Mempelajari cara menambang IOTA memerlukan sedikit kajian dan kesabaran. Ini kerana cryptocurrency unik dalam banyak aspek. Tidak seperti kebanyakan cryptocurrency, IOTA tidak menggunakan rangkaian blockchain atau memerlukan pelombong untuk mengesahkan transaksi. Selain itu, anda tidak pernah membayar yuran transaksi. Semua faktor ini dan banyak lagi menjadikan IOTA sebagai pilihan menarik bagi pelabur cryptocurrency dan pelombong. Satu-satunya masalah adalah bahawa memerlukan sedikit usaha untuk belajar menambang IOTA tanpa mendedikasikan seluruh PC anda.

Sejarah Ringkas IOTA

IOTA secara rasmi memasuki ruang crypto pada tahun 2015. Pengarah projeknya adalah YOTA Foundation. Organisasi bukan keuntungan ini bertanggungjawab untuk pengembangan rangkaian yang berterusan, termasuk membentuk kerjasama strategik. Sehingga kini, syarikat itu telah mencipta perkongsian dengan beberapa firma terbesar di dunia termasuk Fujitsu, Samsung, Bosch, dan Volkswagen.

Internet Perkara

Salah satu perkara yang paling menakjubkan mengenai IOTA adalah bahawa ia tidak memerlukan rangkaian blockchain atau pelombong untuk mengekalkan keselamatan rangkaian. Sebaliknya, rangkaian duit syiling terdiri daripada Internet of Things. Internet of Things adalah rangkaian berbilion peranti elektronik dalam talian. Peranti ini merangkumi perisian, sensor, penggerak, perkakas rumah, dan juga kenderaan.

Tangle, jaringan koin, menggabungkan bentuk konsensus yang agak baru yang disebut graf aciklik terarah (DAG). Dalam rangkaian IOTA, pengirim mengendalikan mekanisme konsensus. Pengirim mengambil bahagian secara aktif dengan mengesahkan dua transaksi terakhir di rangkaian sebelum mengesahkan transaksi mereka sendiri. Jika dibandingkan dengan protokol PoW Bitcoin, bentuk permuafakatan ini nampaknya lebih menjimatkan kos, boleh diskalakan, terdesentralisasi, dan yang terbaik, transaksi adalah percuma.

Skalabiliti

Konsensus Tangle DAG menghilangkan banyak sakit kepala yang dihadapi oleh cryptocurrency. Tidak seperti Bitcoin, semakin banyak pengguna yang hadir dalam rangkaian IOTA, semakin cepat transaksi selesai. Laporan yang dikeluarkan oleh penganalisis Gartner mengira bahawa sekitar 8.4 bilion peranti IoT telah digunakan pada tahun 2017. Laporan yang sama menganggarkan bahawa pada tahun 2020 penggunaan IoT akan mencapai 20.4 bilion. Pertumbuhan ini membanggakan perkembangan positif untuk rangkaian IOTA di masa depan.

Dengan mengintegrasikan mekanisme konsensus ke dalam protokol pengirim, IOTA menghilangkan perlunya perlombongan sama sekali. Oleh itu, anda mungkin tertanya-tanya beberapa perkara pada masa ini, seperti, jika IOTA tidak menggunakan pelombong, bagaimana saya menambang IOTA?

Nah, secara teknikal, perlombongan IOTA adalah mustahil, kerana semua IOTA dijual semasa pelepasan duit syiling. Anda boleh menjalankan simpul penuh dan menerima beberapa MIOTA untuk perkhidmatan anda, tetapi ini tidak sama dengan melombong kripto. Nasib baik, dengan sedikit kreativiti dan bantuan beberapa platform perlombongan yang unik, anda boleh menggunakan cryptocurrency terpakai ini secara terpakai.

Melombong Syiling Elusif

Konsep perlombongan IOTA adalah prospek menarik yang menarik perhatian peminat crypto sejak duit syiling tanpa blockchain ini memasuki pasaran pada awal 2015. Pada tahun 2017, pengguna Reddit dengan nama u / czechcryptomania mencatatkan kaedah alternatif untuk mencapai IOTA melalui platform perlombongan.

Dalam proses ini, anda memberikan kekuatan pengkomputeran ke kolam penambangan Monero. Ganjaran usaha anda kemudian dikira dan dipindahkan kepada anda di IOTA. Keuntungannya adalah anda tidak perlu melabur dalam bahan perlombongan yang mahal, dan usaha anda dimanfaatkan oleh kekuatan pengkomputeran keseluruhan kumpulan perlombongan.

Kolam perlombongan adalah kaedah terbaik untuk mendapatkan hasil dari PC biasa. Sekiranya anda cuba melombong duit syiling secara solo, mungkin bertahun-tahun sebelum anda melihat pulangan. Dengan bekerja di kolam perlombongan, setiap orang menggabungkan usaha mereka dan membahagikan keuntungan dengan sewajarnya.

Tambang Tanpa Menjalankan Node Penuh

Langkah pertama, pergi ke IOTA GitHub halaman. Tatal ke bawah sehingga anda melihat IOTA Wallet 2.5.7.dmg (MAC) dan IOTA.Wallet.Setup.2.5.7.exe (Windows). Muat turun yang khusus untuk sistem operasi anda.

Penyediaan Dompet IOTA melalui GitHub

Penyediaan Dompet melalui GitHub

Setelah muat turun selesai, mulakan memasang dompet. Pemasangan dompet akan menanyakan kepada anda sama ada anda mahu menjalankan nod penuh atau ringan. Pilih pilihan simpul cahaya. Anda akan diminta memasukkan frasa biji IOTA anda. Ini adalah ungkapan yang membuktikan bahawa anda memiliki dompet IOTA.

Sekiranya anda sudah mempunyai dompet IOTA, anda boleh menggunakan biji itu. Jika tidak, anda boleh menghasilkan benih baru di sini. Membuat benih IOTA baru memerlukan anda menggerakkan tetikus sehingga meter peratusan mencapai 100 peratus. Sama seperti kunci peribadi anda dengan Bitcoin, anda perlu membuat salinan benih anda dan menyimpannya di tempat yang selamat. Sekiranya seseorang mendapat akses ke benih anda, mereka mempunyai akses ke cryptocurrency anda.

Pasang ke Kusut

Sekarang anda sudah bersedia untuk melekat pada IOTA. Anda melakukannya dengan mengklik Pasang ke Kusut butang yang terletak betul-betul di bawah kod bar 3D. Ini akan menghasilkan alamat. Salin alamatnya.

Sekarang anda mempunyai alamat yang anda sedia untuk pergi ke keran IOTA laman web. Laman web ini membayar di IOTA untuk usaha perlombongan Monero anda. Anda perlu menampal alamat yang disalin di lokasi yang sesuai dan klik Hantar.

Melombong IOTA melalui IOTA Faucet

Perlombongan melalui IOTAFaucet

PC anda akan mengeluarkan arahan pengesahan. Sahkan bahawa anda ingin menambang, dan pow, anda sekarang melombong. Anda pasti mahu mengubah platform keran IOTA untuk mengelakkan PC anda bergelut. Dengan tetapan yang betul, anda boleh menambang ribuan IOTA sambil melakukan aktiviti komputer biasa.

Tarik Duit Syiling Anda

Untuk mendapatkan hasil penambangan anda, anda perlu mengklik butang pengeluaran yang terletak di sebelah kanan skrin. Ini akan meletakkan anda dalam barisan pembayaran. Tidak ada jumlah pengeluaran minimum, dan anda boleh menggunakan ciri pengeluaran pada bila-bila masa yang anda mahukan. Anda boleh mengesahkan pembayaran anda sesuai dengan Penjelajah Tangle.

Bagaimana Tidak Menjatuhkan Kekuatan PC Anda

Proses perlombongan IOTA ini adalah salah satu kaedah termudah dan paling menjimatkan. Anda tidak perlu melabur dalam perkakasan perlombongan yang mahal. Anda bahkan tidak perlu mendedikasikan PC anda sepenuhnya untuk proses perlombongan. Sekarang, anda dapat menikmati aliran IOTA yang berterusan ke dalam dompet anda (semoga) tahun-tahun akan datang.

“>