Apa itu TenX?

TenX ialah dompet digital dan kad fizikal yang boleh anda gunakan untuk menghabiskan cryptocurrency di mana-mana kedai – walaupun mereka tidak menerima crypto.

Anda mungkin menyedari bahawa anda telah mengumpulkan semua duit syiling ini tetapi tidak mempunyai banyak tempat untuk membelanjakannya. Selain itu Overstock dan mungkin satu atau dua kedai di sekitar bandar, pilihan anda agak terhad.

TenX dalam misi untuk mengubahnya.

Dalam panduan TenX ini, kita akan membahas:

Bagaimana TenX Berfungsi?

Misi pasukan TenX adalah untuk membuat “sebarang aset blockchain dapat dibelanjakan serta-merta.”Untuk melakukan ini, mereka telah membina sistem dompet dan kad di atas Rangkaian COMIT – protokol penghalaan yang membolehkan pembayaran merentasi rantaian.

Dompet TenX

Dompet TenX boleh didapati di Android, iOS dan web. Dompet pelbagai mata wang ini pada masa ini hanya menyokong Bitcoin, Ethereum, dan Litecoin dengan rancangan untuk menyokong lebih banyak altcoin di jalan.

Dompet TenX iOS

Dompet TenX iOS

Anda tidak dapat mengakses kunci peribadi dompet anda buat masa ini. Sebaliknya, TenX menyimpannya dalam campuran penyelesaian penyimpanan panas (dalam talian) dan sejuk (luar talian) yang setanding dengan standard industri. Setelah dompet disatukan dengan rangkaian COMIT, anda akan mempunyai kawalan penuh terhadap kunci peribadi anda. Penyatuan ini pada awalnya dijadualkan pada akhir tahun 2017. Namun, ia masih belum berlaku. Pasukan TenX kini juga menyatakan dalam a buku putih tambahan bahawa mereka hanya memikirkan untuk memberikan kunci peribadi mereka kepada pengguna.

Transaksi TenX

Anda boleh membuat transaksi dengan menggunakan TenX aplikasi atau kad debit TenX fizikal. Tidak seperti kad kripto lain, semua aset duit syiling anda kekal sebagai kripto sehingga anda benar-benar membuat transaksi.

Dompet TenX & amp; Kad

Dompet TenX & Kad

Kontrak Pintar Keselamatan Desentralisasi (DSS)

Dengan menggunakan DSS, anda boleh menetapkan peraturan perbelanjaan untuk kad anda dan dapat mengawal dana anda lebih jauh. Anda boleh menetapkan had pembelian, had perbelanjaan harian, dan had pengeluaran.

Anda juga boleh memilih portfolio duit syiling untuk digunakan untuk perbelanjaan. Sebagai contoh, anda boleh mengatur bahawa setiap pembelian akan dibahagikan kepada 50 peratus Bitcoin, 25 persen Ethereum, dan 25 peratus Litecoin.

Platform Pembayaran TenX

Akhirnya, TenX akan melepaskan alat pemaju untuk syarikat permulaan, perniagaan, dan pedagang untuk bergabung dengan rangkaian COMIT. Ini akan membantu TenX berkembang lebih dari sekadar kad debit dan bereksperimen dengan kelas aset lain seperti ETF dan derivatif.

Platform Pembayaran TenX

Platform Pembayaran TenX

Menjadikan platform COMIT tersedia untuk umum juga akan membawa kepada perkhidmatan baru seperti pertukaran dan program pinjaman. Peta jalan asal mempunyai ciri ini yang tersedia menjelang Q3 2018, tetapi pasukan juga telah kehilangan tanda ini.

Rangkaian COMIT

TenX disatukan dengan rangkaian COMIT (Transaksi Segera Multi-aset Luar Rantai yang aman Cryptografik). Walaupun dicipta oleh orang yang sama di belakang TenX, the Rangkaian COMIT mempunyai laman web yang sama sekali berbeza dan kertas putih.

Matlamat rangkaian COMIT adalah untuk membenarkan mana-mana blockchain baru menyambung ke blockchain yang ada dengan menggunakan COMIT Routing Protocol (CRP) – satu set piawai yang menggariskan bagaimana rangkaian blok yang berbeza berkomunikasi antara satu sama lain. Ini serupa dengan bagaimana Internet dihubungkan di seluruh dunia melalui protokol TCP / IP.

Dengan kejayaan pelaksanaan rangkaian COMIT, anda dapat menukar satu aset dengan aset lain (crypto-to-crypto atau crypto-to-fiat) sekejap dengan kos transaksi hampir sifar.

Agar blockchain serasi dengan rangkaian COMIT, perlu mempunyai atribut berikut:

  • Perlindungan perbelanjaan berganda
  • Multisig
  • Timelocks
  • Fungsi Hash

Sebilangan besar blockchain terkenal sudah merangkumi semua syarat ini.

Transaksi COMIT

Untuk membuat transaksi, a Pengguna (U) perlu menggunakan dompet yang disambungkan ke rangkaian COMIT. The Perniagaan (B) di mana Pengguna menghabiskan dana mereka juga perlu mempunyai penyedia pembayaran yang tersambung ke rangkaian COMIT.

Ketika Pengguna melakukan transaksi di Perniagaan yang disetujui, transaksi tersebut diteruskan melalui jaringan dari Penyedia Kecairan (LP) untuk menentukan LP mana yang mempunyai kadar pertukaran terbaik.

LP beroperasi di seluruh rantaian blok dan memberikan kecairan kepada pertukaran antara mata wang yang berbeza.

Penghalaan rangkaian COMIT

Laluan Rangkaian COMIT

Untuk penjelasan yang lebih terperinci mengenai bagaimana rangkaian COMIT berfungsi, sila periksa kertas putih.

Bayaran TenX & Ganjaran

TenX mempunyai tiada yuran transaksi. Anda hanya dikenakan satu kali bayaran pengeluaran sebanyak $ 15 untuk kad fizikal dan $ 1.50 untuk kad digital. Ada juga tiada yuran tahunan untuk menggunakan kad melainkan anda membelanjakan kurang dari $ 1000 dalam setahun. Sekiranya anda tidak mencapai tahap minimum, anda membayar $ 10.

Buku putih asal menggariskan program ganjaran untuk pemegang dan pengguna TenX. Ia menyatakan bahawa anda mempunyai dua cara untuk mendapatkan ganjaran:

  1. Memegang token PAY
  2. Menggunakan kad TenX

Pemegang token PAY akan menerima Ethereum dengan setiap transaksi di rangkaian TenX. Syarikat akan membayar 0.5% dari keseluruhan jumlah urus niaga bulanan kepada pemegang PAY. Apabila jumlah rangkaian dan transaksi bertambah, pembayaran ini akan berlaku lebih kerap dengan tujuannya adalah pembayaran setiap jam.

Sama seperti kebanyakan kad kredit, anda juga akan menerima a Ganjaran 0.1% setiap kali anda menggunakan kad TenX. Anda akan menerima ganjaran ini dalam token PAY yang boleh anda pegang untuk menerima ganjaran yang disebutkan sebelumnya atau menjual di pasaran terbuka.

KEMASKINI Ganjaran: Program ganjaran ini tidak lagi wujud dan pasukan tidak pernah melaksanakannya. Pada bulan Oktober 2018, pasukan mengumumkan bahawa mereka memikirkan semula program penghargaan. Pada penulisan ini, mereka tidak mempunyai rancangan umum mengenai apa yang akan berlaku. Ini mungkin melibatkan token yang sama sekali terpisah. Beberapa anggota masyarakat kesal dengan keputusan itu kerana mereka membeli projek tersebut dengan harapan akan mendapat ganjaran sesuai dengan struktur di atas.

Sejarah TenX

The TenX pasukan mengeluarkan kertas putih terakhir mereka dan memulakan penjualan token mereka pada akhir bulan Jun 2017.

Beribu pejabat di Singapura, pasukan ini ditubuhkan oleh Toby Hoenisch, Dr. Julian Hosp, Michael Sperk, dan Paul Kitti. Hoenisch, Dr. Hosp, dan Kitti juga bekerjasama untuk mengembangkan kertas putih untuk rangkaian COMIT.

Fenbushi Capital, firma modal teroka blockchain utama dengan Vitalik Buterin sebagai rakan umum, adalah pelabur di TenX.

Pengasas TenX

Pasukan Pengasas TenX

Perjalanan TenX tidak kurang menarik. Pasukan ini melancarkan kad pertama pada bulan September 2016 di Singapura dengan kerjasama OneBit, penerbit. Pada bulan Jun 2017, pelanggan Eropah mula menerima kad mereka.

Pada awal tahun 2018, keadaan menjadi semakin buruk. Pada bulan Januari, TenX terpaksa mencari penerbit kad baru dan belum dapat melakukannya. Oleh kerana itu, penggunaan kad ditangguhkan sehingga mereka mula bekerja dengan penerbit baru.

Pasukan ini terus berusaha melalui pembekuan kad melalui pengembangan di Rangkaian dan dompet COMIT. Pada April 2018, TenX bekerjasama dengan Litecoin Foundation dan pada bulan Jun, melakukan pertukaran atom pertama antara BTC dan ETH di COMIT. Langkah seterusnya untuk syarikat itu termasuk mencari pengeluar kad, melancarkan kad crypto, dan menambahkan sokongan untuk lebih banyak cryptocurrency.

Pertandingan

Terdapat beberapa syarikat lain yang berusaha membina sistem kad cryptocurrency termasuk Token dan Monaco (baru-baru ini dijenamakan semula menjadi Crypto). Setiap kad mempunyai struktur ganjaran yang berbeza dengan pelbagai jenis kes penggunaan. TenX adalah unik kerana ia adalah satu-satunya yang menggunakan rangkaian COMIT dan pembayaran lintas saluran COMIT.

Sama seperti kita mempunyai banyak pilihan kad kredit dan debit dalam sistem kewangan tradisional, terdapat banyak pilihan di ruang kripto dengan kelebihan dan kekurangan yang berbeza disesuaikan dengan pelbagai jenis perbelanjaan.

Bekalan Token

Terdapat sedikit bawah 110 juta token BAYAR beredar di pasaran. Ini mewakili 51% token yang pernah ada di pasaran.

Tambahan 29 peratus (atau ~ 59.5 juta) akan memasuki pasaran selama 4 tahun akan datang untuk membiayai inisiatif masyarakat, pengembangan perniagaan, dan penyelidikan akademik untuk meningkatkan lagi produk.

Dari 20 peratus terakhir, separuh akan disimpan sebagai aset dalam syarikat sementara separuh lagi akan digunakan untuk memberi ganti rugi kepada pengasas dan pekerja TenX dalam tempoh letak hak selama 4 tahun.

Tidak ada lagi token yang akan dibuat di luar ini.

Berniaga

Token TenX PAY melonjak ke paras tertinggi sepanjang masa pada $ 5.60 (0.00147972 BTC) pada bulan Ogos 2017. Kenaikan harga yang mendadak disebabkan oleh penerbitan sejumlah besar kad debit dan token PAY akhirnya disenaraikan di Yunbi – salah satu pertukaran crypto terbesar di China.

Berikutan itu, harga turun secara perlahan dan stabil Julat $ 1.50 – $ 2.00 dengan pergerakan positif kecil menjelang akhir bulan November. Seperti hampir semua altcoin lain, PAY mencapai tahap tertinggi pada awal Januari 2018. Harga dengan cepat meningkat kepada kira-kira $ 5.00 (~ 0.00035 BTC) sebelum jatuh pada akhir 2018.

Pasaran beruang, seiring dengan kurangnya penerbitan kad, terus menurunkan harga. Pada masa ini harga sekitar $ 0.30 (~ 0.00007 BTC).

Nampaknya pelabur kehilangan kepercayaan terhadap projek ini setiap hari bahawa pengeluar kad masih hilang. Malah perubahan pasaran secara keseluruhan mungkin tidak banyak mempengaruhi TenX sekiranya syarikat tidak dapat menghasilkan kad crypto. Perhatikan penyelesaian Rangkaian COMIT dan juga pengumuman perkongsian penerbit. Kedua-dua perkara ini adalah pemangkin utama yang dapat membantu harganya.

Tempat Beli BAYARAN

Anda boleh membeli PAY dengan Bitcoin, Ethereum, atau Tether di beberapa bursa utama seperti Bittrex dan Huobi.

Salah satu strategi adalah membeli Bitcoin pada GDAX atau Gemini terlebih dahulu dan kemudian memindahkannya ke Bittrex.

Anda boleh lihat CoinMarketCap untuk senarai lengkap pertukaran di mana PAY tersedia.

Tempat Simpan BAYAR

Sebaiknya simpan token PAY anda di dompet perkakasan yang mempunyai sokongan untuk token ERC20 seperti Trezor atau Ledger Nano S.

Pilihan lain untuk penyimpanan adalah MyEtherWallet di mana anda boleh memindahkan token anda ke dompet kertas luar talian.

Cukup pelik, anda tidak dapat menyimpan token PAY anda di dompet TenX.

Kesimpulannya

TenX adalah projek yang memperoleh harapan tinggi tetapi sejak itu kehilangan banyak kepercayaan masyarakat crypto. Dengan projek lebih dari setahun di peta jalan awal, banyak pelabur tertanya-tanya apakah pasukan TenX akan mendapat kad ke pasaran. Kelewatan ini, bersama dengan penyusunan semula program penghargaan, telah meninggalkan rasa pahit di mulut banyak orang.

Oleh itu, syarikat terus memberikan kemas kini. Dan, seolah-olah pasukan pembangunan terus membuat kemajuan. Walaupun Monaco (Crypto) mempunyai kad penghantaran, mereka telah kehilangan kelebihan penggerak yang pernah mereka miliki.

Catatan Editor: Artikel ini dikemas kini oleh Steven Buchko pada 12.04.2018 untuk mencerminkan perubahan terkini projek ini.

Sumber TenX Tambahan

Laman web

Blog

Twitter

Facebook

Reddit

Youtube