Apa itu VeChain?

VeChain adalah syarikat Blockchain-as-a-Service dengan misi untuk membina “ekosistem perniagaan tanpa kepercayaan dan diedarkan untuk membolehkan aliran maklumat yang telus, kerjasama yang cekap, dan pemindahan nilai berkelajuan tinggi.”

Projek telah wujud selama lebih dari dua tahun dan sudah mempunyai pelanggan menggunakan produk yang berfungsi – masih jarang berlaku di crypto hari ini. Beberapa industri termasuk barang mewah, pertanian, logistik, makanan / ubat-ubatan, dan pemerintah sudah menggunakan teknologi blockchain VeChain.

https://files.coinmarketcap.com/static/widget/currency.js

VeChain banyak melakukan. Dengan menggunakan teknologi, anda dapat mengesan barang melalui rantai bekalan, memastikan keaslian dan kualiti barang, serta menjaga kawalan kualiti produk makanan.

Dalam gambaran keseluruhan ini, kami akan mengambil pendekatan peringkat tinggi yang meliputi:

Bagaimana VeChain Berfungsi?

VeChain bermula terutamanya sebagai syarikat rantaian bekalan blockchain tetapi sejak itu telah berkembang menjadi sebuah syarikat yang lengkap Platform DApp (lebih lanjut mengenai ini kemudian).

Kepercayaan Rantaian Bekalan

VeChain menggunakan gabungan teknologi blockchain dan buatan mereka sendiri cip pintar untuk mengesan item sepanjang kitaran hidup mereka. Cip pintar boleh dilaksanakan dalam pelbagai item IoT seperti Cip NFC, pelacak RFID, atau kod QR.

Walaupun ini mungkin bukan teknologi yang paling menarik, ia berperanan penting dalam memastikan kualiti produk di seluruh industri. Mari kita lihat sektor barang mewah sebagai satu contoh.

Industri barang mewah disusun dengan barang palsu – bernilai lebih $ 450 bilion. Dengan barang seperti dompet Louis Vuitton bertukar tangan beberapa kali semasa pengeluaran dan pengedaran, anda perlu mempercayai bahawa orang sebelum anda menyampaikan sesuatu yang asli.

rantaian bekalan tradisional

Rantaian Bekalan Tradisional

VeChain, seperti syarikat blockchain lain, menghilangkan keperluan untuk kepercayaan ini. Pada setiap langkah proses, anda dapat mengimbas cip pintar pada setiap item untuk menjamin anda menerima apa yang seharusnya. Oleh kerana blockchain adalah lejar yang tidak berubah, anda boleh mempercayai bahawa anda menerima maklumat yang tepat.

Walaupun masih belum tersedia, tidak gila jika menganggap bahawa teknologi ini akan berada di tangan pengguna tidak lama lagi. Tidak lama lagi, anda dapat memeriksa keaslian kacamata hitam berdiri di pasar lambak dengan imbasan pantas dari telefon anda.

Logistik Rantaian Bekalan

Di luar perlindungan palsu, VeChain juga meningkatkan sistem logistik melalui pengesanan produk yang dipermudahkan. Logistik adalah kompleks dan sering merangkumi beberapa sistem berasingan yang berbeza di antara perniagaan. Oleh kerana itu, mengesan produk dalam rantaian bekalan boleh menjadi kesakitan yang besar. Ini benar terutamanya apabila data harus dimasukkan secara manual atau ketika beralih antara proses.

Dengan menggunakan VeChain, anda hanya mengimbas cip pintar item untuk mendapatkan semua data yang berkaitan. Ini memberi perniagaan maklumat yang sentiasa terkini dan akaun yang tepat untuk setiap item.

Bersepadu dengan peranti IoT, VeChain juga membantu kawalan kualiti. Ini sangat berguna dalam industri makanan dan pertanian di mana sesuatu seperti perubahan suhu beberapa darjah boleh merosakkan keseluruhan kumpulan produk.

VeChain Thor

Pada Februari 2018, VeChain dijenamakan semula ke VeChain Thor. Penjenamaan semula itu memindahkan syarikat di luar rantaian bekalan ke dalam penyelesaian dapp perusahaan yang lebih umum serupa dengan Ethereum. Platform baru menggunakan dua token berbeza: Token VeChain (VET) dan Token VeThor (VTHO).

VeChains Dua Token

Dua Token VeChain

Token VeChain (VET)

Sebelum pelaksanaan mainnet VeChain, satu-satunya token di rangkaian adalah VEN, pengganti ERC20. Setelah pasukan berpindah dari Ethereum ke blockchain mereka sendiri, mereka menukar token VEN untuk VET pada pertukaran 1: 100.

VET digunakan oleh syarikat sebagai mata wang pembayaran pintar untuk menjalankan aktiviti perniagaan di blockchain. Perniagaan yang memiliki lebih banyak VET diberi keutamaan yang lebih tinggi dan lebih banyak hak pada blockchain.

Token VeThor (VTHO)

Sebagai pemegang VET, anda menerima VTHO yang boleh anda gunakan untuk melaksanakan kontrak pintar dan menjalankan aplikasi di blockchain. Mekanisme ini serupa dengan cara NEO menghasilkan GAS untuk pemegangnya.

Kadar penjanaan asas VTHO untuk pemegang VET adalah:

0.000432 VTHO setiap VET sehari

Nombor ini adalah minimum yang akan dikenakan, dan Yayasan VeChain akan memulakan suara untuk menyesuaikannya berdasarkan penggunaan rangkaian.

Bukti Kuasa

Pasukan VeChain tidak menembak sepenuhnya sistem desentralisasi. Sebaliknya, mereka telah melaksanakan konsensus Proof of Authority (PoA) di mana 101 pengesahan yang diketahui menghasilkan blok. Rangkaian ini juga bergantung pada node tambahan untuk mengekalkan ekosistem blockchain. Semua nod menerima VTHO sebagai ganjaran untuk mengekalkan rangkaian. Terdapat empat jenis node yang dibezakan mengikut tarikh matang dan jumlah VET yang dimiliki:

  1. Nod Kekuatan – Tempoh matang 10 hari (minimum 1,000,000 VET)
  2. Nombor Guruh – Tempoh matang 20 hari (minimum 5,000,000 VET)
  3. Mjolnir Masternodes – Tempoh matang 30 hari (minimum 15,000,000 VET)
  4. Thrudheim (Penguasa) Masternodes – tarikh mula matang 12/21/17 (minimum 25,000,000 VET)

Ketiga-tiga jenis node ekonomi (Strength, Thunder, dan Mjolnir) menerima ganjaran dari kumpulan VTHC Foundation VeChain sebagai tambahan kepada ganjaran biasa kerana memegang VET.

101 nod kuasa (Thrudheim) menerima ganjaran yang sama dengan node ekonomi ditambah 30% daripada semua VTHO yang digunakan oleh urus niaga blockchain. Selebihnya 70% VTHO akan dibakar. Sebagai tambahan kepada data kematangan dan keperluan VET minimum, node otoriti harus lulus prosedur KYC, membuat identiti mereka umum, dan melepasi syarat tambahan yang ditetapkan oleh Yayasan VeChain. Pengesah ini diperiksa dan dipilih oleh Yayasan dan komuniti VeChain.

Pada bulan Mac 2018, pasukan projek mengumumkan penambahan X Node program. Sekiranya anda mempunyai sejumlah VET menjelang 20 Mac 2018, anda akan digolongkan sebagai Node X. Sebagai X Node, anda akan mendapat ganjaran tambahan dari Reward Pool serta akses awal eksklusif ke VeChain ICO. Program ini dirancang untuk memberi penghargaan kepada anak angkat awal.

Jangan takut dengan jumlah VET yang diperlukan untuk menjadi node. Anda masih akan menerima ganjaran THOR setiap hari tidak kira jumlah yang anda pegang.

Model Pemerintahan

Pengedaran token VET tidak hanya menentukan konsensus tetapi mendorong model tadbir urus VeChain juga. Pemegang VET jumlah besar (>1,000,000 VET) mempunyai pendapat langsung pada masa depan rangkaian. Pemangku kepentingan ini memilih Lembaga Pengarah. Pada gilirannya, jawatankuasa ini membuat keputusan mengenai teknologi, operasi, dan bahkan hubungan masyarakat antara aspek lain.

Pasukan & Kemajuan VeChain

VeChain bermula sebagai anak syarikat BitSe, salah satu syarikat blockchain terbesar di China. Pasukan yang berpangkalan di Singapura mempunyai lebih daripada 150 anggota yang kuat dan mempunyai banyak bakat di kalangan pengurusan atasan mereka.

Peta Jalan VeChain 2018

Peta Jalan VeChain 2018

Pada bulan Jun 2018, pasukan VeChain mencapai tonggak penting dalam melancarkan mainnet platform. Dengan pelancaran itu, rangkaian bergerak dari blockchain Ethereum ke blockchain sendiri. Dan, pasukan mula menukar VEN untuk VET. Langkah seterusnya untuk rangkaian adalah memperluas ekosistem dengan lebih banyak dapps dan perkongsian perusahaan strategik.

Platform ini sudah mempunyai sejumlah besar dapp di dalamnya termasuk Kisah Saya DNV GL dan BitOcean’s OceanEx.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=PtAqj0-OmYc?controls=0]

Pasukan

Lu cerah memimpin pasukan sebagai CEO. Untuk sebahagian besar karier Lu, dia menerajui projek IT dan Sistem Maklumat untuk beberapa jenama mewah. Paling mengagumkan, dia adalah Ketua Pegawai Maklumat (CIO) untuk Louis Vuitton China.

Anggota pasukan pengurusan yang lain termasuk CFO Jie Zhang yang mempunyai pengalaman selama 17 tahun dalam bidang jaminan IT dan Penasihat Bo Shen, pengasas Fenbushi Capital.

Perkongsian

Pasukan ini sibuk membentuk perkongsian kiri dan kanan dengan dua yang paling terkenal ialah PwC dan DNV GL. VeChain adalah sebahagian daripada Program inkubator PwC memberi mereka akses ke rangkaian pelanggan di seluruh dunia yang besar.

DNV GL ialah Syarikat $ 20B yang menyediakan perkhidmatan kepada syarikat minyak & gas, tenaga, maritim, dan diperbaharui. Kerjasama strategik dengan DNV GL seharusnya membuka pintu bagi VeChain kepada sejumlah besar bakal pelanggan.

Mungkin yang paling penting, kerajaan China telah memilih VeChain untuk menjadi rakan teknologi blockchain kerajaan Gui’an. Dengan pemerintahan yang sangat tegas dalam peraturan, ini adalah prestasi yang mengagumkan.

Senarai Ringkas Rakan Kongsi VeChain

Senarai Ringkas Rakan Kongsi VeChain

Pertandingan

Di bahagian rantaian bekalan, Rantai Walton dan Modum menggunakan teknologi blockchain dengan cara yang serupa dengan VeChain. Walau bagaimanapun, logistik adalah industri yang besar. Moreso, masing-masing dari tiga syarikat itu nampaknya memusatkan perhatian pada bidang yang berbeza yang membantu mencegah persaingan langsung.

Pada tahun 2017, minat terhadap platform DApp perusahaan meningkat dengan pesaing seperti Ethereum, Cardano, EOS, dan NEO semuanya meningkat dalam harga. Walaupun VeChain baru-baru ini melancarkan mainnet mereka, jumlah perkongsian mereka telah banyak membantu memantapkan mereka di antara projek cap pasaran yang lebih tinggi ini.

Berniaga

VeChain mula diperdagangkan pada akhir bulan Ogos 2017 pada harga sekitar $ 0.25 (~ 0.00005 BTC). Selepas masa itu, harganya tetap stabil dengan jangka pendek pada awal Oktober 2017.

baseUrl = “https://widgets.cryptocompare.com/”;

var scripts = document.getElementsByTagName (“skrip”);

var embedder = scripts [scripts.length – 1];

(fungsi () {

var appName = encodeURIComponent (window.location.hostname);

jika (appName == “”) {appName = “tempatan”;}

var s = document.createElement (“skrip”);

s.type = “text / javascript”;

s.async = benar;

var theUrl = baseUrl + ’serve / v3 / coin / chart? fsym = VET & tsyms = USD, EUR, CNY, GBP’;

s.src = theUrl + (theUrl.indexOf (“?”)> = 0? “&”: “?”) + “app =” + appName;

embedder.parentNode.appendChild (s);

}) ();

Bermula pada pertengahan Disember 2017, harga meningkat dengan pesat dan baru-baru ini melambung tinggi sepanjang masa bersamaan dengan pasaran crypto yang lain. Selain berada di pasar bull, kenaikan harga didorong oleh berita mengenai lebih banyak perkongsian serta pengumuman penjenamaan semula VeChain Thor.

Malangnya, peralihan dari VEN ke VET dan perubahan penawaran menjadikan analisis harga agak sukar. Tetapi, tidak menghairankan apabila melihat kenaikan harga apabila rakan kongsi baru mula menggunakan platform DApp perusahaan.

Tempat Beli VET

Tempat yang disyorkan untuk membeli VET adalah di Binance sebagai pertukaran untuk Bitcoin atau Ethereum. Sekiranya anda tidak mempunyai kedua-duanya, anda boleh membelinya menggunakan USD di GDAX atau Gemini. Dari sana, pindahkan Bitcoin dan / atau Ethereum anda ke Binance dan buat perdagangan.

Anda juga dapat melihat senarai pertukaran lengkap di mana VET tersedia CoinMarketCap.

Tempat menyimpan VET

Sekarang token VET telah menggantikan token ERC20 VEN, yang Dompet VeChainThor adalah tempat yang disyorkan untuk menyimpan dana anda. Dompet ini tersedia di iOS, Android, dan bersama dengan dompet Ledger.

Selain daripada alasan keselamatan yang jelas, anda juga harus memindahkan VET anda dari pertukaran ke dompet rasmi, sehingga anda dapat menerima hadiah VTHO. Banyak pertukaran tidak mengedarkan ganjaran tersebut. Binance adalah pengecualian, bagaimanapun.

Kesimpulannya

VeChain adalah salah satu syarikat blockchain yang paling mantap di industri ini. Mereka tidak hanya mempunyai pelanggan menggunakan produk yang berfungsi, tetapi mereka juga memiliki tim dengan pengalaman luas dalam industri yang mereka targetkan.

Setelah menjalin kerjasama dengan syarikat gergasi seperti PwC dan pemerintah China, mereka seharusnya tidak mempunyai masalah untuk mengembangkan pelanggan mereka. Sebilangan orang mungkin mempertanyakan peralihan mereka ke ruang DApp perusahaan, tetapi nampaknya bermanfaat bagi pelanggan yang mencari penyelesaian blockchain yang lebih mantap untuk keperluan perniagaan khusus mereka.

Sekiranya VeChain terus mengikut rentak mereka sekarang, tidak akan mengejutkan apabila melihat VET sebagai antara yang berprestasi terbaik dalam tempoh lima hingga sepuluh tahun akan datang.

Catatan Editor: Artikel ini dikemas kini oleh Steven Buchko pada 11.5.2018 untuk mencerminkan perubahan terkini projek ini.

Sumber VeChain Tambahan

Laman web

Facebook

Twitter

Telegram

Reddit

Sedang

Github

>

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me