Ethereum vs Cardano

Ethereum dan Cardano adalah dua platform aplikasi terdesentralisasi (dApp) blockchain yang paling dikenali. Selalunya merupakan sebahagian daripada perbualan yang sama, kedua-dua projek menggunakan kontrak pintar untuk memperluas nilai teknologi blockchain melampaui transaksi mudah – walaupun dengan cara yang sangat berbeza.

Pengasas dari kedua-dua projek, Vitalik Buterin Ethereum dan Charles Hoskinson Cardano, membuat pendapat mereka terkenal dan mempunyai gaya hidup Twitter yang aktif. Sekiranya anda terlibat dengan cryptocurrency dalam jangka masa yang panjang, anda mungkin pernah mendengar mengenai salah satu pengasas sekurang-kurangnya sekali.

Walau bagaimanapun, kurang terkenal adalah sejarah bersama kedua-dua projek ini. Sebelum kita mengkaji persamaan dan perbezaan mata wang kripto, mari kita pergi ke jalan memori ke mana mereka berdua bermula.

Ethereum vs Cardano – Pertemuan Peluang

Buterin dan Hoskinson bertemu melalui Bitcoin Education Project, pencipta kursus Udemy dalam talian yang dimulakan oleh Hoskinson setelah meninggalkan kerjaya dalam bidang perundingan. Setelah bertemu, Hoskinson menerima salah satu draf kertas putih Ethereum pertama Buterin, yang sebenarnya bermula sebagai garis besar untuk Primecoin protokol overlay. Dari sana, Hoskinson bergabung dengan Ethereum sebagai pengasas bersama dengan Buterin dan enam individu lain.

Hoskinson dan Buterin bekerjasama selama kira-kira enam bulan sebelum berpisah.

Perbezaan Pendapat

Perpecahan benar-benar datang kepada satu perbezaan ideologi: untuk keuntungan atau bukan keuntungan. Buterin dan majoriti pengasas lain berpendapat bahawa Ethereum harus tetap menjadi projek bukan keuntungan yang mengelakkan pengumpulan dana modal teroka. Hoskinson berfikir sebaliknya.

Dia percaya bahawa mereka harus menerima wang modal teroka. Namun, dengan itu, pasukan perlu melaksanakan beberapa jenis pemerintahan dan mencari jalan menuju keuntungan. Seperti yang anda ketahui sekarang, pasukan memilih status bukan keuntungan.

Enam bulan setelah pergi, Hoskinson bekerjasama dengan pengasas Ethereum lain, Jeremy Wood, untuk membentuk IOHK (Input Output Hong Kong), syarikat di belakang Cardano.

Ethereum vs Cardano – Perbezaan

Pada intinya, kedua-dua projek ini dimaksudkan untuk pengembangan dApp dan kontrak pintar. Walau bagaimanapun, persamaannya berakhir di sana. Dari mekanisme konsensus hingga seni bina, kedua rantaian blok berbeza dengan ketara.

Mekanisme Konsensus

Buat masa ini, Ethereum menggunakan Proof-of-Work (PoW) untuk mengekalkan rangkaian. Ini tidak akan kekal selamanya. Komuniti Ethereum merancang untuk beralih ke Proof-of-Stake (PoS) tidak lama lagi. Casper, algoritma PoS baru Ethereum, adalah usaha untuk menyelesaikan banyak masalah penskalaan yang melanda blockchain.

Sebelum menggunakan PoS sepenuhnya, Ethereum akan sementara melaksanakan hibrid PoW / PoS untuk kesepakatan. Tetapi setelah mekanisme PoS baru terbukti stabil, para pembangun akan meletupkan “bom masa kesukaran” dengan berkesan menjadikan Ethereum mustahil untuk dilombong.

Cardano juga menerapkan Proof-of-Stake tetapi menggunakan Algoritma Ouroboros. Ia berfungsi seperti ini:

  • Pemimpin slot mengesahkan urus niaga dan membuat blok.
  • Sekiranya anda memegang koin Cardano, ADA, anda layak menjadi pemimpin slot. Tidak kira berapa jumlah yang anda miliki.
  • Untuk menjadi peneraju slot, algoritma “Ikuti Satoshi” perlu memilih duit syiling yang anda miliki.
  • Rangkaian melakukan semua ini secara manual, jadi tidak ada pekerjaan tambahan yang perlu anda laksanakan.

Bahasa Pengaturcaraan

Bahasa pengaturcaraan utama Ethereum adalah Solidity. Pasukan Ethereum mencipta Soliditi khusus untuk membina kontrak pintar yang dijalankan di Mesin Maya Ethereum (EVM).

Cardano, menggunakan Haskell dan Plutus. Haskell adalah bahasa pengaturcaraan yang berfungsi sejak tahun 1990. Tetapi rilis stabil terbaru dilancarkan pada tahun 2010. Sama seperti Haskell, Plutus adalah bahasa pengaturcaraan yang berfungsi; namun, ia dibuat secara dalaman oleh pasukan pengembangan Cardano.

Senibina

Mungkin cara paling ketara kedua platform kontrak pintar berbeza adalah dalam seni bina mereka.

Cardano terbahagi kepada dua lapisan. Lapisan memisahkan lejar nilai akaun dari sebab mengapa pemindahan nilai dari satu akaun ke akaun yang lain. Pemisahan ini memberi anda, sebagai pengguna akhir, lebih banyak kawalan ke atas privasi dan pelaksanaan kontrak pintar anda.

Cardano Settlement Layer (CSL) mengurus lejar nilai sementara Cardano Computation Layer (CCL) menangani “mengapa” transaksi.

Pada masa ini, Ethereum hanya mempunyai satu lapisan. Tetapi, penyelesaian penskalaan lapisan kedua sedang dalam proses. Plasma adalah salah satu penyelesaiannya. Plasma mengandungi blockchain kanak-kanak yang serupa dengan Rangkaian Petir Bitcoin. Rantai anak ini memudahkan urus niaga tanpa perlu menggunakan lebar jalur pada rantai Ethereum utama.

Ethereum tidak lama lagi akan melaksanakan pemecahan untuk membantu mengatasi masalah skalabiliti blockchain.

Yang lain

Selain perbezaan yang jelas dalam had pasaran dan harga, kedua-dua cryptocurrency mempunyai perbezaan yang kurang kritikal.

Ethereum mempunyai permulaan awal selama tiga tahun di Cardano. Projek ini dilancarkan pada Januari 2014 sedangkan Cardano baru-baru ini muncul di lokasi kejadian pada bulan September 2017.

Cardano mempunyai salah satu bekalan syiling terbesar dalam industri dengan bekalan maksimum 45 bilion. Ethereum tidak mempunyai jumlah token maksimum, tetapi bekalan yang beredar pada masa penulisan ini hanya melebihi 100 juta.

Ethereum vs Cardano – Pelaburan yang Lebih Baik?

Di luar pintu, Ethereum mempunyai cap pasaran yang lebih tinggi daripada Cardano sehingga potensi pertumbuhannya mungkin lebih kecil. Walau bagaimanapun, kedua-dua projek itu cukup dekat sehingga tidak perlu banyak masalah. Mari kita lihat sejarah perdagangan setiap duit syiling secara berasingan.

Perdagangan Ethereum

Buat masa ini, Ethereum diperdagangkan sekitar satu pertiga daripada harga tinggi sepanjang masa iaitu ~ $ 1,400. Sehingga kemerosotan hebat tahun 2018, anda boleh bergantung pada Ethereum sebagai pemerhati tetap yang jarang kehilangan nilai. Bahkan ada masa yang agak lama pada tahun 2017 ketika beberapa anggota masyarakat percaya bahawa Ethereum akan menjatuhkan Bitcoin sebagai cryptocurrency teratas.

Perdagangan Cardano

Cardano telah mengalami kejatuhan yang jauh lebih sukar daripada Ethereum. Harga ADA telah jatuh ke kurang dari satu perenam dari paras hampir $ 1.30. Nampaknya berehat dengan selesa di lantai ~ $ 0.12. Oleh kerana pasukan belum melancarkan platform siap pakai dapp, kebanyakan harga ini bersifat spekulatif.

Ethereum vs Cardano – Mari Bandingkan

Setakat ini, Ethereum mempunyai salah satu yang terbesar dan paling aktif (jika tidak yang komuniti pemaju terbesar dan paling aktif) di crypto. Ini adalah pilihan utama untuk penawaran duit syiling awal (ICO) dan banyak token yang anda tahu dan sukai berjalan di rangkaian Ethereum. Selagi Ethereum mengekalkan populariti ini, harganya harus terus meningkat.

Cardano mungkin tidak mendapat sokongan yang dimiliki oleh Ethereum, namun ia tetap mempunyai komuniti yang sihat. Ujian sebenar akan datang apabila Cardano bersedia untuk pengembangan dApp. Pelepasan yang ditunggu-tunggu boleh membawa adopsi yang diperlukan Cardano agar harganya bergerak positif kembali.

Ethereum vs Cardano – Apa Seterusnya?

Kedua-dua platform mempunyai pasukan pembangunan yang aktif dengan peta jalan yang penuh sesak di depan. Ethereum berusaha untuk menjadi platform dApp yang lebih terukur melalui pelaksanaan Casper (PoS), Plasma, dan sharding. Cardano tidak lama lagi akan melepaskan Shelley, kemas kini yang merangkumi alamat yang mesra manusia, perwakilan terbuka Ouroboros, dan transaksi multisig antara lain.

Mungkin klise, tetapi membandingkan kedua-dua projek ini sebenarnya seperti membandingkan epal dengan oren. Kedua-duanya adalah buah (platform dApp) dengan kelebihan dan kekurangan masing-masing. Sebilangan anggota masyarakat lebih suka satu daripada yang lain sementara yang lain menyukai mereka berdua. Dan, sesetengah orang lebih suka kedua-duanya gagal.

Pada akhirnya, Ethereum dan Cardano kedua-duanya merupakan projek terhormat yang semestinya memberi kesan yang besar kepada dunia.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me