Apa itu Stellite (XTL)?

Stellite adalah projek cryptocurrency yang berfokus pada privasi yang bertujuan untuk meningkatkan fungsi Proof-of-Work. Mari selami semua butiran mengenai misi projek, Stet Wallet, ciri teknikal, dan kes penggunaan yang berpotensi.

Misi Projek Satelit

Matlamat utama Stellite adalah untuk menyelesaikan masalah yang mempengaruhi koin Proof-of-Work tradisional (iaitu Bitcoin, Ethereum, dan lain-lain). Mengikut kertas putih projek, nod dan rakan sebaya yang dipercayai dengan kod keras mewujudkan kerentanan keselamatan. Sebagai contoh, setiap kali penggodam mendapat akses ke node, ini sering menimbulkan masalah jangka panjang untuk membuat nod masa depan.

Pada gilirannya, peretasan blockchain ini dan jenis lain menghalang penggunaan pengguna yang berpotensi. Untuk menyelesaikan masalah ini, Stellite membuat penyelesaian yang inovatif. Blockchainnya menggunakan IPFS sebagai jenis simpanan tetap dari senarai simpul dan ZeroNet sebagai front-end dinamik penyimpanan tetap ini.

Hasil daripada penambahbaikan teknikal ini dan lain-lain, Stellite merancang untuk memberikan penyelesaian untuk perlombongan sebenar pada semua peranti (iaitu telefon pintar, televisyen pintar, dll.). Jenis perlombongan ini sangat berbeza dengan bentuk perlombongan mudah alih yang ada untuk cryptocurrency popular di pasaran, yang kebanyakannya hanya simulasi.

Logo untuk IPFS, ZeroNet, dan Stellite

Stellite menggabungkan teknologi IPFS dan ZeroNet untuk mewujudkan rangkaian yang tidak disensorisasi dan tahan penapisan.

Bagaimana dengan Stellite ICO?

Tidak seperti kebanyakan cryptocurrency di pasaran, Stellite tidak melakukan ICO atau bahkan pra-penjualan. Sebaliknya, 0.6% daripada jumlah bekalan syiling (126 juta XTL) telah dilombong. Di luar kawasan lombong, duit syiling sifar terkunci. Membaca laman web projek dan kertas putih, tidak jelas mengapa tidak ada ICO. Tidak jelas dari mana pembiayaan untuk pembangunan projek itu berasal.

Dompet Satelit

Kedua-dua dompet GUI (Antaramuka Pengguna Grafik) dan CLI (Antaramuka Jalur Perintah) untuk Windows, Mac, dan Linux tersedia. Selain itu, Aplikasi Cheddur, dompet mudah alih yang tersedia di iOS dan Android, telah menggabungkan dompet Stellite. Arahan pemasangan terperinci untuk setiap jenis dompet satelit boleh didapati di sini.

Contoh gambar Dompet Satelit

Pengguna boleh mengakses dompet satelit pada pelbagai peranti.

Ciri Privasi

Satu lagi ciri penting Stellite adalah kemampuannya untuk memudahkan pembayaran yang tidak dapat dikesan. Untuk melakukan ini, protokol menggunakan Algoritma CryptoNote, komponen penting koin privasi yang popular seperti Monero dan Bytecoin.

Algoritma CryptoNote Stellite menghilangkan kemungkinan melacak pembayaran dengan membuat beberapa kunci unik yang secara automatik, yang berasal dari satu kunci awam, untuk setiap pembayaran P2P.

Projek ini melakukan ini dengan mengubah protokol pertukaran Diffie-Hellman yang terkenal. Pada asalnya, protokol ini membolehkan dua pihak menghasilkan kunci rahsia umum yang berasal dari kunci awam mereka. Dengan Stellite, pengirim menggunakan alamat awam penerima dan data rawak untuk menghitung kunci sekali untuk setiap pembayaran.

Pengesahan dan Hasil

Throughput adalah salah satu masalah terbesar yang diharapkan dapat diselesaikan oleh banyak projek blockchain. Setiap kali pengirim ingin mengirim dana, penerima biasanya harus menunggu jumlah masa yang berubah-ubah, mulai dari beberapa saat hingga berjam-jam. Kelewatan ini disebabkan oleh kenyataan bahawa setiap transaksi memerlukan masa untuk ditambahkan ke dalam blok. Agar pembayaran blockchain dan cryptocurrency mendapat penggunaan arus perdana, kelajuan transaksi yang lebih pantas diperlukan. Penyelesaian berpotensi satelit untuk throughput adalah dengan membuat sistem titik penjualan khusus yang berfungsi dengan dompet mudah alih.

Dengan teknologi ini, peniaga (penerima alias) dapat menerima pembayaran dengan pengesahan sifar. Selain itu, setiap penerima boleh memilih untuk menyesuaikan jumlah pengesahan yang diperlukan. Dengan menawarkan fungsi ini, Stellite dapat memastikan keselamatan dan throughput yang tinggi. Ini sangat penting kerana banyak koin privasi cenderung mempunyai masa penyelesaian transaksi yang lebih lama berbanding dengan koin bukan privasi.

Namun, tidak banyak maklumat mengenai jumlah transaksi sesaat yang mampu ditangani oleh Stellite. Ia juga menarik untuk melihat perincian statistik berapa banyak pengesahan yang diterima pengguna secara purata.

Stellite juga mempermudah penggunaan node melalui aplikasi yang disebut StellitePay, yang menggunakan pelayan tunggal (seperti pertukaran terpusat) sebelum melakukan ke rangkaian. Tujuan aplikasi ini adalah untuk meningkatkan kemungkinan penggunaan pengguna untuk pengguna pemula yang tidak ingin menjalani proses penyediaan nod.

Imej penjelajah blok Stellite

Stellite membolehkan pengguna melihat maklumat transaksi terkini melalui penjelajah bloknya sendiri.

Rintangan ASIC

Pasukan projek Stellite juga memandang serius perbahasan ASIC vs bukan ASIC. Seperti yang dilihat dengan Bitcoin (BTC) dan cryptocurrency mesra ASIC yang lain, perlombongan terpusat boleh memberi kesan besar kepada pengedaran bekalan syiling. Untuk menyelesaikan dilema perlombongan ASIC, Stellite mengubah algoritma PoWnya (CryptonightV7) sedikit dalam peningkatan protokol biasa / garpu keras. Ini kerana rig ASIC dimaksudkan untuk digunakan hanya untuk satu fungsi tertentu. Dengan mengambil keputusan ini, Stellite berfungsi untuk memberi peluang kepada penambang CPU dan GPU untuk memperoleh XTL.

Peta Jalan Pasukan dan Masa Depan

Pasukan Stellite terdiri daripada sepuluh orang, lapan daripadanya adalah anggota teras.

Stellite memang menawarkan perisian sumber terbuka dan percuma yang dapat dilihat halaman Github projek. Ini membolehkan pengguna yang mahir teknologi memahami bagaimana projek ini berjalan. Menurut laman web projek, Stellite telah membuat kemajuan yang signifikan pada Q1 dan Q2 2018. Pencapaian termasuk senarai pertukaran, algoritma kesukaran baru, dompet GUI, pelombong GUI, dan banyak lagi.

Sebilangan besar ciri teras projek ini masih dalam proses pembuatannya. Sehingga 13 September 2018, tidak jelas bila projek ini bertujuan untuk melengkapkan beberapa ciri utama. Senarai ciri yang tidak lengkap termasuk StellitePay, perlombongan mudah alih pintar, ZeroNet & IPFS serta tugas-tugas lain dalam reka bentuk, pemasaran, dan pengembangan perniagaan.

Foto ahli pasukan teras Stellite

Projek ini mempunyai lapan anggota pasukan teras.

Pertukaran

Pada 13 September 2018, Stellite disenaraikan di sekurang-kurangnya empat bursa: CREX24, Bisq, TradeOgre, dan CMC. Rancangan masa depan untuk penyenaraian pertukaran tidak diketahui. Dari segi jumlah pertukaran, statistik dari CoinGecko menunjukkan bahawa TradeOgre pada masa ini memainkan peranan terbesar pada lebih dari 90% untuk perdagangan XTL / BTC dan sekitar 7.5% untuk perdagangan XTL / LTC. Sementara itu, CREX24 adalah sedikit lebih dari 2% untuk XTL / BTC.

Kes dan Potensi Penggunaan Berpotensi

Bagi sesiapa yang ingin menambang cryptocurrency dengan mudah, Stellite adalah projek yang perlu diberi perhatian. Walaupun projek tersebut sudah menawarkan ciri-ciri yang mempermudah proses ini, sebahagian besar inovasi yang dijanjikan oleh Stellite masih dalam proses. Penting juga untuk diperhatikan bahawa pasukan Stelit jelas komited untuk menjaga algoritma Proof-of-Work egaliternya dan mempunyai pendirian tegas terhadap ketahanan ASIC. Ini bermaksud pelombong tidak perlu risau untuk membeli pelantar perlombongan harga tinggi terbaru dengan kemungkinan ia menjadi usang dalam semalam.

Selain itu, bagi pengguna cryptocurrency yang ingin menggunakan duit syiling privasi tetapi tidak mahu kesulitan waktu penyelesaian transaksi yang perlahan, Stellite dapat menawarkan pilihan yang baik. Memang benar bahawa tidak banyak maklumat yang tersedia mengenai seberapa baik teknologi transaksi pengesahan sifar berfungsi di dunia nyata. Walau bagaimanapun, fakta bahawa Stellite dapat memberikan pilihan ini sambil menggunakan algoritma privasi yang diuji dengan baik adalah tanda yang menjanjikan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me