Apa itu Riak?

Ripple adalah syarikat milik persendirian yang bertujuan untuk mewujudkan dan membolehkan rangkaian institusi kewangan dan bank global. Ia melakukannya dengan menggunakan perisian blockchain RippleNet untuk menurunkan kos pembayaran antarabangsa. Ripple memanggil rangkaian global menggunakan perisian ini sebagai “Internet of Value.”

Sekiranya anda keliru dengan Ripple (XRP), jangan risau – banyak orang.

Istilah Ripple sering digunakan untuk menggambarkan XRP mata wang digital, rangkaian pembayaran terbuka di mana mata wang itu dipindahkan, serta syarikat induk di belakang keseluruhan projek.

Lejar XRP adalah produk sumber terbuka yang dibuat oleh Ripple. Ia dibuat untuk menyelesaikan masalah utama pembayaran antarabangsa, pra-pembiayaan akaun nostro / vostro. Bank boleh menggunakan XRP untuk mendapatkan kecairan dalam masa nyata. Penyedia pembayaran juga dapat menggunakannya untuk memperluas jangkauan ke pasar baru, memberikan penyelesaian pembayaran yang lebih cepat, dan menurunkan biaya pertukaran asing.

Ripple pada dasarnya mengambil sikap menentang apa yang mereka sebut sebagai “taman berdinding” dari rangkaian kewangan yang terdiri daripada bank, kad kredit, dan institusi lain seperti PayPal. Organisasi-organisasi ini cenderung menyekat aliran wang dengan bayaran, caj pertukaran mata wang, dan kelewatan memproses.

Dalam panduan ini, kami akan memandu anda:

Peluang Ripple

Apabila anda memikirkannya, keadaan industri pembayaran global berada di belakang.

Kami dapat menstrim dan memuat turun seluruh diskografi artis di telefon kami di tengah hutan. Namun, menghantar beberapa digit mata wang kepada nenek anda di Jepun (jika anda tidak mempunyai nenek di Jepun, gunakan khayalan anda) memerlukan bayaran dan masa memproses.

Teknologi untuk pembayaran global yang mudah sudah ada. Jadi mengapa industri pembayaran global jauh ketinggalan?

Oleh itu, tidak sukar untuk mengandaikan bahawa institusi kewangan secara kolektif membuat triliunan dolar sebagai bayaran pembayaran tidak berlumba-lumba untuk menginovasi sistem yang memasukkan wang ke dalam poket.

Industri kewangan juga cenderung menyimpan maklumat yang relevan yang diselimuti jargon kewangan yang rumit sehingga menyebabkan orang biasa. Kata-kata seperti “kewajiban hutang yang dijamin” dan “pelonggaran kuantitatif” telah membentuk dunia kewangan dalam tirai esoterik.

Namun, bukannya mengambil pendekatan “bakar ke tanah” yang telah diadopsi oleh banyak ahli ideologi cryptocurrency, Ripple bertujuan untuk bekerjasama dengan dunia kewangan semasa.

Setara dengan kira-kira $ 155 trilion dolar bergerak melintasi sempadan setiap tahun. Sebagai contoh, mari kita anggap bahawa semua orang menggunakan PayPal, yang mengenakan bayaran 2.9% untuk setiap transaksi. Ini bermaksud kira-kira $ 4,495,000,000 ($ 4,495 trilion) pembayaran global terus ke Paypal (atau institusi lain). Untuk menambahkan penghinaan terhadap kecederaan, pembayaran ini biasanya memerlukan masa beberapa hari untuk diproses.

Bagaimana Riak Berfungsi?

Jadi, peluang untuk sesuatu seperti Ripple untuk menggegarkan segalanya ada.

Anda ragu-ragu. Kami mendapatnya. Terdapat puluhan altcoin bermata berbintang yang mengatakan, “Sekiranya kita hanya dapat merebut X% dari ini (masukkan pasar yang sangat besar, sangat kompetitif, dan umumnya tidak dapat dicapai), kita akan menjadi pemain dominan dalam industri ini.”

Ripple pada mulanya dilancarkan pada tahun 2012. Masalahnya, ia sudah menjadi syarikat yang menghasilkan pendapatan dengan lebih 100 institusi kewangan di rangkaian blockchainnya termasuk Standard Chartered Bank, Westpac, Banco Santander, dan BBVA.

Senarai Pendek Pelanggan Ripple

Senarai Ringkas Pelanggan Ripple

RippleNet

Untuk memahami bagaimana Ripple berfungsi, adalah berguna untuk mengetahui tentang RTGS dan RTXP (kami akan segera memahami surat-surat yang digabungkan ini).

Apabila anda menghantar wang melalui Bitcoin, nilainya diselesaikan dalam masa nyata (tidak termasuk kelewatan Bitcoin). Itulah yang kami maksudkan dengan Penyelesaian Kasar Masa Nyata (RTGS).

Ripple menggunakan pintu gerbang, yang paling baik digambarkan sebagai sesuatu yang serupa dengan lejar global yang terdiri daripada rantaian peribadi. Gerbang pada dasarnya adalah portal digital yang digunakan pemerintah, syarikat, dan institusi kewangan untuk bergabung dalam rangkaian. Mekanisme ini disebut Ripple Transaction Protocol (RTXP), juga dikenal sebagai RippleNet. Inilah kebanggaan dan kegembiraan projek ini.

Setelah kerajaan, syarikat, atau institusi kewangan bergabung dengan RippleNet, ia dapat bertransaksi dengan pintu masuk lain dengan kelajuan yang jauh lebih cepat dan sebahagian kecil dari kos. RippleNet juga memungkinkan untuk menerima pembayaran dari sebarang fiat (mis. USD, EUR,) atau cryptocurrency (mis. BTC, ETH).

Ripple pada dasarnya membuat sesuatu untuk semua jenis entiti yang secara berkala menggerakkan sejumlah besar wang melintasi sempadan. Sebagai contoh, syarikat seperti Apple dan Amazon sudah menghabiskan berbilion-bilion negara.

Penting untuk diperhatikan bahawa RippleNet juga berfungsi sebagai pertukaran mata wang antara semua jenis wang fiat. Walau bagaimanapun, untuk melakukan ini, ia mesti dapat menjamin kecairan. Di sinilah XRP masuk. XRP adalah aset digital yang menyediakan kecairan sumber kepada penyedia pembayaran, pembuat pasaran dan bank.

Tiga Produk Berbeza

Walaupun orang biasanya merujuk kepada Ripple sebagai satu platform, sebenarnya terdiri daripada tiga produk yang berbeza: xCurrent, xVia, dan xRapid.

xCurrent adalah produk utama platform. Apabila anda mendengar tentang bank yang bekerjasama dengan Ripple, kemungkinan besar tidak, inilah yang mereka gunakan. xCurrent tidak memerlukan XRP.

xVia adalah produk terbaru projek ini. Ini antara muka pembayaran dan rangkaian API. Seperti xCurrent, xVia tidak menggunakan XRP.

xRapid adalah satu-satunya produk yang menggunakan XRP. Ringkasnya, produk ini adalah penyelesaian kecairan.

Statistik Transaksi

Walaupun infrastruktur rangkaian masuk akal untuk syarikat besar, ia tidak banyak memberi pinjaman kepada pengguna biasa. RippleNet tidak memberi banyak faedah kepada orang biasa. Jadi, Ripple kemungkinan tidak akan mengubah cara anda menerima dan mengirim wang secara peribadi dalam masa terdekat, tetapi ia ingin merevolusikan bagaimana wang bergerak di seluruh dunia pada skala yang lebih besar.

masa kelajuan riak

Waktu urus niaga riak jauh lebih rendah daripada pesaing.

Ripple telah menunjukkan bahawa dapat menangani sejumlah besar transaksi sesaat, walaupun dibandingkan dengan Bitcoin cryptocurrency yang lain. BTC menangani kira-kira 15 transaksi sesaat, sedangkan Lejar XRP dapat menangani lebih daripada 1500 transaksi sesaat.

Struktur Bekalan Ripple

Elemen utama untuk mengetahui mengenai Ripple (XRP) adalah jumlah XRP yang ada. Semua XRP telah dibuat dengan jumlah bekalan 100 bilion. Kini terdapat lebih dari 41 bilion token XRP yang beredar, dan selebihnya dipegang oleh Ripple Labs.

Dalam pengumuman pada Mei 2017, Ripple menyatakan rancangannya untuk melepaskan 55 bilion XRPnya dalam escrow untuk memastikan kepastian jumlah bekalan XRP.

Ripple adalah Jenis Berpusat

Memandangkan fakta bahawa Ripple Labs memegang sekitar 80 bilion token XRP pada satu ketika, tidak jauh untuk mengatakan bahawa Ripple berpusat, atau sekurang-kurangnya lebih banyak daripada kebanyakan cryptocurrency lain.

Walau bagaimanapun, Brad Garlinghouse (Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengasas Ripple), melihatnya secara berbeza.

Garlinghouse menyatakan bahawa “Riak tidak berpusat. Yang jelas, jika Ripple hilang hari ini XRP akan terus berfungsi. Bagi saya, itu adalah ukuran terpenting sama ada sesuatu itu terdesentralisasi. “

Dia kemudian keluar untuk menunjukkan beberapa fakta yang menyokong bahawa rangkaian, sebenarnya, terdesentralisasi.

Strategi Desentralisasi

Pada bulan Mei 2017, Ripple melepaskan strategi desentralisasi mereka. Mereka mengumumkan rancangan untuk mempelbagaikan validator pada lejar XRP dan memperluasnya ke 55 simpul pengesahan pada bulan Julai 2017. Pasukan ini juga berkongsi rancangan untuk menambahkan nod pengesahan pihak ketiga, sambil membuang satu nod pengesahan yang dikendalikan oleh Ripple untuk setiap dua pihak ketiga nod, sehingga tidak ada satu entiti yang mengendalikan sebahagian besar nod yang dipercayai pada lejar XRP.

Ripple kini mempunyai 26 nod pengesahan lalai unik. Ripple hanya mengendalikan tujuh daripadanya, yang bermaksud 73 peratus berada di bawah kawalan pihak luar. Dorongan ke arah lebih banyak nod pengesahan pihak ketiga menunjukkan bahawa pasukan Ripple berusaha untuk menjadikan rangkaian lebih terdesentralisasi.

Oleh kerana itu, kaedah yang lebih tepat untuk menggambarkan sama ada Ripple berpusat atau tidak adalah bahawa ia adalah gabungan pelik dari kedua-duanya. Anda mempunyai syarikat induk ini yang mempunyai lebih daripada separuh token. Tetapi, mereka mempunyai rancangan untuk melepaskan yang lain, yang kemungkinan akan mengutamakan pemerolehan dan penempatan rakan baru di RippleNet. Pada satu ketika, Ripple menguasai sebahagian besar nod yang mengesahkan, tetapi itu juga telah berubah.

Memusatkan diri tidak semestinya perkara yang buruk, tetapi itu menghalang banyak ideologi “terdesentralisasi” dalam komuniti cryptocurrency.

Pertandingan

Pesaing utama Ripple adalah Stellar. Sebenarnya, pengasas Stellar Jed McCaleb juga merupakan pengasas bersama Ripple tetapi meninggalkan syarikat itu pada tahun 2013 kerana tidak bersetuju dengan pasukan kepimpinan yang lain.

Kedua-dua projek mengkhususkan diri dalam pembayaran rentas sempadan dan mempunyai seni bina yang serupa. Walau bagaimanapun, Stellar Foundation adalah bukan untung sementara Ripple adalah syarikat untung. Misi keseluruhan setiap projek juga berbeza sedikit. Walaupun Ripple memfokuskan diri untuk membantu institusi perbankan gergasi, Stellar menyelaraskan diri mereka dengan si kecil dalam usaha untuk menjadikan perbankan tidak bank.

Di Mana Anda Boleh Membeli dan Menyimpan XRP?

Anda boleh membeli Ripple di banyak pertukaran cryptocurrency yang paling popular seperti Bittrex, Kraken, dan Binance. Anda juga boleh menggunakan platform pembrokeran seperti Changelly.

Sekiranya anda ingin memegang XRP untuk jangka masa panjang, kami mengesyorkan menggunakan dompet perkakasan seperti Ledger Nano S atau yang menyokong XRP.

Dompet keras pada umumnya jauh lebih selamat kerana tidak berada di luar talian dan mempunyai keselamatan yang lebih baik daripada pertukaran dan dompet dalam talian yang lain. Namun, ia tidak sesuai untuk seseorang yang sering berdagang.

Sekiranya Anda Melabur dalam XRP?

Baiklah, semuanya bergantung kepada anda.

XRP mempunyai sejarah perdagangan bertingkat yang penuh dengan beberapa pergerakan harga yang terkenal. Dari tahun 2013 hingga awal tahun 2017, XRP adalah token yang agak tidak menarik untuk ditonton. Ia mengalami lonjakan harga yang luar biasa pada akhir tahun 2014 di mana ia melonjak 500 peratus dalam satu bulan. Oleh kerana tidak ada berita penting mengenai gerakan ini, beberapa anggota masyarakat percaya bahawa ini adalah berita yang tidak baik pam buatan.

XRP memulakan pertumbuhannya yang meledak pada bulan Mac 2017, nampaknya selepas siaran akhbar bahawa sepuluh lagi institusi kewangan, termasuk BBVA, telah bergabung dengan Ripple. Tidak sampai pasaran bull 2017 / awal-2018, XRP mencecah harga USD dan BTC sepanjang masa. Pada awal Januari 2018, duit syiling mencecah lebih dari $ 3.80 (~ 0.000263 BTC).

Sekarang, anda boleh mendapatkan sejumlah XRP dengan harga di bawah $ 0.33 (~ 0.0000899 BTC).

Perkara yang Perlu Dipertimbangkan

Kejayaan Ripple akhirnya bergantung pada jumlah rakan kongsi di RippleNet (yang terus meningkat sejak setahun lalu), berapa banyak orang yang menggunakan produk Ripple, dan seberapa berkesan XRP.

Ripple nampaknya baik di bahagian tersebut, namun, penting untuk diperhatikan bekalan XRP yang cukup banyak di pasaran (jumlah bekalan 100 bilion). Seolah-olah itu bukan pil sukar untuk ditelan oleh para pelabur, Ripple kini memegang sekitar 59 bilion XRP (~ 59% dari jumlah penawaran). Ini bermaksud secara teknikal mereka dapat memasukkan XRP mereka secara besar-besaran ke dalam pasaran untuk mengawal harganya dan mengekalkannya pada umumnya rendah.

Namun, di luar metrik pelaburan, adalah penting untuk benar-benar memahami kedudukan Ripple (XRP).

  1. Adakah anda menyedari peluang Ripple mungkin atau tidak ada di hadapan mereka?
  2. Adakah anda fikir pasukan Ripple dapat melakukannya?
  3. Apa yang dilakukan oleh pasukan Ripple setiap suku tahun untuk mencapai matlamatnya?

Anda juga boleh mencari lebih banyak pandangan secara langsung dari Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Ripple, Brad Garlinghouse, dalam Sesi Quora. Dia membincangkan semua perkara sama ada anda harus melabur dalam XRP dan bagaimana Ripple dapat merevolusikan kewangan.

Pemikiran Akhir

Oleh itu, sama ada anda memilih untuk melabur dalam Ripple (XRP) atau tidak, anda perlu menonton apabila penggunaan blockchain meningkat. Ripple adalah salah satu dari sedikit pesaing yang sah untuk sistem kewangan penjaga lama, dan ia boleh memainkan peranan utama dalam bagaimana wang bergerak di seluruh planet ini.

Sejauh mana-mana aplikasi praktikal untuk digunakan oleh rata-rata orang token XRP, tidak banyak. Namun, apabila anda melihat Ripple (XRP) melalui lensa industri pembayaran global, ini adalah David berteknologi tinggi tradisional berbanding Goliath yang sudah mapan.

Catatan Editor: Artikel ini dikemas kini oleh Steven Buchko pada 1.15.19 untuk mencerminkan perubahan terbaru dalam projek ini.

Sumber tambahan

Laman web

Twitter

Reddit

Berita