Dunia Ethereum wujud di luar aset asalnya, Ether. Memang, banyak projek blockchain awam utama dengan token mereka sendiri berjalan di atas rangkaian Ethereum. Walau bagaimanapun, sebilangan besar ini masih menggunakan satu standard, iaitu ERC-20.

Sebenarnya terdapat banyak standard token lain, masing-masing mempunyai ciri unik mereka sendiri. Sebilangannya adalah sambungan atau penambahbaikan pada ERC-20 yang ada, sementara yang lain mempunyai ciri dan aplikasi yang sama sekali berbeza.

Dalam panduan ini, kami melihat banyak standard token yang berbeza, termasuk beberapa yang sangat baru dan mutakhir.

ERC-20

Piawaian ERC-20 menguasai ekosistem Ethereum. Ia terdiri daripada enam fungsi:

Elaun: Ini memastikan bahawa akaun pengguna mempunyai token yang mencukupi untuk menampung kos transaksi. Ringkasnya, ia menghalang pengguna daripada menipu satu sama lain.

Terima: Ini memeriksa baki token dalam urus niaga dengan jumlah penawaran token. Ini memastikan bahawa tidak ada yang dapat memalsukan token.

Imbangan: Fungsi yang sangat asas yang hanya memberitahu anda berapa banyak token yang ada dalam akaun.

Jumlah Bekalan: Fungsi ini dijalankan hanya sekali, pada awal kewujudan token. Ini menentukan jumlah token yang ada. Anda tidak boleh mengubahnya.

Pindahan: Seperti namanya, ini membolehkan token dihantar dari pembekalan awal token ke dompet pengguna. Ini menentukan alamat penerima dan jumlah token yang akan dipindahkan.

Pindahan Dari: Ini seperti fungsi Transfer tetapi untuk sebarang pemindahan setelah pengedaran token awal, seperti pengguna bertukar token sesama mereka.

Untuk tinjauan lebih mendalam mengenai ERC-20, sila lihat panduan kami yang lain di sini.

ERC-223

Ini pada dasarnya adalah peningkatan kepada standard ERC-20. Buat masa ini, token ERC-20 dapat dihantar ke alamat yang tidak menyokong ERC-20. Ini telah dan terus menghasilkan sejumlah besar token yang hilang.

Tidak semua kontrak Ethereum menerima ERC-20. Namun, masalahnya adalah bahawa tidak ada mekanisme pencegahan untuk menghentikan pengguna menghantar token ERC-20 ke alamat tersebut. Rangkaian akan mengesahkan transaksi dan token akan sampai ke alamat, tetapi kerana tidak sesuai, mereka akan dibekukan secara kekal.

ERC-223 dimaksudkan untuk mencegah ini, dan juga memberikan penambahbaikan lain. Ini menggabungkan fungsi Transfer dan TransferFrom menjadi satu dan memperkenalkan fungsi baru, yang disebut TokenFallBack. Ini hanya dapat digunakan dengan menerima kontrak yang menjelaskan bagaimana menangani token yang dihantar. Kedua fungsi baru ini menambahkan lapisan audit yang mencegah kehilangan dana. Di samping itu, dengan menggabungkan dua fungsi pemindahan, terdapat penjimatan gas yang ketara di rangkaian Ethereum, penjimatan kos untuk semua pengguna.

Sila lihat panduan kami yang lain untuk mendapatkan panduan teknikal yang lebih mendalam mengenai ERC-223.

ERC-721

Ini adalah standard yang sama sekali berbeza dengan yang sebelumnya. ERC-721 membuka potensi untuk token tidak mudah terjejas (NFT), iaitu token yang tidak semuanya sama. Sebaliknya, semua token ERC-20 adalah dan harus sama. Kes penggunaan ERC-721 yang paling terkenal setakat ini ialah CryptoKitties.

barang dalam permainan

ERC-721 membuka potensi untuk NFT dan item dalam permainan.

Terdapat banyak faedah untuk ketidakfungsian ini. Sebelum ini, semua aset crypto adalah serupa atau tidak dapat digunakan. Ini sangat penting dalam hal wang seperti Bitcoin, di mana anda memerlukan semuanya boleh ditukar ganti dan kelihatan serupa. Walau bagaimanapun, untuk mengaplikasikan teknologi blockchain ke aset lain seperti koin langka, seni rupa atau item maya dalam permainan, ketiadaan fungsional.

ERC-777

Ini adalah peningkatan kedua-dua ERC-20 dan ERC-223. Sama seperti ERC-223, ia membantu mencegah kehilangan dana yang telah berlaku berkali-kali dengan ERC-20. Daripada menggabungkan fungsi pemindahan, ia menawarkan satu fungsi baru yang dipanggil Hantar, yang mengurangkan dua transaksi yang digunakan dengan ERC-20 menjadi satu, sehingga mengurangkan kos dan meningkatkan kecekapan.

Di luar ini, ia juga membolehkan data transaksi dihantar bersama token. Ini seterusnya meningkatkan tahap token ini dapat disesuaikan dan dihantar dengan pesanan yang unik.

Melalui sesuatu yang disebut cangkuk, anda kini dapat menerima pemberitahuan sebelum menerima token ERC-777. Lebih daripada ini, kait dapat menerapkan syarat tertentu pada transaksi, seperti memaksa penerima untuk membelanjakan sejumlah wang pada produk atau perkhidmatan tertentu.

Mungkin yang paling ketara, ia membolehkan pengguna menetapkan pengendali. Ini membolehkan anda menetapkan alamat yang dapat mengirim dan membakar token sesuka hati dan dapat dimatikan pada tahap apa pun. Ini dapat menyebabkan jalan untuk pembayaran automatik dan sejumlah aplikasi lain.

Ringkasnya, ERC-777, membantu mengelakkan anda kehilangan dana, serta memberikan syarat dan kelenturan baru yang menarik.

ERC-1400

Ini adalah satu perpustakaan yang terdiri daripada pelbagai standard yang direka untuk token keselamatan. Token sekuriti yang ada, sama ada saham, bon atau opsyen adalah sesuatu yang dinanti-nantikan selama beberapa tahun sekarang. Lebih dari sekadar menggantikan bentuk wang dan mata wang yang ada, blockchain mungkin berpotensi membantu merekam dan bertransaksi dengan sebarang keselamatan di mana saja di dunia.

Pembangun telah menggunakan piawaian berikut untuk mewujudkannya dengan Ethereum.

bursa saham new york

Kami tidak lama lagi dapat melihat token Ethereum yang mewakili sekuriti tradisional.

ERC-1410

Ini membolehkan token yang semuanya mewakili keselamatan yang sama, tetapi dengan keadaan yang berbeza. Syarat-syarat tersebut boleh merangkumi tempoh penguncian atau hak mengundi antara lain.

Sebenarnya, ini adalah token semi-fungable, kerana aset yang diwakilinya sama tetapi metadata berbeza dilampirkan.

ERC-1594

Piawaian ini menawarkan model asas yang diperlukan oleh sebarang token keselamatan. Oleh kerana terdapat beberapa sebab mengapa pemindahan token keselamatan mungkin gagal, standard ini memperkenalkan fungsi baru. Contohnya, katakan bahawa seseorang cuba mengirim token keselamatan yang tidak diizinkan oleh mereka. Maka anda memerlukan fungsi yang bukan sahaja mencegah perkara ini terjadi tetapi juga memberikan alasan mengapa transaksi tersebut gagal. ERC-1594 memperkenalkan bolehTransfer dan bolehTransferByPartition fungsi yang menawarkan fungsi ini.

Ciri ini sangat penting sekiranya token keselamatan berjaya. Sekiranya pengguna menerima pemberitahuan yang gagal tanpa penjelasan dan diberikan banyak alasan untuk kemungkinan kegagalan transaksi, pengalaman akan meletihkan dan tidak menarik.

ERC-1643

Piawaian ini memungkinkan untuk melampirkan dokumen ke transaksi. Banyak sekuriti akan mempunyai dokumen yang bekerjasama dan menyimpannya pada token adalah mustahak. Bukan sahaja standard ini membenarkan lampiran ini, tetapi juga bermaksud pengguna dapat diberitahu tentang perubahan pada dokumen.

Standard menggunakan kaedah hash penyimpanan dokumen. Ia menyimpan hash dokumen yang ditandatangani di blockchain bersama dengan pautan yang menunjukkan ke tempat penyimpanan rantai di luar keseluruhan dokumen.

ERC-1644

Oleh kerana pengawasan peraturan, adalah mustahak untuk menjadikan token keselamatan tunduk pada perintah pengawal selia atas sebab penyelewengan. Ini dicapai dengan melaksanakan a pengawal fungsi, di mana alamat pengawal dapat berinteraksi dengan token jika sesuai.

Kesimpulannya

Pembangunan dalam ekosistem Ethereum telah dan terus bergerak pada tahap yang mengagumkan. Piawaian token yang baru muncul sementara yang biasa digunakan hingga kini pasti terbukti sangat berguna dalam memenuhi cita-cita di sekitar token keselamatan dan keselamatan yang tidak mudah dijangkiti. Piawaian ERC-20 mencetuskan gelombang pertama tokenisasi dan inovasi. Namun, kemungkinan besar piawaian baru ini dapat memulai gelombang kerdil yang sebelumnya dari segi gangguan ekonomi.