Stabilcoin adalah cryptoasset dengan mekanisme untuk memastikan harga tetap stabil. Memandangkan sifat cryptoasset yang tidak menentu seperti Bitcoin dan Ethereum, stablecoin menawarkan banyak faedah transaksi aset digital dengan kestabilan yang lebih banyak.

Tether pada masa ini adalah stablecoin yang paling dominan dan terkenal. Walau bagaimanapun, sebenarnya terdapat tiga jenis cryptoassets stabil: stablecoin IOU terpusat, stablecoin crypto-collateralized, dan stablecoin bukan cagaran. Mari kita pecahkan setiap jenis.

Stablecoins IOU berpusat

Stabilcoins IOU terpusat adalah jenis stablecoin yang paling mudah. Secara sederhana, stablecoin IOU terpusat disokong dengan wang fiat atau logam berharga, seperti Dollar A.S. atau mata wang negara lain. Stokcoin IOU terpusat mempunyai nilai kerana merupakan representasi aset lain.

Kritikan umum mengenai jenis stablecoin ini adalah sifatnya yang berpusat, memerlukan kepercayaan pihak yang mengeluarkan dan peraturan yang agak ketat. Apabila anda memasukkan fiat ke dalam akaun bank yang berkaitan dengan stablecoin, rangkaian akan menghasilkan syiling baru. Sebaliknya, apabila anda pergi ke liquidate stablecoin, rangkaian membakar duit syiling tersebut dan anda akan mendapat cagaran.

BenarUSD

BenarUSD (TUSD) adalah salah satu stablecoin IOU terpusat yang paling popular. TrustToken, sebuah syarikat yang mengkhususkan diri dalam tokenisasi aset tradisional, melancarkan TrueUSD pada bulan Mac.

Dalam sistem TrueUSD, banyak syarikat amanah menyimpan dolar A.S. dalam akaun bank mereka. Sistem ini berbeza dengan Tether, di mana satu rakan perbankan memegang cagaran. Selanjutnya, TrueUSD memastikan ketelusan dengan menerbitkan kandungan akaun banknya setiap hari dan menjalani audit bulanan.

TrustToken telah mengumpulkan $ 21.7 juta setakat ini, yang sebahagian besarnya berasal dari penawaran duit syiling awal (ICO) bernilai $ 20 juta yang berakhir pada bulan Jun 2018. Peserta dalam ICO termasuk Andreessen Horowitz (ketua), DHVC, BlockTower Capital, 8 Decimal Capital, Foundation Capital , ZhenFund, dan banyak lagi.

Token Gemini Dollar dan Paxos

The Dolar Gemini (GUSD), dilancarkan oleh Gemini Exchange, dan Token Paxos Standard (PAX), dilancarkan oleh Paxos, juga merupakan stablecoin IOU terpusat yang lazim. Kedua-dua Gemini Dollar dan Paxos Standard Token memulakan debutnya pada awal September setelah mendapat kelulusan dari Jabatan Perkhidmatan Kewangan New York (NYDFS).

Bagaimana dolar Gemini berfungsiKedua-dua stablecoin adalah token ERC-20 yang dijamin 1: 1 dengan dolar A.S. yang disimpan di bank yang diinsuranskan di AS dan FDIC.

Gemini dan Paxos masing-masing menerima BitLicenses pada Oktober 2015 dan Mei 2015. Mematuhi peraturan, setiap GUSD atau PAX stablecoin yang anda gunakan untuk aktiviti haram boleh dikenakan penyitaan atau pelucutan kepada agensi penguatkuasaan undang-undang.

Digix Gold

Digix Gold (DGX) adalah satu lagi projek stablecoin IOU terpusat, dengan jaminan emas dan bukannya wang fiat. Setiap token DGX disokong oleh satu gram emas.

Digix menggunakan mekanisme konsensus Proof of Asset (PoA), proses yang melibatkan mengesahkan pemilikan pada blockchain Ethereum. Syarikat menyimpan emas sebagai jaminan di bilik simpanan, The Safe House, di Singapura. The Safe House dapat menyimpan hingga 30 tan emas, tetapi Digix ingin bekerjasama dengan lebih banyak peti besi di seluruh dunia.

Yang lain

Arccy, Stabil, dan USD Coin adalah projek stablecoin IOU terpusat tambahan.

Stabilcoins Crypto-Collateralized

Crypto-collateralized stablecoin disokong oleh aset digital dalam rantaian. Jenis stablecoin ini dijamin dengan cryptoasset lain, seperti Ethereum atau token lain.

Dai

MakerDAO adalah projek terkemuka yang menggunakan model ini dan merupakan syarikat di belakang Dai stablecoin. MakerDAO menggunakan model dua syiling: Makercoin (MKR) dan Dai (DAI).

Makercoin adalah token tadbir urus berkenaan dengan Platform Pembuat. Dai adalah stablecoin yang membolehkan anda mengunci Ether dalam kedudukan hutang atau CDP yang dijamin. Anda mengunci Ether anda dalam CDP dalam bentuk eter yang dikumpulkan (PETH). Dai kemudian dihasilkan untuk anda, sementara minat dikira pada PETH dari masa ke masa.

MakerDAO baru-baru ini menjadi berita utama apabila Andreessen Horowitz membeli 6% dari keseluruhan bekalan token MKR dalam pusingan usaha. MakerDAO sebelum ini mengumpulkan $ 12 juta dari peserta termasuk 1 pengesahan, Polychain, FBG Capital, Wyre Capital, Distribut Capital Partners, dan banyak lagi.

Havven

Havven adalah stablecoin lain yang menggunakan mekanisme kripto-cagaran. Seperti MakerDAO, Havven juga mempunyai model dua syiling: nomin (nUSD) dan tempat persinggahan (HAV).

Nomin mempunyai bekalan terapung untuk menstabilkan harganya, sementara surga memiliki penawaran stabil, memberikan jaminan untuk sistem. Bayaran rangkaian yang diunjurkan menentukan nilai surga. Sekiranya anda mempunyai havven, anda mungkin menerima dividen daripada mengunci dana dalam kontrak pintar.

Kestabilan nomin bergantung pada nilai surga dan dilindungi oleh syurga. Havven menyelesaikan ICO bernilai $ 30 juta pada bulan Mac.

Yang lain

Augmint dan Sweetbridge adalah beberapa projek lain yang telah mencipta crypto-collateralized stablecoin.

Stablecoins Tanpa Cagaran

Setelah meneroka kedua-dua stablecoin yang dijamin oleh aset tradisional dan stablecoin yang dijamin oleh cryptoassets, mari kita meneroka jenis stablecoin yang sangat berbeza, stablecoin yang tidak dijamin.

Bagaimana sesuatu dapat mencapai harga yang stabil sambil tidak dijamin? Jawapannya adalah saham seniorage, konsep yang diciptakan oleh Robert Sams pada tahun 2014. Saham seniorage gunakan kontrak pintar untuk meniru bank pusat di mana dasar monetari hanya mempunyai satu kewajipan, mengeluarkan mata wang dengan nilai $ 1. Dengan kata lain, rangkaian mengeluarkan syiling baru jika harga stablecoin terlalu tinggi, dan membakar syiling jika harganya terlalu rendah.

Asas

Asas adalah projek terkenal yang menampilkan stablecoin tanpa cagaran. Token Basis distabilkan melalui pengurusan bekalan on-chain.

Apabila harga Asas tidak berada dalam keseimbangan, kontrak pintar akan meningkatkan atau mengurangkan penawaran untuk menjadikan harga kembali kepada $ 1. Kontrak mengurangkan penawaran melalui pembakaran syiling jika harga Asas terlalu rendah. Sebaliknya, ia meningkatkan penawaran sekiranya harga Basis terlalu tinggi.

Asas mengumpulkan $ 133 juta pada awal 2018 di ICO. Peserta dalam pusingan tersebut merangkumi Kumpulan Mata Wang Digital, Polychain, GV, MetaStable Capital, Ceyuan Ventures, Stan Druckenmiller, Naval Ravikant, dan banyak lagi.

KarbonUSD

KarbonUSD, dicipta oleh Carbon, adalah stablecoin lain yang menerapkan mekanisme kestabilan harga tanpa jaminan. Bermula sebagai stablecoin fiat-collateralized, CarbonUSD akhirnya akan beralih ke model algoritma fiat hibrid apabila ia mencapai skala yang mencukupi sebagai stablecoin yang disokong sepenuhnya fiat.

Menurut Sam Trautwein, Pengasas Bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Carbon, visi utama ialah Carbon mengandungi sekumpulan stablecoin yang disenaraikan dalam senarai putih, termasuk stabilcoin algoritma yang minimum.

Carbon pada masa ini menggunakan blockchain Ethereum, tetapi pasukan itu mempunyai rancangan untuk akhirnya menukarnya ke Hedera Hashgraph, sebuah protokol throughput tinggi dalam pembangunan. Carbon telah mengumpulkan $ 2 juta hingga kini. Pelabur di Carbon termasuk First Mark, General Catalyst, Digital Currency Group, Plug and Play, dan banyak lagi.

Yang lain

Kowala dan Fragments adalah beberapa projek stablecoin lain yang melaksanakan saham seniorage.

Pemikiran Akhir

Didalam lapor berjudul The State of Stablecoins, Blockchain Luxembourg SA menganggarkan bahawa Tether membentuk 98% daripada jumlah dagangan harian stablecoin. Stokcoin yang disebutkan di atas dalam artikel ini semuanya ingin menangkap sejumlah dagangan harian dari Tether.

Peningkatan permintaan untuk stablecoin IOU terpusat meningkatkan permintaan untuk aset tradisional seperti fiat, sementara crypto-collateralized stablecoin meningkatkan permintaan untuk cryptoassets seperti Ether. Dengan kata lain, stablecoin IOU terpusat memperkuat sistem kewangan warisan, sementara stablecoin yang dilindungi kripto menyokong ruang cryptoasset yang berkembang.

Kami akan segera melihat bagaimana pertempuran antara stablecoin IOU terpusat, stablecoin crypto-collateralized, dan stablecoin bukan cagaran berlaku.