Terdapat beberapa perbezaan kritikal antara perlombongan Ethereum vs Bitcoin, yang berasal dari fakta bahawa kedua-dua cryptocurrency ini dikembangkan dengan tujuan yang sangat berbeza. Pada pandangan pertama, mungkin sukar untuk menentukan perbezaan antara kripto ini, tetapi menggali sedikit lebih dalam, dan anda dapati perbezaan yang mencolok di antara keduanya. Mari luangkan masa untuk membincangkan perbezaan kritikal antara kripto ini dan bagaimana ia mempengaruhi proses perlombongan Ethereum vs Bitcoin.

Memahami Perlombongan Bitcoin

Bitcoin adalah sistem tunai elektronik peer-to-peer terdesentralisasi seperti yang dijelaskan oleh Satoshi Nakamoto, pencipta cryptocurrency tanpa nama. Protokol berfungsi dengan menggunakan persamaan matematik yang menambahkan blok ke rantai transaksi yang dikenali sebagai blockchain. Setiap blok menggunakan kod hash dari blok sebelumnya untuk memberi cap masa pada blok yang baru ditambahkan.

Blok ditambahkan ke blockchain setiap sepuluh minit melalui pelombong yang bersaing satu sama lain untuk mengetahui persamaan matematik (SHA-256) yang jawapannya mesti dimulakan dengan empat sifar. Prosesnya memerlukan daya pemprosesan komputer yang luas, yang setara dengan penggunaan elektrik. Pelombong pertama yang menemui penyelesaian yang sesuai untuk persamaan tersebut menerima anugerah 12 BTC.

Setiap pelombong (node) pada blockchain bekerjasama untuk memastikan rantai transaksi terpanjang adalah rantai yang sah. Selagi lima puluh satu peratus node jujur, blockchain tetap jujur. Tindakan mengesahkan rantai itu disebut kata sepakat. Sistem bukti kerja ini merupakan teras protokol Bitcoin.

Blockchain UTXO Bitcoin

Bitcoin menggunakan skema output transaksi yang tidak dibelanjakan (UTXO) untuk menghilangkan perbelanjaan berganda di rangkaian dan mengesan pangkalan data. Dalam protokol ini, pengguna tidak menghantar Bitcoin semasa melakukan transaksi. Sebaliknya, yang mereka kirimkan adalah hash blok sebelumnya, ditandatangani secara digital, dan kunci awam pemilik baru.

Pada hakikatnya, pemegang Bitcoin tidak memegang Bitcoin mereka sendiri. Dalam protokol blockchain Bitcoin UTXO, pengguna menyimpan output ke sejumlah token tertentu, yang dapat ditandatangani kepada pemilik baru untuk mengalihkan kawalan ke atas Bitcoin. Sekiranya ini membingungkan, mari kita periksa tiga peraturan asas protokol ini untuk mendapatkan pemahaman yang lebih baik.

  1. Jumlah input setiap transaksi mestilah lebih besar daripada jumlah outputnya.
  2. Semua input yang dirujuk mesti sah dan tidak ditunjukkan seperti yang dibelanjakan.
  3. Setiap input memerlukan tandatangan yang sepadan dengan pemilik input.

Peraturan ini bermaksud bahawa setiap transaksi Bitcoin mesti mempunyai input dan output untuk diselesaikan. Satu-satunya masa ini tidak berlaku semasa penciptaan Bitcoin baru semasa proses perlombongan. Transaksi ini hanya akan mempunyai output dan dikenali sebagai Pangkalan Wang Syiling transaksi.

Kesukaran Perlombongan Bitcoin

Kesukaran perlombongan Bitcoin meningkat dengan ketara sejak dua tahun kebelakangan berikutan penambahan kuasa hash di rangkaian. Kesukaran rangkaian Bitcoin disesuaikan untuk mengimbangi peningkatan kuasa hash untuk memastikan masa blok tetap konsisten sekitar sepuluh minit.

Pada tahun 2015, pelombong Bitcoin melihat permulaan yang cukup besar bangkit dalam kekuatan hash rangkaian, terutamanya kerana pengenalan barisan Antminer Bitmain. Antminer menggunakan cip bersepadu khusus aplikasi (ASIC) yang direka khas yang beribu-ribu kali lebih baik dalam menyelesaikan algoritma SHA-256 penggunaan sistem bukti kerja Bitcoin.

Carta Kesukaran Perlombongan Bitcoin melalui Bitcoinity

Carta Kesukaran Perlombongan Bitcoin melalui Bitcoinity

Kemajuan perkakasan ini meningkatkan kesukaran dan kos permulaan yang diperlukan untuk menambang Bitcoin. Anda memerlukan pelombong ASIC untuk berdaya saing dalam keadaan perlombongan hari ini. Anda juga mahu menyertai kolam perlombongan. Kolam penambangan memanfaatkan usaha anda dengan menggabungkan kekuatan pengkomputeran keseluruhan kolam. Tahap sumbangan pelombong menentukan ganjaran perlombongan mereka.

Memahami Ethereum vs Perlombongan Bitcoin

Ethereum berbeza dengan Bitcoin dalam banyak aspek. Pertama, Ethereum adalah platform perisian terpusat. Tidak seperti Bitcoin, Ethereum mempunyai pejabat pusat dan pengasas terkenal, Vitalik Buterin. Ethereum menyokong struktur akaun ganda di mana terdapat kunci peribadi, akaun terkawal, dan kod kontrak, yang terakhir dikenali sebagai kontrak pintar.

Kontrak pintar melaksanakan tindakan yang telah ditentukan setelah menerima crypto ke alamat kontrak. Ethereum menggunakan Ketahanan bahasa pengaturcaraan, yang menyediakan integrasi kontrak pintar yang lebih mudah. Kontrak pintar Ethereum membantu memudahkan pembuatan token menggunakan protokol ERC-20 dan ERC-721.

ERC-20 telah menjadi protokol pembuatan token utama di ruang crypto, sementara, ERC-721 terus melihat penggunaan terima kasih kerana peningkatan tokenisasi kedua-dua aset digital dan dunia nyata. Perbezaan utama antara keduanya adalah bahawa token ERC-20 boleh difahami.

Bagaimana Kerja Penambangan Ethereum?

Fungsi utama di sebalik proses perlombongan Ethereum adalah sama dengan Bitcoin. Node saling bersaing untuk menyelesaikan persamaan matematik. Node untuk menambahkan blok seterusnya ke blockchain menerima a ganjaran sekitar 3.5 ETH. Satu blok dilekatkan pada blockchain ETH setiap 14-16 saat.

Ethereum menggunakan etash algoritma perlombongan dan bukannya algoritma SHA-256 yang terdapat dalam proses perlombongan Bitcoin. Kedua-dua proses perlombongan menggunakan sistem bukti kerja. Akibatnya, kedua-dua cryptos menggunakan sejumlah besar elektrik semasa dilombong.

Protokol Berasaskan Akaun Ethereum

Ethereum menggunakan pendekatan yang lebih sederhana dan biasa untuk masalah perbelanjaan berganda. Penjejakan transaksi beroperasi sama seperti akaun bank tradisional. Tidak seperti Bitcoin, pengguna Ethereum menghantar token mereka dan bukan hanya input hash tandatangan. Perbezaan ini bermaksud bahawa setiap akaun Ethereum mengalami maklumat dan pemindahan nilai langsung dengan setiap transaksi.

Terdapat beberapa sebab mengapa Ethereum memilih protokol ini berbanding versi blockchain UTXO Bitcoin. Untuk satu, protokol berasaskan akaun hanya mungkin dilakukan apabila anda mempunyai pemusatan. Pasukan pengembangan Ethereum memastikan bahawa apabila seseorang menghantar ETH bahawa mereka mempunyai token di dompet mereka sebelum mereka menghantar kelulusan permintaan transaksi.

Pemusatan ini juga bermaksud bahawa pemaju boleh membatalkan, mengembalikan wang, dan membalikkan urus niaga sekiranya mereka merasa perlu. Mereka sudah menunjukkan kemampuan ini semasa organisasi autonomi terdesentralisasi (DAO) menggodam pada 17 Jun 2016. Dalam kejadian ini, pemaju mengembalikan 50 juta Ethereum yang dicuri dengan memulakan garpu keras sehingga mewujudkan Ethereum Classic (ETC) dan Ethereum (ETH).

Kesukaran Perlombongan

Pelombong Ethereum mengalami peningkatan kadar hash sejak 2016, tetapi tidak ada yang hampir dengan jumlah Bitcoin. Ethereum masih dilombong menggunakan pelombong unit pemprosesan grafik (GPU). Walaupun peranti ini jauh lebih hebat daripada unit pemprosesan pusat (CPU), ia tidak dapat dibandingkan dengan kemampuan pelombong ASIC.

Kesukaran Perlombongan Ethereum melalui Bitinfocharts

Kesukaran Perlombongan Ethereum melalui Bitinfocharts

Pelombong GPU mempunyai beberapa kelebihan dan kekurangan yang berbeza jika dibandingkan dengan pelombong ASIC. Pelombong GPU dapat melombong pelbagai cryptocurrency, tanpa mengira algoritma hash mereka. Bagi banyak pelombong, fleksibiliti ini sangat penting untuk strategi perlombongan mereka. Pelombong GPU jauh lebih murah daripada pelantar perlombongan ASIC, tetapi mereka kekurangan kemampuan prestasi. Selain itu, GPU bukan peranti mandiri; sedangkan pelantar perlombongan ASIC biasanya hanya memerlukan bekalan kuasa.

Perlombongan Ethereum vs Bitcoin: Perubahan Akan Datang

Pemaju Ethereum diumumkan bahawa dalam beberapa bulan mendatang mereka berencana untuk menjauh dari sistem bukti kerja dan menerapkan sistem bukti kepentingan untuk perlombongan. Perbezaan utama antara keduanya adalah bahawa yang terakhir tidak memerlukan perkakasan mahal atau kekuatan pengkomputeran yang besar. Pengguna meletakkan syiling mereka di dompet mereka di blockchain untuk menerima hadiah berdasarkan jumlah syiling yang anda pegang.

Keputusan untuk menukar kepada protokol bukti-kepentingan membantu mengurangkan pemusatan pada blockchain. Lima kolam perlombongan menguasai sektor perlombongan Ethereum pada masa ini. Menurut baru-baru ini laporan Ethermine, f2pool_2, dan ethfans.org bertanggungjawab untuk 85 peratus kadar hash rangkaian Ethereum.

Carta Pemusatan Ethereum Mining melalui Consensys

Carta Pemusatan Ethereum Mining melalui Consensys

Perubahan ini akan membentuk semula sistem ganjaran bagi penambang Ethereum. Pembangun berhasrat untuk membuat sistem hibrid sehingga penukaran menjadi bukti kepentingan selesai. Hibrida ini akan membolehkan pelombong untuk memilih perubahan kerana rangkaian melaksanakan perubahan ini secara perlahan.

Perlombongan Ethereum vs Bitcoin: Perbandingan Keuntungan

Sukar untuk membuat perbandingan keuntungan keuntungan perlombongan Ethereum vs Bitcoin kerana terdapat banyak faktor yang perlu dipertimbangkan. Kedua-dua cryptocurrency akan memerlukan pelaburan yang besar untuk memulakan operasi perlombongan.

Anda harus mengambil kira hakikat bahawa Bitcoin jauh lebih sukar daripada Ethereum. Kekurangan ini boleh menghasilkan keuntungan besar dalam nilai Bitcoin pada masa akan datang. Walau bagaimanapun, Ethereum berfungsi dengan tujuan yang unik di ruang crypto, dan kedua-dua protokol ERC-20 dan ERC-712 mereka adalah tulang belakang sebahagian besar token di pasaran. Ketergantungan ini dapat menyebabkan senario di mana Ethereum mengatasi Bitcoin mengenai jumlah permodalan pasaran pada tahun-tahun mendatang.

Ethereum vs. Bitcoin Mining – Sekarang Anda Tahu

Setelah anda memahami dengan lebih baik perbezaan utama antara Ethereum dan Bitcoin, anda sudah bersedia untuk mula meneliti harga perkakasan dan mengira keuntungan anda.