Anda telah membuat kajian anda. Anda memilih perwakilan kegemaran anda (atau perwakilan). Dan anda telah memperoleh token EOS anda. Tetapi sekarang anda buntu untuk memikirkan cara memilih Pengeluar Blok EOS. Sama ada atau tidak ini pertama kalinya anda berpartisipasi dalam sistem Delegated Proof-of-Stake (DPoS), proses pengundian dapat menakutkan.

Anda mempunyai beberapa pilihan, yang berbeza-beza dalam kesulitan dan keamanan, di mana anda dapat memberikan suara. Kami di sini untuk memandu anda, langkah demi langkah, mengenai cara memilih Pengeluar Blok EOS menggunakan dua pilihan tersebut. Kami mengesyorkan yang pertama, alat Mengundi Greymass, untuk kebanyakan orang. Lebih mudah digunakan daripada pilihan kedua, cleos, dan lebih intuitif untuk pemula. Mari kita mulakan.

Alat Mengundi Greymass – EOS Mengundi Dengan Kaedah Mudah

Atas sebab-sebab yang dapat anda ketahui di bawah, terdapat banyak kritikan dari masyarakat bahawa pengundian pengeluar blok EOS terlalu rumit untuk pengguna biasa. Jadi sebagai tindak balas, Greymass, Pengeluar Blok EOS, mencipta alat mengundi untuk membantu.

Kaedah ini tidak selamat seperti mengundi melalui antara muka baris perintah anda (pilihan # 2) kerana bergantung pada pihak ketiga, Greymass. Walau bagaimanapun, kodnya adalah sumber terbuka, dan alat ini mendapat sokongan beberapa Pengeluar Blok yang lain.

Langkah 1. Muat turun dan pasang alat mengundi.

Langkah 2. Sambungkan ke nod API. Anda boleh mendapatkan senarai nod di sini.

pemilih eos menyambung ke skrin nod

Sambung ke nod EOS API.

Langkah 3. Masukkan nama akaun, kunci peribadi, dan kata laluan dompet tempatan anda. Sekiranya anda tidak mengetahui nama akaun anda, klik “Cari nama akaun anda? ” untuk menggunakan alat pencari.

pemilih eos masukkan maklumat akaun

Masukkan maklumat akaun anda untuk mengimport akaun anda.

Langkah 4. Simpan kelayakan anda. Maklumat anda akan dienkripsi dan disimpan ke mesin anda, jadi anda tidak perlu memasukkannya lagi apabila anda membuka dompet.

Langkah 5. Undi. Dari halaman Pengundian Pengeluar, pilih Pengeluar Sekat anda. Anda boleh memilih hingga 30 daripadanya.

undi pengundi eos

Anda boleh memilih sehingga 30 perwakilan EOS.

Itu sahaja. Ikuti lima langkah mudah, dan anda mengambil bahagian dalam ekosistem EOS.

Antaramuka Baris Perintah (CLI) – Sukar tetapi Selamat

Cara paling selamat untuk memilih Pengeluar Blok EOS adalah melalui penggunaan CLI anda cleos. Namun, kerana anda memilih melalui baris perintah, itu tidak intuitif dan boleh menjadi sukar jika anda tidak mahir teknologi. Untuk tujuan itu, kami hanya mengesyorkan menggunakan CLI jika anda mempunyai pengalaman teknikal. Sekiranya tidak, ikuti tutorial Alat Mengundi Greymass di atas.

Catatan: Arahan ini menganggap bahawa anda sudah mempunyai beberapa token EOS dan pasangan kunci peribadi / awam.

Langkah 1. Klon repo EOS dari Github.

git clone https://github.com/EOSIO/eos –recursive

Langkah 2. Navigasi ke direktori EOS dan bina.

cd eos

./eosio_build.sh -s “EOS”

cd bina

sudo buat pasang

Langkah 3. Buka terminal baru.

(Catatan: Langkah 4 hingga 7 diperlukan semasa pelancaran mainnet. Tetapi sekarang setelah pertukaran token selesai, anda pasti baik tanpa mereka.)

Langkah 4. Di terminal baru, mulakan keosd.

keosd

Langkah 5. Buat dompet anda. Disana ada tiga cara anda boleh melakukan ini.

EOS membuat dompet

Langkah 6. Setelah membuat dompet anda, anda akan menerima kata laluan anda. Seperti biasa, pastikan anda menyimpan kata laluan anda di lokasi yang selamat.

Langkah 7. Import kunci peribadi anda ke dompet yang baru anda buat.

EOS mengimport kunci peribadi

(Catatan: Langkah 4 hingga 7 diperlukan semasa pelancaran mainnet. Tetapi sekarang setelah pertukaran token selesai, anda pasti baik tanpa mereka.)

Langkah 8. Di terminal baru, dari dompet anda, sambungkan ke simpul.

Penyambungan nod EOS

Langkah 9. Lari ‘dapatkan maklumat’ untuk mendapatkan maklumat mengenai keadaan blockchain.

eos mendapat maklumat

Langkah 10. Dapatkan anda maklumat akaun. Sekiranya anda tidak mengetahui nama akaun anda, anda boleh mencarinya dengan memasukkan kunci awam anda ke dalam Alat Kuasa EOS.

EOS dapatkan maklumat akaun

Langkah 11. Token saham EOS untuk mengundi.

  • dari TEXT – Akaun yang mewakilkan lebar jalur
  • penerima TEKS – Akaun untuk mewakilkan lebar jalur dari
  • stake_net_quantity TEXT – Jumlah EOS yang akan diwakilkan untuk lebar jalur rangkaian
  • stake_cpu_quantity TEXT – Jumlah EOS yang akan diwakilkan untuk lebar jalur CPU

Token saham EOS

Langkah 12. Senaraikan pilihan perwakilan untuk Pengeluar Blok.

eos senarai perwakilan

Langkah 13. Tentukan suara anda menggunakan nama yang dipaparkan dalam senarai sebelumnya. Anda boleh memilih sehingga 30 Pengeluar Blok yang berbeza.

Undian EOS

Langkah 14. Sahkan suara anda dengan menyenaraikan perwakilan EOS sekali lagi. Peratusan pengundian seharusnya berubah dengan sewajarnya.

Pengundian Pengeluar Blok EOS – Alat Lain

Selain dua alat yang kami gariskan dalam artikel ini, terdapat beberapa cara untuk memilih. Beberapa Pengeluar Blok telah membuat portal web yang mudah digunakan, tetapi sejauh ini merupakan mekanisme yang paling tidak selamat. Sekiranya anda memilih untuk mengundi melalui web, pastikan alat tersebut bergabung dengan Berselerak dan elakkan memasukkan kunci peribadi anda di laman web.

Tidak kira kaedah pilihan anda, penting untuk memilih. Pada masa ini, kurang daripada 40 peratus komuniti telah melakukannya. Perolehan rendah ini bermaksud bahawa sekumpulan kecil anggota masyarakat pada masa ini mempunyai jumlah kawalan yang tidak seimbang terhadap masa depan ekosistem. Dengan panduan ini di tangan anda, anda tidak mempunyai alasan mengapa anda tidak membuat suara anda didengar.