Apa itu Rantai QLC (Qlink)?

QLC Chain sedang membina platform untuk telekomunikasi yang diedarkan. Daripada menerima perkhidmatan telefon anda dari penyedia wayarles, QLC Chain membayangkan sistem di mana anda membeli sambungan dari rakan sebaya anda. Itu mungkin bermaksud menyewakan akses ke wifi seseorang, menerima isyarat sel dari stesen pangkalan di rumah seseorang, atau menjual data yang tidak digunakan dari pembawa wayarles anda kepada pengguna lain.

Lebih luas lagi, projek ini adalah mengenai membangun infrastruktur Network-as-a-Service yang melaksanakan kontrak pintar untuk memfasilitasi ciri, fungsi, dan dApps rangkaian.

Projek ini berpusat di luar China dan dibina di blockchain NEO. Tahun lalu, ia mengumpulkan lebih dari $ 19 juta dalam ICO awal. Sejak itu, ia melancarkan aplikasi mudah alih untuk berkongsi akses wifi dan VPN. Akhir tahun ini, Qlink berharap dapat melancarkan mainnetnya.

Masalah dengan Telecom Hari Ini

Penyedia telekomunikasi menghabiskan banyak wang untuk memasang infrastruktur untuk kawasan perkhidmatan tertentu. Menara selular dan talian telefon tidak murah untuk dipasang. Perkara itu berlaku terutama di kawasan besar, di bandar besar, atau ketika cuba menghubungkan masyarakat luar bandar. Atas sebab itu, penyedia telekomunikasi ingin memastikan mereka memperoleh keuntungan dari pelaburan awal mereka.

Syarikat-syarikat ini telah terkenal kerana tidak fleksibel, mahal, dan monopoli. Mereka sering meminta perbandaran untuk mendapatkan akses eksklusif kepada warganya untuk mengelakkan persaingan dan membenarkan harga yang lebih tinggi. Paling tidak di Amerika Syarikat, kontrak bertahun-tahun dengan pembekal perkhidmatan anda adalah sebahagian dari kebiasaan. Rasanya seperti terkurung tanpa banyak pilihan.

Bagaimana Rantaian QLC Berfungsi

QLC Chain / Qlink bertujuan untuk mengatasi masalah ini dengan mendesentralisasi pasaran untuk telekomunikasi dan hubungan. Idea di sebalik Qlink adalah sesiapa sahaja boleh mengendalikan stesen pangkalan kecil dari kediaman mereka yang menyediakan perkhidmatan sel ke kawasan sekitar. Apabila pengguna Qlink menggunakan stesen pangkalan untuk menyambung, sebahagian kecil pembayaran mereka diserahkan kepada pengendali stesen pangkalan.

Sebagai tambahan, sesiapa sahaja boleh menawarkan sambungan wifi mereka di platform. Seorang pengguna dapat membayar akses terhad ke wifi anda, dan kontrak pintar Qlink akan menguruskan penyambungan dan pembayaran. Untuk itu, anda boleh menjual akses ke mana-mana perkhidmatan telekomunikasi anda. Satu kes penggunaan yang dicadangkan oleh Qlink adalah menjual SMS anda yang tidak terpakai kepada syarikat perusahaan sehingga mereka dapat mengirim SMS kepada pelanggan mereka.

Platform ini juga menyatukan pengiklan yang dapat membayar untuk menambahkan kandungan mereka ke rangkaian Qlink. Apabila pengguna melihat kandungan tersebut, pengguna akan mengenakan bayaran kepada pengiklan dan bukannya pengguna untuk data yang digunakan oleh pengguna.

Sudah tentu, syarikat telekomunikasi adalah antara yang terbesar dan paling berkuasa di dunia. Memisahkan industri telekomunikasi adalah satu cabaran besar. Untuk tahap tertentu, rancangan Qlink menghendaki syarikat telekomunikasi untuk mengikuti desentralisasi ini, dan mungkin naif untuk mengharapkan Qlink berjaya. Walaupun begitu, pembangun Qlink sedang membangun teknologi penting untuk menyambungkan perkakasan, penyambungan, dan blockchain.

Senibina Dua Rantaian

Rangkaian telekomunikasi yang terdesentralisasi memerlukan pendaftaran untuk semua peranti dan pengguna. Ia juga memerlukan kemampuan untuk bertransaksi dan berkongsi maklumat antara pengguna dan peranti tersebut. Untuk memudahkan interaksi ini, Qlink menggunakan penyelesaian dua rantai.

Senibina rantai dua Qlink

Rantai pertama adalah rangkaian awam yang dibina di atas NEO. Rangkaian awam akan menyimpan semua maklumat identiti digital dan pendaftaran aset. Ia akan dapat berkongsi maklumat ini dengan pihak yang terlibat melalui pintu masuk (contohnya syarikat penerbangan telekomunikasi). NEO menggunakan konsensus toleran kesalahan Byzantine yang diwakilkan untuk memproses beribu-ribu urus niaga dengan cepat dan muktamad.

Rantai kedua adalah rantai proprietari. Ia menangani transaksi dan data antara pengguna dan pemilik aset (mis. Data penagihan dan penggunaan). Ini juga merupakan asas untuk kontrak pintar yang mengatur hubungan dalam rangkaian. Rantai hak milik ini akan menggunakan bukti bukti / model konsensus kerja yang dikenali sebagai Proof of Shannon. Bukti Shannon masih dalam pengembangan dan ujian untuk kesahan.

Kedua-dua rantai itu jelas memerlukan kapasiti rantaian silang untuk memberikan penyelesaian bersepadu. Mereka berdua berdasarkan protokol NEO. Walau bagaimanapun, masih belum banyak maklumat mengenai seni bina rentas rantai ini kerana pembangunan masih berjalan.

Gerbang Qlink

Qlink tidak mempunyai khayalan untuk menggantikan gergasi telekomunikasi dengan segera atau bersama-sama. Prasarana yang mereka bina terlalu berharga dan mustahak. Sebaliknya, kertas putih itu mencadangkan sistem di mana syarikat telekomunikasi semasa boleh mengambil bahagian di pasaran Qlink yang diedarkan. Pengendali ini dapat memberikan aset dan perkhidmatan secara langsung kepada pengguna Qlink melalui gateway yang berhubung dengan blockchain awam.

Dari sana, pengguna boleh memilih dari siapa mereka akan mendapatkan perkhidmatan mereka. Setelah memilih penyedia, kontrak pintar menetapkan syarat dan perjanjian perkhidmatan untuk kontrak baru. Kontrak pintar yang sama ini mengautomasikan pembayaran dan memastikan perkhidmatan beroperasi.

Persoalannya di sini, mengapa syarikat gergasi telekomunikasi mengambil bahagian dalam rancangan Qlink? Mereka menghasilkan banyak wang dari sistem semasa. Protokol baru mungkin lebih cekap dan mempromosikan pasaran terbuka. Namun, sukar untuk membayangkan syarikat telekomunikasi mengambil bahagian atau membenarkan pelanggan mereka untuk turut serta. Ini adalah satu soalan yang belum dijawab dengan baik oleh Qlink dalam bahan mereka.

Model perniagaan

Terdapat beberapa cara pengguna dapat menjana wang di rangkaian Qlink. Masing-masing bergantung pada penawaran dan permintaan pengguna Qlink lain di kawasan anda.

Yang pertama adalah perkongsian wifi, dan ciri ini sedang dalam testnet. Pada asasnya, anda boleh menyewakan wifi anda kepada pengguna lain sebagai ganti QLC. Senaraikan wifi anda di aplikasi, dan kontrak pintar menguruskan yang lain. Mereka akan menguruskan sambungan dan memastikan anda dibayar. Anda boleh menetapkan had pengguna dan berapa lama orang lain dapat mengakses wifi anda.

Anda boleh melakukan perkara serupa dengan berkongsi data mudah alih yang tidak digunakan atau membuat hotspot. Di samping itu, anda dapat menjual SMS yang tidak digunakan kepada pelanggan perusahaan yang ingin menghantar teks kepada pelanggan mereka. Ciri-ciri lain ini belum dilaksanakan dan kita akan melihat sejauh mana keberkesanannya. Sekurang-kurangnya di Amerika Syarikat, di mana SMS tanpa had dan data tanpa had semakin biasa, penawaran ini mungkin tidak memberi perbezaan.

Aplikasi WinQ

Qlink melancarkan aplikasi awal tahun ini bernama WinQ, tersedia di Google Play. Ini adalah antara aplikasi mudah alih pertama yang disatukan dengan blockchain NEO. Pada masa ini, aplikasi ini beroperasi di testnet. Sekiranya anda memiliki QLC sebenar, jangan cuba menggunakannya dalam aplikasi atau di testnet. Menghantar token mainnet ke alamat testnet akan mengakibatkan kehilangan dana.

aplikasi winq

WinQ dApp membolehkan pengguna mendaftarkan status wifi dan VPN mereka sebagai aset rangkaian. Rekod ini terdapat pada blockchain NEO dan mereka menjadi sebahagian daripada rangkaian perkhidmatan. Dengan menggunakan WinQ, pengguna dapat memperoleh QLC untuk berkongsi wifi mereka. Sebahagian daripada dana yang diperoleh dalam testnet akan ditukarkan ke dana mainnet semasa pelancaran.

Aplikasi mudah alih juga merangkumi dompet tertanam. Ini adalah lokasi sehenti untuk menghantar dan menerima QLC. Ini juga membolehkan anda menambah nilai QLC menggunakan dana NEO. Dalam masa terdekat, akan ada aplikasi desktop dengan ciri dan fungsi yang serupa dengan aplikasi mudah alih.

Stesen Pangkalan Qlink

Sesiapa sahaja boleh mengendalikan stesen pangkalan Qlink yang meningkatkan isyarat sel dari penyedia. Stesen pangkalan adalah perkakasan yang terdiri daripada dua peranti dalam satu. Yang pertama adalah penyedia isyarat LTE-U yang menjadi asas kepada rangkaian mudah alih Qlink. Stesen pangkalan juga merupakan pelantar perlombongan protokol yang dapat mengambil bahagian dalam bukti konsensus kepentingan blockchain.

Visi ini adalah untuk semua orang di seluruh dunia untuk memiliki dan mengendalikan stesen pangkalan, berkongsi isyarat dan menggantikan sistem lama perkhidmatan sel yang tinggi di beberapa kawasan.

Token QLC

Token QLC adalah token standard NEP-5 berasaskan NEO. Ini akan menjadi kaedah pembayaran untuk transaksi di pasar. Transaksi yang menggunakan QLC akan dilakukan dengan segera di blockchain.

Qlink juga akan menyokong mata wang fiat, untuk digunakan antara penyedia telekomunikasi dan pengiklan. Ini bertujuan untuk memudahkan peralihan penyedia perkhidmatan ke crypto. Urus niaga Fiat akan diproses secara tradisional, di luar rangkaian.

ICO & Trend Pasaran

Qlink melancarkan ICO yang berjaya pada bulan Disember 2017, mengumpulkan $ 19.3 juta. Sekiranya anda membeli ICO, anda akan menggandakan pelaburan anda dalam masa enam bulan. ICO hanya menerima NEO dan mengeluarkan token NEP-5.

Selepas ICO, QLC naik bersama dengan pasaran cryptocurrency yang lain pada bulan Januari 2018 sebelum jatuh semasa pasaran bear. Ia menyaksikan beberapa turun naik dan pam berpotensi pada akhir Mac dan awal April. Kini ia berada pada arah aliran menaik yang stabil sejak itu.

Cara Membeli Rantai Qlink / QLC (QLC)

QLC boleh didapati dalam pasangan perdagangan dengan BTC, ETH, dan NEO. Anda boleh mendapatkannya di bursa utama berikut:

  • Binance
  • Gerbang.io
  • Kucoin

Cara Menyimpan Rantai Qlink / QLC (QLC)

QLC adalah token NEP-5, jadi anda boleh menyimpannya di mana sahaja anda boleh menyimpan NEO. Mungkin pilihan yang paling popular adalah dompet perisian Neon. Untuk keselamatan tambahan, pertimbangkan dompet perkakasan seperti Ledger Nano S.

Sekiranya anda menghadapi masalah untuk melihat QLC di dompet anda, anda boleh menggunakan Neotracker.io untuk mencari alamat kontrak QLC dan mencari baki token anda menggunakan kunci anda.

Pasukan

pasukan qlink

Qlink berasal dari pasukan pembangun perisian senior yang berpusat di China. Lihat Github untuk melihat karya mereka semasa ia berjalan.

qlink pasukan tambahan

Dari segi perniagaan, pasukan ini memiliki pengalaman mendalam dengan pengalaman pembiayaan teknologi perbankan pelaburan.

penasihat

Penasihat syarikat termasuk kapitalis teroka dan pengasas bersama Alibaba.

Kesimpulannya

Masih banyak tanda tanya mengenai penerapan dan potensi projek ini. Walau bagaimanapun, sangat menjanjikan untuk melihat para pembangun membuat kemajuan dan melepaskan produk yang nyata sejurus selepas ICO. Sekiranya projek tersebut menjalin kemitraan dan pivot yang tepat seperti yang diperlukan, ia akan berjaya. Walaupun begitu, jalan raya tidak akan mudah berbanding telekomunikasi besar.

Sumber tambahan

Laman web rasmi

Kertas putih

Subreddit

Sedang (blog)

Twitter

Github