Apa itu Plasma untuk Ethereum?

Twitter Joseph Poon

Joseph Poon Pencipta Kilat

vitalik buterin twitter

Pengasas Ethereum

Plasma adalah kerangka kerja untuk meningkatkan daya pemprosesan blockchain Ethereum, dan gagasan untuk Vitalik Buterin, pengasas bersama Ethereum, dan Joseph Poon. Sebelum projek ini, Joseph Poon bekerjasama dengan Thaddeus Dryja untuk mengembangkan Bitcoin yang setara dengan Lightning Plasma. Kedua-dua kerangka tersebut adalah rangkaian tanpa kepercayaan dan pelbagai lapisan. Tidak percaya bermaksud pengguna tidak perlu mengetahui atau mempercayai rakan niaga untuk membuat transaksi. Poon dan Buterin mengembangkan Plasma untuk memfasilitasi pasaran yang terdesentralisasi bagi masyarakat umum untuk membeli bukan sahaja token dan cryptocurrency tetapi barang dan perkhidmatan sebenar.

Pada masa ini, Ethereum dapat memproses kira-kira 15 transaksi sesaat, berbanding dengan 7 transaksi Bitcoin sesaat. Kapasiti pemprosesan kedua platform itu pucat dibandingkan dengan kemampuan Visa untuk menguruskan 45,000 transaksi sesaat. Plasma menjanjikan untuk membolehkan Ethereum meningkatkan kapasiti pemprosesannya kepada ribuan atau berpotensi berbilion transaksi sesaat.

Grafik Ethereum Kapasiti Transaksi Meningkatkan Plasma

Apabila bilangan blockchain anak yang bercabang dari rootchain blockchain Ethereum meningkat, jumlah transaksi sesaat mungkin akan meningkat secara eksponensial.

Bagaimana Plasma Berfungsi?

Plasma memberikan keselamatan dan skalabilitas dengan membiarkan blockchain anak “anak” berpisah dari blockchain “induk” utama. Rantai blok kanak-kanak ini memudahkan urus niaga mikro untuk memproses lebih cepat dan pada kadar yang lebih murah. Anak-anak blockchain dapat hidup berdampingan dan berfungsi secara bebas dari blockchain induk dan satu sama lain.

Platform blockchain menggunakan rangkaian nod untuk menyimpan keadaan baki akaun, kontrak, dan penyimpanan. Pelombong merujuk rujukan nod terdesentralisasi ini untuk mengesahkan bahawa rekod blockchain sesuai dan tidak mengandungi kesalahan atau penipuan. Proses ini tepat dan selamat.

Rajah Kertas Putih PlasmaPoon, J., & Buterin, V. (2017, 11 Ogos). Plasma [PDF].

Penambangan Ethereum Mining

Dengan jumlah kuasa pemprosesan yang terhad, urus niaga yang besar dapat menggunakan sebahagian besar kapasiti blockchain root Ethereum untuk menyimpan data, pada dasarnya boot transaksi mikro dari lejar.

Malangnya, bergantung pada satu buku besar blockchain menjadi semakin sukar kerana Ethereum mengadakan lebih banyak transaksi setiap hari. Oleh kerana setiap nod dipenuhi dengan lebih banyak transaksi dan penyimpanan data, pelombong menghadapi kesukaran yang lebih besar mengesahkan setiap transaksi tepat pada masanya. Seiring berjalannya waktu, blockchain mula menjadi hambatan sambil mengesahkan transaksi besar dan banyak transaksi mikro secara efektif dimatikan dari blockchain.

Tanpa keupayaan untuk mengesan kontrak pintar dan berdagang pada skala global, cryptocurrency tidak sesuai untuk pembelian pengguna biasa. Plasma melegakan sejumlah besar tekanan hambatan dari buku besar Ethereum dengan membiarkan rantai blok kanak-kanak memproses sebahagian besar data dan penyimpanan dalam rangkaian.

Penutup Transaksi BlockchainMesin Maya Ethereum

Kontrak pintar di Ethereum Blockchain hidup dalam Mesin Maya Ethereum (EVM), bahagian protokol berkod Ethereum yang menguruskan kemas kini dan pengiraan akaun. EVM membolehkan aplikasi terdesentralisasi berjalan, dilindungi dengan selamat dari penipuan, penapisan, dan gangguan pihak ketiga dalam bahasa pengaturcaraan terbina dalam.

Kontrak pintar adalah transaksi di mana peraturan, syarat, dan pembayaran dikodkan menjadi pertukaran antara dompet crypto pengguna. Plasma menggunakan kontrak pintar EVM, untuk melindungi persekitaran runtime dari blockchain “anak” di luar penggambaran, mengekalkan ketepatan dan integriti Ethereum.

Struktur Pokok Plasma: Ranting Akar dan Cabang

Dalam Kertas putih Plasma, struktur rangka kelihatan seperti pokok dengan pelbagai peringkat cabang dalam hierarki blockchain. Kertas putih merujuk kepada blockchain utama Ethereum sebagai blockchain “root” atau “induk”. Plasma blockchains bercabang dari “root” ke blok kedua dan ketiga, atau saluran transaksi mikro.

Kerangka Pokok Plasma

Plasma bercabang menjadi hierarki rantai blok kanak-kanak.

Dengan mendesentralisasi lebih jauh rangkaian kontrak pintar dan lejar, Plasma memudahkan transaksi mikro yang lebih cekap dan selamat. Pengguna boleh melaksanakan kontrak pintar dalam rantai blok kanak-kanak tanpa perlu melaporkan setiap perubahan keadaan akaun ke blockchain Ethereum utama.

Metafora pokok, walaupun tepat dari segi grafik, tidak menjelaskan sistem bernuansa, sosial, dan kewangan yang membolehkan pengguna meninggalkan blockchain yang diatur dengan selamat dan memasuki ekosistem pertukaran swasta yang pintar.

Struktur Pokok Induk Plasma Ethereum

Plasma membolehkan rantai blok kanak-kanak yang selari tetapi terpisah untuk bercabang dari setiap nod blockchain root Ethereum, memungkinkan pengembangan kapasiti pemprosesan dan penyimpanan data yang hampir tidak terbatas.

Dalam blockchain anak Plasma, pihak mesti sama-sama menandatangani setiap transaksi untuk mengesahkan baki akaun baru masing-masing sebelum melakukan pertukaran. Sebagai contoh, saya boleh memasukkan kontrak pintar yang menyatakan bahawa saya membayar anda dengan kadar tetap setiap kali iklan sepanduk saya diklik di laman web anda. Setiap penjualan yang dirujuk oleh laman web anda mencetuskan pembayaran komisen tambahan. Dana secara berkala dipindahkan dari dompet saya ke wang anda setiap kali klik atau penjualan mencetuskan kontrak yang dikodkan. Selepas setiap pertukaran, kami berdua mengesahkan baki akaun kami dalam blockchain anak kami.

Blockchain bercabang hanya mengirim data ke rantai akar jika salah satu dari kita ingin mengesahkan keadaan akaun. Sekiranya saya memutuskan untuk membuang iklan saya dari laman web anda, saya akan keluar dari blockchain anak kontrak pintar. Keadaan akhir akaun boleh direkodkan pada blockchain induk tetapi tidak semestinya.

Keselamatan Plasma

Setiap Plasma Blockchain dapat wujud bersama logik perniagaannya sendiri, syarat kontrak, dan peristiwa pencetus menggunakan kontrak pintar EVM, tanpa mengakses sistem fail rangkaian atau proses lain. Rantai blok ini dapat hidup di pasar yang dilindungi mereka sendiri, bergantung pada Blockchain Ibu Bapa untuk menegakkan pertukaran yang adil.

Keselamatan Plasma

Walaupun blockchain kanak-kanak dapat beroperasi secara bebas, rangkaian simpul ibu bapa blockchain root berfungsi sebagai rangkaian “pengawal” atau penguat kuasa yang tersedia untuk menangani kes penipuan dan pertikaian bila perlu.

Bagaimana Rantai Blok Kanak-kanak Tetap Selamat?

Sama seperti kawasan kejiranan yang wujud dalam infrastruktur metroplex yang lebih besar, rantaian blok kanak-kanak tinggal di pinggir bandar pusat bandar utama. Pinggir bandar ini memberi ruang kepada pengguna dengan menyediakan saluran mikro untuk transaksi kontrak pintar. Pengesah berinsentif mengekalkan keselamatan dalam komuniti mereka yang lebih kecil seperti jam tangan kejiranan.

Penguatkuasaan Plasma Ethereum

Plasma membolehkan Ethereum mewujudkan pasaran baru yang lebih kecil yang secara bebas memantau keselamatan, tetapi memiliki sedikit kekuatan penguatkuasaan. Sekiranya berlaku penipuan atau menggodam blockchain anak mesti memberi amaran kepada blockchain induk untuk melaksanakan pembetulan pada lejar rantai akar.

Polis tidak memerhatikan pekedai kerana mereka menjual barang. Polis tidak melakukan rondaan untuk memeriksa ejen harta tanah kerana mereka membiayai pembelian rumah. Begitu juga, setiap saluran mikro secara bebas mengekalkan lejar dan kontrak pintar tanpa pengesahan perlombongan. Pengesah “tempatan” diberi insentif untuk bekerja sebagai penjaga kerana tingkah laku penipuan di dalam komuniti bebas mereka.

Sekiranya penjaga mengesan penjenayah (tingkah laku penipuan atau peretasan), mereka dapat memberi amaran dan mengasingkan masyarakat dari kawasan kejiranan (blockchain kanak-kanak). Walaupun penjaga tidak memiliki kekuatan untuk menegakkan konsekuensi, mereka dapat melaporkan kejadian itu ke balai polis, yang akan membawa penjahat itu ke pengadilan (blockchain induk).

Penguatkuasaan Plasma Ethereum

Sekarang, bukannya struktur pokok, bayangkan sistem pengadilan AS. Terdapat Mahkamah Perbandaran, Mahkamah Negeri, dan Mahkamah Agung. Di dalam Plasma, Ethereum adalah Mahkamah Agung. Hierarki Mahkamah Kehakiman di bawahnya mewujudkan sistem yang seimbang dan selamat.

Plasma Struktur Sistem Mahkamah

Salah satu cara untuk membayangkan semula kerangka pohon adalah sebagai sistem pengadilan berjenjang, dengan blockchain root Ethereum sebagai Mahkamah Agung.

Menggunakan hirarki keselamatan dan penguatkuasaan membolehkan orang melakukan transaksi perniagaan harian mereka dengan cekap dan selamat, menempah pertukaran yang lebih rasmi dan penting untuk blockchain induk.

Imej Ciri Plasma Ethereum

Keupayaan Plasma untuk meningkatkan kecekapan microtransaction Ethereum membuka jalan bagi pengguna arus perdana untuk menggunakan teknologi blockchain untuk membeli barang, perbankan, perdagangan, dan banyak lagi.

Gambar oleh Ray Fontaine

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me