Pertukaran desentralisasi Radar Relay membolehkan perdagangan mata wang kripto peer-to-peer. Secara teknikal, ia bersaing dengan pertukaran terdesentralisasi generasi pertama seperti OasisDEX, EtherDelta /ForkDelta, IDEX, dan Kyber. Walau bagaimanapun, Radar Relay tidak hanya mengungguli mereka pada a Jumlah dagangan 24 jam asas. Ia juga berkesan bersaing dengan pertukaran terpusat yang mapan, seperti yang berpusat di UK CEX.IO dari segi jumlah dagangan. Ini bukan pencapaian kecil untuk perkhidmatan yang masih dalam versi beta.

Masa Penyediaan Relay Radar

Masa Penyediaan Relay Radar (sumber)

Berbanding dengan membuat akaun di bursa terpusat, diperlukan lebih sedikit langkah untuk memulai perdagangan dengan Radar Relay. Walaupun Radar Relay mungkin tidak secepat pertukaran terpusat, ia lebih cepat daripada pertukaran terdesentralisasi generasi pertama yang mempunyai beban untuk melaksanakan segala sesuatu di blockchain.

Panduan Radar Relay ini merangkumi:

Maklumat Utama Radar Relay

Laman web: https://www.radarrelay.com/

Klasifikasi Pertukaran: Rangkaian Perdagangan Modular Desentralisasi

Protokol Pesanan Terbuka: Skema Pesanan 0x

Token yang Diniagakan: Token ERC20 Ethereum

Sokongan MetaMask: Ya

Sokongan lejar: Ya

Sokongan Pariti: Ya

Sokongan Mist: Ya

Sepadan: Luar Rantai

Penyelesaian: Di Rantai

Bayaran Deposit: Tiada

Yuran Pengeluaran: Tiada

Yuran Transaksi Beta Permulaan: 0.45% / 0.70% (pembuat / pengambil)

Yuran Transaksi Beta yang disemak: 0.00% / 0.00% (pembuat / pengambil) sejak November 2017

Apa itu Radar Relay?

Radar Relay adalah DApp, atau aplikasi terdesentralisasi, yang dirancang untuk perdagangan cryptocurrency dompet-ke-dompet. Tidak seperti pertukaran Coinbase, Bitstamp, dan cryptocurrency terpusat yang lain, pertukaran terdesentralisasi Radar Relay tidak memerlukan anda membuat akaun. Dengan Radar Relay, anda boleh menukar token dengan selamat tanpa perlu berkongsi nama, alamat, dan maklumat peribadi anda yang lain. Selain itu, ia tidak mempunyai tempoh lokap atau bayaran untuk deposit dan pengeluaran. Seperti DDEX, pertukaran desentralisasi Radar Relay bukan sahaja meningkatkan keselamatan, tetapi juga menjimatkan masa dan wang. Malangnya, perkhidmatan Radar Relay agak mahal dan hanya boleh digunakan untuk memperdagangkan token ERC-20.

Pendaftaran Akaun Radar Relay

Pendaftaran Akaun Radar Relay (sumber)

Bagaimanakah pertukaran desentralisasi Radar Relay berfungsi?

Untuk menggunakan pertukaran terdesentralisasi Radar Relay, anda boleh bersambung dengan laman web, atau berniaga secara teratur menggunakan API. Walau apa pun, anda pada dasarnya menggunakan dompet anda untuk membuat pesanan. Semua Radar Relay melakukan siaran pesanan itu, mencari padanan, dan menyebarkan maklumat itu ke blockchain Ethereum melalui protokol 0x. Protokol 0x kemudian menggunakan kontrak pintar untuk menyelesaikan pesanan pada blockchain.

Tepatnya, Radar Relay adalah relay. Relay berkongsi maklumat kecairan. Maklumat kecairan pada asasnya adalah maklumat mengenai niat seseorang untuk memperdagangkan satu aset dengan aset yang lain. Relay pada dasarnya membuat buku pesanan dari mesej yang ditandatangani secara kriptografi dari penyedia kecairan. Penyedia kecairan, atau pembuat pasaran, hanyalah pedagang yang menandakan niat untuk menukar kuantiti tertentu dari satu aset dengan aset yang lain pada harga tertentu dalam jangka masa yang ditentukan. Pada Radar Relay, jangka masa tersebut boleh menjadi satu jam, sehari, seminggu, atau sebulan.

Arahan yang diberikan oleh penyedia kecairan kepada relayer disebut pesanan. Pada Radar Relay, penyedia kecairan mempunyai dua pilihan:

  1. Buat pesanan had untuk membeli kuantiti satu aset untuk kuantiti tertentu yang lain (harga tawaran).
  2. Buat pesanan had untuk menjual kuantiti satu aset untuk kuantiti tertentu yang lain (harga permintaan).

Kemudian, pengambil mudah tunai, atau pengambil, terus pergi ke buku pesanan dan bersetuju untuk melakukan perdagangan dengan syarat yang ditentukan oleh pembuatnya. Protokol 0x mengendalikan segala-galanya dari sana untuk memenuhi pesanan. Pada dasarnya, 0x membuat kontrak pintar dan menyelesaikan pesanan di blockchain.

Bagaimana Radar Relay berbeza?

Radar Relay menggunakan model kepercayaan yang berbeza. Menurut bahan pemasaran Radar Relay, Radar Relay adalah rangkaian perdagangan modular. Ini hanya cara yang baik untuk mengatakan bahawa mereka berbeza dengan lelaran pertama pertukaran terdesentralisasi. Apa yang sebenarnya mereka maksudkan ialah penyampai boleh berkongsi buku pesanan dan saling memasukkan untuk membuat kumpulan kecairan yang lebih besar sejak protokol 0x menangani penyelesaian pesanan. Ini tidak mungkin berlaku pada generasi pertama pertukaran terdesentralisasi seperti EtherDelta. Walau bagaimanapun, ini mungkin berlaku pada pertukaran desentralisasi Radar Relay kerana 0x adalah protokol terbuka dan penyampai hanya berkongsi maklumat kecairan. Oleh itu, penyampai bebas bekerjasama antara satu sama lain.

Tukar Baldi Amanah

Tukar Baldi Amanah

Secara tradisinya, pertukaran terdesentralisasi menggunakan antara muka proprietari dan kontrak pintar untuk membolehkan perdagangan menggunakan dompet MetaMask atau Ledger. Di EtherDelta, IDEX, dan pertukaran terdesentralisasi generasi pertama yang lain, di mana kontrak pintar menyiarkan maklumat pesanan ke blockchain, tidak ada cara untuk berkongsi kecairan kerana antara muka adalah milik.

Radar Relay memanfaatkan protokol 0x untuk mempercepat penyebaran maklumat pesanan. Lebih penting lagi, dari perspektif interoperasi, ia meninggalkan pengembangan dan pemerintahan protokol kontrak pintar penyelesaian pesanan kepada komuniti global pengaturcara dan peniaga.

Bilakah Radar Relay terbentuk?

Aplikasi Radar Relay Beta dilancarkan pada bulan Ogos 2017. Alan Curtis (Ketua Pegawai Eksekutif), Mike Roth (CTO), Brandon Arthur Roth (CCO), dan Devin Eldridge (COO) mengetuai projek. Pasukan mendapat sokongan awal dari Modal Blockchain pada Disember 2017. Batshit Crazy Ventures, Dana Kolaboratif, Kumpulan Mata Wang Digital, Kindred Ventures, Ibu Kota Kokopelli, Modal Notasi, Usaha Berbalik, Modal Sparkland, V1.VC turut mengambil bahagian dalam pusingan benih.

Pelabur Relay Radar

Bagaimana Radar Relay menjana wang?

Pertukaran biasanya menghasilkan wang dengan mengenakan yuran. Kembali pada bulan Ogos 2017, Radar Relay mengumumkan rancangan untuk mengenakan yuran pembuat / pengambil sebanyak 0,45% / 0,70%. Bayaran perlu dibayar dalam bentuk token ZRX. Bayaran perlu dibayar semasa pesanan diselesaikan di blockchain Ethereum kerana menyediakan perkhidmatan hosting dan memudahkan pesanan.

Radar Relay melaksanakan pengurangan bayaran. Berkat pengurangan bayaran, peniaga tidak akan mengetahui bahawa mereka menggunakan token ZRX untuk membayar yuran transaksi. Walaupun begitu, sejak November 2017 pertukaran desentralisasi Radar Relay menghentikan pengisian yuran transaksi dan telah berjaya.

Jumlah dagangan menonjolkan kejayaan Radar Relay. Namun, tidak dapat dipastikan bahawa Radar Relay akan dapat mengekalkan momentum ini apabila bayaran transaksi diperkenalkan semula. Terutama kerana ada pesaing seperti AirSwap yang mempunyai model perniagaan yang tidak bergantung pada yuran transaksi.

Sumber tambahan

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me