Memahami Litecoin (LTC) hari ini jauh lebih mudah daripada ketika pertama kali keluar. Sejumlah pertukaran kini memberikan sokongan untuk garpu Bitcoin yang popular. Walaupun, kebanyakan orang mengakses pertukaran cryptocurrency dari desktop mereka; hari ini, bagaimanapun, kita akan membahas cara membeli Litecoin di Coinbase hanya dengan menggunakan telefon anda.

Sekiranya anda tidak tahu banyak mengenai Litecoin, ikuti panduan kami. Litecoin telah mengalami perjalanan yang agak kasar pada tahun 2018 setelah kenaikan harga yang besar sekitar 6500 peratus pada tahun 2017. Itu tidak bermaksud bahawa kenaikan harga itu tidak akan kembali walaupun pasaran beruang di crypto cenderung bertahan sekitar satu tahun. Anda mungkin mahu masuk awal kali ini, di hadapan orang ramai.

Cara Membeli Litecoin di Coinbase

Coinbase telah membina reputasi yang mantap dalam bidang crypto sebagai tempat yang selamat untuk membeli dan menyimpan crypto anda. Antaramuka bersih dan direka khas untuk pelabur pemula. Perhatikan bahawa Coinbase tidak tersedia di semua negara dan anda mungkin memperoleh hasil yang lebih baik dengan pertukaran tempatan. Juga, ingat bahawa artikel ini merangkumi pembelian Litecoin fiat hingga crypto. Dengan kata lain, dengan dolar, euro, pound atau mata wang lain yang disokong.

Langkah 1. Pendaftaran Awal

Pergi ke Pangkalan Wang Syiling dan melalui proses pendaftaran yang biasa memberikan maklumat nama, e-mel, dan kata laluan seperti di bawah. Coinbase akan menindaklanjuti dengan pautan yang anda perlukan untuk mengesahkan alamat e-mel anda.

Coinbase mengesahkan e-mel. Cara membeli Litecoin

Mendaftar untuk akaun Coinbase.

Langkah 2. Sahkan E-mel

Klik pada pautan, sahkan alamat e-mel anda, dan masuk semula ke akaun anda. Pautan biasanya tiba segera di peti masuk anda, jadi anda mungkin ingin memeriksa folder spam anda jika anda tidak menerima apa-apa dalam beberapa minit.

Langkah 3. Lokasi & Maklumat Telefon

Pengesahan cukup ketat di Coinbase, jadi pastikan maklumat negara dan negeri / wilayah anda betul. Kebanyakan bentuk akses akaun pada masa ini memerlukan telefon pintar. Anda juga harus mengaktifkan pengesahan dua faktor. Sesuatu seperti Google Authenticator adalah pertaruhan yang baik jika anda serius mengenai keselamatan akaun.

Sahkan maklumat anda. Cara membeli Litecoin

Sahkan maklumat anda.

Masukkan pin tujuh digit yang anda terima dari Coinbase untuk mengesahkan akaun anda dan menyelesaikan proses pendaftaran.

Langkah 4. Log Masuk Aplikasi

Proses sebelumnya dilakukan melalui laman web Coinbase. Anda juga boleh memulakan pendaftaran melalui aplikasi jika anda mahu. Sekiranya anda belum melakukannya, sekarang adalah masa yang tepat untuk memasang aplikasi Coinbase (iOS | Android).

Aplikasi ini memberikan pengalaman pengguna yang lebih baik dan disarankan mulai ini. Log masuk dengan alamat e-mel dan kata laluan anda yang diberikan pada langkah sebelumnya.

Langkah 5. Tambahkan Kaedah Pembayaran

Sebelum anda dapat membeli, menjual, atau menghantar Litecoin, anda perlu memautkan akaun fiat anda ke akaun Coinbase anda. Klik pada “Tambah Kaedah Pembayaran.” Anda mempunyai beberapa pilihan di sini:

  • Beli Litecoin dengan kad debit
  • Lakukan pembelian melalui akaun bank anda
  • Pindahan wayar

Pilih kaedah pembayaran pilihan anda

Pilih kaedah pembayaran pilihan anda.

Pembelian bank memerlukan empat atau lima hari untuk pengesahan pada awalnya. Walaupun begitu, anda boleh mengunci harga Litecoin hari ini jika anda ingin segera membeli. Anda tidak akan dapat benar-benar menguasai Litecoin, sehingga pengesahan selesai.

Perhatikan bahawa Coinbase tidak lagi menyokong pembelian kad kredit kerana beberapa pembekal menyekat pembelian cryptocurrency. Pembelian kad debit masih disokong tetapi mungkin dikenakan bayaran bergantung pada bank anda. Anda juga boleh memegang dompet USD dengan Coinbase jika anda ingin melabur jumlah yang lebih tinggi dari $ 5,000 atau lebih.

Langkah 6. Menghubungkan Akaun Bank

Untuk proses ini, kami menghubungkan akaun bank dan mengesahkannya. Anda mungkin perlu memberikan maklumat masuk anda sekali lagi. Proses penghubung biasanya dilakukan dengan sebilangan besar bank. Proses anda dari sini mungkin sedikit berbeza jika anda memilih kaedah pembayaran lain.

Sambungkan akaun bank anda ke Coinbase

Sambungkan akaun bank anda ke Coinbase.

Langkah 7: Navigasi ke Litecoin dan Semak Maklumat Harga

Navigasikan ke cryptocurrency yang tersedia melalui aplikasi dan pilih Litecoin. Tekan “Beli” dan anda hampir selesai!

Pastikan memilih Litecoin sebagai pembelian crypto anda

Pastikan memilih Litecoin sebagai pembelian crypto anda.

Hampir sampai!

Hampir sampai!

Langkah 8: Sahkan Pembelian

Pastikan anda memeriksa semula jumlah anda di bidang yang berkaitan dan memilih kaedah pembayaran yang betul. Anda sekarang boleh membeli Litecoin serta-merta dengan “Mengesahkan Pembelian”

Akhirnya sahkan pembelian anda

Akhirnya, sahkan pembelian anda.

Bob bapa saudara anda, anda kini menjadi pemilik Litecoin (LTC) yang bangga melalui telefon anda. Anda sekarang boleh menghantar Litecoin untuk membuat pembelian dalam talian, menahannya sebagai pelaburan, atau mengirimkannya kepada rakan dan keluarga sesuka hati.

Anda boleh membeli kripto bernilai sehingga $ 25,000 sehari di AS. Sekali lagi, periksa had anda kerana hadnya mungkin berbeza jika anda berada di Eropah atau negara lain yang disokong. Periksa melalui Coinbase Sistem sokongan untuk keterangan lebih lanjut. Di samping itu, pastikan untuk mempertimbangkan penyelesaian penyimpanan yang lebih selamat seperti dompet perkakasan setelah Litecoin berada di tangan anda.

Membeli Litecoin melalui Coinbase tidak sempurna dan sama seperti penyelesaian lain, ia mempunyai kelebihan dan kekurangan.

Kelebihan:

  • Penyimpanan crypto selamat
  • Antara muka yang senang digunakan
  • Dana Diinsuranskan FDIC hingga $ 250,000

Keburukan:

  • Pasangan mata wang terhad
  • Yuran perdagangan yang tinggi

Pemikiran Akhir: Cara Membeli Litecoin dengan Telefon Anda

Sebilangan besar kerumitan yang terlibat dengan membeli crypto jelas masih terletak pada sistem perbankan tradisional. Walaupun blockchain terus maju dengan catatan masa transaksi yang rendah, sistem perbankan lama masih memerlukan masa hingga empat atau lima hari untuk menyelesaikan transaksi. Bersedia untuk menunggu, atau, sebagai gantinya, kirim jumlah yang lebih besar pada masa yang anda boleh berdagang.

Sekiranya anda merancang untuk membeli Litecoin dengan kripto lain seperti Bitcoin atau Ether maka ada penyelesaian yang lebih baik dan lebih murah di luar sana. Coinbase bukan untuk semua orang, tetapi jika anda adalah pengguna mudah alih dan guru bukan kripto, maka membeli Litecoin dengan pendekatan ini pasti sesuai untuk anda.