Cara Memperoleh Pendapatan Pasif dengan Cryptocurrencies

Percaya atau tidak, sekali sekala pelabur membuat keputusan melepasi kertas putih palsu dan meme bulan / lambo.

Saya penyokong besar untuk mengguna pakai projek cryptocurrency dan blockchain untuk penggunaan sebenarnya – jarang untuk spekulasi atau mengelak. Secara umum, spekulasi berleluasa menenggelamkan pendidikan yang bermakna. Namun, dengan banyaknya proyek yang dikeluarkan, hanya tinggal waktu sebelum projek muncul sehingga kembali ke bahagian “sirip” dari akar fintech mereka.

Ketiga-tiga jenis cryptocurrency utama – transaksional, platform dan utiliti – melihat tanaman projek yang adalah dimaksudkan khusus untuk memegang sebagai bentuk pendapatan pasif dan pelaburan.

Oleh kerana banyak kandungan sudah ada di sekitar perlombongan dan kerana memerlukan penghalang masuk yang tinggi berbanding dengan pendapatan tradisional / pelaburan pasif, mari kita fokus pada beberapa alternatif yang dapat dicapai.

Pelaburan tradisional (dan rakan kami di IRS) membezakan pelaburan modal dan pelaburan pasif berdasarkan di mana pelabur memperoleh pulangan harfiahnya. Pulangan yang dicapai pada jualan aset pelaburan (katakanlah, menjual token ICO setelah ia meningkat nilainya), dianggap sebagai pelaburan kapital. Pulangan, atau pendapatan, direalisasikan secara bebas aset yang dibeli atau dijual dianggap sebagai pendapatan atau pelaburan pasif. Contoh paling jelas di sini dari kewangan tradisional adalah dividen dari stok yang dipegang.

Pendapatan pasif adalah bentuk pelaburan yang paling dicari kerana ia adalah realisasi literal “wang anda berfungsi untuk anda.” Tetapi pendapatan pasif terkenal sukar dicapai. Dari Airbnb, ke blog dengan pautan afiliasi, untuk mengumpulkan dividen saham, hingga francais, hingga memajak harta tanah, pendapatan pasif adalah sungguh sukar untuk memanfaatkan dan sering menjadi kurang pasif daripada yang dimaksudkan. Selain itu, pendapatan pasif sering memerlukan modal pendahuluan yang besar dan yang lebih penting, masa, tetapi sering memberikan pulangan yang kurang daripada hadiah yang ideal.

Syukurlah, beberapa perintis dari dunia crypto mengubah arah dengan menawarkan beberapa kaedah berbeza yang menyerupai pendapatan dan pelaburan pasif.

* Catatan editor: Anda sudah tahu apa yang akan diperkatakan ini. Kali kedua anda melihat “nota editor”, anda sudah bersedia untuk pernyataan “ini bukan nasihat pelaburan”. Kami tidak cukup menekankan bahawa ini bukan nasihat pelaburan, dan hanya maklumat. Cryptocurrency sangat tidak menentu – memperoleh / kehilangan wang atas penyelidikan dan nasihat anda sendiri dari penyedia profesional berlesen dan berpengalaman.

Kaedah Pelbagai Perolehan Dividen Di Crypto

Tidak ada tepat perbandingan untuk dividen dalam dunia crypto, bagaimanapun, terdapat pelbagai cara lain untuk menyimpan cryptocurrency untuk pulangan pasif. Tidak ada dua projek yang sama persis dalam proses, jadi berhati-hatilah bahawa penyelidikan tambahan diperlukan untuk kaedah yang disarankan di bawah.

Berikut adalah senarai cara umum cryptocurrency dapat menawarkan pendapatan pasif:

  • Mempertaruhkan – memegang duit syiling Proof-of-Stake dalam dompet khas
  • Nod Induk – mengawal Masternode
  • Token Utiliti – memegang token yang dirancang untuk pendapatan berkala

Mempertaruhkan

Blockchain dan cryptocurrency menggunakan algoritma khas, yang dikenali sebagai algoritma konsensus, yang secara matematik menentukan blok berikutnya yang mana yang “betul”. Bitcoin memperkenalkan jenis algoritma konsensus yang paling popular yang dikenali sebagai Proof-of-Work. Sejauh ini PoW adalah bentuk konsensus yang paling popular di dunia crypto.

Walau bagaimanapun, bentuk konsensus kedua yang semakin popular, Proof-of-Stake, perlahan tetapi pasti mula beransur. Yang membawa kita ke pintu nombor satu untuk mewujudkan penghasilan crypto pasif: mempertaruhkan.

Dalam Proof-of-Stake, bukannya perlombongan untuk cryptocurrency melalui perkakasan, blok baru dicipta dengan menyimpan cryptocurrency dalam dompet bertingkat. Staker meletakkan saham (koin), atau mengunci sejumlah duit syiling mereka, untuk mengesahkan sekumpulan transaksi. Sebaik-baiknya, semakin banyak duit syiling yang ada, semakin besar kemungkinan satu wang itu akan diberi hadiah blok.

Sebilangan syiling memerlukan sambungan 24/7 dan sumber kuasa, sementara yang lain memerlukan harfiah hanya memegang syiling di dompet khas. Dari kajian saya, NEO mengambil kek dari segi penghalang masuk paling rendah dari segi fisikal dan celik komputer. Yang diperlukan hanyalah memuat turun rasmi City-of-Zion NEON dompet dan memindahkan NEO yang dibeli dari bursa ke dompet tersebut.

Itu sahaja! Selagi saya menyimpan NEO saya di dompet rasmi, ia sudah dipertaruhkan – tidak ada langkah tambahan yang diperlukan dan saya boleh menuntut ganjaran bertahap saya (dalam GAS) sehingga setiap 5 minit. Sejauh bahagian “pasif” pelaburan pasif berlaku, PoS pasti sesuai dengan bil.

Antara cryptocurrency lain yang kini menawarkan ganjaran melalui pemerolehan PoS adalah NEO / GAS, Lisk, Stratis, dan ARK.

Masternode

Kaedah nombor dua untuk memanfaatkan aliran pendapatan dari crypto-holding lebih menyerupai pendapatan pasif tradisional kerana biasanya memerlukan sejumlah besar modal permulaan. Semakin banyak projek crypto mempunyai dua atau lebih lapisan pemerintahan – dengan lapisan, atau kuasa tinggi yang lebih tinggi, biasanya disebut sebagai masternode.

Masternode ini biasanya menyediakan sesetengah usaha mengatur tambahan untuk komuniti kripto yang mendasari. Beberapa contoh mengundi secara aktif / pasif pada kemas kini perisian, mengesahkan transaksi peribadi / segera dan mengambil bahagian dalam acara komuniti.

Pemegang nod induk biasanya diberi penghargaan dengan baik. Sebagai contoh, di Dash, masternodes menerima kekalahan 45% ganjaran blok pada setiap blok baru. The laman web rasmi Dash mendakwa bahawa “biasanya, sekitar 2 Dash (~ $ 325) dibayar kepada setiap masternode setiap 7 hari.”

Berapa kos untuk memiliki nod induk yang anda katakan? Nah, itu bergantung pada duit syiling mana yang sedang kita bincangkan – untuk meneruskan Dash, masternode kos 1000 Sengkang dikurung untuk jangka masa yang tetap. Malangnya, tidak banyak peminat kripto mempunyai ~ $ 325K cecair yang terdapat di sekitar bahawa mereka bersedia untuk mengikat satu duit syiling.

Token Utiliti

Kategori akhir ini mewakili rangkaian projek yang paling luas kerana setiap pendapatan pasif memperoleh nilainya dari kejayaan (atau kegagalan) utiliti utama token; perbezaan inti antara model PoS yang telah ditentukan sebelumnya dan model token utiliti ini berpunca dari bahagian mana yang tepat dalam projek cryptocurrency yang berkorelasi dengan penurunan atau peningkatan dividen.

Ganjaran PoS diperoleh daripada cryptocurrency protokol dengan cara yang hampir standard, sementara ganjaran token utiliti diperoleh daripada cryptocurrency tujuan transaksi.

Contohnya ialah pertukaran aset blockchain terdesentralisasi CryptoBridge DEX. DEX adalah pertukaran, yang bermaksud bahawa untuk berjaya sebagai projek, DEX mencari pertumbuhan jangka panjang dari segi jumlah pertukaran: semakin banyak pedagang dan modal menggunakan DEX, semakin banyak yuran transaksi akan dikumpulkan. Selain itu, pasukan mengedarkan token yang disertakan bernama BridgeCoin (BCO) di blockchain Bitshare. melalui lombong awam selama enam bulan,

Dengan membeli dan mempertaruhkan BCO di bursa DEX, pemegang diberi ganjaran 50% yuran transaksi (selepas keuntungan *). Lebih menarik lagi, hadiah yang diterima dari BridgeCoin adalah tidak dibayar di BridgeCoin, tetapi pada pasangan transaksi yang mengakibatkan yuran transaksi. Sekiranya hanya Bitcoin, Litecoin, Monero dan Ethereum yang diperdagangkan di DEX, maka ganjaran pertaruhan dua mingguan adalah dengan ketat dalam Bitcoin, Litecoin, Monero, dan Ethereum, tidak di BridgeCoin – cara yang cukup bagus untuk secara pasif mengembangkan portfolio yang pelbagai.

Dex / BCO hanyalah salah satu daripada banyak token utiliti seperti COSS, Kucoin, yang fungsi perniagaan utamanya berkorelasi dengan kenaikan / penurunan dividen. Oleh kerana lebih banyak pasukan blockchain bergegas mengganggu model perniagaan kuno, kemungkinan jumlah yang semakin meningkat akan memberikan ganjaran kewangan seperti dividen yang terikat dengan model perniagaan mereka.

Ringkasan

Pada akhirnya, ruang cryptocurrency masih menyerupai Wild West – turun naik dan tajuk utama umpan klik akan terus menguasai pemandangan untuk masa depan yang dapat diramalkan. Walau bagaimanapun, secara perlahan tetapi pasti, kestabilan akan memberi jalan bagi kenderaan berpendapatan pasif dengan potensi pertumbuhan tidak seperti era dividen standard sebelumnya. Buat masa ini, Proof-of-Stake, Masternodes, dan semakin banyak token utiliti memimpin generasi pertama untuk cryptocurrency pendapatan pasif. Tidak diragukan lagi sebilangan projek ini akan gagal, namun, projek yang tidak pasti akan membayar aliran pendapatan yang selesa selama beberapa dekad akan datang.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map