Rangka kerja blockchain Essentia adalah penyelesaian terdesentralisasi untuk melindungi privasi, data, ID dan aset pengguna di pelbagai platform blockchain. Walaupun ini memberikan kes penggunaan awal, projek Essentia meramalkan bahawa pengembangan kerangka lebih lanjut akan membawa tahap interaksi yang lebih mendalam antara sistem desentralisasi.

Di sini, kita akan menyelami perincian blockchain Essentia dan apa yang dilakukannya. Dalam panduan ini kami akan merangkumi:

Apakah Rangka Kerja Blockchain Essentia?

Essentia lahir dari pengakuan bahawa model untuk pengurusan identiti terpusat pada dasarnya rosak. Setiap kali kami mendaftar untuk jenis perkhidmatan baru, termasuk menggunakan alat terdesentralisasi semasa, kami bersetuju dengan syarikat atau entiti lain yang mengakses maklumat peribadi kami.

Insiden berprofil tinggi termasuk pendedahan Snowden, skandal Facebook / Cambridge Analytica dan penggodaman Equifax perlahan-lahan mengikis kepercayaan syarikat untuk melindungi data kami. Privasi kini menjadi perhatian besar bagi banyak orang, dengan sebilangan besar warganegara AS sekarang mengatakan bahawa mereka tidak yakin bahawa rekod mereka akan tetap selamat di tangan pelbagai penyedia perkhidmatan.

Privasi berkaitan Pew Research

Penyelesaian Essentia

Rangka kerja blockchain Essentia bertujuan untuk memberi semua pengguna, bahkan yang paling tidak berpikiran teknikal, kawalan terhadap akses ke data mereka. Walaupun projek tersebut menjelaskan bahawa desentralisasi adalah solusinya, ia juga menunjukkan bahawa landskap saat ini terpecah-pecah, dengan platform, token dan antara muka yang berbeza untuk pengguna akhir.

Secara ringkas, Essentia adalah lapisan perantaraan yang terletak di antara penyelesaian terdesentralisasi semasa. Ia berfungsi sebagai pintu gerbang yang melindungi data dan identiti pengguna. Dengan menggunakan lapisan ini untuk mengakses platform terdesentralisasi yang dihubungkan ke Essentia, pengguna boleh memilih untuk bertindak tanpa nama, nama samaran atau terbuka. Tergantung kepada pengguna mana data mereka yang mereka kongsi dengan platform lain, dan bagaimana platform dapat berkongsi data yang dipilih pengguna untuk diungkapkan..

Skop protokol privasi tidak hanya terhad pada data peribadi seperti nama atau tarikh lahir. Essentia bertujuan untuk merangkumi skop yang lebih luas termasuk desktop, fail dan dokumen, perisian, dompet dan log masuk.

Selaras dengan persyaratan perundangan yang diberlakukan oleh Peraturan Perlindungan Data Umum Eropa, pengguna juga dapat gunakan “hak mereka untuk dilupakan.” Dengan Essentia, anda juga boleh memadam apa sahaja yang anda inginkan dari platform.

Essentia bertujuan untuk bekerja dalam talian atau luar talian, dengan pengguna dapat mengakses benih mereka dari mana-mana peranti mereka, berjalan di mana-mana sistem operasi, di mana sahaja di dunia. Lebih-lebih lagi, pengguna blockchain Essentia tidak harus menjadi manusia. Pengguna juga boleh menjadi mesin seperti pelayan atau peranti IoT.

Projek ini telah menggabungkan banyak platform blockchain dan crypto utama yang ada termasuk Bitcoin, Ethereum, Storj, Idex dan Bitfinex antara lain.

Ringkasan penggabungan blockchain Essentia

Ringkasan penggabungan blockchain Essentia

Bagaimana Essentia Berfungsi?

Pengguna blockchain Essentia mempunyai satu pilihan, yang dapat diakses dari mana saja menggunakan telefon pintar, tablet atau komputer dan tersedia pada sistem operasi termasuk MacOS, iOS, Window, Linux dan Android. Untuk mengakses kerangka blockchain Essentia, pengguna harus membuat ID root (ESS-ID) dengan menyambung ke nod atau menjalankan perisian secara tempatan pada mesin mereka sendiri.

Seorang pengguna akan menerima sepasang kunci, yang dapat menandatangani, mengesahkan, menyulitkan dan menyahsulitkan data, identiti atau akses ke perkhidmatan dan dApps. ID dan log masuk pihak ketiga ditambahkan sebagai sub-ID, jadi ESS-ID bertindak sebagai jenis kunci yang menyatukan semuanya. Benih pemulihan untuk ESS-ID adalah senarai kata-kata mnemonik, yang harus disimpan dengan selamat. Semua data dienkripsi dan disimpan di rangkaian blockchain Essentia yang terdesentralisasi.

Komponen Essentia

Blockchain Essentia adalah rangkaian modular yang mencapai persetujuan melalui metodologi PoW / PoS hibrid. Sistem ini mempunyai tiga komponen utama:

  • Essences adalah kumpulan entiti yang berinteraksi di rangkaian Essentia. Mereka boleh menjadi individu, syarikat, kumpulan atau organisasi. Interaksi diuruskan oleh sub-ID, kebenaran dan kontrak pintar.
  • Sinergi membolehkan interaksi antara platform, sumber dan modul sistem yang berbeza, diatur oleh konsensus PoS. Modul ini menggunakan sharding untuk mencapai throughput yang lebih tinggi.
  • Pelombong PoW membuat blok baru, dalam beberapa kes dikelompokkan ke dalam kolam perlombongan.

Ini adalah ringkasan tahap tinggi. Terdapat sebilangan besar perincian teknikal yang menyokong asas blockchain Essentia, terlalu banyak untuk diringkaskan dalam panduan ini. Cukup untuk mengatakan, bagi sesiapa yang ingin menyelami perinciannya, kertas putih dan kertas reka bentuk memberikan penjelasan yang sangat komprehensif.

Bekalan Syiling

Syiling blockchain Essentia adalah token ESS, yang kini merupakan token ERC-20. Ini adalah token utiliti untuk mengakses ciri premium sistem Essentia seperti penyimpanan tambahan, dan juga berfungsi sebagai ganjaran perlombongan.

Jaring utama Essentia akan dilancarkan pada Q4 2018. Walau bagaimanapun, projek ini baru-baru ini mengumumkan penangguhan pelancaran sementara ujian lebih lanjut dijalankan. Setelah jaring utama disiarkan, pemegang token perlu melakukan pertukaran atom token ESS ERC-20 ke syiling ESS, yang boleh dilakukan dalam aplikasi desktop blockchain Essentia.

Terdapat sejumlah 1,755,313,373 token ESS, dengan edaran 787 juta pada masa penulisan.

Peta Jalan dan Pasukan

Essentia menjalankan ICO awam pada bulan Jun 2018, setelah mengumpulkan penjualan peribadi sebanyak $ 23.5 juta. ICO berjaya, mencapai sasaran $ 25.5 juta dengan menjual 40 peratus daripada semua token yang ada. Pada masa ICO, projek ini sudah menjalankan beta pertama kerangka ESS.

Blockchain Post ICO Essentia telah memfokuskan pada pengembangan sistem lebih lanjut, melancarkan ujian beta awam dan pelepasan untuk aplikasi desktop dan mudah alih. Pasukan ini juga telah berusaha untuk mengembangkan versi Essentia untuk kerajaan dan perusahaan.

Tonggak utama seterusnya adalah pelancaran bersih utama, tarikhnya masih belum jelas. Terdapat juga integrasi lebih lanjut dengan dompet dan aplikasi. Jaxx dan Exodus kedua-duanya disebut di blog Essentia. Persidangan pemaju akan diadakan pada separuh pertama 2019.

Pasukan Blockchain Essentia

Organisasi bukan untung bernama EssentiaOne, yang berpusat di Amsterdam, menjalankan projek ini. Pengasas blockchain Essentia adalah Matteo Gianpetro Zago (Lead Project), Mirco Mongiardino (Product Lead) dan Vladimir Holubovych (Lead Operations).

Zago dan Holubovych sebelum ini mengasaskan syarikat termasuk Mobilife +, dan Zago berfungsi sebagai ahli Bitcoin Foundation. Mongiardino mempunyai latar belakang dalam pemasaran digital.

Pasukan blockchain Essentia

Pasukan blockchain Essentia

Projek ini juga mempunyai pasukan penasihat yang kuat, termasuk Moe Levin yang merupakan pelabur awal di RSK Labs dan Dropbox, dan Erik Van Der Staak, penasihat Suruhanjaya Eropah.

Sejarah Perdagangan

Tidak ada puncak atau palung yang ketara dalam harga token ESS sejak penjualan awam pada bulan Jun 2018. Nilai token terus menurun selama beberapa bulan.

Walau bagaimanapun, Essentia adalah salah satu projek yang lebih kecil, jadi tidak masuk akal untuk mengharapkannya untuk mengatasi keseluruhan trend pasaran. Pelancaran bersih utama, pada bila-bila masa, mungkin menyaksikan kenaikan dalam nilai token.

Pesaing

Oleh kerana Essentia tertumpu pada privasi data, ia tidak boleh dibandingkan secara langsung dengan koin privasi seperti Monero. Oleh itu, pembanding yang lebih baik adalah protokol privasi lain. Enigma adalah salah satu contohnya. Walau bagaimanapun, Enigma bertujuan untuk membawa privasi dalam transaksi kontrak pintar. Teknologi asasnya juga berbeza. Enigma menggunakan perhitungan berbilang pihak untuk mengamankan transaksi blockchain, membagi maklumat transaksi yang dienkripsi di beberapa nod. Essentia bergantung pada keselamatan kunci peribadi pengguna untuk memastikan keselamatan ID dan log masuk.

MaidSafe adalah projek lain yang serupa tetapi bertujuan untuk mengamankan fail.

Tempat Beli ESS

Token ESS saat ini tidak tersedia di sebilangan besar bursa, tetapi anda boleh membelinya di Idex, Coinbene atau Bitfinex.

Tempat menyimpan ESS

Walaupun token ESS masih berdasarkan protokol ERC-20, mana-mana dompet yang menyokong penyimpanan ERC-20 sesuai. Kami selalu menasihatkan anda menggunakan dompet perkakasan seperti Ledger Nano S untuk keselamatan yang optimum.

Blockchain Essentia bertujuan untuk menggabungkan dompet luaran seperti Jaxx. Oleh itu, kita mungkin dapat menganggap bahawa ESS dapat berfungsi dengan dompet lain ini setelah pertukaran atom ke koin asli selesai.

Kesimpulannya

Blockchain Essentia nampaknya merupakan projek yang cukup unik di ruang tersebut, dengan tujuan untuk menyediakan pengguna dengan antara muka tunggal untuk pelbagai penyelesaian yang terdesentralisasi. Ini adalah cita-cita yang mulia dan jika berjaya, ia pasti menjadi duit syiling yang patut ditonton.

Sebaliknya, projek ini kini berada di kedudukan sekitar 850 pada waktu penulisan. Selain itu, tidak ada lonjakan harga yang meyakinkan dalam sejarah perdagangan untuk memberikan jaminan kepada pelabur atau peniaga bahawa ada kemungkinan pulangan yang lumayan. Memang betul bahawa blog projek sangat aktif dan merangkumi kemas kini terperinci secara berkala. Namun, tidak ada tarikh yang disahkan untuk pelancaran bersih utama, yang tidak meyakinkan.

Secara keseluruhan, keputusannya adalah bahawa Essentia mempunyai banyak potensi yang belum dapat direalisasikan. Walau bagaimanapun, jika pelancaran bersih utama berjaya menghasilkan aktiviti perdagangan positif yang lebih jauh, itu mungkin akan berubah.

Sumber tambahan

Twitter

Telegram

Reddit

Github