Apa itu Vertcoin?

Menurutnya laman web, “Vertcoin adalah mata wang terdesentralisasi yang dimiliki oleh penggunanya,” cryptocurrency P2P dalam urat yang sama dengan Bitcoin dan Litecoin. Seperti dua pendahulunya, Vertcoin wujud semata-mata sebagai mata wang, dan ia menggunakan bukti kerja (PoW) untuk mencapai kata sepakat yang diedarkan.

Tidak seperti dua pendahulunya, Vertcoin berdedikasi untuk memastikan fungsi perlombongannya tidak terdesentralisasi, jadi bertentangan dengan kebanyakan syiling PoW, ia tahan ASIC.

Menjadikan projek mereka sebagai “koin rakyat”, pasukan Vertcoin percaya bahawa rintangan ASIC mengundang mata wang yang lebih adil dan lebih demokratik untuk pengguna dan pelombong. Sejalan dengan itu, Vertcoin menggunakan penambang 1 klik sendiri, program yang bertujuan untuk menjadikan perlombongan lebih mudah diakses oleh orang awam.

Jadi apa yang membuat Vertcoin berdetak, dan bagaimana ia dapat menjamin ketahanan ASIC? Dalam panduan ini kita akan merangkumi bahagian berikut:

Bagaimana Vertcoin Berfungsi

Keseluruhan masalah Vertcoin adalah bahawa ia melarang penambang daripada menggunakan perkakasan ASIC untuk melombong di blockchainnya. Ini bermaksud bahawa Vertcoin membawa kita kembali ke zaman yang baik ketika semua yang anda perlukan adalah kad grafik yang baik atau pemproses komputer anda untuk memasuki permainan perlombongan.

desentralisasiminingvtc

Falsafah tahan ASIC Vertcoin

Ketika Vertcoin pertama kali bermula pada tahun 2014, ia menggunakan algoritma Scrypt-N untuk mencapai kata sepakat PoW. Sejak itu, ASIC khusus untuk Scrypt-N telah muncul, jadi pasukan Vertcoin harus bermula dari awal.

Setelah selesai, mereka membuat algoritma Lyra2RE, menggunakan Vertcoin pada 13 Disember 2014 untuk mengemas kini perisian teras. Menurut Lyra2RE’s kertas putih, algoritma baru membolehkan pasukan “mengubah penggunaan memori dan kos masa secara bebas, memberikan [mereka] lebih banyak pengaruh terhadap ASIC.”

Pasukan ini terus menerangkan penentangan ASIC Lyra2RE terhadap kesimpulan kertas putih:

“Tidak seperti Scrypt-N, kos masa dan kos memori dipisahkan, memberikan kita kawalan bebas terhadap kedua parameter. ASIC jauh lebih mudah untuk dikembangkan untuk Scrypt-N daripada yang digunakan untuk Lyra2RE kerana meningkatkan N-factor Scrypt hanya melibatkan melakukan lebih banyak lelaran algoritma. Di bawah Lyra2, sementara menaikkan kos waktu hanya melibatkan lebih banyak iterasi, meningkatkan keperluan memori bermaksud setiap peranti ASIC yang berpotensi harus dirancang secara fizikal dengan lebih banyak memori untuk setiap utas. Pada masa akan datang, jika ASIC dikembangkan untuk Lyra2RE, kita hanya perlu membayar keperluan memori yang lebih tinggi dan ASIC tersebut tidak akan berfungsi dengan baik. “

Sejak melaksanakan Lyra2RE, pasukan itu menaikkan tarafnya menjadi Lyra2REv2 dengan garpu keras lain pada 10 Ogos 2015. Kemas kini ini diperlukan kerana botnet telah menguasai 50 peratus kuasa hash rangkaian.

Setakat ini, Lyra2REv2 telah melakukan muslihat untuk menjaga pelombong ASIC. Oleh itu, satu-satunya perkakasan perlombongan yang layak adalah GPU atau CPU.

Ciri-ciri tambahan

Vertcoin 1-Click Miner

Sekiranya Vertcoin adalah “Koin orang,” maka pelombong 1-Klik adalah program perlombongan orang. Pelombong 1-Klik adalah perisian yang sangat mudah sehingga ibu saudara anda Sally dapat menggunakannya untuk menambang Vertcoin.

1-klik

Menyiapkan Penambang 1 Klik

Anda boleh memuat turun pelombong 1 Klik di laman web Vertcoin. Setelah memuat turun, anda perlu memasukkan alamat dompet untuk hadiah perlombongan anda, memilih kumpulan perlombongan untuk bergabung, dan tentukan sama ada anda akan melombong dengan GPU atau CPU. Selepas persediaan asas ini, anda dapat menjalankan pelombong dan mula memperoleh Vertcoin.

Kami mempunyai panduan yang lebih terperinci mengenai proses ini, sekiranya ibu saudara anda Sally memerlukan dorongan ke arah yang betul.

Perlombongan Gabungan

MobileCash dan Unitus adalah dua duit syiling yang boleh anda gabungkan dengan Vertcoin.

Ciri ini membolehkan pelombong melombong lebih dari satu blockchain pada satu masa. Secara berkesan, setiap hash yang diserahkan oleh pelombong menyumbang kepada kadar hash keseluruhan mata wang, dan ini menghasilkan penyelesaian algoritma kriptografi di kedua-dua rangkaian.

Bagaimana Vertcoin Menumpuk Kepada Saudara Besarnya

Berikut adalah sedikit carta yang kami susun sehingga anda dapat menilai spesifikasi setiap duit syiling:

Mengenai Vertcoin

Sejarah

Sedikit yang diketahui umum mengenai sejarah atau pasukan di sebalik projek Vertcoin. Laman web pada asalnya mempunyai halaman pasukan tetapi sejak itu dihapus. Apa yang kita tahu adalah bahawa projek ini sebahagian besarnya berdasarkan sukarelawan.

Evolusi agak berbeza dengan gelombang ICO yang kita lihat dalam beberapa tahun kebelakangan ini kerana pembangunan sepenuhnya dibiayai oleh sumbangan. Tanpa ICO. Tiada Airdrop. Tiada Premine. Vertcoin jelas mengambil pendekatan yang berbeza. Nampaknya pemaju dan komuniti berada di depan dan pusat di sini berbanding dengan penekanan pada pengumpulan dana di ICO.

Peta Jalan dan Perkara Yang Akan Datang

Pasukan Vertcoin mempunyai beberapa tonggak peta jalan yang boleh anda ikuti Papan Trello. Ia merangkumi:

  • Dompet Petir Multicoin Baru – Projek LitBox (Dibina berdasarkan LIT)
  • VertHash – Algoritma Perlombongan Baru
  • Penulisan Semula Miner Berbilang Platform / penambahbaikan UX
  • [Bounty] Vertcoin iOS Wallet

Pastikan untuk memeriksa semula secara berkala untuk mengesan kemajuan.

Sejarah Perdagangan

Seperti kebanyakan duit syiling pra-2015, Vertcoin mengalami kematian setelah Mt. Gox diretas, melemparkan seluruh pasaran ke musim sejuk crypto.

Oleh itu, ia tidak aktif sehingga kebangkitan semula pada musim bunga / musim panas 2017. Sejak itu, ia telah menaiki tangga cap pasaran dengan stabil. Setelah mencapai paras tertinggi sepanjang masa $ 10.14, penurunan perlahan kembali dari had pasaran $ 424 juta kepada penilaian sekarang ~ $ 14 juta.

Pada masa penulisan, ia diperdagangkan sekitar $ 0.30. Walaupun pembangunan terus berjalan pada tahap yang stabil, kita mungkin harus melihat pemulihan di pasaran crypto secara keseluruhan sebelum harga mendapatkan kembali kejayaan mereka.

Tempat Beli VTC

Bittrex menguasai pasaran dengan pasangan perdagangan VTC / BTC, walaupun terdapat jumlah yang baik pada Poloniex dan Upbit juga.

Malangnya, Bitcoin adalah satu-satunya mata wang yang boleh anda gunakan untuk menukar Vertcoin. Terdapat beberapa pertukaran yang kurang dikenali yang menyediakan perdagangan dengan mata wang fiat tetapi volumnya sangat rendah dan mungkin terbaik untuk berpasangan dengan pasangan Bitcoin.

Tempat menyimpan VTC

Sebaik sahaja anda membeli sebahagian besar Vertcoin, anda mempunyai beberapa pilihan storan. Untuk dompet perkakasan, Ledger Nano S dan Trezor menawarkan sokongan Vertcoin. Sekiranya anda mahukan dompet perisian, anda boleh memuat turun dompet teras Vertcoin atau derivatif Electrumnya. Dompet mudah alih baru-baru ini dilancarkan dan bahkan ada dompet kertas bagi mereka yang mencari simpanan jangka panjang.

Kesimpulannya

Setakat ini, pasukan Vertcoin terus mengemas kini perisian teras Vertcoin untuk memastikan bahawa mata wang tetap tahan ASIC. Sebagai tambahan kepada penambang 1 Klik, rintangan ASIC benar-benar menjadikan koin ini terasa seperti mencari lelaki kecil itu, menjadikan komuniti Vertcoin terbuka untuk peminat crypto dari semua tahap pengetahuan dan kemahiran.

Sekiranya ada kepercayaan kepada Litecoin bermain perak dengan emas Bitcoin, mungkin Vertcoin sedang berusaha untuk mengambil jalan keluar sebagai gangsa dalam kumpulan (maaf Dogecoin). Telah berjaya menukar atom dengan Litecoin, dan pasukan telah memperkenalkan transaksi Lightning Network dan pertukaran atom. Dengan kejayaan perkembangan selanjutnya, mungkin ada kes yang perlu dibuat untuk status pingat gangsa Vertcoin di antara dua 10 rakan teratasnya.

Artikel ini dikemas kini oleh Ryan Smith pada 16 November 2018 untuk mencerminkan perubahan terkini projek ini.

Sumber tambahan

Tetap berhubung dengan pemaju dan komuniti Vertcoin di saluran berikut: