Sekiranya privasi menjadi perhatian anda semasa bertransaksi dalam cryptocurrency, mungkin anda tertanya-tanya bagaimana membeli bitcoin tanpa nama. Sekiranya demikian, maka anda berada di tempat yang betul.

Oleh kerana bitcoin menjadi lebih utama, pelbagai jalan masuk ke dalam cryptocurrency menjadi lebih terkawal. Sekiranya anda membeli bitcoin dengan fiat, maka pintu masuk anda biasanya merupakan salah satu pertukaran fiat-ke-crypto seperti Bitstamp, Coinbase atau Gemini. Masalah bagi sesiapa sahaja yang sangat mementingkan privasi ialah pertukaran ini memerlukan ID anda untuk membeli bitcoin.

Bagi sesiapa sahaja di dunia maju, privasi mungkin menjadi perhatian terbesar ketika menyerahkan ID ke pertukaran. Walau bagaimanapun, bagi orang-orang di dunia membangun, syarat untuk ID adalah halangan yang teruk untuk membeli bitcoin. Cryptocurrency menawarkan penyelesaian kepada orang di negara membangun di mana mata wang negara mereka mungkin mengalami inflasi astronomi. Dalam senario lain, pemerintah yang korup dapat merampas dana yang disimpan secara tunai atau bank.

Walau bagaimanapun, terdapat lebih dari satu bilion orang di dunia, kebanyakannya di negara-negara membangun, yang tidak mempunyai bentuk pengenalan diri. Oleh itu, dunia cryptocurrency hanyalah untuk mereka. Penyelesaian untuk cara membeli bitcoin tanpa nama, tanpa menggunakan ID, dapat membuktikan penyelesaian yang berharga bagi banyak warga negara membangun.

Jadi apakah pilihan untuk membeli Bitcoin tanpa nama pada tahun 2018?

Cara Membeli Bitcoin Tanpa Nama Menggunakan Pertukaran Fiat-ke-Crypto

Seperti yang telah kami sebutkan, menggunakan banyak pertukaran fiat-ke crypto arus perdana kerana mereka ingin melihat salinan ID anda.

Terdapat beberapa pengecualian, di mana pertukaran fiat ke crypto akan membolehkan anda membeli bitcoin hanya menggunakan kad kredit anda, dan tidak memberikan ID. Ini mungkin tidak berlaku untuk semua negara, tetapi nampaknya Coinmama dan Changelly adalah dua contoh pertukaran yang tidak semestinya selalu memerlukan ID untuk membuat pembelian, terutamanya untuk transaksi bernilai rendah.

Sudah tentu, setelah anda memberikan kad kredit anda, maka anda akan meninggalkan jejak kertas, jadi untuk membeli bitcoin tanpa nama, ini bukan penyelesaian 100 peratus yang sangat mudah. Pilihan lain di sini ialah membeli salah satu daripada banyak kad kredit prabayar yang terdapat di pasaran sekarang. Walaupun kad kredit tradisional memasukkan nama anda ke kad itu sendiri, banyak kad prabayar memerlukan pendaftaran, tetapi kad itu sendiri tidak menyimpan sebarang maklumat peribadi anda.

Cara Membeli Bitcoin Tanpa Nama Menggunakan Crypto-to-Crypto Exchange

Penyelesaian ini bergantung pada anda yang sudah memegang beberapa altcoin yang boleh anda tukar dengan bitcoin. Sekiranya anda melakukannya, anda boleh membeli bitcoin tanpa ID menggunakan pertukaran crypto-to-crypto dengan fokus pada privasi, seperti Changelly.

Cara Membeli Bitcoin Tanpa Nama Menggunakan Pertukaran Peer-to-Peer

Bentuk pertukaran peer-to-peer boleh berbeza-beza. Walau bagaimanapun, semuanya bertujuan untuk menghubungkan pembeli dan penjual cryptocurrency. Sekiranya anda berjaya sejauh ini dan masih tertanya-tanya bagaimana untuk membeli bitcoin tanpa nama, maka ini boleh menjadi penyelesaian untuk anda.

LocalBitcoins menyediakan platform di mana anda dapat mencari orang tempatan yang ingin menjual bitcoin mereka. Terdapat pilihan untuk membayar dengan PayPal, melalui pindahan wang melalui bank, atau jika anda lebih fokus pada anonim, anda boleh membeli dari penjual tempatan dengan berjumpa dengan mereka dan menyerahkan wang tunai.

Bitcoin tempatan

LocalBitcoins menawarkan pilihan untuk membeli BTC tanpa nama dengan wang tunai

Setiap peniaga di platform mempunyai skor kepercayaan berdasarkan ulasan orang yang pernah berinteraksi dengan mereka sebelumnya. Terutama jika anda merancang transaksi tunai, gunakan skor kepercayaan ini dengan bijak untuk mencari penjual yang mempunyai maklum balas yang baik. Bagaimanapun, urus niaga secara tunai datang dengan risikonya.

Dinding Syiling menawarkan perkhidmatan yang serupa dengan LocalBitcoins. Walau bagaimanapun, anda perlu mempunyai nombor telefon untuk menggunakan pilihan ini kerana pertukaran beroperasi berdasarkan SMS. Sudah tentu, ini bermakna tidak dinamakan jika anda menggunakan nombor telefon berdaftar anda. Di beberapa negara, seperti UK atau Mexico, anda masih boleh membeli SIM prabayar tanpa mendedahkan maklumat peribadi anda.

Cara Membeli Bitcoin Tanpa Nama Menggunakan ATM Bitcoin

Walaupun beberapa ATM Bitcoin memerlukan pendaftaran dan alamat dompet yang ada, ada yang lain yang tidak. Anda hanya boleh berjalan ke mesin dan memberitahu bahawa anda ingin menyimpan wang tunai sebagai pertukaran untuk bitcoin. Apabila diminta memasukkan alamat dompet, Anda mungkin dapat memilih pilihan yang mengatakan bahawa anda tidak memilikinya. Sekiranya demikian, mesin akan menghasilkan dompet kertas untuk anda.

Tidak semua ATM Bitcoin menyokong ciri ini. Namun, dengan andaian mesin tersebut akan memberi anda alamat dompet, anda boleh memindahkan bitcoin anda ke dompet anda kemudian.

Berhati-hatilah bahawa ATM Bitcoin biasanya menawarkan kadar pertukaran yang rendah, jadi ini mungkin merupakan pilihan yang mahal.

ATM Bitcoin

ATM Bitcoin di Schiphol Airport, Amsterdam. Kredit gambar: schiphol.nl

Ringkasan

Dari semua cara untuk membeli bitcoin tanpa nama, cara yang paling selamat dan peribadi adalah pilihan Bitcoin Bitcoin. Walau bagaimanapun, ini mengandaikan bahawa anda dapat mencari yang membolehkan anda tetap tidak dikenali dan memberikan anda alamat dompet baru.

Sekiranya pilihan ini tidak tersedia untuk anda, cubalah LocalBitcoins untuk perdagangan tunai tempatan. Pastikan anda memastikan bahawa orang yang anda berdagang mempunyai skor kepercayaan yang cukup baik. Anda juga harus memastikan anda menyimpan bitcoin dengan selamat di dompet digital anda sebelum anda pergi.

Membeli bitcoin tanpa nama pada tahun 2018 tidak semestinya mudah, tetapi boleh dilakukan. Sebelum menggunakan salah satu daripada pilihan ini, pastikan anda benar-benar memerlukan nama tanpa nama. Membeli bitcoin menggunakan kaedah lain, seperti menggunakan pertukaran pematuhan akan menawarkan privasi yang lebih sedikit. Walau bagaimanapun, mungkin cara yang lebih selamat bagi anda untuk bertransaksi.

Gambar yang dipaparkan adalah Pixabay