Catatan editor: Artikel berikut adalah contoh jenis wawasan pendidikan dan analisis pasaran dari CoinCentral Crypto Lab, bahagian premium di laman web kami yang memfokuskan pada perincian mendasar projek dan analisis teknikal corak pasaran. Kami akan sentiasa berusaha memberikan nilai maksimum kepada pembaca dan ahli premium kami, jadi nikmati sampel percuma ini dan beritahu kami pendapat anda. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Crypto Lab, klik di sini.

Asas (kata nama)

 1. Istilah yang biasa dilemparkan oleh pelabur biasa-biasa saja untuk membenarkan pelaburan shitcoin mereka. 2. Atribut nondescript yang digunakan oleh Redditors untuk menggambarkan projek cryptocurrency yang tidak mereka ketahui.

Contoh:

Pedagang 1: Hei, adakah anda pernah melihat Apollo?

Pedagang 2: Sudah tentu! Dasar-dasar budak jahat itu tepat. Saya berfikir untuk mengambil pinjaman dan masuk semuanya.

Peniaga 3: Adakah anda bergurau? Asas-asas itu tidak penting. Saya tidak akan menyentuh benda itu dengan tiang sepuluh kaki.

Pedagang 1: Apollo adalah anjing saya …

Semua jenaka, meneliti dan menganalisis ciri asas cryptocurrency adalah kunci untuk membina portfolio yang kuat. Analisis teknikal dan sentimen sesuai untuk permainan jangka pendek, tetapi jika anda melabur dalam projek untuk jangka masa panjang, anda perlu memastikan asasnya kukuh.

Tetapi apa “asasnya?” Tanyakan kepada sepuluh pelabur yang berbeza, dan anda mungkin akan mendapat sepuluh jawapan yang berbeza.

Pada asasnya, asas cryptocurrency adalah sifat yang bertahan dalam ujian masa, umumnya tidak dipengaruhi oleh keadaan pasaran atau sentimen masyarakat. Dalam artikel ini, kami menguraikan beberapa ciri asas terpenting yang harus anda selidik semasa menilai pelaburan anda yang seterusnya.

Berfikir Seperti Kapitalis Teroka

Buat pertama kalinya dalam sejarah (sekurang-kurangnya di A.S.) anda berpeluang melabur dalam peringkat awal tanpa perlu menjadi pelabur yang bertauliah. Kerana apabila anda memikirkannya, hanya itulah kebanyakan cryptocurrency. Mereka peringkat awal, permulaan teknologi.

Oleh itu, semasa mencari pelaburan anda yang seterusnya, mengapa tidak mencontohi kumpulan yang tahu memulakan pelaburan terbaik – kapitalis teroka. Mogul ini meneliti pelaburan mereka dengan mual untuk memastikan bahawa mereka memilih yang berpotensi paling tinggi untuk mencapai bulan, tentu saja.

Kapitalis teroka makan, tidur, dan asas nafas. Dan walaupun mereka mungkin mengutamakan atribut yang berbeza semasa proses penilaian, asas-asas berikut cukup konsisten di seluruh pelabur ketika memeriksa permulaan, cryptocurrency atau sebaliknya.

Masalah dan Skop

Salah satu perkara pertama yang harus anda fikirkan ketika meneliti cryptocurrency adalah masalah yang diselesaikannya. Maklumat ini mendedahkan beberapa butiran penting mengenai potensi pelaburan anda.

Pernyataan masalah

Pertama, ini menunjukkan bahawa pasukan dapat berkomunikasi secara ringkas dan berkesan. Berhati-hatilah dengan penyataan masalah yang panjang dan kompleks yang dipenuhi dengan kata kunci pemasaran. Kekurangan kejelasan ini sering kali menjadi tanda pasukan yang tidak berfungsi dengan baik.

Peraturan praktikal: Sekiranya anda tidak tahu masalah apa yang diselesaikan oleh projek ini dalam lima minit pertama penyelidikan, anda tidak seharusnya membuat pelaburan.

Misi projek harus jelas dan menunjukkan pemahaman mengenai pasaran.

Contoh yang baik

 • Bitcoin adalah rangkaian pembayaran yang inovatif dan jenis wang baru.
 • Ethereum adalah platform yang terdesentralisasi untuk aplikasi yang berjalan persis seperti yang diprogramkan tanpa kemungkinan penipuan, penapisan atau gangguan pihak ketiga.
 • Monero adalah mata wang digital yang selamat, peribadi dan tidak dapat dikesan.
 • Wanchain bertujuan untuk membina pasaran kewangan aset digital yang super. Ia adalah infrastruktur yang menghubungkan pelbagai aset digital.

Contoh Buruk

 • Nebulas adalah blockchain awam generasi seterusnya, yang bertujuan untuk ekosistem yang terus meningkat. Projek apa yang tidak secara berterusan meningkatkan ekosistem mereka?
 • SmartCash adalah pemerintahan, kerjasama & pertumbuhan mata wang berasaskan blockchain & ekonomi yang terdesentralisasi. Jadi, seperti setiap blockchain lain di luar sana.
 • Kin adalah ekosistem perkhidmatan digital yang terdesentralisasi untuk kehidupan seharian. Tidak dapat lebih spesifik?

Penyataan masalah Nebulas

Penyataan masalah Nebulas tidak menyatakan dengan jelas apa sebenarnya yang dilakukan oleh projek tersebut.

Saiz pasaran

Selain itu, memahami masalah itu membantu anda mengukur ukuran pasaran. Beberapa pasukan akan memberitahu anda betapa besarnya pasaran, sama ada di laman web mereka atau di kertas putih mereka. Tetapi, selalunya, anda perlu membuat beberapa pengiraan dan tekaan.

Ukuran pasaran adalah penentu penting bagaimana keuntungan pelaburan anda boleh menguntungkan. Projek seperti OmiseGo, misalnya, yang menyasarkan keseluruhan sistem kewangan, akan memperoleh pulangan yang lebih tinggi (jika berjaya) daripada sesuatu seperti FunFair yang hanya memfokuskan kepada perjudian dalam talian.

Perkhidmatan kewangan dan saiz pasaran permainan dalam talian

Pasaran perkhidmatan kewangan mengalahkan perjudian dalam talian.

Perbezaan saiz pasaran tidak bermaksud anda harus melabur satu sama lain, tetapi anda harus mengingatnya semasa anda menganalisis risiko anda berbanding ganjaran.

Akan Membantu Blockchain?

Akhirnya, setelah anda mengetahui masalahnya, anda dapat dengan cepat membuat kesimpulan sama ada melaksanakan blockchain akan membantu. Ingat, blockchain unggul dalam menghilangkan perantara, mengurangkan keperluan kepercayaan, dan meningkatkan ketelusan dalam transaksi. Mereka tidak semestinya lebih pantas daripada sistem terpusat dan biasanya lebih rumit.

Sekiranya salah satu atribut sebelumnya tidak menyelesaikan masalah yang dinyatakan, ini mungkin bukan pelaburan yang baik.

Sudah tentu, terdapat pengecualian untuk peraturan ini. 0x dan projek serupa yang lain adalah protokol yang meningkatkan infrastruktur blockchain yang mendasari. Mereka memudahkan kemampuan projek lain untuk menggunakan teknologi blockchain dengan lebih cekap.

Pasukan, Penasihat, dan Perkongsian

Selepas masalah yang dapat diselesaikan oleh cryptocurrency, pasukan yang membina kripto adalah asas terpenting yang seterusnya untuk diperiksa. Beberapa pelabur malah berpendapat bahawa pasukan itu sebenarnya adalah perkara yang paling penting.

Pasukan yang mencipta cryptocurrency harus mempunyai pengalaman bukan hanya dalam blockchain tetapi, yang lebih penting lagi, dalam industri yang mereka sertai. Teknologi blockchain agak baru, jadi jarang mencari pasukan dengan resume yang dipenuhi blockchain. Sebagai pengganti pengalaman blockchain, anda boleh mencari pekerjaan masa lalu yang melibatkan kriptografi atau keselamatan siber.

VeChain berfungsi sebagai contoh hebat sebuah pasukan yang anda mahukan. VeChain adalah platform dapp dan penyelesaian blockchain perusahaan untuk rantaian bekalan, khususnya barang mewah. Sunny Lu, pengasas bersama dan CEO, sebelumnya adalah CIO Louis Vuitton China, sementara Jie Zhang, pengasas bersama dan CFO, mengkhususkan diri dalam jaminan IT di PwC dan Deloitte.

Pasukan VeChain

Pasukan VeChain mempunyai banyak pengalaman bekerja dengan barang mewah, rantai bekalan, dan perkhidmatan teknologi.

Mereka jelas mengetahui industri barang mewah lebih baik daripada kebanyakan orang lain, dan mempunyai peluang untuk mengekalkan penyelesaian perisian peringkat perusahaan.

Penasihat

Penasihat berpengalaman dapat mengisi jurang yang dimiliki oleh pasukan dalam pengalaman mereka. Sokongan dari para teknolog dan ahli perniagaan yang dihormati juga membawa tahap kredibiliti terhadap sesuatu projek.

Adakah anda fikir Gavin Andresen atau Vitalik Buterin akan merosakkan reputasi mereka dengan memberi nasihat kepada projek yang tidak baik? Kemungkinan besar tidak.

Ya, saya adalah penasihat wetrust. Tidak, saya tidak mempunyai token. Tidak, minat saya terhadap insurans terdesentralisasi TIDAK boleh ditafsirkan ….

– Vitalik Bukan pemberi Ether (@VitalikButerin) 8 Oktober 2017

Perkongsian

Seperti penasihat, projek dengan rakan kongsi ternama harus tetap berada di radar anda. Perkongsian boleh berbentuk pelaburan strategik, kolaborasi, atau pemerolehan.

Awas: Sentiasa lakukan usaha yang sewajarnya dalam perkongsian. Banyak projek crypto agak longgar dengan siapa mereka senaraikan sebagai “rakan kongsi.” Mereka mungkin termasuk penyedia perkhidmatan, potensi rakan kongsi, atau bahkan berbohong tentang siapa mereka bekerjasama.

Daya tarikan

Satu pasukan mungkin mempunyai cryptocurrency terhebat di dunia, tetapi jika tidak ada yang menggunakannya, tidak ada gunanya. Oleh kerana banyak projek blockchain adalah pra-produk, sukar untuk menemui projek dengan daya tarikan yang besar. Sekiranya anda menjumpainya dengan produk yang berfungsi dan asas pelanggan sebenar, itu adalah petanda yang baik. Ini menunjukkan bahawa pasukan telah berjaya mencapai lebih dari 90 peratus permulaan yang lain.

Sebagai ganti daya tarikan sebenar, anda boleh mencari projek yang sekurang-kurangnya mempunyai pelanggan yang menggunakan beta atau produk di testnet.

Beberapa projek blockchain mensasarkan syarikat perusahaan. Bagi mereka, cubalah mencari syarikat yang sudah mempunyai perjanjian.

Ekonomi Token

Setelah menilai produk, pasukan, dan pasar, pertanyaan berikutnya yang harus Anda tanyakan kepada diri sendiri adalah, “apa tujuan token dalam ekosistem ini?” Sebaik-baiknya, anda mahukan token yang menjadi lebih berharga kerana platform ini diterima pakai. Mungkin kelihatan jelas, tetapi ada projek di luar sana di mana mata wang yang mendasari nampaknya tidak diperlukan. * batuk * riak * batuk *

Anda juga harus mengetahui maklumat token lain seperti:

 • Inflasi berbanding deflasi. Mata wang deflasi akan mengalami tekanan harga yang lebih tinggi daripada yang inflasi. Apabila duit syiling bersifat inflasi, bekalannya terus meningkat yang biasanya merugikan harganya.
 • Pembahagian. Semakin besar pengedaran duit syiling, semakin baik. Apabila sebilangan kecil orang memegang sebahagian besar syiling, terdapat ketidakseimbangan daya. Terdapat risiko berterusan untuk menjunam harga jika ada di antara yang memutuskan untuk menjual.
 • Mekanisme konsensus. Beberapa mekanisme konsensus menawarkan dividen yang berkesan untuk pemegang token. NEO memberi anda GAS, VeChain menghasilkan THOR, dan bahkan beberapa kripto Delegated Proof-of-Stake (DPoS), seperti Ark, memberikan anda pulangan yang konsisten bergantung pada perwakilan mana yang anda pilih.
 • Token terbakar. Akhir sekali, projek yang secara konsisten membakar token membantu mengurangkan bekalan yang seterusnya menaikkan harganya. Binance dan Factom sama-sama melaksanakan pembakaran dalam model ekonomi token mereka.

#Biaya Pembakaran Token Suku Ke-4https://t.co/2NyGN0osAM pic.twitter.com/nclBSCrn8a

– Binance (@binance) 17 Julai 2018

Pesaing

Walaupun tidak yakin dengan apa-apa cara, satu cara untuk mendapatkan penilaian potensi penilaian koin anda adalah dengan melihat pesaingnya. Pesaing ada di ruang blockchain dan di industri tradisional.

Pesaing Blockchain

Semasa melihat dalam blockchain, bandingkan had pasaran token berfungsi yang serupa untuk melihat apakah potensi pelaburan anda dinilai rendah.

Jangan bandingkan harga. Perbezaan dalam penawaran dapat memberikan dua syiling harga yang sangat berbeza sementara mereka masih mempunyai penilaian yang sama (cap pasaran).

Mari kita buat beberapa matematik di Huobi Token, cryptocurrency untuk pertukaran Huobi. Pada masa ini, had pasaran duit syiling adalah sekitar $ 180 juta. Penilaian ini jauh lebih rendah daripada Saham KuCoin ($ 290 juta) dan Binance Coin ($ 1.5 bilion), dua token pertukaran lain.

Pada pandangan pertama, nampaknya Huobi Token, dan mungkin juga Saham KuCoin, dinilai rendah. Oleh kerana penggunaan token ini secara langsung berkaitan dengan jumlah perdagangan, kita juga harus melihat angka-angka tersebut. Berikut adalah jumlah dagangan 24 jam untuk setiap pertukaran:

 • Huobi: $ 1.1 bilion
 • KuCoin: $ 37 juta
 • Binance: $ 2 bilion

Seperti yang anda lihat, jumlah perdagangan Huobi adalah lebih dari separuh daripada Binance, namun had pasaran tokennya hanya lebih dari sepersepuluh. Selain itu, jumlah dagangan Huobi jauh lebih tinggi daripada KuCoin, namun had pasarannya kurang.

Dengan hasil seperti ini, Huobi Token perlu diteliti lebih lanjut kerana ia mungkin dinilai rendah.

Anda tidak boleh bertindak berdasarkan asas-asas ini sahaja. Sebagai gantinya, gunakannya dalam kombinasi untuk melukis gambaran keseluruhan projek secara menyeluruh.

Industri Luar

Strategi lain untuk meletakkan nilai pelaburan blockchain anda adalah membandingkannya dengan setara non-blockchain. Mari kita lihat penyimpanan fail misalnya.

Siacoin adalah cryptocurrency yang paling banyak menangani penyimpanan fail sekarang dengan had pasaran lebih dari $ 450 juta. Dropbox berfungsi dengan fungsi yang sama di dunia bukan blockchain. Sehingga Mac 2018, Dropbox mempunyai had pasaran $ 11 bilion.

Dengan Siacoin yang bertujuan untuk mengganggu industri penyimpanan fail dan menggantikan Dropbox, anda boleh berpendapat bahawa ia dinilai secara besar-besaran dengan harga semasa.

Yang lain

Senarai atribut asas di atas tidak lengkap, dan dalam pengalaman anda sendiri, terdapat perkara yang lebih penting untuk membuat keputusan pelaburan anda. Sebagai contoh, sebilangan peniaga bergantung pada media sosial dan ukuran komuniti, sementara yang lain percaya bahawa aktiviti GitHub adalah atribut paling kritikal untuk dipertimbangkan..

Anda perlu mengetahui atribut mana yang paling berharga anda strategi perdagangan dan melabur dengan sewajarnya. Kumpulan kriteria asas yang ditetapkan akan membantu anda menjaga emosi dan kecenderungan anda daripada pelaburan anda.

Tenggelamkan Diri Anda

Anda harus terus menilai asas-asas projek di mana anda telah melabur. Ahli pasukan datang dan pergi, peta jalan berubah, dan pelancaran membuat atau memecahkan cryptocurrency. Satu-satunya cara untuk terus berada di puncak industri yang berkembang pesat adalah dengan melibatkan diri di dalamnya.

Sertailah kumpulan Telegram pelaburan anda. Ikuti mereka di Twitter. Semak imbas subreddit cryptocurrency semasa anda pergi ke bilik mandi. Dan, tentu saja, dapatkan artikel CoinCentral dos harian anda.

Semakin anda membuat kajian dan selesa membaca kertas putih, semakin baik anda menjadi pelabur. Tidak ada pengganti untuk masa, tetapi tidak lama lagi, Anda tidak akan menghadapi masalah untuk menyingkirkan permata dari omong kosong.

Catatan editor: Makmal Crypto difokuskan untuk memberikan maklumat yang menyeluruh, diteliti dengan baik dan relevan seperti yang anda lihat di atas. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Crypto Lab, klik di sini.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me