Apa itu Pinjaman SALT?

Pinjaman SALT adalah platform yang menyediakan Pinjaman yang disokong oleh Blockchain. SALT (Secure Automated Lending Platform) membolehkan anda meletakkan crypto anda sebagai cagaran sebagai pertukaran pinjaman tunai. Strategi ini sangat sesuai jika anda perlu membayar perbelanjaan yang tidak dijangka atau ingin membuat pembelian besar tanpa perlu menjual aset blockchain anda.

Dalam panduan pinjaman SALT ini, kami akan menggariskan:

Bagaimana Pinjaman SALT Berfungsi?

SALT berkisar pada tanda dagang syarikat Pinjaman yang disokong oleh Blockchain. Pinjaman yang Disokong Blockchain hanyalah pinjaman di mana anda menyerahkan aset blockchain, seperti Bitcoin, sebagai jaminan sebagai pertukaran mata wang tradisional. Tidak seperti pinjaman kereta atau rumah tradisional, anda boleh menggunakan pinjaman ini untuk perbelanjaan peribadi atau perniagaan.

Keahlian (DIKEMASKINI)

Pada asalnya, untuk menggunakan platform pinjaman SALT, anda pertama kali perlu membayar untuk menjadi ahli. Terdapat tiga peringkat keahlian:

  1. Pangkalan (1 GAJI / tahun)
  2. Perdana (10 GAJI / tahun)
  3. Perusahaan (100 GAJI / tahun)

Tahap keahlian yang lebih tinggi membolehkan anda meminjam lebih banyak wang melalui mata wang tambahan dan memberi anda syarat pinjaman yang lebih fleksibel. Tahap yang lebih tinggi juga menikmati pelbagai kelebihan lain seperti akses awal ke produk baru, pengurusan portfolio, dan kad kredit / debit.

Keahlian pinjaman SALT

Sistem Tahap Pinjaman SALT yang asal

KEMASKINI: Sehingga penulisan ini, syarikat menyusun semula keahlian mereka, jadi anda tidak dapat mendaftar. Namun, anda masih boleh mengeluarkan pinjaman. Dan, anda tidak lagi memerlukan SALT untuk melakukannya. Sekiranya anda mempertaruhkan pinjaman untuk pinjaman anda, anda akan mendapat kadar dan / atau syarat yang lebih baik.

Anda perlu memberikan beberapa maklumat peribadi kepada buat akaun dan menjadi ahli. Maklumat ini merangkumi maklumat anda nama pertama, nama terakhir, Alamat Emel yang Sah, dan negara. Anda juga tunduk pada batasan Kenali Pelanggan Anda (KYC) dan Anti Pencucian Wang (AML), jadi bersiaplah untuk memuat naik ID.

Pemberi Pinjaman

Di sisi lain SALT adalah pemberi pinjaman. Pemberi pinjaman sebelum ini mengelak daripada berurusan dengan mata wang kripto kerana sering kali sifat asetnya rumit. SALT menyediakan infrastruktur, kepatuhan, dan keamanan kepada pemberi pinjaman yang mereka perlukan untuk menerima cagaran crypto tanpa menambahkan kos tambahan untuk proses mereka saat ini.

Sebagai pertukaran untuk perkhidmatan ini, pemberi pinjaman juga mesti membayar keahlian SALT.

Proses Pinjaman

Sekali lagi berbeza dengan kewangan tradisional, SALT tidak pernah menanyakan skor kredit anda. Sebagai gantinya, platform ini hanya menggunakan nilai cagaran crypto anda untuk menentukan syarat pinjaman anda.

Pemberi pinjaman memulakan proses pinjaman dengan mencantumkan syarat di mana mereka bersedia memberi pinjaman. Sebagai peminjam, anda dapat melihat pelbagai istilah dan memilih istilah yang paling sesuai untuk anda.

Proses pinjaman SALT

Proses Pinjaman SALT

Sebaik sahaja anda memilih pinjaman, peminjam memberikan dana tunai semasa anda memberikan jaminan kepada kontrak pintar. Dana tunai dihantar terus ke akaun bank anda.

Anda kemudian membayar ansuran bulanan berdasarkan syarat pinjaman, dan apabila pinjaman anda dilunaskan, SALT melepaskan cagaran anda dari kontrak pintar dan mengembalikannya kepada anda.

SALT Oracle

SALT Oracle membuat kontrak pintar untuk setiap pinjaman dan mencetuskan peristiwa pinjaman. Untuk mengurangkan risiko ingkar, Oracle juga mencatat pembayaran pinjaman dan memantau perubahan nilai cagaran crypto.

Setiap pinjaman bermula dengan nisbah pinjaman-ke-nilai yang dikira dari terma pinjaman. Nisbah ini secara efektif adalah jumlah pinjaman dibahagikan dengan jumlah cagaran. Contohnya, pinjaman $ 100,000 yang dijamin oleh Ethereum bernilai $ 125,000 akan mempunyai nisbah pinjaman-ke-nilai asal:

$ 100,000 / $ 125,000 = 80.0%

Semasa anda membayar pinjaman, nisbah ini akan menurun kerana jumlah pinjaman yang tertunggak menurun. Walau bagaimanapun, jika nilai cagaran anda menurun kerana penurunan harga pasaran, nisbah ini akan meningkat.

Sekiranya nisbah meningkat melebihi nisbah pinjaman-ke-nilai awal, anda diminta untuk:

  1. memberikan lebih banyak cagaran, atau
  2. melunaskan jumlah pinjaman tambahan

sehingga nisbah kembali ke tahap asal.

Oracle secara automatik menjejaki nisbah pinjaman-ke-nilai dan memberitahu peminjam apabila ia menjadi terlalu tinggi. Jumlah masa peminjam untuk membetulkan nisbahnya berbeza berdasarkan halaju penurunan harga.

Pasukan Peminjaman SALT & Kemajuan

Pasukan SALT mempunyai lebih daripada 15 anggota yang kuat dan adalah diketuai oleh Shawn Owen sebagai CEO. Owen adalah usahawan bersiri dengan pengalaman bertahun-tahun dalam operasi hospitaliti. Pada bulan Julai 2018, Owen meninggalkan syarikat meninggalkan CTO Bill Sinclair untuk menggantikannya.

Anggota pasukan SALT yang paling terkenal adalah salah seorang penasihat mereka, Erik Voorhees. Voorhees adalah pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif ShapeShift – salah satu pertukaran crypto-to-crypto yang paling popular.

SALT mencapai kejayaan besar pada Januari 2018 dengan secara rasmi mula memberikan pinjaman untuk anggota peringkat atasan. Platform ini sudah mempunyai lebih dari 70,000 pinjaman dan telah membiayai lebih dari $ 50,000,000 dalam pinjaman tersebut.

Rancangan untuk 2018 termasuk melancarkan kad kredit, membuat dana pinjaman, dan memperluas jaminan kepada syiling alternatif lain juga. Pasukan ini hanya berjaya mencapai beberapa kejayaan. Syarikat itu mengembangkan sokongan, menambah pinjaman Litecoin dan Dogecoin. Tapi, kad kredit dan alat pemaju masih ada.

Tonggak SALT

Peta Jalan 2018

Pertandingan

SALT adalah peneraju pinjaman berasaskan blockchain semasa; namun, terdapat beberapa pesaing lain yang muncul di ruang tersebut. ETHLend dan Elix adalah dua pesaing muda yang memberikan pinjaman terdesentralisasi pada blockchain Ethereum.

SALT membezakan dirinya dengan menumpukan pada pinjaman tunai institusi yang disokong oleh cryptocurrency sementara dua projek lain nampaknya mengambil pendekatan peer-to-peer. Kedua-dua kes penggunaan harus mempunyai tempat yang kukuh di pasaran.

Selain itu, SALT bersaing dengan platform yang lebih tradisional yang menyediakan pinjaman yang disokong kripto tetapi tidak menggunakan token tertentu.

Token SALT

Token SALT, juga dikenali sebagai token keahlian, adalah token ERC20 yang anda belanjakan untuk menjadi ahli platform pinjaman SALT. Selain itu, anda boleh menebus token ini ke membayar faedah pinjaman, terima kadar pinjaman yang lebih baik, dan beli barang dari kedai dalam talian SALT.

Pada satu ketika, token ini memiliki nilai yang berbeza pada platform pinjaman daripada yang mereka jual di pasaran. Mereka dulu bernilai $ 27.50 di platform pinjaman semasa berdagang pada nilai di bawah harga itu.

Anda juga boleh melunaskan modal pinjaman anda dengan token SALT.

Oleh itu, ini mewujudkan peluang arbitraj yang menarik. Sekiranya anda mempunyai bankroll, secara teknikal anda dapat memperoleh keahlian Enterprise dengan harga $ 1200 dan mengambil pinjaman $ 1M yang disokong oleh $ 1,25 juta Bitcoin. Anda kemudian boleh berbalik dan membeli token SALT bernilai $ 1M dari pasaran (~ 83,333 SALT).

Kerana token SALT bernilai $ 27.50 di platform, anda hanya perlu mengeluarkan ~ 45,455 token SALT untuk membayar balik pinjaman anda. Ini akan memberi anda sedikit di bawah 40,000 token SALT ditambah Bitcoin asli yang anda gunakan sebagai cagaran – kira-kira 40% pulangan.

Pasukan SALT pasti mengikuti skema ini kerana sejak itu mereka melepaskan peluang.

Berniaga

SALT mengadakan ICO mereka pada Q3 2017 di mana anda boleh membeli token keahlian dengan harga $ 3.00 – $ 7.00 bergantung pada masa anda membelinya. Terdapat jumlah token SALT 120M, dan hanya lebih dari 80 juta yang kini beredar di pasaran.

Harga SALT secara ringkas mengalami penurunan “pasca-ICO” biasa sebelum melonjak naik hingga sedikit lebih dari $ 7 pada bulan Oktober 2017. Tidak lama selepas itu, harga jatuh ke julat $ 2- $ 4 (0.0003-0.0005 BTC) dan kekal di sana sehingga Disember 2017.

Mulai bulan Disember 2017, harga terus meningkat dan melonjak ke tahap tertinggi sepanjang masa lebih dari $ 17 dengan pengumuman bahawa pinjaman di platform akhirnya bermula. Sejak setinggi itu pada akhir tahun 2017, harganya telah turun secara drastik. Sepanjang tahun 2018, duit syiling telah kehilangan lebih dari 98 peratus nilainya. Pada masa ini harganya sekitar $ 0.25.

Oleh kerana SALT tidak diperlukan untuk menggunakan platform pinjaman, tidak banyak yang akan menyebabkan harga naik semula. Pasaran cryptocurrency yang sihat harus membantu. Dan insentif keahlian yang cukup berair juga dapat memberikan tekanan positif dari sisi permintaan. Selain itu, sukar untuk melihat duit syiling ini bangkit dari kematian.

Di mana untuk membeli SALT

Pertukaran yang paling popular untuk membeli SALT adalah Binance dan Bittrex. Untuk berdagang dengan SALT di salah satu bursa ini, anda mesti mempunyai Bitcoin atau Ethereum terlebih dahulu.

Sekiranya tiada, anda boleh membelinya dengan mata wang tradisional di bursa seperti Gemini dan kemudian memindahkannya.

Untuk senarai penuh pertukaran di mana anda boleh membeli SALT, periksa CoinMarketCap.

Tempat menyimpan SALT

Oleh kerana SALT adalah token ERC20, anda mempunyai beberapa pilihan yang berbeza untuk menyimpannya. Pilihan dalam talian yang popular adalah MyEtherWallet.

Laman web SALT mengesyorkan agar anda menggunakan dompet Jaxx dan bahkan memberikan arahan di sini. Jaxx tersedia di Android, iOS, Mac, Windows, Linux, dan sebagai pelanjutan Chrome.

Cara paling selamat untuk menyimpan token anda adalah dengan menggunakan dompet perkakasan seperti Trezor atau Ledger Nano S. Menggunakan dompet perkakasan menyimpan dana anda di luar talian dan di luar jangkauan penggodam dan perisian tidak sengaja.

Kesimpulannya

Platform pinjaman SALT adalah pilihan yang bagus jika anda mahu / perlu membuat beberapa perbelanjaan di dunia nyata dan tidak mahu kehilangan potensi keuntungan dari pegangan crypto anda. Di luar itu, projek ini berfungsi untuk menyelesaikan masalah utama aset blockchain – kecairan. Dengan membuka bentuk pinjaman yang sama sekali baru, projek ini membawa lebih banyak kecairan ke pasaran cryptocurrency.

Pasukan ini mempunyai asas pengalaman blockchain yang kuat dan diberi nasihat oleh pemimpin dalam industri ini. Dengan platform yang berfungsi di pasaran, SALT mendahului banyak projek blockchain lain.

Oleh itu, tidak ada syarat untuk menggunakan token SALT di platform. Oleh itu, ini pasti membuat anda tertanya-tanya mengapa syarikat itu mempunyai token tertentu. Mudah-mudahan, tahap keahlian baru akan menjadikannya lebih jelas.

Catatan Editor: Artikel ini dikemas kini oleh Steven Buchko pada 12.04.2018 untuk mencerminkan perubahan terkini projek ini.

Sumber Pinjaman SALT Tambahan

Laman web

Facebook

Twitter

Sedang

Reddit

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me