaskan sumber daya untuk organisasi yang sebaliknya akan menghabiskan banyak masa dan sumber daya untuk melakukannya.

Penerapan Satu Klik

Mirip dengan Ark, Stratis memfokuskan pada kemudahan penggunaan melalui pelaksanaan penyebaran blockchain satu klik. Anda boleh menggunakan rantai sisi yang dapat disesuaikan dengan cepat dengan banyak ciri luar kotak yang terdapat di rantai induk utama. Keseluruhan rangkaian hanya dengan satu klik.

Pengedar satu klik berkembang lebih jauh daripada blok block Stratis. Anda juga boleh menggunakan sidechain ke platform utama lain seperti Bitcoin, Ethereum, Lisk, dan BitShares memanfaatkan ciri yang tidak ditawarkan secara asli di dalam rumah.

Rantai Sampingan

Setiap blockchain yang anda gunakan menggunakan Stratis adalah rantai sisi peribadi. Rantai sampingan memungkinkan untuk disesuaikan sementara masih memanfaatkan infrastruktur selamat dari rantai induk.

Selain itu, anda boleh membuat perubahan pada blockchain khusus anda tanpa mempengaruhi rantai lain di rangkaian.

Rantai Sampingan Stratis

Rantai Sampingan Stratis

Platform ICO

Bercabang sedikit di luar pengembangan perusahaan, pasukan juga telah membuat platform ICO. Dengan platform ICO, anda boleh menjadi tuan rumah ICO anda sendiri di rangkaian blockchain Stratis.

Stratis telah bekerjasama dengan Onfido untuk memberikan cek KYC untuk setiap ICO dan menyatukan Changelly untuk memberi anda kemampuan untuk menyokong lebih dari 50 mata wang yang berbeza sebagai sumbangan ICO.

Identiti Stratis

Sama seperti Civic, Stratis Identity pada dasarnya menyimpan identiti pada blockchain. Anda boleh menggunakan aplikasi untuk mengesahkan pemilikan perniagaan untuk pelaburan, mengesahkan tarikh dalam talian adalah siapa yang mereka katakan, atau bahkan membuktikan identiti anda sendiri. Anda mengawal dengan tepat berapa banyak maklumat peribadi yang ingin anda kongsi.

Tanda Stratis (STRAT)

Token Stratis (STRAT) adalah mata wang kecairan rangkaian. Ia bertindak sebagai mata wang pemindahan nilai perantaraan di rangkaian.

Senibina Stratis

Stratis dibina di atas Platform nod penuh Bitcoin menggunakan perpustakaan C #, Microsoft .NET, dan NBitcoin. Pasukan itu memilih untuk menggunakan C # dan bukannya C ++, bahasa utama Bitcoin Core, kerana itu lebih senang dijaga dan lebih berleluasa dalam aplikasi perniagaan.

Stratis terdiri daripada tiga komponen yang mengawal lapisan berasingan nod blockchain:

  • Nod Penuh Stratis Bitcoin
  • Konsensus Lib
  • NBitcoin

Nod Penuh Stratis Bitcoin berinteraksi dengan Lapisan Antara Muka, Lapisan Infrastruktur, dan Lapisan Dasar Node. Node bertanggungjawab secara berkesan terhadap API, antara muka pengguna, dan peraturan untuk menyimpan dan mengesahkan transaksi.

Konsensus Lib secara langsung dari Bitcoin Core dan menyediakan sebahagian daripada kod untuk Consensus Layer untuk menentukan apa yang dianggap sebagai blok yang sah.

NBitcoin mengisi jurang yang tersisa dari Consensus Layer dan juga menangani mesej antara node di Network Layer.

Senibina Stratis

Senibina Stratis

Pasukan Stratis & Pertandingan

The Stratis pasukan beribu pejabat di United Kingdom tetapi mempunyai anggota yang tersebar di seluruh dunia. Beberapa orang dalam pasukan pengurusan mereka mahir dalam pengembangan perisian perusahaan menggunakan .NET dan C # – tanda positif memandangkan itu adalah dua bahasa utama projek.

Chris Trew, pengasas dan CEO, mempunyai pengalaman lebih dari 10 tahun dalam perusahaan IT dan merupakan sukarelawan pemaju untuk projek Blitz.

ahli stratis

Pasukan Kepimpinan

Sejak awal, Trew bekerjasama dengan Nicolas Dorier untuk bergabung NBitcoin. Dorier bukan sahaja menulis NBitcoin tetapi juga bekerja secara langsung di Bitcoin Core dan menulis buku Blockchain Programming in C #.

Pasukan ini terus aktif sejak ICO 2016 platform. Mereka melancarkan platform ICO pada Mei 2018, Stratis Identity (iOS) pada bulan Julai, dan menjadi rakan Microsoft yang diperakui pada bulan Oktober.

Nombor Penuh Stratis, Kontrak Pintar C #, dan Rantai Sampingan sudah ada dalam alpha. Dan, pasukan merancang untuk melancarkannya ke pasaran pada akhir 2018 atau awal tahun 2019.

Pertandingan

Stratis bersaing dengan projek BaaS lain di ruang yang semakin tepu tetapi raksasa.

Kerugian mungkin merupakan pesaing langsung terbesar dalam menawarkan bidang sampingan untuk perniagaan. Walau bagaimanapun, Lisk ditulis dalam Javascript (bukan C #) dan mempunyai rantai sampingan yang lebih tersedia untuk umum. Kerahsiaan yang berkurang mungkin memberi keuntungan kepada syarikat yang ingin menjaga kod mereka sebagai hak milik.

Oleh kerana itu, kedua-dua projek dapat mencari ceruk di pasaran yang berasingan.

Seperti Lisk, Tabut garpu dari Crypti dan juga bersaing dengan Stratis. Platform ini menyokong pelbagai bahasa di luar C # sementara masih memanfaatkan rangkaian sampingan.

Stratis menggunakan algoritma Proof-of-Stake untuk mencapai kata sepakat rangkaian sedangkan pesaing yang disebutkan sebelumnya menggunakan algoritma pengundian Proof-of-Stake Delegated.

Sebilangan orang juga mungkin melihat Ethereum sebagai pesaing kerana kemampuan dapp projek. Walau bagaimanapun, fokus pasukan untuk membuat perisian khusus untuk pelanggan perusahaan dan perkhidmatan perundingan mereka mengurangkan perbandingan ini.

Berniaga

Stratis mengadakan ICO pada bulan Jun dan Julai 2016 di mana mereka membesarkan 915 Bitcoin.

Harga STRAT kekal relatif sekitar $ 0,05- $ 0,10 (~ 0,00007-0,00008 BTC) dari ICO hingga Mei 2017. Pada masa itu, ia melonjak ke lebih dari $ 10.00 (~ 0.0038 BTC) sebelum dengan cepat turun ke $ 2.50 (~ 0.001 BTC) dalam Julai.

Harga mengalami lonjakan lagi pada akhir bulan Julai, tetapi turun hingga bulan November, terutama dalam nilai BTC. Pada awal tahun 2018, STRAT mencapai harga sepanjang masa sekitar $ 21.21 (~ 0.00137 BTC) bersempena dengan jangkaan akhir 2017 / awal 2018. Sejak itu, harga STRAT biasanya mengikuti trend pasaran umum. Ia kekal relatif sekitar $ 1.00 (~ 0.0002 BTC) sejak beberapa bulan terakhir.

Nilai STRAT cenderung meningkat apabila lebih banyak perniagaan menggunakan platform Stratis dan lebih banyak organisasi membina dapps (aplikasi terdesentralisasi) di atasnya. Menariknya, pencapaian tonggak pembangunan nampaknya tidak banyak mempengaruhi harga.

Tempat Beli STRAT

Anda boleh membeli STRAT di beberapa platform yang berbeza – yang paling terkenal ialah Bittrex dan Binance. Kedua-dua bursa ini menyokong STRAT sebagai pasangan perdagangan dengan Bitcoin dan Ethereum; namun begitu, Perdagangan Bitcoin biasanya mempunyai jumlah yang lebih banyak.

Anda perlu membeli Ethereum atau Bitcoin sebelum berdagang di platform ini. Anda boleh melakukannya di bursa lain seperti GDAX atau Gemini dan kemudian pindahkan syiling anda untuk mendapatkan STRAT anda.

Untuk senarai pertukaran yang lengkap yang menawarkan STRAT, kunjungi CoinMarketCap.

Tempat menyimpan STRAT

Anda mempunyai tiga pilihan hebat untuk digunakan ketika menyimpan STRAT anda:

  1. Teras Stratis
  2. Dompet Angin
  3. Dompet Perkakasan Lejar

Teras Stratis

Stratis Core adalah pilihan yang disyorkan untuk mengekalkan STRAT anda. Ini adalah satu-satunya dompet yang membolehkan anda meletakkan syiling anda untuk menerima ‘dividen’ dari platform. Stratis menggunakan algoritma konsensus PoS untuk mengekalkan kesahan rangkaian yang bermaksud bahawa anda menerima STRAT tambahan ketika anda mempertaruhkan STRAT di dompet anda.

Dompet Angin

Menyegerakkan blockchain ke dompet bertaruh boleh menjadi proses yang memakan masa terutama jika anda mempunyai sambungan internet yang lemah. Sekiranya anda hanya ingin menghantar dan menerima dana, anda harus melihat ke Breeze Wallet. Ia menyokong baki Bitcoin juga.

Pilihan ringan ini boleh didapati di Sistem Windows, Mac, dan Unix.

Selain itu, Breeze Wallet mempunyai variasi dengan fungsi privasi. Protokol Privasi Breeze merangkumi pemusing syiling dan menukar teknologi untuk menambahkan nama pengguna anda. Ia tersedia di platform yang sama dengan Breeze Wallet standard.

Dompet perkakasan lejar

Kedua-dua Ledger Nano S dan Ledger Blue menyokong STRAT. Malangnya, dompet Ledger tidak menggunakan Stratis Core, jadi anda juga tidak dapat mempertaruhkan duit syiling anda jika anda memilih pilihan ini.

Anda harus mempertimbangkan dompet Ledger jika perhatian utama anda adalah keselamatan dana anda. Wang syiling anda di luar talian semasa menggunakan Buku Besar yang mengurangkan sebarang risiko penggodam atau perisian yang mengancam.

Kesimpulannya

Stratis adalah platform Blockchain-as-a-Service yang menarik yang menghadapi persaingan sengit dari projek-projek terkenal lain. Syarikat ini mempunyai pasukan pengurusan yang kuat dengan pengetahuan mendalam mengenai seni bina protokol yang mendasari serta pengalaman bertahun-tahun bekerja dengan pelanggan perusahaan. Pasaran perusahaan cukup besar sehingga dapat dilaksanakan beberapa projek BaaS ini untuk berjaya.

Dengan sokongan penggunaan satu klik untuk blockchain lain, organisasi dapat memanfaatkan ciri unik lain sambil tetap menggunakan platform pengembangan Stratis.

Di luar itu, dedikasi pasukan untuk sokongan penuh melalui perundingan blockchain mereka harus memberi pertolongan kepada klien yang mereka perlukan untuk berkembang dalam ekosistem blockchain yang baru dan seringkali membingungkan ini.

Catatan Editor: Artikel ini dikemas kini oleh Steven Buchko pada 12.03.18 untuk mencerminkan perubahan terkini projek ini.

Sumber Stratis Tambahan

Laman web

Reddit

Twitter

Tidak setuju

Github