Tidak dapat dinafikan bahawa blockchain dan cryptocurrency di Kanada sedang meningkat kerana industri ini terus mendapat tempat di seluruh dunia. A tinjauan yang baru dikemas kini dari 2017, yang dijalankan oleh Bank of Canada mendapati perkara berikut:

  1. Kesedaran Cryptocurrency di kalangan orang Kanada antara 2016 dan 2017 telah berlaku meningkat dari 64% hingga 85%.
  2. Pemilikan Bitcoin di kalangan orang Kanada adalah meningkat dari 2.9% pada tahun 2016 kepada 5% pada tahun 2017.
  3. Wilayah Pantai Barat British Columbia paling mengetahui tentang Bitcoin pada tahun 2016 dan 2017 serta mempunyai kadar pemilikan tertinggi.

Bitcoin dan cryptocurrency di Kanada berkembang tetapi masih banyak tanda tanya yang mengedar ruang. Soalan yang mungkin menghalang lebih banyak orang mengambil langkah antara kesedaran dan penerapan.

Secara amnya, terdapat beberapa bidang utama yang memerlukan sedikit penjelasan untuk orang Kanada yang ingin membeli dan menggunakan Bitcoin. Yaitu, bagaimana cara membuat Dolar Kanada anda ditukar menjadi Bitcoin dan menyertai pesta tersebut. Tetapi bagaimana jika anda sudah berpesta dan sudah menjadi sebahagian daripada 5% orang Kanada yang memiliki Bitcoin? Sejauh mana CRA menjaga dan apakah peristiwa yang dikenakan cukai dengan Bitcoin anda?

Tempat Membeli dan Berdagang Bitcoin dan Cryptocurrency di Kanada

Membeli dan menjual cryptocurrency seperti Bitcoin sebahagian besarnya serupa dari negara ke negara. Sebahagian besar perbezaannya adalah bagaimana menukar fiat tempatan anda menjadi crypto. Bagi kami orang Kanada, terdapat beberapa cara mudah untuk menukar dolar anda dengan Bitcoin.

Coinbase, misalnya, menawarkan cara yang sangat mudah untuk membeli Bitcoin tetapi menghadkan altcoin yang mereka tawarkan. Oleh itu, jika niat anda adalah untuk memperdagangkan pelbagai aset crypto, maka anda harus mencari beberapa pertukaran perkhidmatan penuh seperti QuadrigaCX Vancouver. Dalam mana-mana kes, membeli Bitcoin di Kanada bukanlah operasi yang rumit, dan ingat di mana sahaja anda mula-mula membeli Bitcoin anda, ia dapat dipindahkan dengan cepat dan murah di antara dompet untuk perdagangan masa depan atau penjodohan serius..

Jual Beli Dalam Talian

Coinsquare, QuadrigaCX dan Kraken adalah contoh perkhidmatan dalam talian yang baik yang menerima Dolar Kanada secara langsung. Walaupun, jika anda mempunyai akses ke kad kredit, pilihannya semakin besar.

Screencaps pertukaran mesra untuk memperdagangkan mata wang kripto anda di Kanada

Tukar dolar Kanada anda di bursa kripto yang mesra ini

Coinsquare “Dibuat untuk Kanada” pada tahun 2014 dan mempunyai sejumlah pasangan perdagangan untuk memulakan anda termasuk Bitcoin, Ethereum dan Doge. Coinsquare dengan bangganya mendakwa tidak pernah kehilangan duit syiling semasa beroperasi dan baru-baru ini berkembang menjadi penambangan dari Quebec.

QuadrigaCX adalah pertukaran Kanada yang beribu pejabat di Vancouver. Bursa mempunyai sejumlah pilihan untuk menaikkan dolar Kanada anda dan menawarkan pasangan perdagangan seperti CAD / BTC, CAD / LTC dan CAD / ETH untuk menamakan beberapa.

Pertukaran Bitcoin Kraken ditubuhkan pada hari-hari awal Bitcoin setelah Jesse Powell melihat keperluan besar untuk pertukaran yang selamat dan boleh dipercayai yang akan mengisi kekosongan MtGox yang kemudian meletup. Kraken telah menyediakan perkhidmatan kepada orang Kanada selama beberapa tahun sekarang dan mempunyai sejumlah pasangan perdagangan CAD.

Pembelian dan Penjualan Luar Talian

Selain membeli Bitcoin dalam talian, anda boleh memilih untuk menggunakan salah satu daripada banyak Crypto ATM yang berkembang di sekitar Kanada. Pada masa penulisan, terdapat sejumlah 634 pilihan ATM di seluruh Kanada dengan tumpuan tertinggi adalah di Vancouver (80), Montreal (89) dan Toronto (205).

Paparan peta ATM untuk membeli cryptocurrency di Kanada

Beli Bitcoin dan Cryptocurrency anda di Kanada di luar talian dari ATM crypto

Gunakan a Peta ATM Bitcoin untuk mencari pilihan yang paling dekat dengan anda, ingat bahawa bayaran ATM selalunya lebih tinggi daripada pertukaran dan memerlukan dompet Bitcoin anda sendiri untuk menerimanya. Serta membeli crypto anda melalui ATM khusus, anda boleh memilih untuk mendapatkan Bitcoin anda secara peribadi dan menggunakan perkhidmatan seperti Bitcoin tempatan.

Membayar Cukai di Kanada Semasa Menggunakan Crypto Anda

Cukai – perkara yang biasa kita ketahui oleh orang Kanada – tetapi bagaimana dengan cukai aset digital baru ini. Berapa yang anda perlu bayar dan bila? Syukurlah, peraturan cukai mengenai mata wang kripto di Kanada agak mudah sekarang untuk menggunakan dan menyimpan aset digital anda seperti Bitcoin.

Cukai Semasa Membelanjakan Mata Wang Kripto Anda di Kanada

Setakat ini, Agensi Hasil Kanada telah menggariskan bahawa, menggunakan cryptocurrency untuk membeli dan menjual barang dan perkhidmatan berada di bawah peraturan yang sama dengan peraturan untuk transaksi barter standard. Ini bermaksud bahawa nilai pasaran relatif barang atau perkhidmatan yang dibeli dengan Bitcoin anda akan dinyatakan dalam Dolar Kanada oleh penjual. Contohnya, jika anda membeli sebotol sirap maple dengan Bitcoin, maka harga pasaran nektar emas itulah yang mesti dicatat dalam pendapatan penjual untuk musim cukai dalam Dolar Kanada.

Cukai untuk Peniaga dan Spekulator Cryptocurrency di Kanada

Dalam bentuk yang paling mudah, perdagangan crypto ke fiat dianggap keuntungan, atau kerugian modal. Ini bermaksud bahawa sekiranya anda membeli beg Bitcoin dengan pelaburan $ 15,000 CAD, kemudian menjualnya 4 bulan kemudian dengan harga $ 23,000 CAD, anda menyatakan keuntungan modal anda sebanyak $ 8,000 CAD.

Jelas, ini menjadi rumit dengan cepat kerana tindakan seperti perdagangan rantai silang adalah mungkin. Oleh itu, nasihat terbaik sehingga peraturan cukai yang lebih spesifik berlaku adalah dengan berunding dengan profesional sekiranya anda berurusan dengan lebih daripada sekadar perdagangan fiat ke crypto.

Melombong Crypto di Great White North

Baru-baru ini, perlombongan cryptocurrency telah meningkat dengan pesat di Kanada kerana harga tenaga Quebec yang lumayan. Namun, ada petunjuk bahawa peluang ini mungkin semakin ketat. Quebec telah mula melaksanakan kenaikan harga dan sekatan untuk memperlahankan bekalan tenaga.

Secara keseluruhannya, perlombongan crypto di Kanada memang mempunyai kelebihan yang lumayan.

  1. Bukan harga tenaga tertinggi, bukan terendah, di dunia. Harga Kanada berkisar dari sekitar $ 0.07 CAD hingga setinggi $ 0.15 dan $ 0.16 CAD bergantung pada wilayah. Harga terendah dijumpai di Quebec dan Manitoba.
  2. Kerajaan di sini cukup stabil, dan biasanya tidak bergerak terlalu cepat.
  3. Ia menjadi sejuk dan tetap sejuk. Perlombongan menjadi semakin hangat dengan semua komputer yang berlalu. Mampu menggunakan lebih banyak suhu persekitaran untuk menyejukkan keadaan akan mengurangkan kos tenaga.

Tl / dr untuk Crypto di Kanada

Pertama, Kanada mempunyai sejumlah perkhidmatan ternama yang boleh digunakan untuk menukar Dolar Kanada anda menjadi Bitcoin dan cryptocurrency lain. Kedua, membeli barang dengan crypto anda adalah dianggap sebagai barter dan dikenakan cukai seperti itu. Membeli dan menjual crypto secara langsung dilihat sebagai keuntungan modal dan harus dinyatakan dengan sewajarnya. Terakhir, penambangan crypto di Kanada mempunyai masa depan yang baik, tetapi persaingannya pasti akan meningkat dalam waktu dekat seiring dengan penentuan peraturan.

*** Anda mesti tahu! Saya bukan akauntan atau profesional cukai. Perkara di atas berdasarkan kajian dan bagaimana saya secara peribadi, sebagai orang Kanada, menavigasi membeli, berdagang, dan menjual cryptocurrency di True North.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me