Apa Itu Platform Komodo?

Platform Komodo adalah penyelesaian blockchain hujung ke hujung anda boleh gunakan untuk melancarkan blockchain atau tawaran syiling awal anda sendiri (ICO).

Walau bagaimanapun, projek ini berkembang lebih jauh dari itu. Komodo adalah ekosistem yang juga merangkumi pertukaran yang terdesentralisasi dan pengecam cryptocurrency untuk meningkatkan privasi transaksi anda.

https://files.coinmarketcap.com/static/widget/currency.js

Dalam panduan Platform Komodo ini, kami akan membahas:

Bagaimana Platform Komodo Berfungsi?

Platform Komodo lebih merupakan ekosistem daripada koin atau platform individu. Projek ini pada awalnya mempunyai empat kertas putih yang berasingan, tetapi sejak itu masyarakat menggabungkannya menjadi satu kertas putih mega. Bahagian utama ekosistem adalah:

 • BarterDEX
 • Jumblr
 • Bukti Kerja yang Tertunda (dPoW)
 • Mata Wang Fiat Desentralisasi (DFC)
 • Penawaran Duit Syiling Permulaan (DICO)

BarterDEX

The BarterDEX adalah pertukaran desentralisasi berkuasa atom-swap. Dengan menggunakan pertukaran atom dan bukannya token proksi, kaedah utama pertukaran terdesentralisasi yang lain, Komodo menurunkan risiko rakan niaga.

Pertukaran yang terdesentralisasi juga biasanya mempunyai masalah dengan kecairan yang rendah. Untuk mengelakkan ini, BarterDEX mempunyai node Penyedia Kecairan (node ​​LP). Node LP membantu menstabilkan harga pasaran dengan membeli dan menjual aset di sebilangan besar buku pesanan.

Komuniti Komodo baru-baru ini mengemas kini BarterDEX untuk memberi sokongan kepada Berasaskan SPV Electrum duit syiling, duit syiling berdasarkan token protokol Bitcoin, Ethereum, dan ERC20.

Statistik BarterDEX dan Komodo

Statistik BarterDEX dan Komodo

Jumblr

Jumblr adalah tanpa nama cryptocurrency sumber terbuka dan terdesentralisasi. Anda mempunyai pilihan untuk menggunakannya untuk meningkatkan privasi anda ketika menggunakan Komodo Platform.

Proses keseluruhan untuk menganonimkan dana anda agak mudah. Jumblr mengambil token KMD dari alamat bukan peribadi anda dan menghantarnya melalui sekumpulan alamat zk-SNARK. Alamat yang tidak dapat dilacak ini menghilangkan sebarang jejak mata wang dari token anda.

Dari sana, Jumblr mengirimkan token anda ke alamat baru pilihan anda. Token anda kini tidak dikenali sepenuhnya. Ada Bayaran 0.3% (dibayar dalam token KMD) untuk menggunakan Jumblr.

Jumblr juga disambungkan ke BarterDEX, jadi anda boleh menambahkan nama tanpa nama untuk mana-mana token yang anda jual. Pada masa ini, anda perlu melakukan tindakan ini secara manual, tetapi pasukan merancang untuk mengotomatisasi anonimisasi setelah Platform Komodo mencapai adopsi lebih lanjut.

Bukti Kerja yang Tertunda (dPoW)

Platform Komodo menggunakan a Bukti Kerja yang Tertunda (dPoW) algoritma konsensus untuk mengekalkan rangkaian. Menariknya, konsensus dPoW dibina di atas algoritma konsensus awal tanpa sekatan pada apa yang diperlukan algoritma awal itu. Ini mungkin Proof-of-Work, Proof-of-Stake, atau algoritma lain yang tersedia.

Pasukan Komodo memilih untuk melampirkan sistem dPoW mereka ke Algoritma Bitcoin PoW kerana pada masa ini mempunyai hashrate tertinggi. Semakin tinggi hashrate, semakin banyak keselamatan yang dimiliki oleh rangkaian.

Kaedah dPoW menggunakan dua jenis nod:

 • Nod notari
 • Nod normal

Sama seperti sistem Proof-of-Stake yang didelegasikan, pihak berkepentingan memilih nod notari. Terdapat 64 tempat notaris untuk diperebutkan, tetapi hanya 13 yang diperlukan untuk mengamankan jaringan. Tugas nod ini adalah untuk notiskan blok dari rantai dPoW ke blockchain Bitcoin.

Tanpa notari, transaksi tidak dapat diterbitkan di rantai konsensus awal, tetapi nod normal masih boleh membaca dan mengesahkannya pada rantai dPoW.

dPoW

Senibina Proof-of-Work (dPoW) Kelewatan

Rangkaian dPoW yang dilampirkan pada Bitcoin sangat menguntungkan kerana memberikan rantaian yang menggunakannya (tidak kira seberapa lemah) keselamatan rangkaian Bitcoin yang mantap. Lebih baik lagi, rantai pihak ketiga ini tidak perlu membayar yuran transaksi Bitcoin yang berkaitan dengan notaris. Mereka hanya perlu membayar yuran kepada blockchain dPoW awal.

Mata Wang Fiat Desentralisasi (DFC)

Sebahagian besar dari kertas putih Platform Komodo awal adalah penciptaan Decentralized Fiat Currencies, atau DFCs. DFC adalah cryptocurrency yang terikat dengan mata wang fiat tempatan. Teknologi DFC akan menggunakan pertukaran rantai silang atom dari BarterDEX dan algoritma konsensus dPoW yang digariskan sebelumnya.

Rancangan awal membuat mereka menggunakan Bank Pusat Eropah untuk mencapai kata sepakat mengenai harga mata wang yang berbeza. Sistem ini menggunakan titik harga BTC-USD, KMD-BTC, dan BTC-CNY untuk menentukan kadar penukaran mana-mana mata wang ke KMD.

Pertukaran Komodo Fiat

Rancangan pasukan Komodo untuk Mata Wang Fiat yang Terdesentralisasi (DFC) nampaknya berada di belakang.

Nod notari akan mencatatkan harga DFC pada blockchain Komodo dengan algoritma dPoW menambahkan keselamatan ke rangkaian.

Dengan menggunakan kaedah ini, platform hanya perlu mempunyai pasaran BTC-KMD cair untuk melakukan pertukaran. Ini bermaksud bahawa penukaran anda adalah automatik dan, sebahagian besarnya, dijamin.

Walaupun DFC adalah item peta jalan yang menonjol ketika panduan ini pertama kali diterbitkan, nampaknya ciri ini kini ada di backburner.

Penawaran Duit Syiling Permulaan (DICO)

Pasukan Komodo juga telah mengembangkan pasukan mereka perkhidmatan ICO (dICO) yang terdesentralisasi. Dengan hanya dua perintah Komodo, anda boleh melancarkan blockchain anda sendiri dan mengumpulkan ICO anda. Duit syiling baru anda hidup di rantai aset yang terpisah dari rantai Komodo utama. Sama seperti blockchain Komodo yang memberi notifikasi kepada Bitcoin, rantai aset anda menjadi notis kepada blockchain Komodo.

Kelebihan dICO termasuk:

 • Keupayaan untuk mengedarkan duit syiling awal anda di antara banyak nod untuk mengelakkan ikan paus meraupnya
 • Sambungan terus ke ekosistem Komodo, termasuk BarterDEX
 • Penyingkiran titik pusat yang boleh menjadi lubang keselamatan
 • Tanpa nama peserta melalui Jumblr

Pasukan Komodo bermula dengan menawarkan perkhidmatan dICO tambahan di mana, anda juga akan mendapat akses ke saluran pemasaran, teknologi asas, dan perunding Komodo. Namun, mereka hanya akan mengadakan satu dICO pada satu masa, jadi perkongsian itu sangat terpilih. ICO pertama adalah dengan Monaize, platform e-perbankan.

Sejak itu, mereka telah membuka perisian dICO kepada sesiapa sahaja yang berminat. Pada masa penulisan ini, tujuh projek telah menggunakan Platform Komodo untuk dICO mereka.

Pasukan Komodo Platform & Kemajuan

Seperti tren dengan beberapa projek yang memfokuskan privasi, majoriti anggota pasukan telah memilih untuk tetap tidak dikenali pada awalnya. Walau bagaimanapun, beberapa ahli pasukan telah menyatakan identiti mereka. Pasukan 30+ orang dipimpin oleh pembangun yang beroperasi dengan nama samaran JL777. JL777 sebelum ini mengusahakan projek NXT dan sangat dipuji dalam komuniti blockchain kerana kemahiran pengembangannya.

Pasukan Komodo

Pasukan Komodo telah berubah sedikit pada tahun lalu, tetapi sebahagian besar wajahnya tetap sama.

Pada tahun 2014, JL777 mengasaskan SuperNET, sebuah komuniti pasukan pengembangan cryptocurrency yang terdesentralisasi. The matlamat masyarakat adalah untuk “mewujudkan platform teknologi yang bersatu yang berfokus pada pembentukan penyampaian perkhidmatan dalam talian yang sebelumnya terpusat.”

Platform Komodo adalah sebahagian daripada payung SuperNET.

Projek ini adalah garpu Zcash (garpu Bitcoin sebelumnya), tetapi seperti yang dijelaskan di atas, telah berkembang jauh melebihi itu. Ciri utama yang diambil Komodo dari Zcash adalah teknologi privasi zk-SNARK digunakan di Jumblr.

Pasukan pembangunan Komodo telah melakukan tugas dengan baik dalam mencapai peta jalan 2018 mereka. Seperti yang anda lihat di bawah, mereka nampaknya berada di landasan yang betul.

Peta Jalan Platform Komodo 2018

Peta Jalan Platform Komodo 2018

Pertandingan

Komodo menghadapi persaingan dari semua sudut. Sebagai koin privasi, ia bersaing dengan Monero, Dash, dan tentu saja, Zcash.

Mengenai ICO, Ethereum adalah pesaing terbesar. Duit syiling lain seperti Waves dan NEO juga ada di ruang sesak ini. Projek JL777 sebelumnya, NXT, juga pakar dalam pelancaran ICO. Komodo unik kerana ia yang pertama menawarkan ICO yang terdesentralisasi.

Terakhir, pertukaran terdesentralisasi (DEX) juga menjadi lebih kompetitif. EtherDelta dan BitShares adalah dua pemain besar dalam sektor ini sementara Waves juga mempunyai DEX.

Perdagangan KMD

Minat

Sebagai pemegang token KMD, anda menerima faedah sehingga 5% pada token yang anda pegang setiap bulan. Tidak seperti sistem Proof-of-Stake biasa, tidak perlu menyimpan dompet anda dalam talian untuk mendapatkan minat anda. Untuk menuntut minat anda dan menetapkan semula maksimum bulanan, yang perlu anda lakukan ialah memindahkan token anda ke alamat dompet yang lain. Perhatikan bahawa anda perlu menyimpan KMD anda di dompet untuk menerima minat. Anda tidak akan menerima faedah sekiranya syiling anda ada di bursa.

Ganjaran faedah akan hilang setelah keseluruhan bekalan 200 juta KMD ditambang. Pasukan ini mengunjurkan bahawa ini akan berlaku pada tahun 2031.

Berniaga

ICO Platform Komodo berlaku pada akhir tahun 2016, dan pasukan itu bangkit hanya di bawah $ 2 juta. Melalui ICO, 90 juta token KMD diedarkan kepada pelabur, dan 10 juta tambahan disimpan oleh pasukan untuk pengembangan dan pemasaran masa depan.

Baki 100 juta token digunakan untuk memberi ganjaran kepada pelombong dalam sistem dPoW.

baseUrl = “https://widgets.cryptocompare.com/”;

var scripts = document.getElementsByTagName (“skrip”);

var embedder = scripts [scripts.length – 1];

(fungsi () {

var appName = encodeURIComponent (window.location.hostname);

jika (appName == “”) {appName = “tempatan”;}

var s = document.createElement (“skrip”);

s.type = “text / javascript”;

s.async = benar;

var theUrl = baseUrl + ’serv / v3 / coin / chart? fsym = KMD&tsyms = USD, EUR, CNY, GBP ’;

s.src = theUrl + (theUrl.indexOf (“?”) >= 0? “&”:”? “) +” App = “+ appName;

embedder.parentNode.appendChild (s);

}) ();

Harga KMD telah meningkat tiga kali ganda dalam sejarah duit syiling. Kenaikan pertama berlaku pada bulan Jun 2017 dan bertepatan dengan persembahan Komodo yang pertama. Persembahan ini adalah sebahagian daripada pertemuan SuperNET di Amsterdam di mana pasukan ini merangkumi keseluruhan visi platform.

Kenaikan harga seterusnya adalah pada awal September 2017. Hype pemasaran sekitar pengumuman masa depan sepertinya yang mendorong kenaikan ini. Setelah pengumuman bahawa Komodo akan bekerjasama dengan Monaize untuk ICO terdesentralisasi pertama (dICO), harga turun dan stabil sekitar $ 2.00 (~ 0.0005 BTC).

Pada bulan Disember 2017, KMD mengalami lonjakan harga ketiga yang ketara berikutan kebanyakan syiling alternatif lain. Pada masa itu, ia naik ke paras tertinggi sepanjang masa $ 12.89 (~ 0.000763 BTC). Sejak itu, harga telah jatuh dan nampaknya paling rendah sekitar $ 1,20 (~ 0,000187 BTC).

Pada tahap ini dalam permainan, ekosistem Komodo memerlukan lebih banyak penggunaan untuk menaikkan harganya. Penggunaan ini boleh datang dalam bentuk lebih banyak dICO, tindakan BarterDEX, atau bahkan fungsi rantai aset yang akan menyebabkan penggunaan lebih lanjut.

Di mana Membeli KMD

Anda boleh memperdagangkan Bitcoin untuk KMD di Bittrex atau Binance. Untuk berdagang di platform ini, pertama anda perlu mempunyai Bitcoin untuk berdagang. Anda boleh membeli Bitcoin di Gemini dan kemudian memindahkan dana anda untuk mendapatkan KMD.

Tempat menyimpan KMD

Anda mempunyai banyak pilihan untuk menyimpan KMD anda. Dua daripada pilihan yang disyorkan ditawarkan secara langsung oleh pasukan Komodo

Dari dompet yang ditawarkan oleh pasukan Komodo, Dompet desktop Agama adalah pertaruhan terbaik anda. Ia tersedia di sistem operasi Windows, Mac, dan Linux.

Untuk keselamatan tambahan, anda boleh menyimpan KMD anda menggunakan Komodo yang disediakan dompet kertas. Dompet kertas menyimpan dana anda di luar talian dan di luar jangkauan penggodam yang berniat jahat.

Walaupun tidak disediakan oleh pasukan Komodo, satu lagi pilihan dompet hebat adalah Ledger Nano S. Ini adalah dompet perkakasan yang dapat menyimpan pelbagai duit syiling yang berbeza. Walaupun lebih mahal daripada dompet lain, Ledger adalah salah satu kaedah penyimpanan paling selamat yang ada.

Kesimpulannya

Platform Komodo adalah projek berskala besar yang merangkumi ICO desentralisasi, algoritma konsensus yang unik, dan bahkan pertukaran yang terdesentralisasi. Anda akan berfikir bahawa dengan skop yang begitu besar, sukar untuk berjaya dalam projek ini. Walau bagaimanapun, pasukan ini secara konsisten mencapai tonggak peta jalan mereka dan nampaknya merupakan salah satu projek yang lebih kukuh di ruang tersebut.

Sekiranya mereka dapat terus mencapai semua yang mereka tetapkan, mudah untuk melihat Komodo menjadi nama besar, penyelesaian blockchain all-in-one yang akan dianggap bernilai oleh semua orang di seluruh industri.

Catatan Editor: Artikel ini dikemas kini oleh Steven Buchko pada 10.24.2018 untuk mencerminkan perubahan terkini projek ini.

Sumber Platform Komodo Tambahan

Twitter

Reddit

Sedang

Telegram

Kendur

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me