Cara Menggunakan MetaMask | Panduan Permulaan

Cara Menggunakan MetaMask

Terdapat cabaran besar ketika membuat pengguna setiap hari menggunakan dapps. Ternyata berinteraksi dengan blockchain belum intuitif atau mesra pengguna. Penyemak imbas web biasa tidak dapat menulis kepada blockchain. Terdapat penyemak imbas blockchain seperti Mist, tetapi sukar untuk digunakan, terutama bagi seseorang yang baru dalam rangkaian yang terdesentralisasi. Di situlah MetaMask masuk. Misi mereka adalah menggunakan Ethereum dapps semudah mungkin. Panduan ini akan memulakan anda dan mengajar anda cara menggunakan MetaMask.

Penyemak Imbas Ethereum

Internet tradisional, tempat anda membaca artikel ini, bergantung pada permintaan HTTP untuk berkomunikasi antara komputer dan pelayan web anda. Sebaliknya, Ethereum tidak mempunyai pelayan tunggal untuk menangani permintaan. Sebaliknya, penyemak imbas Ethereum perlu membuat hubungan dengan nod dipercayai terdekat dan meminta simpul tersebut untuk menyampaikan permintaan. Sebagai alternatif, anda boleh menyediakan nod penuh di komputer anda untuk menyampaikan permintaan. Walau bagaimanapun, pilihan itu tidak bagus untuk kebanyakan pengguna kerana blockchain Ethereum penuh melebihi 400GB, sebelum dipangkas.

MetaMask melakukan helah yang kemas dengan membuat perpustakaan JavaScript yang membolehkan penyemak imbas web biasa anda berkomunikasi dengan nod Ethereum. Dengan menggunakan sedikit JavaScript ini, anda boleh mengakses dan berinteraksi dengan dapps secara langsung dari penyemak imbas web anda. Ia menggunakan pelanjutan penyemak imbas untuk menjadikannya mungkin, dan tersedia untuk Chrome, Firefox, atau penyemak imbas Brave yang baru.

Vault Identiti & Dompet

Selain menjadi pintu masuk antara blockchain Ethereum dan penyemak imbas standard, MetaMask juga merupakan dompet. Ia dapat menyimpan banyak alamat dan kunci peribadi untuk anda. Anda juga boleh menghantar, menerima, dan membeli token yang sesuai dengan Ethereum dan Ethereum secara langsung melalui pelanjutan penyemak imbas.

Lebih daripada menjadi dompet, MetaMask menguruskan pelbagai identiti untuk anda. Anda boleh log masuk ke satu dapp dengan satu alamat. Kemudian anda boleh berinteraksi dengan dapp lain menggunakan alamat yang tidak berkaitan. Setelah anda belajar menggunakan MetaMask dengan berkesan, identiti anda akan dirahsiakan dan data anda terputus antara satu sama lain.

Sediakan

metamask uiMenambah MetaMask cukup mudah:

Lawati metamask.io dan tambahkan pelanjutan pada penyemak imbas apa pun yang anda gunakan. Klik pelanjutan untuk mula membuat alamat dompet dan DEN (peti besi anda yang dilindungi)

Setelah masuk, anda boleh membeli, mengirim, dan melihat transaksi masa lalu anda di dompet anda. Sekarang, anda boleh mengunjungi laman web dapp untuk menggunakan MetaMask untuk berinteraksi dengan blockchain

Mempelajari cara menggunakan MetaMask sangat mudah sejauh aplikasi dompet berjalan. Sebilangan besar fungsi yang anda perlukan hanyalah beberapa klik sahaja.

Apabila anda ingin berinteraksi dengan dapp melalui penyemak imbas anda, MetaMask biasanya akan membuka pop-up yang mengesahkan alamat yang ingin anda gunakan dan sebarang maklumat transaksi. Cukup ikuti arahan di skrin untuk mula berinteraksi dengan blockchain Ethereum terus dari penyemak imbas web biasa anda.

Dapps yang Menggunakan MetaMask

MetaMask telah terbukti cukup popular dengan pembangun dapp sebagai kaedah mudah untuk membawa pengguna internet ke dalam ekosistem blockchain. Terdapat banyak projek menggunakannya. Berikut adalah beberapa:

1. Dompet & Pertukaran

MyEtherWallet mungkin merupakan aplikasi yang paling banyak digunakan untuk MetaMask di ruang cryptocurrency. Anda boleh menggunakan MyEtherWallet tanpa MetaMask. Namun, ini adalah kaedah paling selamat untuk log masuk, menyimpan kunci anda dan mengelakkan laman web pancingan data. Anda boleh menggunakan MyEtherWallet untuk melihat token serasi Ether dan Ethereum yang anda pegang di alamat MetaMask anda.

EtherDelta, OasisDEX, dan MAKER Market adalah pertukaran cryptocurrency yang membolehkan anda log masuk menggunakan MetaMask.

2. Koleksi Blockchain

lelong cryptokitties

CryptoKitties berada dalam persaingan teratas dengan MyEtherWallet untuk Ethereum dapp yang paling terkenal. Sekiranya anda ingin berinteraksi dengan kontrak CryptoKitties untuk membiak, memperdagangkan atau membeli kucing, anda memerlukan MetaMask. Setelah anda mendapat pelanjutan penyemak imbas, menawar lelong atau membiakkan kucing anda menjadi mudah.

cryptopunks

CryptoPunks adalah idea lain yang serupa untuk koleksi digital yang menggunakan MetaMask untuk perdagangan.

3. Seni Digital

cara membeli seni digital

CryptoKitties hanya satu aspek ruang koleksi digital. Seni digital pada blockchain juga semakin popular. DADA.nyc adalah salah satu tempat untuk membeli seni blockchain. Dengan menggunakan MetaMask, anda boleh menawar karya seni digital yang tidak dapat disalin atau dihasilkan semula berkat teknologi blockchain.

4. Permainan Blockchain

Etherplay adalah platform permainan arked dalam talian. Seperti arked lama, pengguna membayar sedikit bayaran untuk bermain dan mereka kemudian dapat bersaing untuk mendapat skor tinggi dan kejayaan blockchain. Kadang-kadang, Etherplay mengadakan pertandingan di mana pemenang memperoleh ganjaran kerana bermain. Log masuk memerlukan, anda dapat meneka, MetaMask.

5. Freelancer

etika

Sekiranya anda ingin menjadi freelancer atau menyewa freelancer di blockchain, maka anda mungkin ingin melihat Ethlance. Mereka membuat pasaran untuk pekerja bebas dan majikan yang terdesentralisasi dan berbayar rendah. Anda boleh log masuk dengan MetaMask dan memulakan projek dengan segera.

Kesimpulannya

MetaMask memainkan peranan penting dalam menjadikan blockchain lebih berguna untuk masyarakat umum. Ini adalah jambatan antara internet tradisional dan ekonomi yang terdesentralisasi. Jangkakan dapp masa depan akan bergantung pada pelanjutan penyemak imbas seperti itu dan membina kejayaan mereka untuk mengintegrasikan sistem blockchain ke dalam web seperti yang kita ketahui. Tidak mungkin blockchain akan menggantikan internet semasa, hanya menambahnya. Membangun jambatan tersebut adalah langkah besar ke arah yang benar untuk masa depan blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map