Apa itu Zilliqa?

Zilliqa adalah blockchain awam pertama yang dirancang untuk melaksanakan sharding, memungkinkan untuk penskalaan linear ketika blockchain bertambah besar.

Sehingga kini, skalabiliti menjadi masalah bagi teknologi blockchain yang ada.

Pada masa ini, Bitcoin tidak dapat memproses semua permintaan untuk rangkaiannya, dan yuran transaksi meningkat dengan sewajarnya. Perkara yang sama berlaku untuk Ethereum di mana hasil yang terhad bermaksud kontrak pintar boleh menjadi intensif gas. Sebagai contoh, populariti Crypto Kitties melambatkan Ethereum dengan ketara, menunjukkan had rangkaian.

Zilliqa secara asasnya mengubah bagaimana blockchain mencapai kata sepakat. Penyelesaian pelindung mereka berskala dengan ukuran rangkaian. Secara teorinya, tidak ada batasan jumlah transaksi yang dapat diproses oleh Zilliqa sesaat. Namun, secara praktikal, bergantung pada jumlah nod di rangkaian, Zilliqa dapat memproses puluhan atau ratusan ribu transaksi sesaat.

Zilliqa juga berjanji akan menyokong kontrak pintar. Menjalankan kontrak pintar di rangkaian pecah adalah cabaran teknikal utama bagi Zilliqa.

Dalam panduan ini kami akan merangkumi:

Bagaimana Zilliqa Berfungsi

Menyelesaikan Masalah Skalabiliti

Blockchain mempunyai masalah skalabiliti yang wujud. Semakin banyak node yang anda miliki di rangkaian, semakin sukar untuk mencapai kata sepakat.

Untuk menggambarkan maksudnya, sangat berguna untuk memikirkan skala konsensus dari segi orang:

  • Dengan sekumpulan kecil rakan karib anda, mudah membuat keputusan. Anda mungkin tidak selalu bersetuju, tetapi mudah untuk melihat bagaimana perasaan semua orang.
  • Untuk sekumpulan orang yang lebih besar, seperti auditorium yang penuh dengan orang, anda boleh meminta orang mengangkat tangan mereka untuk memilih dengan cepat. Tetapi menjadi lebih sukar untuk dihitung, dan anda tidak pasti semua orang bertindak dengan jujur.
  • Dengan kumpulan beribu-ribu atau berjuta-juta individu, anda memerlukan sistem pengundian yang lebih kompleks yang memerlukan lebih banyak tenaga. Anda juga tidak pasti orang bertindak dengan niat baik, dan sukar untuk mencapai penghujung – rasa bahawa semua orang telah memilih dan ada jawapan yang jelas.

Walaupun analogi tidak sempurna, anda dapat melihat bagaimana permuafakatan menjadi lebih rumit, semakin besar rangkaian anda. Kelajuan / kualiti konsensus dan ukuran rangkaian saling berkaitan. Apabila satu naik, yang lain turun.

Penyelesaian lain untuk masalah skalabiliti blockchain fokus pada memindahkan beberapa maklumat di luar rantai. Atau, mereka berusaha untuk meningkatkan ukuran blok, dengan berkesan mewujudkan konsensus mengenai lebih banyak transaksi dengan setiap pusingan konsensus. Penyelesaian ini mungkin berfungsi sebagai penghentian, tetapi mereka tidak menyelesaikan masalah skalabiliti pada dasarnya.

Untuk memperbaikinya, anda perlu mengubah seni bina keseluruhan sistem sehingga kecepatan konsensus dan ukuran rangkaian berkorelasi positif.

Jawapan Skalabiliti Zilliqa

Zilliqa telah menemui cara untuk memproses lebih banyak transaksi kerana lebih banyak nod menyertai rangkaian. Ia melibatkan membayangkan semula blockchain dari awal. Model baru mereka menerapkan protokol konsensus hibrid untuk mengembangkan throughput rangkaian dengan setiap ~ 600 nod baru yang bergabung.

Secara teori, setiap 600 nod baru, throughput Zilliqa meningkat dengan membahagikan kerja. Dalam praktiknya, ada masalah dengan siaran jika rangkaian menjadi sangat besar (lebih dari satu juta nod). Namun, satu juta node adalah batas atas yang hampir tidak dapat dicapai. Pada penulisan ini, Bitcoin mempunyai ~ 11,000 nod dalam operasi.

Jaringan Bitcoin dan Ethereum berpuluh-puluh ribu nod masih dapat diproses 3-15 urus niaga sesaat. Berbeza, ujian di testnet peribadi (Ujian maya AWS) telah menunjukkan bahawa rangkaian Zilliqa mempunyai throughput 1,218 tx / s ketika 1,800 nod beroperasi. Meningkatkan bilangan nod menjadi 3,600, dan skala rangkaian Zilliqa menjadi 2,488 tx / s.

throughput zilliqa

Semakin banyak nod pada Zilliqa, semakin tinggi throughputnya.

Sharding: Membahagi Kerja Di Rangkaian

Bagaimana Zilliqa mencapai skalabiliti ini? Mereka menggunakan penyelesaian yang dikenali sebagai sharding. Protokol Zilliqa membahagikan bilangan nod perlombongan di rangkaian kepada kumpulan 600 nod. Setiap kumpulan dikenali sebagai pecahan.

Sebagai contoh, dalam contoh testnet di atas, ketika beroperasi dengan 1.800 nod, testnet membahagi dirinya menjadi 3 pecahan. Semasa beroperasi dengan 3,600 nod, terdapat 6 pecahan. Apabila lebih banyak nod bergabung dengan rangkaian, Zilliqa dapat membahagikan rangkaian dengan lebih jauh lagi, menjadikan lebih banyak pecahan.

Mereka memecahkan setiap proses pecahan transaksi rangkaian. Secara sederhana, jika ada enam pecahan, setiap pecahan akan memproses kira-kira 1/6 dari transaksi rangkaian. Semakin banyak pecahan, semakin banyak jaringan membagi muatan konsensus antara pecahan, menjaga tuntutan pengkomputeran relatif stabil.

zilliqa menjerit

Zilliqa sharding menggunakan a pecah dan perintah strategi.

Setiap pecahan memproses transaksi yang ditetapkan menjadi blok mikro selari dengan pecahan yang lain. Pada akhir tempoh pemprosesan selari, yang dikenali sebagai “zaman DS”, blok mikro tersebut digabungkan menjadi blok penuh yang ditambahkan ke blockchain.

Jawatankuasa DS: Menguruskan Shards

Untuk setiap zaman DS, beberapa nod dipilih secara rawak untuk menguruskan pelbagai pecahan. Jawatankuasa pengelola ini, yang dikenal sebagai “jawatankuasa DS,” mengarahkan jaringan. Mereka memutuskan simpul mana yang diberikan kepada pecahan mana. Apabila permintaan urus niaga baru tiba, jawatankuasa DS memberikan urus niaga tersebut kepada pemotong untuk diproses. Pada akhir zaman DS, jawatankuasa DS mengumpulkan blok penuh dari sekatan mikro yang diciptakan.

Mencari Konsensus: PoW + BFT

Zilliqa menggunakan mekanisme konsensus hibrid. Semasa mula-mula memulakan perlombongan, anda mesti melengkapkan bukti kerja (PoW) hash. PoW memerlukan kuasa pengkomputeran yang menjamin bahawa mesin hanya dapat beroperasi satu nod. Oleh yang demikian, PoW membantu Zilliqa mewujudkan identiti. Ini menyukarkan satu aktor jahat untuk membuat pelbagai identiti untuk mengatasi jaringan dalam apa yang dikenali sebagai Serangan Sybil. Walau bagaimanapun, rangkaian tidak menggunakan bukti kerja untuk muafakat.

Setelah nod membuktikan identitinya, node akan ditugaskan ke pecahan. Di dalam bangkai, Zilliqa menggunakan kata sepakat Praktikal Toleransi Kesalahan Byzantine. Ini adalah mekanisme permuafakatan yang lebih tinggi yang mempunyai kesempurnaan. Kesempurnaan bermaksud bahawa sebahagian besar node di pelindung mesti bersetuju dengan blok mini. Setelah blok disahkan oleh shards dan jawatankuasa DS, satu-satunya blok yang boleh merujuk blok sebelum itu. Tidak ada pemalsuan dalam mekanisme konsensus dengan final.

Zilliqa bukanlah lejar diedarkan pertama yang melaksanakan BFT. NEO, Tendermint, dan Hyperledger menggunakan versi mekanisme konsensus BFT yang terbukti.

Kontrak Aliran Data & Pelindung Negeri

Urus niaga terlindung agak mudah. Anda boleh memberikan pengesahan transaksi dengan mudah ke pelbagai pecahan, dan setiap pengesahan tersendiri. Tidak perlu ada banyak komunikasi antara pecahan.

Perkara yang sama tidak berlaku untuk menjalankan kontrak pintar dan aplikasi terdesentralisasi (DApps) pada blockchain terlindung. Masalahnya ialah tindakan kontrak pintar sering bergantung pada memeriksa keadaan, pemboleh ubah, dan fungsi lain. Melakukannya memerlukan banyak komunikasi antara pecahan. Mesej ini berulang-ulang memerlukan bandwidth dan kekuatan pemprosesan yang akan menafikan faedah sharding.

Oleh itu, kontrak Zilliqa hanya tertumpu pada aliran data dan pengaturcaraan fungsional. Mereka tidak membenarkan memeriksa, menyimpan, atau mengubah keadaan. Sekurang-kurangnya, belum.

Konsensus sejauh ini adalah bahawa tidak ada skema pelindung negara yang selamat dan efisien. Sekiranya anda membiarkan kontrak dilaksanakan secara berasingan di berbagai negara yang terlindung, mungkin ada semua jenis serangan yang berpotensi, cabaran untuk berdamai, dan komunikasi silang yang berlebihan.

Walau bagaimanapun, Ethereum kini sedang mengusahakan nyatakan penyelesaian pelindung. Tidak jelas sejauh mana kemajuan inisiatif itu berkembang.

Oleh itu, Zilliqa masih boleh digunakan untuk DApps yang memerlukan throughput yang tinggi. Mana-mana DApp yang memerlukan kadar transaksi melebihi yang mungkin dilakukan pada blockchain lain dapat mencari rumah di Zilliqa.

Bahasa Pengaturcaraan Baru

Dengan tujuan menjadikan pengaturcaraan fungsional lebih standard dan selamat, pasukan Zilliqa telah mengembangkan bahasa pengaturcaraan baru yang dikenali sebagai Scilla.

Scilla berpisah keadaan dan fungsi. Ini adalah bahasa pengaturcaraan fungsional yang membezakan antara aspek komunikasi kontrak – memindahkan dana atau memanggil kontrak lain – dan kerja pengiraan sebenar yang dilakukan oleh kontrak.

Bahasa baru tidak lengkap. Ini bermaksud ia tidak menyokong aplikasi yang memerlukan jenis gelung atau pernyataan bersyarat tertentu. Namun, ketidaklengkapannya memungkinkan untuk dikenakan bukti logik formal. Ini penting untuk tujuan keselamatan. Dengan memberikan kontrak, pengguna tahu kontrak selamat dengan cara yang dapat disahkan sebelum menggunakannya.

Scilla membantu membuat perbezaan antara kontrak fungsional, yang disokong pada Zilliqa, dan kontrak yang bergantung pada negeri yang belum dapat disokong oleh Zilliqa.

Bekalan Syiling

Zilliqa mempunyai tanda untuk ekosistemnya. Sama seperti platform DApps lain seperti Ethereum atau NEO, token ZIL berfungsi sebagai insentif perlombongan, gas untuk pelaksanaan kontrak, dan tender untuk membayar yuran transaksi.

Pada mulanya, ZIL adalah token ERC-20 berdasarkan blockchain Ethereum. Mainnet Zilliqa dilancarkan pada akhir Januari 2019. Dengan pelancaran itu, token ERC-20 ZIL bertukar untuk token asli Zilliqa.

Terdapat 12.6 bilion jumlah token ZIL, dengan lebih dari 8 bilion edaran pada Januari 2019.

Peta Jalan dan Pasukan

Zilliqa mengumpulkan ETH setara $ 12 juta dalam pusingan pembiayaan swasta menjelang akhir tahun 2017. Selepas pusingan persendirian, harga ETH yang meningkat menunjukkan bahawa dana swasta yang pada awalnya bernilai $ 12 juta tidak lama lagi dinilai pada cap keras projek sebanyak $ 20 juta.

Setelah mencapai topi kerasnya, Zilliqa memberitahu masyarakatnya bahawa ia tidak lagi memerlukan penjualan awam. Oleh kerana minat masyarakat, Zilliqa diperuntukkan 4445 ETH untuk jualan awam pada Januari 2018.

Sejak masa itu, bahasa pengaturcaraan kontrak pintar Scilla dilancarkan pada Mei 2018. Pada bulan November, testnet dilancarkan, jadi projek ini telah mengundang pelombong dan pemaju untuk turut serta dalam menguji platform.

Tonggak utama yang paling baru adalah pelancaran bersih utama pada 31 Januari 2019. Pelancaran awal ditetapkan untuk mod bootstrap, dengan ganjaran perlombongan diperuntukkan tetapi transaksi tidak dibenarkan. Ini untuk melindungi jaringan daripada serangan awal. Zilliqa akan membolehkan fungsi dan transaksi kontrak pintar pada suku pertama 2019. Selepas itu, pertukaran token kepada token Zilliqa asli akan bermula.

Pasukan Zilliqa

Pasukan di belakang Zilliqa sebahagian besarnya adalah akademik sains komputer dan PhD.

xinshu

Xinshu Dong (Ketua Pegawai Eksekutif)

Ketua Pegawai Eksekutif, Xinshu Dong, mempunyai Ph.D. dalam Sains Komputer dari Universiti Nasional Singapura. Dia seorang pakar keselamatan siber, bertanggungjawab untuk beberapa projek keselamatan nasional di Singapura. Penyelidikannya juga telah muncul di persidangan dan jurnal terkemuka.

prateek

Prateek Saxena (Ketua Penasihat Ilmiah)

Prateek Saxena adalah Ketua Penasihat Ilmiah. Dia mempunyai Ph.D. dalam Sains Komputer dari University of California, Berkeley. Sekarang, dia adalah profesor sains komputer di NUS.

Amrit Kumar

Amrit Kumar (Ketua Penyelidikan)

Amrit Kumar adalah Ketua Penyelidikan projek. Dia adalah Felo Penyelidik di NUS. Dia mempunyai Ph.D. dari Université Grenoble-Alpes, Perancis dan diploma Jurutera dari Ecole Polytechnique, Perancis.

Lembaga penasihat Zilliqa merangkumi tokoh-tokoh terkemuka dalam blockchain. Mereka termasuk Loi Luu, pengasas bersama Kyber Network; Vincent Zhou, Rakan Pengasas FBG Capital; Nicolai Oster, Rakan Kongsi di Bitcoin Suisse AG; dan Alexander Lipton, Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif StrongHold Labs.

Peta Jalan Zilliqa

Peta Jalan Zilliqa

Sejarah Perdagangan

ZIL hanya mengalami satu kenaikan harga yang besar sejak tahun ini dilancarkan. Ini datang pada bulan Mei 2018 dan nampaknya telah berlaku tepat sebelum pelancaran bahasa pengaturcaraan Scilla. Oleh itu, pengumuman pelancaran mungkin menyebabkan lonjakan ini.

Sejak itu, harga ZIL bertahan dengan baik, memandangkan pasaran beruang yang lebih mendalam yang dialami Bitcoin dan cryptos lain pada bulan-bulan terakhir 2018.

Dengan pelancaran mainnet yang berjaya pada akhir Januari, kemungkinan ZIL dapat melihat lonjakan lebih jauh pada bulan-bulan pertama 2019.

Pesaing

Sebagai platform pengaturcaraan kontrak pintar dengan output tinggi, Zilliqa memang mempunyai beberapa persaingan. EOS dan Tron sama-sama menawarkan fungsi yang serupa. Tambahan pula, Aelf adalah platform kontrak pintar lain yang menggunakan rantai sampingan untuk skalabiliti. Ia juga menjalani pelancaran mainnet pada awal tahun 2019, dan boleh menjadi pesaing rapat.

Di mana Membeli ZIL

Token ZIL kini tersedia di Binance dan Huobi. Baru-baru ini, Coinbase Pro (sebelumnya GDAX) juga disahkan ia akan mula menyenaraikan token ZIL.

Tempat menyimpan ZIL

Sekiranya anda membeli ZIL sebelum pertukaran token pada Q2 2019, anda boleh menyimpannya di mana-mana dompet yang serasi dengan Ethereum ERC-20. Seperti biasa, kami mengesyorkan penyimpanan sejuk di dompet perkakasan seperti Ledger Nano S. Selepas pertukaran token, kemungkinan besar anda harus menggunakan dompet Zilliqa rasmi.

Kesimpulannya

Skalabiliti akan terus menjadi masalah bagi teknologi lekapan dan lejar diedarkan. Berbeza dengan banyak pihak, Zilliqa adalah projek penting untuk menangani skalabilitas secara langsung. Oleh itu, platform itu sendiri dapat terbukti menjadi perkembangan penting dalam blockchain. Akan tetapi, secara lebih luas, diharapkan dapat melihat kejayaan sumber terbuka Zilliqa dalam teknologi sharding digunakan untuk projek blockchain lain pada tahun-tahun mendatang.

Catatan Editor: Artikel ini dikemas kini oleh Sarah Rothrie pada 28 Januari 2019, untuk mencerminkan perubahan terkini pada projek ini.

Sumber tambahan

Twitter

Github

Telegram

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me