Apakah Internet Perkhidmatan (IOS)?

Internet Perkhidmatan (IOS) adalah infrastruktur blockchain yang bertujuan untuk menyelesaikan mungkin masalah terbesar dalam blockchain hari ini – skalabiliti. Token asli platform adalah token IOS, ringkasnya IOST.

Masalah Pasaran: Seni bina blockchain semasa nampaknya telah mencapai dataran tinggi di mana penggunaan tambahan hanya membawa kepada bayaran yang terlalu tinggi, masa transaksi yang perlahan, dan hasil yang buruk. Walaupun beberapa penyelesaian penskalaan lapisan kedua sedang dilaksanakan, mereka sebagian besar belum diuji dan mungkin masih belum mencapai tahap skalabilitas yang diperlukan oleh syarikat peringkat perusahaan seperti Amazon.

https://files.coinmarketcap.com/static/widget/currency.js

Pasukan IOS percaya bahawa protokol konsensus semasa dan seni bina blockchain adalah penyebab semula jadi sekatan jalan raya ini. Dalam panduan pemula IOS ini, kita akan melihat semua aspek projek infrastruktur blockchain termasuk:

Bagaimana Internet Perkhidmatan (IOS) berfungsi?

Internet Perkhidmatan (IOS) menggunakan lima inovasi utama kepada arsitektur blockchain tradisional dan algoritma konsensus. Mari kita perhatikan setiap satu secara lebih dekat. Amaran: Ini akan menjadi sedikit padat.

1. Sharding Teragih Efisien (EDS)

Sebelum masuk ke EDS, anda harus mempunyai pemahaman tentang bagaimana sharding berfungsi. Sharding membahagi node pada rangkaian ke dalam kumpulan yang kemudian mengesahkan sebilangan transaksi yang berkadar. Pengelompokan tersebut membolehkan pengesahan serentak dilakukan, meningkatkan hasil rangkaian.

Ini menimbulkan beberapa soalan. Bagaimana anda memilih nod yang berada dalam pecahan mana? Bagaimana anda boleh tahan terhadap nod jahat? Apakah proses pemilihan pemimpin node? (Bitcoin melakukan ini melalui perlombongan.)

Untuk menjawab soalan-soalan ini, IOS menggunakan Protokol Rawak Teragih (DRP). Ringkasnya, protokol ini menerapkan komunikasi pelayan pelanggan dengan bukti pengetahuan sifar non-interaktif (NIZK) dan perkongsian rahsia yang dapat disahkan secara terbuka (PVSS) untuk mewujudkan nilai rawak yang tidak dapat dilaksanakan. Itu mungkin tidak semudah itu … IOS kertas putih menguraikan protokol dengan lebih terperinci.

DRP berfungsi dengan baik jika tidak ada nod jahat atau gagal di rangkaian. Tetapi, kita tahu perkara ini tidak sering berlaku. Untuk mengelakkan kesan aktiviti yang disebabkan oleh nod ini, IOS memilih pemimpin menggunakan Algorand dan Omniledger. Mekanisme ini memastikan bahawa node pemimpin menjalankan protokol DRP, dan jika tidak, maka tidak termasuk dalam rangkaian.

2. TransEpoch

IOS menukar kumpulan nod masuk dan keluar ketika beralih antara zaman. Untuk melakukannya, ia menggunakan TransEpoch, protokol penugasan transisi node-to-shard yang membolehkan node yang tersisa terus berfungsi sambil mempunyai bootstrap nod baru dan data sejarah muat turun.

Algoritma TransEpoch mengekalkan konsensus Byzantine Fault Tolerance (BFT) pada setiap pecahan. Ini pada dasarnya bermaksud bahawa nod jahat tidak boleh mengambil alih kepingan semasa peralihan.

3. Atomix

Dengan sebarang sistem pelindung, ada kemungkinan anda perlu melakukan transaksi merentasi pecahan. Ini menyebabkan lapisan kerumitan tambahan yang membuka rangkaian sehingga dua kali peretasan perbelanjaan dan ketidaktepatan antara lejar transaksi dari pecahan yang berbeza.

Pelaksanaan Komitmen Atom Bizantium IOS oleh IOS (Atomixprotokol harus menjadikan masalah tersebut bukan masalah. Begini cara kerjanya:

 1. Node a dalam serpihan A mahu menghantar dana ke simpul b dalam serpihan B.
 2. Sekiranya nod di A meluluskan transaksi, mereka akan log masuk Sebiji blockchain.
 3. Pada masa yang sama, pelanggan akan mengunci a dana ke dalam mesej transaksi dan hantarkan ke B.
 4. A menghantar transaksi ke B blockchain untuk pengesahan.
 5. Sekiranya nod di B meluluskan urus niaga, b menerima dana.
 6. Sekiranya pada satu ketika proses node menolak transaksi, dana akan kembali ke a.

4. Bukti-Kepercayaan (PoB)

Proof-of-Believability memisahkan semua nod IOS menjadi dua liga: dipercayai dan biasa. Pertama, simpul dari liga yang dipercayai dapat memproses transaksi dengan cepat. Selepas itu, nod normal mengesahkan sampel urus niaga dan memberikan pengesahan.

Kemungkinan simpul dipilih untuk liga dipercayai adalah berdasarkan skor kebolehpercayaannya. Skor ini terdiri daripada baki token, ulasan, dan sumbangan masyarakat, antara lain.

Tujuan nod normal adalah untuk memastikan bahawa nod yang dipercayai bertindak dengan jujur. Sekiranya simpul normal menangkap nod yang boleh dipercayai bertindak tidak jujur, nod yang boleh dipercayai akan kehilangan semua tokennya dan skor kebolehpercayaannya akan kembali ke sifar.

5. Blok Negeri Mikro (MSB)

Mempunyai setiap nod di kedai rangkaian keseluruhan blockchain sangat bagus untuk keselamatan dan kebolehubahan. Walau bagaimanapun, kerana lebih banyak transaksi melekat pada rantai, proses ini menjadi memerlukan banyak masa dan sumber daya. Sebaliknya, IOS memangkas storan blockchain melalui Blok Negeri Mikro (MSB).

Dengan strategi ini, setiap pecahan hanya menyimpan tajuk blok sebelumnya dan keadaan blockchain tersebar di beberapa pecahan. Kerana protokol generasi MSB, node hanya perlu mengesahkan bahagian terakhir blockchain berbanding dengan memeriksa keseluruhan perkara.

Token IOS (IOST) dan Servi

Token IOS (IOST)

The Token IOS (IOST) adalah medium pertukaran di rangkaian IOS dan faktor ke dalam skor kebolehpercayaan nod. Selain itu, anda menerima IOST dengan mengesahkan transaksi dan menyumbang kuasa pengkomputeran untuk perkhidmatan seperti pelaksanaan kontrak pintar.

Pasukan ini mengumpulkan keseluruhan bekalan IOST (21 juta) semasa acara ICO swasta. Mereka mengedarkan token dengan sewajarnya:

 • 40%: Jualan Token
 • 35%: Yayasan IOS
 • 12.5%: Bangunan Komuniti
 • 10%: Pasukan
 • 2.5%: Pelabur dan Penasihat

Token IOS menggunakan IOST

Servi

Jumlah Servi adalah faktor utama lain dalam pengiraan skor kebolehpercayaan nod. Anda menerima Servi semasa anda memberikan perkhidmatan kepada komuniti, menilai perkhidmatan pihak ketiga, dan / atau membantu dengan cara lain.

Anda tidak dapat memperdagangkan atau menukar Servi, dan baki Servi anda ditetapkan semula menjadi sifar apabila anda mengesahkan blok.

Pasukan IOS & kemajuan

IOS pasukan terdiri daripada lebih daripada 30 ahli yang tersebar di seluruh Asia dan Amerika Utara. Resume merangkumi pencipta CoinLang, EtherCap CTO, Forbes 30 di bawah 30, National Olympiad in Informatics Gold Medalist, dan banyak peranan lain. IOS juga mempunyai lembaga penasihat yang merangkumi nama-nama seperti Yusen Dai (pengasas bersama Jumei), Ryan Bubinski (pengasas bersama Codecademy), dan Robert Neivert (500 rakan usaha sama Startups).

Sebilangan besar syarikat dan firma modal teroka telah bekerjasama dan melabur dalam projek ini juga. Senarai tersebut merangkumi Huobi, FBG Capital, dan Sequoia Capital.

Token IOS pelabur dan rakan kongsi IOST

Dengan fokus pada skalabilitas dan penggunaan tingkat perusahaan, IOS bersaing dengan platform aplikasi terdesentralisasi (DApp) yang memiliki fokus yang sama. Jelas, pesaing terbesar IOS adalah Ethereum. Namun, EOS dan NEO telah mengeluarkan pengumuman bahawa mereka juga merancang untuk menyelesaikan masalah penskalaan yang telah melanda projek blockchain lain.

ICON, Lisk, dan VeChain juga bertujuan memberikan penyelesaian blockchain kepada klien perusahaan. Pada akhirnya, terdapat banyak (dan mungkin banyak lagi) platform DApp yang bersaing dengan IOS.

Berniaga

Harga IOST menyaksikan satu lonjakan tajam sejurus selepas ICO tetapi sejak itu tidak banyak turun naik – jarang berlaku di ruang cryptocurrency. Tidak jelas apa yang mungkin menyebabkan kenaikan awal ke paras tertinggi sepanjang masa ~ $ 0.13 (~ 0.00001 BTC), tetapi mungkin pelabur hanya mengetahui tentang projek itu.

Selepas pam akhir Januari, harga IOST segera turun ke tahap harga hampir ICO. Ia terus perlahan pada hampir sepanjang bulan Mac sebelum berpusing. Bermula pada akhir bulan Mac, harganya terus meningkat dan kini berada pada ~ $ 0.05 (0.000006 BTC).

baseUrl = “https://widgets.cryptocompare.com/”;

var scripts = document.getElementsByTagName (“skrip”);

var embedder = scripts [scripts.length – 1];

(fungsi () {

var appName = encodeURIComponent (window.location.hostname);

jika (appName == “”) {appName = “tempatan”;}

var s = document.createElement (“skrip”);

s.type = “text / javascript”;

s.async = benar;

var theUrl = baseUrl + ’serv / v3 / coin / chart? fsym = IOST&tsyms = USD, EUR, CNY, GBP ’;

s.src = theUrl + (theUrl.indexOf (“?”) >= 0? “&”:”? “) +” App = “+ appName;

embedder.parentNode.appendChild (s);

}) ();

Projek ini mempunyai peta jalan yang panjang di hadapannya, jadi sukar untuk mengatakan apa yang boleh mempengaruhi harganya. Keseluruhan keadaan pasaran kemungkinan besar akan menjadi pengaruh terbesar. Pengumuman perkongsian boleh menyebabkan beberapa tindakan harga positif juga.

Di mana untuk membeli IOST

Anda boleh membeli IOST di Huobi, Binance, atau OKEx dengan BTC atau ETH. Walau bagaimanapun, duit syiling mempunyai jumlah dagangan terbesar sebagai pasangan perdagangan dengan Bitcoin di ketiga-tiga bursa.

Sekiranya anda tidak memiliki cryptocurrency, pertama-tama anda dapat mengambil beberapa Bitcoin di bursa seperti Gemini atau GDAX.

Tempat menyimpan IOST

Oleh kerana IOST kini berada di rangkaian Ethereum, anda boleh menyimpannya di dompet mana pun dengan sokongan ERC20. MyEtherWallet adalah pilihan dalam talian yang hebat sementara Ledger Nano S adalah dompet perkakasan padat yang boleh anda gunakan.

Setelah pasukan melancarkan mainnet, anda ingin menyimpan duit syiling anda di dompet rasmi yang mereka sediakan. Pelancaran ini tidak dijadualkan hingga Q3 2019, jadi pasukan belum mengeluarkan dompet itu.

Kesimpulannya

IOS sedang berusaha untuk membina infrastruktur blockchain yang lebih terukur. Salah satu projek yang lebih kompleks di ruang ini dengan mudah, sekurang-kurangnya setahun sebelum kita dapat mengukur kejayaannya.

Sekiranya pasukan dapat mencapai matlamat ambisius yang telah mereka tetapkan untuk diri mereka sendiri, kita mungkin melihat infrastruktur blockchain yang sama sekali baru menaklukkan ruang tersebut. Walau bagaimanapun, dengan jumlah pemaju yang berusaha menyelesaikan penyelesaian untuk projek yang masih jauh, mungkin sudah terlambat.

Sumber IOS tambahan

Twitter

Telegram

Reddit

Sedang

Github

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me