Jihan Wu: Kisah Bitmain, Kerosakan Twitter, & Penginjilan BCH

jihan wu twitterSiapa Jihan Wu?

Jihan Wu adalah pengasas bersama Bitmain. Memimpin mungkin syarikat yang paling menguntungkan dan berintegriti dalam industri, Wu dianggap sebagai tokoh yang cukup kuat dan berpengaruh. Bersama dengan kekuatan itu timbul banyak tanggungjawab dan kontroversi. Wu telah membuktikan dirinya sebagai ahli perniagaan yang cerdik, mengalahkan pencabar dan mewujudkan sebuah syarikat syarikat yang bersepadu dan sangat menguntungkan. Dia belajar ekonomi dan psikologi di Universiti Peking. Sebelum Bitmain, Wu adalah penganalisis kewangan dan pengurus dana ekuiti swasta.

Namun, dia juga menjadi pusat perbahasan internet mengenai Bitcoin vs Bitcoin Cash. Jihan Wu sangat bersuara mengenai sokongannya terhadap BCH. Kegelisahannya terhadap hujah-hujah yang mencabar dan troll internet telah menyebabkan banyak kecaman orang ramai di media sosial. Dia telah menyaingi pemaju Bitcoin Core. Selain itu, khabar angin membuat spekulasi bahawa Wu menggunakan pengaruh BITMAIN terhadap perkakasan perlombongan dan kumpulan perlombongan untuk mempengaruhi hasil pertempuran BTC vs BCH.

Oleh kerana peranan ini sangat jelas dan kedudukan yang terang-terangan dalam isu-isu hangat, Jihan Wu telah menjadi penjahat dalam komuniti Bitcoin. Penyokong Bitcoin berpendapat bahawa Wu secara tidak adil menggunakan kuasanya terhadap perkakasan dan kumpulan perlombongan, menyekat akses ke alat yang perlu dikembangkan Bitcoin, dan menentang sumber terbuka dan etos desentralisasi visi Satoshi. Yang lain percaya bahawa Wu sebahagian besarnya disalahpahami, dan dia berhak untuk menggunakan pengaruhnya terhadap sistem yang dia percayai. Pada akhir artikel ini, semoga kamu cukup tahu tentang Wu untuk memutuskan sendiri.

Pengasas bersama Bitmain

Walaupun banyak syarikat cryptocurrency mempunyai had pasaran yang besar dan belanjawan yang besar, beberapa syarikat menguntungkan. Bitmain adalah pengecualian yang sangat besar untuk peraturan itu. Ia mungkin syarikat industri cryptocurrency terbesar di dunia. Syarikat ini dipegang secara persendirian, jadi sukar untuk dinyatakan dengan pasti, tetapi CNBC menganggarkan mereka menjana pendapatan $ 3-4 bilion pada tahun 2017 sahaja. Itu menjadikan Bitmain sama besarnya dengan pengeluar cip arus perdana lain seperti Nvidia.

Bitmain tidak selalu begitu besar. Syarikat ini baru bermula 5 tahun yang lalu, pada tahun 2013. Jihan Wu bertemu Micree Zhan, yang sedang mencari pelabur untuk permulaan di ruang blockchain. Wu adalah orang pertama yang menerjemahkan kertas putih Bitcoin ke dalam bahasa Cina, dan dia terpesona dengan cara kerja Bitcoin. Dia memberi idea kepada Zhan untuk membina perkakasan khusus untuk perlombongan Bitcoin. Bersama-sama, mereka mengumpulkan modal dan memulakan Bitmain.

Model Perniagaan Perlombongan

Penawaran awal Bitmain adalah litar bersepadu khusus aplikasi awal (ASIC) yang menawarkan kecekapan yang lebih besar dalam perlombongan Bitcoin. Bitmain jauh dari satu-satunya syarikat yang menangani masalah ini, tetapi kecerdasan perniagaan Wu membawa keputusan yang bijak. Sebilangan besar syarikat ASIC ditubuhkan dan dikendalikan oleh jurutera yang ingin memasukkan kapasiti perlombongan paling banyak ke dalam satu cip. Jihan Wu menyedari bahawa kapasiti keseluruhan bukanlah standard emas; ia adalah kecekapan. Cip Antminer awal tidak lebih hebat daripada persaingan, tetapi mereka menggunakan lebih sedikit elektrik per hash. Pada akhirnya, ini menjadikan ASIC Bitmain lebih berfungsi sementara kerepek pertandingan lebih mahal untuk dikendalikan dan ditingkatkan.

asics antminer

Wu tidak berhenti di situ dengan menjadikan perlombongan menjadi model perniagaan yang sah. Seterusnya, dia menumpukan pada menyempurnakan model penyampaian dan mengehadkan kelemahan bagi pelombong. Bitmain mula memberi jaminan kepada pelombong bahawa Bitmain akan memberikan pilihan untuk membeli kembali perkakasan dari pelombong pada masa akan datang jika pelombong itu mengumpulkan lebih banyak dana pada masa pembelian. Fikirkannya sebagai insurans perlombongan. Sekiranya perkakasan terbukti kurang menguntungkan, kerana keadaan pasaran, perubahan algoritma, atau perkakasan yang bersaing, Bitmain menawarkan perlindungan kerugian melalui program pembelian balik. Namun, ketika Antminer menjadi standard industri, Bitmain hanya mengambil premium insurans pembelian semula sebagai kuah di atas pendapatan penjualan.

Dalam jangka masa yang singkat, Bitmain telah menguasai ruang perlombongan Bitcoin. Sejak pelancaran Bitcoin Cash, Antminer Bitmain juga menjadi ASIC untuk mata wang itu. Dalam masa terdekat, Bitmain akan melancarkan Antminer E3, ASIC Bitmain pertama yang dirancang untuk perlombongan Ethereum. Sekiranya kejayaan Wu dalam Bitcoin adalah petunjuk, perlombongan Ethereum ASIC akan berkembang dengan cepat dan kemungkinan dipimpin oleh Bitmain.

Kingpin Kolam Perlombongan

Langkah selanjutnya Wu adalah rampasan kuasa kepada semua pesaing Bitmain. Daripada hanya menjual perkakasan, Bitmain mula membuka operasi perlombongan mereka sendiri. Dengan perkakasan standard industri yang tersedia pada harga langsung dari kilang, operasi perlombongan Bitmain dengan cepat meningkat dalam jumlah keseluruhan kekuatan hash perlombongan. Bitmain juga mula menjalankan kolam perlombongan yang kini menguasai pasaran.


Bitmain secara rasmi menjalankan AntPool, kolam kedua terbesar di dunia. Ia juga memiliki BTC.com, pengendali kolam terbesar di dunia. Selain itu, Bitmain adalah pelabur di ViaBTC, kumpulan perlombongan ketiga terbesar. Secara keseluruhan, ketiga kumpulan itu 50% dari rangkaian Bitcoin yang Bitmain mempunyai minat untuk mengawal / mengendalikan / menasihati.

Integrasi menegak model perniagaan Bitmain ini terbukti sangat menguntungkan. Ia menjadikan Bitmain stabil dan sukar diserang. Mereka membuat perkakasan terbaik dan mereka juga mempunyai banyak kawalan terhadap perubahan pada rangkaian Bitcoin. Jihan Wu telah banyak mengkritik kerana mengambil kawalan ini secara melampau. Dia ada pembalasan terancam terhadap penambang yang beroperasi di kumpulan tertentu, seperti BTCC, atau menyokong perubahan perisian tertentu. Ada yang membuat spekulasi bahawa Bitmain adalah menjejaki pelombong dan tidak akan menjual perkakasan kepada pelombong yang bertentangan dengan kepentingan Bitmain.

BCH & Perbahasan Ukuran Blok

Jihan Wu telah menjadi penyokong kuat untuk meningkatkan atau menghapus had saiz blok 1MB pada Bitcoin. Pada hari-hari awal perdebatan, penyokong berhujah untuk mengemas kini perisian teras Bitcoin untuk membolehkan penyelesaian skala ini. Namun, perbincangan terhenti dan pelbagai pembangun teras, termasuk banyak pembangun di Blockstream, tidak mahu melakukan perubahan kepada Bitcoin Core. Ini mendorong pertambahan Bitcoin dan penciptaan mata wang baru, Bitcoin Cash dengan ukuran blok yang lebih besar.

Sejak garpu, Wu telah menjadi antara penyokong Bitcoin Cash yang paling bersuara. Dia juga secara terang-terangan mengejek Bitcoin. Ada yang berspekulasi bahawa sokongannya untuk Bitcoin Cash melampaui media sosial, dengan konspirasi mengenai kod atau perkakasan keras dalam cip Antminer Bitmain yang meningkatkan prestasi pada versi perisian pilihan Bitmain (ASICBoostatau membenarkan Bitmain mengawal perkakasan perlombongan dari jauh (Pendarahan).

Kerosakan di Media Sosial

Advokasi Wu terhadap Bitcoin Cash telah menimbulkan pertengkaran dengan orang asing, VIP, dan troll di media sosial. Argumen ini sering berubah menjadi panggilan nama dan kata-kata tidak senonoh, yang umumnya tidak dianggap sebagai tampan untuk pengasas bersama syarikat bernilai berbilion dolar. Mungkin kehancuran Wu yang paling terkenal adalah tweet ibu anda.

jihan wu fuck ibu

Penyokong berpendapat bahawa tingkah laku Wu menunjukkan perbezaan budaya dan ketidakupayaan untuk mengabaikan troll Barat di media sosial. Namun, Wu melakukan lawatan maaf di akhbar, membuat perkara itu pendek dan bertaubat dalam banyak wawancara yang telah dilakukannya selama 6 bulan terakhir.

Rancangan masa hadapan

Jihan Wu telah mengisyaratkan rancangan masa depan untuk Bitmain dalam masa terdekat.

  • Antminer E3 akan dilancarkan akhir tahun ini, membawa perlombongan ASIC berskala penuh ke rangkaian Ethereum. Itu boleh membawa perubahan besar pada Ethereum, tetapi juga merupakan pasar besar bagi Bitmain untuk masuk.
  • Wu telah menyatakan minatnya terhadap startup yang meniru sistem perbankan pusat. Mata wang yang terdesentralisasi hebat dalam teori dan sebagai simpanan nilai. Wu berpendapat, tidak mungkin mereka akan menggantikan sistem kewangan kita sekarang dari sudut peraturan dan praktikal. Bitmain ingin melabur dalam segelintir pemula yang melihat mata wang digital di rangkaian peribadi dengan bank kawalan pusat. Mereka baru-baru ini mengumumkan kerjasama dengan syarikat permulaan yang disokong oleh Goldman-Sachs, Circle, untuk membuat cryptocoin Dolar A.S..
  • Anak syarikat Bitmain, Ant Creek, baru-baru ini mengumumkan bahawa mereka telah menerima lampu hijau untuk mewujudkan operasi perlombongan di Amerika Syarikat. Jihan Wu disenaraikan sebagai satu-satunya ejen pengendali untuk anak syarikat ini yang telah membeli tanah di negeri Washington.

Kesimpulannya

Jihan Wu menjalankan syarikat cryptocurrency yang paling menguntungkan di dunia. Syarikat, perkakasan, dan pelombongnya mempunyai jejak global dan merupakan bahagian yang tidak terpisahkan dari dunia cryptocurrency seperti yang kita kenal sekarang. Tidak kira apa pendapat anda tentang pendapatnya atau tingkah laku awam, sukar untuk menafikan bahawa pengaruh Wu dalam landskap crypto hari ini.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map