Apakah Token Perhatian Asas?

Basic Attention Token (BAT) adalah berasaskan Ethereum token pengiklanan digital.

The misi dari pasukan BAT adalah untuk memperbaiki keadaan ruang iklan digital semasa di mana pengguna tidak dijejaki secara tidak sedar, penerbit menghadapi masalah untuk mengewangkan kandungan, dan pengiklan terus menjadi mangsa penipuan.

Pendapatan iklan digital dengan cepat dimonopoli oleh dua anak besar di blok: Facebook dan Google. Kedua-dua syarikat ini sahaja menerima 73% daripada semua dolar iklan dalam talian. Pasukan di sebalik Token Perhatian Asas mahu mengubahnya.

BAT memotong orang tengah dari proses pengiklanan. Pengguna dibayar untuk menonton iklan mereka, dan penerbit menerima sebahagian besar pendapatan iklan secara langsung. Selain itu, pengiklan memperoleh ROI yang lebih baik dan data yang lebih tepat untuk dianalisis menggunakan BAT.

Dalam panduan Basic Attention Token ini, kami merangkumi:

Bagaimana Token Perhatian Asas Berfungsi?

Pada masa ini, satu-satunya penyemak imbas web yang dapat menggunakan Token Perhatian Asas adalah Penyemak Imbas Berani – penyemak imbas yang dibuat oleh pasukan pengembangan BAT. Asal mereka peta jalan untuk tahun 2018 menyatakan bahawa sistem BAT akan disatukan ke penyemak imbas dan aplikasi lain pada akhir tahun ini. Namun, seolah-olah mereka mendorongnya keutamaan.

Dengan menggunakan kontrak pintar, pengiklan mengirim iklan dengan pembayaran token dalam keadaan terkunci kepada pengguna. Apabila pengguna melihat iklan tersebut, mereka akan menerima sebahagian daripada pembayaran token tersebut. Penyemak imbas Brave juga menerima sebahagian pembayaran token. Selebihnya pembayaran diserahkan kepada penerbit yang menghoskan iklan.

Bagaimana BAT berfungsi

Pemangku Kepentingan Ekosistem Perhatian Asas

Sebagai pengguna, anda dapat menghabiskan BAT anda untuk beberapa perkara di penyemak imbas termasuk artikel dan produk premium, sumbangan kepada penyedia kandungan, atau perkhidmatan foto dan data beresolusi tinggi. Ekosistem BAT bahkan boleh berkembang untuk menggunakan pembayaran mikro untuk komen dan pengundian naik / turun di forum.

Sistem seperti ini bermanfaat untuk semua orang di ruang iklan digital.

  1. Pengguna dapat melayari web secara peribadi sekali lagi sambil mengewangkan perhatian mereka.
  2. Penerbit dapat memperoleh sebahagian besar pendapatan yang sebelumnya hilang oleh bot dan orang tengah.
  3. Pengiklan menerima data yang lebih baik mengenai kempen yang membolehkan mereka menargetkan mesej mereka dengan lebih berkesan.

Apakah Penyemak Imbas Berani?

The Penyemak imbas berani adalah penyemak imbas web sumber terbuka yang dibuat oleh pasukan BAT. Dengan fokus pada privasi dan kepantasan, penyemak imbas menyekat iklan dan pelacak yang mengganggu secara automatik. Malah penyekat iklan terkemuka di penyemak imbas tradisional membiarkan beberapa iklan dan pelacak memantau tingkah laku anda. Berani menghalang mereka semua.

Ia juga meningkatkan setiap laman webnya untuk menggunakan protokol HTTPS, menambahkan lapisan keselamatan tambahan ketika anda melihat-lihat.

Laman Utama Penyemak Imbas Brave

Laman Utama Penyemak Imbas Brave

Penyemak imbas Brave menggunakan sistem buku besar latar belakang untuk mengesan laman web dan kandungan mana yang anda habiskan sebahagian besar masa sehingga dapat membayar penerbit dengan sewajarnya.

Walaupun penyemak imbas sentiasa memberi perhatian kepada anda, maklumat ini adalah tidak dikenali sepenuhnya, dan anda maklumat peribadi tidak pernah meninggalkan peranti anda.

Penyemak imbas Berani juga melacak perhatian yang anda curahkan untuk iklan.

Anda Nilai Perhatian untuk setiap iklan dikira berdasarkan waktu tambahan iklan dilihat dan jumlah piksel iklan yang dapat dilihat sebanding dengan kandungan yang relevan.

Menggunakan pembelajaran mesin pada Nilai Perhatian anda untuk iklan yang berbeza membolehkan penyemak imbas Berani menayangkan iklan yang paling relevan dengan apa yang anda mahu lihat – kemenangan bagi pengguna dan pengiklan. Pasukan berpendapat bahawa strategi pembelajaran mesin mereka membuat kandungan yang lebih relevan daripada sistem penjejakan pihak ketiga yang dapat dihasilkan.

Lejar Berani

Penyemak imbas Brave menggunakan lejar untuk mengesan aktiviti dalam talian anda.

Lebih 150 penerbit telah bekerjasama dengan BAT untuk bergabung Pembayaran Berani, perkhidmatan pembayaran mikro di penyemak imbas Brave. Beberapa penerbit yang paling terkenal termasuk Wikihow, Archive.org, dan Smashing Magazine. Jangkakan pengumuman perkongsian tambahan ketika platform berkembang.

Pasukan Token Perhatian Asas & Kemajuan

Diumumkan secara rasmi pada bulan Mac 2017, platform BAT agak muda. Projek ini berjaya menjual token pada bulan Mei, meningkat $ 35 juta dalam masa kurang dari 30 saat. Sejak itu, pasukan pembangunan telah mencapai banyak tonggak peta jalan. Mereka melancarkan penyemak imbas Brave, menyatukan dompet BAT ke dalam penyemak imbas, menambahkan sokongan untuk Twitch / YouTube, dan mula mencuba iklan ikut serta di mana anda memperoleh ganjaran kerana melihatnya.

Penyemak imbas Brave kini mempunyai lebih dari tiga juta pengguna aktif bulanan. Terdapat lebih daripada 18,000 penerbit yang disahkan Berani.

The Pasukan BAT terdiri daripada beberapa pemukul berat – salah satu makhluk yang paling terkenal Brendan Eich, pengasas dan ketua berwawasan. Eich membuat Javascript (ya, itu Javascript) dan bersama-sama mengasaskan projek Mozilla yang menuju ke Firefox. Sekiranya ada orang yang anda mahukan menerajui syarikat pengiklanan berasaskan penyemak imbas baru, ini adalah lelaki ini.

Siapa yang menarik perhatian anda? Siapa yang memiliki pengalaman melayari laman web anda? Siapa yang dibayar? Sekiranya bukan anda, maka anda adalah “produk”.

Masa untuk dibayar.@Berani

– BrendanEich (@BrendanEich) 8 April 2016

Projek ini mempunyai lembaga penasihat terkenal dengan tokoh seperti Zooko Wilcox, pengasas dan CEO Zcash, dan Ankur Nandwani, pengurus produk di Coinbase.

BAT telah bekerjasama dengan Uphold untuk menyediakan perkhidmatan dompet. Dan, di bahagian penerbit, bekerjasama dengan Dow Jones Media Group. Selain itu, platform Brave Publisher menggunakan perkhidmatan identiti Civic.

Pesaing

BAT adalah salah satu daripada segelintir projek cryptocurrency yang memfokuskan pada iklan digital. Satu-satunya syarikat nota lain ialah AdEx yang juga mewujudkan pertukaran iklan yang terdesentralisasi. Perbezaan utama antara keduanya adalah AdEx memberi tumpuan kepada pengiklanan (khusus pada video) semasa Token Perhatian Asas berkembang melebihi pengiklanan untuk memasukkan kandungan premium, sokongan penerbit, sumbangan mikro, dll.

Bekalan Token Perhatian Asas

Pada masa penulisan ini, terdapat 1 bilion token BAT beredar. 200 juta token tambahan dikunci di kolam untuk pengembangan produk, dan 300 juta token adalah sebahagian dari kumpulan pertumbuhan pengguna (UGP).

Banyak cryptocurrency yang popular menggunakan beberapa bentuk perlombongan (proof-of-work) atau staking (proof-of-stake) untuk melepaskan duit syiling tambahan ke dalam ekosistem. Token Perhatian Asas berbeza dalam hal ini. Setelah kumpulan pertumbuhan pengguna kosong, tidak ada lagi token yang akan memasuki edaran.

Pasukan ini menggunakan UGP untuk memberi insentif kepada orang ramai untuk turut serta dalam ekosistem BAT. Mulai bulan Jun 2018, mereka mula memberi penghargaan kepada pengguna awal penyemak imbas Brave dengan Bernilai $ 500,000 ganjaran BAT – satu-satunya syarat ialah anda mesti menghabiskan ganjaran tersebut di platform Berani. Sekiranya anda tidak menggunakan BAT dalam 90 hari, mereka akan dimasukkan semula ke dalam UGP untuk diedarkan.

Berniaga

BAT mencecah paras tertinggi pertama ~ $ 0.327 (~ .00012950 BTC) sejurus selepas ICO pada bulan Jun 2017. Token itu kemudian mengalami nasib yang sama yang dilihat oleh sebahagian besar pasaran crypto dan turun harga sehingga Ogos 2017. Dari bulan Ogos hingga awal Pada tahun 2018, harga syiling merasakan kesan pasaran lembu dan mencapai tahap tertinggi sepanjang masa hanya lebih dari $ 0.864 (0.000058 BTC).

Harga BAT merasakan kesan pasaran beruang berikut. Namun, ia tidak jatuh sama seperti saudara kripto. Sejak permulaan musim gugur 2018, duit syiling telah mengalami tiga tunjuk perasaan: satu pada bulan April, satu pada bulan Julai, dan terakhir, perhimpunan November semasa. Kenaikan harga November 2018 disebabkan secara langsung oleh Coinbase pengumuman untuk menyenaraikan Basic Attention Token sebagai aset yang boleh diperdagangkan.

Dengan pelancaran penyemak imbas Brave sudah ada di buku, penggunaan BAT akan menjadi pemangkin utama pergerakan harga positif yang bergerak maju. Penerapan ini dapat berupa peningkatan penggunaan Berani, penyemak imbas lain yang menerapkan BAT, atau lebih banyak penerbit dan pengiklan yang memanfaatkan sistem.

Tempat Beli BAT

Anda boleh membeli BAT sebagai pasangan perdagangan dengan Bitcoin (BTC) di Bittrex dan Binance. Ia juga boleh ditukar dengan Ethereum (ETH) di platform tersebut, tetapi dengan jumlah yang jauh lebih rendah.

Sehingga November 2018, anda juga dapat membeli BAT dengan harga USD di Coinbase Pro (sebelumnya GDAX). Adalah selamat untuk menganggap bahawa ia akan segera tersedia di Coinbase juga.

Anda juga menerima BAT dengan menggunakan penyemak imbas Berani. Sebagai pengguna awal penyemak imbas, anda akan menerima penghargaan sehingga 5 BAT sebulan. Setelah pasukan melepaskan sepenuhnya iklan ikut serta, anda akan mula menerima BAT untuk melihat iklan juga.

Untuk senarai penuh pertukaran di mana anda boleh membeli BAT, lawati CoinMarketCap.

Tempat menyimpan BAT

Kerana ia adalah token ERC20, anda boleh menyimpan BAT di mana-mana dompet yang serasi dengan ERC20. MyEtherWallet adalah pilihan yang bagus.

Sekiranya anda ingin menyimpan dana anda dalam dompet perkakasan (sesuatu yang sangat kami cadangkan), dompet perkakasan Ledger Nano S atau Trezor juga berfungsi dengan baik.

Yang paling penting, anda boleh menyimpan BAT di dompet penyemak imbas Brave.

Kesimpulannya

Token Perhatian Asas adalah salah satu daripada beberapa cryptos di luar sana dengan pasukan rockstar, kes penggunaan langsung, dan produk yang berfungsi. Lebih mengagumkan, pemimpin keseluruhan projek telah menghasilkan satu penyemak imbas yang popular, Firefox, dan mempunyai hubungan untuk melaksanakan BAT ke yang lain yang sudah ada.

Oleh kerana kandungan terus menjadi penting di web, BAT dapat membentuk cara penyedia, pengiklan dan pengguna berinteraksi satu sama lain mulai sekarang.

Catatan Editor: Artikel ini dikemas kini oleh Steven Buchko pada 11.07.2018 untuk mencerminkan perubahan terkini projek ini.

Sumber Token Perhatian Asas Tambahan

Laman web

Twitter

Sedang

Reddit

Telegram