Bergetar crypto adalah ekosistem bakat terdesentralisasi berasaskan Ethereum untuk muzik langsung. Ini menghubungkan artis, peminat, agensi pengurusan bakat dan penganjur acara bersama-sama di platform yang sama. Industri muzik live telah lama dikuasai oleh beberapa syarikat pengurusan terkemuka yang mengendalikan sebilangan besar artis terkenal bermain di tempat-tempat terkenal. Pada masa yang sama, seniman yang lebih kecil berjuang untuk mendapatkan pengiktirafan dan berhubung dengan tempat-tempat yang menginginkan perniagaan mereka. Viberate percaya bahawa industri ini bersedia untuk perombakan.

Dalam panduan ini, kita akan melihat:

Bagaimanakah ia berfungsi?

Viberate adalah pasaran perniagaan ke perniagaan (B2B) dan perniagaan ke pengguna (B2C). Ini bertujuan untuk menyatukan segmen industri muzik secara langsung. Model perniagaan secara keseluruhan boleh menjadi rumit untuk difahami, kerana ia sangat pelbagai.

Perkembangan dalam Penawaran B2C

Penjualan Tiket

Dalam perniagaan ke pasaran pengguna, penawaran utamanya adalah tiket untuk acara langsung termasuk konsert dan festival. Untuk aliran pendapatan tertentu ini, Viberate telah bekerjasama dengan pelbagai agensi tempahan dalam talian seperti Ticketmaster secara afiliasi.

Di masa hadapan, Viberate crypto merancang untuk menawarkan perkhidmatan tempahan tiket sendiri – Digital Ticket Exchange (DTX). Pengguna akan membeli tiket acara mereka secara langsung menggunakan cryptocurrency dan menghantar tiket ke dompet ERC20 digital mereka sebagai tanda. Kontrak pintar digunakan untuk menampung yuran tiket di escrow supaya peminat dapat mendapat pengembalian wang sekiranya acara itu tidak diteruskan. Ia juga akan menampilkan fungsi penjual semula sehingga tiket dapat dijual kembali jika pembeli asal tidak dapat hadir.

Persembahan Crowdfunding

Fungsi kedua di ruang B2C adalah untuk peminat membuat persembahan. Kumpulan peminat yang tinggal di kawasan yang biasanya tidak dilayan oleh acara muzik secara langsung boleh mendapat crowdfunding agar artis kegemaran mereka datang kepada mereka.

Kumpulan mempertaruhkan token asli platform Viberate, yang disebut token VIB. Setelah mencapai ambang tertentu, aplikasi Viberate akan menghantar kempen ke kempen media sosial untuk promosi. Sekiranya dana yang mencukupi dikumpulkan, tiket digital akan dihantar ke dompet penderma. Artis membuat persembahan dan menuntut bahagian dana mereka. Sekiranya ambang pendanaan tidak dipenuhi, mereka yang menderma akan mendapat bayaran balik ke dompet mereka.

Perkembangan dalam Penawaran B2B

Pada dasarnya, platform Viberate adalah pangkalan data yang terdiri daripada lima pemain berbeza dalam industri ini. Viberate mempunyai pangkalan data profil untuk masing-masing, dengan jumlah yang besar telah disenaraikan dalam setiap sektor menurut laman web syarikat. Penyenaraian yang terbuka untuk orang awam merangkumi:

  • Pemuzik / pemain
  • Acara
  • Tempat

Senarai untuk penganjur acara dan ejen tempahan disimpan sebagai khalayak sasaran, tidak terbuka untuk umum. Viberate crypto telah pun dikembangkan atau mempunyai rancangan untuk pelbagai cara yang dapat dihubungkan oleh pelbagai pihak. Token VIB berfungsi sebagai insentif bagi pihak untuk berinteraksi, bergantung pada siapa yang mendapat faedahnya.

Menghubungkan Pemuzik dengan Penganjur Acara

Viberate berfungsi sebagai sejenis platform yang sesuai untuk melakukan peranan yang serupa dengan ejen tempahan. Memandangkan tidak semua pemuzik dapat menggunakan perkhidmatan ejen tempahan kerana kos atau keterlihatan profil mereka. Oleh itu, model ini membuka pasaran tempahan supaya mana-mana tempat dapat mencari dan memadankan dengan mana-mana pemuzik, dan sebaliknya.

Kontrak pintar menyimpan bayaran artis dalam escrow, dan pembayaran dibuat dalam token ETH atau VIB. Platform Viberate mengambil komisen tempahan, tetapi pada kadar yang jauh lebih rendah daripada yang dikenakan oleh ejen tempahan hari ini.

Menghubungkan Rakan Industri Lain dengan PR dan Kenalan Artis Lain

Bayaran premium dikenakan pada platform untuk pengguna mengakses maklumat pengurus atau ejen artis. Tahap akses premium ini memerlukan pembayaran yuran sama ada di VIB atau ETH. Ini ditujukan kepada mereka yang ingin berhubung dengan artis untuk tujuan perniagaan, misalnya, peniaga.

Sambungan lain juga mungkin dilakukan menggunakan rangkaian. Sebagai contoh, penganjur acara dapat melihat tempat yang tersedia untuk acara yang mereka ingin naik ke pentas.

Memperolehi ganjaran

Semua pengguna sistem (perniagaan dan pengguna) dapat memperoleh ganjaran dari kumpulan karunia VIB. Ganjaran diberikan berdasarkan aktiviti, seperti mendaftar untuk perkhidmatan, merujuk rakan dan penyelenggaraan dan penyusunan pangkalan data. Yang terakhir ini perlu disahkan oleh pasukan editorial.

Kumpulan hadiah akan terdiri daripada nilai tetap 10m VIB syiling, dan dana akan dikeluarkan seperti berikut:

  • 5% dikeluarkan pada saat penjualan token (selesai 2017)
  • 5000 token dikeluarkan setiap hari untuk 2000 hari pertama

Selepas itu, tidak jelas bagaimana pengisian kolam karunia akan berfungsi. Hanya dinyatakan bahawa ia akan bersumber dari aliran lain, tanpa mengeluarkan duit syiling baru.

Bekalan Syiling

Token VIB adalah token ERC20, jadi mereka tidak dilombong. Mereka dibuat menggunakan kontrak pintar berdasarkan Ethereum. Viberate crypto akan mengeluarkan sejumlah 200m token ERC20 VIB, yang diperuntukkan seperti berikut:

  • 60% dijual di ICO untuk membiayai pembangunan projek
  • 16% kepada pasukan projek
  • 4% kepada pelabur awal / malaikat
  • 5% ke kolam karunia (lihat di atas)
  • Kekal kepada rakan lain (pasukan penasihat dll)

Peta Jalan

Fungsi platform ini dilancarkan secara berperingkat, dan oleh itu wajar untuk melihat ke belakang dan juga ke hadapan.

Pra-ICO, Viberate adalah syarikat yang ada dengan pangkalan pengguna aktif yang telah mengumpulkan pelaburan dari beberapa sumber. Syarikat ini bermula pada tahun 2016 sebagai pendaftar DJ. Pada pertengahan 2017 selepas pusingan kedua pembiayaan usaha bernilai USD $ 440k, Viberate 2.0 dilancarkan. Ini adalah pangkalan data muzik semua genre dengan lebih daripada 120k entri, termasuk data profil media sosial dan analitik, dan maklumat tempahan acara langsung.

Selepas itu, ICO dilancarkan pada pertengahan tahun 2017 dengan a laman web yang berasingan untuk mempromosikan kempen. Ia habis terjual, mengumpulkan dana lebih dari $ 10 juta.

Halaman utama Viberate Token

Halaman Utama Viberate Token

Tahun 2017 juga menyaksikan pelancaran profil agensi tempahan dan penganjur acara. Hubungan afiliasi dengan perkhidmatan tiket juga terjalin, yang membolehkan peminat menempah tiket melalui platform dengan pihak ketiga seperti Ticketmaster.

Prospek masa depan termasuk pelancaran platform tempahan tiket digital, dan fungsi perjodohan pemuzik / tempat perjumpaan

Tentang Viberate Crypto – Pasukan dan Syarikat

Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 2016 oleh tiga rakan Slovenia dan peminat muzik yang gemar. Tidak seperti banyak projek blockchain, tidak ada pasukan pengasasnya yang merupakan pembangun blockchain. Pengasas dan duta besar Uroš Umek adalah komposer DJ dan muzik tarian Slovenia yang memenangi anugerah. Dikenal sebagai DJ Umek, dia dikreditkan dengan memulakan kancah muzik tekno di Slovenia. Dia aktif sebagai pemuzik sejak tahun 1993.

Halaman utama DJ Umek

Halaman utama DJ Umeks minimalis

Pasukan pengasasnya pada awalnya berkawan tetapi kemudian bergabung dalam perniagaan ketika Umek meminta rakan-rakannya untuk menjadi pengurus muziknya. Setelah mewujudkan syarikat pengurusan muzik mereka sendiri, ketiga-tiga mereka mempunyai idea untuk memulakan laman penyenaraian gaya IMDb untuk DJ. Oleh itu, Viberate memulakan hidup sebagai direktori sederhana yang menawarkan penilaian beberapa ribu DJ.

Dua pengasas selain Umek adalah Vasja Veber dan Matej Gregorcic. Veber adalah COO dan mempunyai latar belakang dalam pemasaran digital dan pengurusan acara. Ketua Pegawai Eksekutif Viberate Gregorcic juga mengasaskan bersama Eligma, yang merupakan platform perdagangan blockchain dan AI.

Selain itu, pasukan blockchain teknikal terdiri daripada pemaju Slovenia Bostjan Zakelj, Rok Bavec, dan Rok Babic.

Walaupun projek lain menyentuh industri muzik, Viberate crypto nampaknya menjadi operator unik dalam bidang muzik langsung. Projek lain seperti Soundcoin dan Musichain memberi tumpuan kepada pengurusan pembayaran royalti. Ceek adalah projek lain yang meninjau industri muzik, tetapi untuk mengewangkan persembahan langsung melalui siaran VR.

Syarikat ini mempunyai kerjasama media dengan Mixmag, penerbitan muzik tarian terbesar di sektor ini.

Paparan Perdagangan

Seperti kebanyakan altcoin, turun naik harga token VIB mencerminkan Bitcoin dan token crypto utama yang lain. Oleh itu, harganya berada pada tahap paling tinggi pada bulan Disember dan Januari, tetapi turun pada bulan Februari dan telah berusaha untuk pulih sejak itu. Ini walaupun telah menambahkan fungsi profil tempahan dan penganjur acara sejak ICO.

Perkembangan masa depan yang akan datang pada tahun 2018 dan 2019 termasuk pelancaran aplikasi yang membolehkan tempahan melalui platform dan pembayaran perkhidmatan dengan cryptocurrency. Perkembangan ini mungkin terbukti memberi kesan positif terhadap nilai token.

Di mana anda boleh membelinya?

Anda boleh menukar token VIB dengan 80 cryptocurrency lain melalui Changelly atau Binance. Sekiranya anda ingin membeli dengan fiat, maka Changelly juga membolehkan anda membeli Bitcoin atau Ether dengan kad kredit. Daftar dan buat akaun, kemudian buat pembelian BTC atau ETH anda menggunakan kad kredit anda. Setelah anda mempunyai cryptocurrency yang baru anda perolehi dalam akaun anda, anda boleh menukarnya menjadi token VIB juga menggunakan Changelly.

Anda boleh menyimpan token VIB di mana-mana dompet yang serasi dengan ERC20.

Kesimpulannya

Viberate mempunyai model perniagaan yang sangat bercita-cita tinggi. Ya, memang benar bahawa syarikat itu mempunyai kelebihan menjadi penggerak pertama dan saat ini satu-satunya pemain dalam permainan muzik langsung. Akan tetapi, mungkin ada beberapa risiko untuk mencoba menjadi segalanya bagi semua orang di sektor yang memiliki model perniagaan yang sangat baik.

Yang mengatakan, Viberate crypto telah mengumpulkan lebih dari satu pusingan pembiayaan, dan pasukan itu pasti mempunyai prestasi hebat dalam industri muzik. Penjualan tiket untuk persembahan secara langsung tentunya merupakan kawasan yang dapat memanfaatkan ketelusan tambahan dan perlindungan pembeli, mengingat keadaan pasaran hari ini.

Pasti menarik untuk menyaksikan kemajuan Viberate dalam beberapa tahun akan datang. Tujuannya untuk menjadi satu-satunya pasaran B2B / B2C yang bersepadu dan terdesentralisasi untuk muzik langsung adalah stratosfer tetapi didorong oleh semangat yang tulen. Yang terpenting, semangat adalah tempat yang bagus untuk bermula.

Maklumat Lanjut

Facebook

Twitter

Telegram

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me