Apa itu Waltonchain?

Waltonchain menggabungkan blockchain dengan IoT (khususnya RFID) untuk membuat sistem pengurusan rantaian bekalan. Projek ini diberi nama Charlie Walton, pencipta teknologi RFID dan pelopor di ruang tersebut.

Sistem logistik adalah kompleks dan biasanya melibatkan beberapa pihak yang berbeza. Apabila sistem ini berkembang, menjadi semakin sukar bagi perniagaan yang berada di menegak yang sama untuk berkoordinasi antara satu sama lain. Di samping itu, entiti individu mungkin mempunyai proses yang berbeza yang seterusnya menghalang keupayaan untuk memindahkan data berulang-ulang.

Waltonchain menggunakan pengenalan RFID untuk mengesan produk semasa setiap peringkat pengeluaran dan pengedaran. Data yang berkaitan dengan setiap item disimpan pada blockchain yang tidak dapat diubah yang memastikan ketepatannya tidak kira di mana prosesnya.

Dalam panduan Waltonchain ini, kita akan membincangkan:

Bagaimana Waltonchain Berfungsi?

Selain sebagai penghormatan kepada penemu teknologi RFID, WALTON adalah singkatan untuk Wisdom Mengubah Label, Perdagangan, Organisasi, dan Rangkaian. Ini nampaknya dipaksa, dan tidak sepenuhnya jelas maksudnya, tetapi sesuai dengan namanya.

Nilai Internet Perkara (VIoT)

Waltonchain memperkenalkan konsep Nilai Internet Perkara untuk menerangkan gabungan cip RFID milik mereka dengan teknologi blockchain. Dengan menggunakan tag RFID, blockchain sekarang dapat menyimpan item fizikal (atau sekurang-kurangnya representasi data daripadanya) secara berantai.

Tag RFID (Pengenalan frekuensi radio) menggunakan medan elektromagnetik untuk mengenal pasti objek. Mereka paling sering digunakan dalam pelacakan inventori, sistem perpustakaan, dan kios produk seperti Redbox.

Dengan Waltonchain, imbasan ringkas tag RFID memberi anda semua maklumat yang perlu anda ketahui. Apakah produk itu, di mana ia berada, siapa yang menanganinya, dan data penting lain semuanya disimpan di blockchain melalui tag ini.

Memohon VIoT untuk logistik mempunyai banyak faedah:

 1. Keamanan yang ditingkatkan melalui teknologi blockchain
 2. Penjejakan produk yang tepat kembali ke asalnya
 3. Anti-pemalsuan melalui pengenalan RFID
 4. Desentralisasi tanpa memerlukan kepercayaan
 5. Mengurangkan kos buruh

Rantai Walton dan sub rantai

Waltonchain adalah nama untuk rantai ibu bapa di dalam Ekosistem Walton. Rangkaian ini menjejaki transaksi Waltoncoin (WTC), menguruskan sub rantai, dan melaksanakan kontrak pintar, antara lain.

Sesiapa yang menggunakan teknologi Waltonchain boleh membuat sendiri sub rantai dan mempunyai token mereka sendiri. Selain itu, mereka boleh memilih untuk mempunyai algoritma konsensus yang berbeza dari rantai induk.

Mengasingkan rangkaian ke Waltonchain induk dan sub rantai mempunyai beberapa faedah. Yang pertama adalah bahawa setiap perniagaan yang menggunakan teknologi dapat menyesuaikan blockchain untuk keperluan perniagaan khusus mereka. Mereka tidak terikat dengan protokol atau aktiviti rangkaian rantai induk.

Juga penting, pemisahan membantu prestasi seperti skala rangkaian. Oleh kerana sebahagian besar data berada di sub rantai perniagaan, aktiviti mereka tidak akan menyekat seluruh rangkaian.

CryptoKitties, permainan berasaskan Ethereum yang serupa dengan Neopets, adalah bukti pentingnya sub rantai. Pada masa ini, Ethereum tidak menggunakan sub rantai, jadi setiap DApp yang dibina di platform mempengaruhi rangkaian. Populariti CryptoKitties yang meletup disebabkan kesesakan rangkaian utama yang menyebabkan transaksi tertunda buat sementara waktu dan bayaran yang lebih tinggi.

Sekiranya permainan berada di sub-chain, ini tidak akan menjadi masalah besar.

Waltoncoin (WTC) dan Mekanisme Konsensus

Waltoncoin (WTC)

Waltoncoins (WTC) adalah mata wang utama dalam ekosistem Walton. 100 juta WTC dikeluarkan dengan blok genesis dan tidak akan dibuat lagi. Daripada jumlah itu 100 juta, kini terdapat sejumlah 70 juta bekalan dengan sedikit lebih dari 40 juta yang beredar, dan baki syiling akan dilombong dalam beberapa tahun akan datang.

Syiling mempunyai enam fungsi utama:

 1. Mengeluarkan sub rantai
 2. Minat dividen
 3. Sistem kredit dan gadai janji
 4. Pertukaran aset yang diedarkan
 5. Sistem pengundian dan pemerintahan yang diedarkan
 6. Pertukaran terpusat

Walaupun ini kelihatan seperti banyak, terdapat beberapa pertindihan dalam fungsi ini. Lebih mudah, WTC digunakan sebagai duit syiling transaksi untuk melakukan aktiviti di luar rantai induk melalui yuran bait pembayaran, memudahkan kerjasama antara sub rantai, dan node ganjaran kerana mengekalkan rangkaian.

Mekanisme Konsensus

Pada asalnya, Waltonchain merancang untuk menggunakan Proof of Stake mereka sendiri & Kepercayaan (PoST) konsensus untuk ekosistem. PoST serupa dengan Proof of Stake (PoS) kerana ia memberi ganjaran kepada pemegang token (nod) dengan dividen WTC. Walau bagaimanapun, ia juga akan menambahkan mekanisme reputasi nod untuk memberi penghargaan kepada nod yang lebih berkualiti dan lebih jujur.

Sekarang, kertas putih Waltonchain (v2.0) menggariskan a Bukti Sumbangan Waltonchain (WPoC) kata sepakat. Mekanisme konsensus baru ini menggabungkan Proof-of-Work (PoW), Proof-of-Stake (PoS), dan Proof-of-Labor (PoL). Rantai induk menggunakan gabungan PoW dan PoS. Ini bermaksud bahawa sebagai pemegang token WTC, anda akan menerima dividen hanya dengan memegang token di dompet anda.

Rangkaian menggunakan PoL untuk pertukaran data antara nod pada rantai induk, rantai anak, dan rantai silang anak.

Bukti Pekerja Waltonchain

Bukti Pekerja Waltonchain

Pasukan Waltonchain & Kemajuan

The Waltonchain pasukan sarat dengan pengalaman rantaian bekalan. Do Sanghyuk, salah seorang pengasas bersama, sebelumnya adalah Pengarah Persatuan Produk Standard Korea. Pengasas bersama yang lain, Xu Fangcheng adalah Pengarah Pengurusan Rantaian Bekalan Septwolves Group Ltd.

Pasukan ini mendapat sokongan daripada Ketua Penasihat Saintis mereka, Kim Sukku – bekas naib presiden Samsung.

Waltonchain tidak mempunyai kekurangan perkongsian – beberapa di antaranya dengan pemerintah wilayah China. Pasukan ini bekerjasama dengan pemerintah Fujian untuk mewujudkan “Maritim pintar” inkubator blockchain, dan dengan Pemerintahan Jinhu untuk membina sistem pemurnian dan pemantauan udara pintar.

Seperti yang anda lihat, Waltonchain dengan cepat berkembang di luar rantaian bekalan.

Rakan kongsi Waltonchain

Senarai Ringkas Rakan Waltonchain

Pada bulan Mac 2018, Waltonchain melancarkan jaringan utama mereka dan mematikan blockchain Ethereum. Sejak itu mereka mengeluarkan beberapa dompet untuk menyokong perubahan ini. Selain itu, pasukan telah mempermudah pengembangan tiga rantai kanak-kanak sejak pelancaran jaring utama.

Pesaing

VeChain adalah projek blockchain yang paling serupa dengan Waltonchain (mereka berdua mempunyai “rantai” atas nama mereka). Sama seperti Waltonchain, VeChain menyediakan penyelesaian berasaskan blockchain untuk industri rantaian bekalan. VeChain baru-baru ini dijenamakan semula menjadi VeChain Thor, kini membolehkan perusahaan membina DApps di platform mereka – sesuatu yang serupa dengan sub rantai Walton.

Terdapat beberapa perbezaan di antara keduanya. Waltonchain dengan tegas memberi tumpuan Cip RFID sementara VeChain merangkumi NFC dan Kod QR juga. Walaupun memenuhi banyak tujuan yang sama, seni bina sub rantai jauh berbeda dari DApps.

Akhirnya, nampaknya kedua-dua projek tersebut menyasarkan pasar yang berbeza dengan VeChain yang memfokuskan pada barang mewah dan Waltonchain bermula dengan pakaian pakaian.

Berniaga

Harga WTC menjadi rollercoaster naik dan turun sejak ia mula diperdagangkan pada akhir Ogos 2017. Berita China mengenai peningkatan campur tangan dan peraturan pemerintah secara konsisten mempengaruhi duit syiling.

Di sisi lain, senarai pertukaran baru dan pengumuman perkongsian telah menunjukkan pergerakan harga positif sebagai tindak balas. Tidak menghairankan apabila tren ini berterusan sekiranya duit syiling disenaraikan di Bittrex atau jika pasukan mengumumkan lebih banyak pakatan strategik.

WTC mencapai paras tertinggi sepanjang masa pada $ 42.46 (~ 0.00371 BTC) pada Januari 2018 tetapi kini berada pada sekitar $ 1.20 (~ 0.00029 BTC) – mangsa lain dari pasaran beruang sepanjang tahun. Tanpa penggunaan syarikat secara besar-besaran, sukar untuk melihat harga duit syiling ini meningkat dalam keadaan pasaran semasa yang buruk.

Di mana Membeli WTC

Platform yang paling popular untuk membeli WTC ialah Binance. Di sini, anda boleh menukar BTC dan ETH dengan WTC dengan BTC menjadi pilihan pelabur pilihan.

Sekiranya anda tidak memiliki Bitcoin atau Ethereum, anda boleh membeli beberapa di Gemini dengan dolar A.S. Selepas itu, pindahkan wang anda ke Binance untuk menukar WTC.

Tempat menyimpan WTC

Anda harus menyimpan WTC anda di salah satu dompet Waltonchain rasmi. Dompet boleh didapati di sistem operasi Windows dan juga telefon bimbit Android dan iOS.

Kesimpulannya

Waltonchain adalah projek yang mantap dengan 20 ahli yang berpengalaman dan berdedikasi untuk kejayaannya. Syarikat itu sudah mempunyai beberapa perkongsian besar dengan entiti kerajaan dan syarikat sektor swasta.

Lebih daripada sekadar platform rantaian bekalan, Waltonchain menyediakan teknologi perusahaan kepada perniagaan untuk membuat sub rantai mereka sendiri dan mendapat manfaat daripada rangkaian induk Walton.

Walaupun pada masa ini tidak dinilai setinggi beberapa pesaingnya, Waltonchain, dengan perkongsian dan peta jalan pembangunan yang bercita-cita tinggi, nampaknya siap untuk berjaya dalam beberapa tahun akan datang.

Catatan Editor: Artikel ini dikemas kini oleh Steven Buchko pada 11.25.2018 untuk mencerminkan perubahan terkini projek ini.

Sumber Waltonchain Tambahan

Laman web

Reddit

Telegram

Twitter

Github

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me