Membayar cukai pendapatan tentu merupakan salah satu tugas yang paling tidak menyenangkan yang diketahui oleh umat manusia. Dan menuntut kerugian Bitcoin anda juga pasti akan dianggap sebagai tugas paling tidak dapat dilupakan anda pada akhir tahun 2018. Walau bagaimanapun, Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri (IRS) bukanlah tokoh pihak berkuasa yang harus diabaikan atau ditentang secara terbuka. Pelaporan keuntungan dan kerugian Bitcoin dan cryptocurrency yang tepat dan telus akan membuat anda tidak berada dalam senarai Big Bro tidak baik.

Panjang dan Pendeknya

Berikut adalah gambaran umum asas mengenai cukai pendapatan Persekutuan seperti yang berlaku untuk kerugian Bitcoin anda. Simpan rekod yang tepat mengenai perdagangan Bitcoin anda dan masa cukai akan jauh lebih sederhana dan bebas tekanan. Kini banyak syarikat menawarkan perisian perakaunan cukai khusus. Keajaiban digital ini akan membantu mengotomatisasi keseluruhan proses penyediaan cukai crypto untuk anda pada akhir tahun.

Contoh Kerugian Modal Jangka Pendek

 1. Anda beli $ 10,000 dari BTCUSD pada 1 Disember 2017
 2. Harga BTCUSD seunit: $ 10,000
 3. Unit BTCUSD memperoleh: 1.00
 4. Bayaran transaksi: $ 150

Asas kos: $ 10,150

 1. Anda menjual 1.00 unit BTCUSD pada 5 Februari 2018
 2. Harga BTCUSD seunit: $ 7,500
 3. Bayaran transaksi: $ 112.50

Hasil bersih: $ 7,387.50

Mengurangkan hasil bersih anda sebanyak $ 7,387.50 dari asas kos anda sebanyak $ 10,150 menghasilkan kerugian modal jangka pendek ($ 2,762.50) untuk anda.

Kerana anda memegang BTCUSD anda kurang dari satu tahun, kerugian anda dianggap sebagai kerugian modal jangka pendek. IRS membolehkan anda mengimbangi keuntungan modal jangka pendek daripada kerugian modal jangka pendek anda, hingga maksimum $ 3,000 setahun (jika anda berkahwin dan mengemukakan secara berasingan, had tahunan adalah $ 1,500). Sekiranya anda tidak mempunyai keuntungan jangka pendek dan hanya kerugian jangka pendek, anda masih boleh memotongnya pada borang Federal 1040 anda.

Contoh Kerugian Modal Jangka Panjang

 1. Anda beli $ 12,000 daripada BTCUSD pada 29 Oktober 2017
 2. Harga BTCUSD seunit: $ 6,000
 3. Unit BTCUSD memperoleh: 2.00
 4. Bayaran transaksi: $ 180

Asas kos: $ 12,180

 1. Anda menjual 2.00 unit BTCUSD pada 20 November 2018
 2. Harga BTCUSD seunit: $ 4,500
 3. Bayaran transaksi: $ 135

Hasil bersih: $ 8,865

Mengurangkan hasil bersih anda sebanyak $ 8,865 dari asas kos anda sebanyak $ 12,180 menghasilkan a kerugian modal jangka panjang sebanyak $ 3,315 untuk anda. Perhatikan bahawa anda selalu memasukkan kos transaksi perdagangan anda. Tambah mengikut asas kos anda dan tolak mereka dari hasil bersih anda.

Kerana anda memegang BTCUSD selama lebih dari satu tahun, kerugian anda dianggap sebagai kerugian modal jangka panjang. IRS membolehkan anda mengimbangi keuntungan modal jangka panjang daripada kerugian modal jangka panjang anda, sehingga maksimum $ 3,000 setahun (jika anda berkahwin dan mengemukakan secara berasingan, had tahunan adalah $ 1,500). Sekiranya anda tidak mempunyai keuntungan jangka panjang dan hanya kerugian jangka panjang, anda masih boleh menolaknya pada borang Federal 1040 anda.

mengira kerugian bitcoin anda

Cukai adalah topik yang gelap dan suram, tetapi perancangan dan penyediaan cukai yang tepat menjadikannya lebih rendah. Foto oleh TJ Dragotta di Unsplash

Faktor Bentuk

Kecuali anda berniaga bitcoin melalui C-Corp., S-Corp., LLC atau struktur perniagaan lain, anda hanya memerlukan beberapa borang untuk mengisi pada waktu cukai. Sekiranya anda berniaga Bitcoin secara sambilan (bukan secara profesional) dan juga menjalankan perniagaan, terdapat juga anggaran pembayaran cukai yang akan dibuat setiap suku tahun. Berikut adalah apa yang anda perlukan untuk menyiapkan cukai anda dengan betul:

 • Broker atau pertukaran anda Borang 1099-B atau Borang 1099K. Biasanya tersedia selepas 31 Januari.
 • Penyata akaun bulanan anda. Gunakan ini untuk mengesahkan ketepatan Borang 1099-B anda. Anda juga harus menyimpan setiap notis pengesahan perdagangan dan memastikannya setuju dengan penyata akaun bulanan anda.
 • Anda perlukan Borang 8949 (Penjualan dan Pelupusan Aset Modal Lain) untuk menyenaraikan setiap perdagangan Bitcoin yang dibuat pada tahun cukai. Gunakan satu Borang 8949 untuk menyenaraikan keuntungan dan kerugian modal jangka pendek anda. Gunakan yang lain untuk menyenaraikan keuntungan dan kerugian modal jangka panjang anda.
 • Anda juga perlu Jadual D (Keuntungan dan Kerugian Modal) untuk mengimport maklumat dari Borang 8949 anda. Borang ini akan memisahkan keuntungan dan kerugian modal jangka pendek dan jangka panjang anda. Ini juga akan menentukan sama ada anda dibenarkan untuk mengurangkan kerugian modal daripada pendapatan biasa anda (pada Borang 1040).
 • Sekiranya anda bekerja sendiri dan juga menjangkakan keuntungan atau kerugian perdagangan Bitcoin yang ketara untuk tahun cukai, pastikan anda memasukkan anggaran keuntungan atau kerugian pada Borang 1040 ES. Apabila anda menghantar IRS baucar pembayaran cukai anggaran suku tahunan (Januari, April, Jun, September) anda, angka yang anda masukkan dalam Borang 1040 ES anda akan membantu anda mengelakkan pembayaran yang lebih rendah atau berlebihan daripada tanggungjawab cukai Persekutuan anda.
 • Walaupun anda TIDAK bekerja sendiri, anda mungkin masih perlu menggunakan pengiraan Borang 1040 ES yang sama jika anda menjangkakan keuntungan atau kerugian besar dalam perdagangan Bitcoin anda. Selalu terbaik untuk membuat pembayaran cukai suku tahunan yang tepat. Menunggu sehingga 15 April untuk mengira bil cukai tahunan Persekutuan anda boleh dikenakan denda dan denda yang besar. Terutama jika anda berhutang dengan IRS sejumlah besar cukai.

Menuntut Kerugian Bitcoin Anda

Kerugian perdagangan dan pelaburan adalah kenyataan yang mesti dicapai oleh setiap peserta pasaran Bitcoin. Pada akhir tahun cukai, penyata akaun anda dan Borang 1099-B (atau Borang 1099-K) akan memberikan penilaian yang jujur ​​dan jelas mengenai bakat perdagangan crypto anda. Atau kekurangan mereka! Gunakan panggilan bangun tahunan ini untuk memperbaiki strategi perdagangan dan pelaburan anda.

Anda juga harus menggunakannya untuk membantu menetapkan matlamat kewangan yang realistik untuk tahun pajak yang akan datang. Contohnya, mungkin hasil perdagangan Bitcoin jangka pendek (swing trading) anda lebih baik daripada hasil jangka panjang anda. Sekiranya demikian, mungkin yang terbaik adalah berdagang melalui sistem jangka pendek mekanikal, daripada membuat spekulasi untuk jangka masa panjang. Atau mungkin juga sebaliknya, jika hasil perdagangan jangka pendek anda adalah bencana tetapi perdagangan jangka panjang anda secara konsisten menyampaikan barang.

Lapisan Perak

Sudah tentu, berita baiknya adalah bahawa semua kerugian Bitcoin anda, tidak kira seberapa besar, dapat digunakan untuk mengimbangi keuntungan Bitcoin anda. Katakan bahawa 2019 ternyata menjadi tahun keuntungan Bitcoin yang hebat untuk anda. Anda memperoleh $ 20,000 dalam keuntungan modal Bitcoin jangka pendek, berdagang beberapa kali sepanjang tahun. Sekiranya anda mengalami kerugian Bitcoin jangka pendek pada $ 2018 pada tahun 2018, anda boleh membawa $ 3,000 dari kerugian tersebut ke tahun 2019. Oleh itu, anda mengurangkan keuntungan jangka pendek yang dikenakan cukai 2019 dari $ 20,000 hingga $ 17,000. Dan, jika anda berjaya pada tahun 2020 dan memperoleh $ 10,000 dalam keuntungan Bitcoin jangka pendek, anda boleh mengambil baki $ 2,000 dalam kerugian 2018 jangka pendek dan mengurangkan keuntungan bercukai jangka pendek 2020 anda kepada $ 8,000. Bada bing.

Sebenarnya ada lapisan perak di setiap awan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me