Siapa Brock Pierce? Blockchain Capital, EOS, & Penghapusan John Oliver

Brock Pierce adalah salah satu orang terkaya di crypto, dengan anggaran nilai bersih lebih dari $ 1 bilion. Dia menjana wangnya sebagai pelabur dan usahawan dalam ruang selama lima tahun terakhir. Sebelum penglibatannya dalam komuniti crypto, Pierce adalah pengasas bersama permulaan yang gagal semasa gelembung dot-com. Sebelum itu, dia adalah pelakon kanak-kanak.

Kisah Brock Pierce adalah eksentrik dan pelik, seperti banyak kisah di crypto. Baru-baru ini, masa lalu Pierce telah diteliti dengan teliti setelah John Oliver mendorong penonton Minggu Lalu Malam Ini ke Google “Brock Pierce Scandal.” Kami akan melihat semua itu dan lebih banyak lagi dalam panduan ringkas ini kepada jutawan Brock Pierce.

brock pierce headshot anak

Kerjaya Lakonan Anak & DEN

Kanak-kanak tahun 1990-an akan segera mengetahui wajah Brock Pierce yang tidak asing lagi. Dia masih menyerupai dirinya yang berusia 12 tahun yang membintangi Disney Itik Perkasa francais filem. Pierce juga memainkan peranan utama dalam filem ini Anak Pertama bersama Sinbad. Sudah, kisah Pierce bermula dengan permulaan yang pelik dan unik.

Sepanjang tahun 90-an, Pierce juga memainkan peranan pendukung dalam beberapa filem lain. Dia meninggalkan perniagaan pertunjukan pada usia 17 untuk menjadi pengasas bersama sebuah syarikat permulaan yang disebut Digital Entertainment Network. DEN mengumpulkan $ 88 juta dalam gelembung dot-com, dan pada usia lapan belas tahun Pierce memperoleh $ 250,000 / tahun. Namun, syarikat itu tidak pernah menguntungkan dan segera runtuh.

Modal Blockchain & Melabur

Selepas DEN, Brock Pierce turun dari peta sebentar. Dia meletakkan rendah, menjimatkan simpanan dari bertindak dan DEN, dan mengambil beberapa peluang keusahawanan / perundingan / pelaburan. Dia muncul kembali di radar pada tahun 2013 ketika dia membantu membuat Blockchain Capital.

Sebagai pelabur awal di ruang tersebut, Pierce mengambil bahagian dalam membiayai beberapa projek penting dalam ekosistem hari ini. Pierce adalah salah satu penyumbang terbesar Ethereum ICO. Dia menyokong hari-hari awal Coinbase. Baru-baru ini, dia melabur di Tether dan Bitfury. Itu hanyalah sorotan. Blockchain Capital (dan Pierce) telah terlibat dalam banyak ICO utama dan usaha pre-seed / seed di crypto.

Sekiranya anda mengetahui apa-apa mengenai projek tersebut, anda akan menyedari bahawa di situlah Pierce menjadi jutawan. Semasa penjualan semula Ethereum, misalnya, 1 ETH sekitar $ 0,30 USD. Hari ini, ETH yang sama bernilai lebih dari $ 700, mewakili pulangan pelaburan 23,000%. Pierce meninggalkan Blockchain Capital pada tahun 2017.

Pierce telah menggunakan kekayaannya untuk membeli tempat yang bagus di Puerto Rico tempat dia tinggal tanpa perlu membayar cukai pendapatan.

Pengerusi Yayasan Bitcoin

Pada tahun 2015, Pierce dipilih sebagai Pengerusi Yayasan Bitcoin yang sedang berjuang. Pada masa yang sama, khabar angin dan maklumat yang dibocorkan dari Yayasan menunjukkan bahawa kehabisan wang. Mereka memberhentikan sebahagian besar kakitangan mereka dan tidak lagi mempunyai dana untuk membayar deva Bitcoin Core yang sebelumnya bekerja di Foundation.

Penurunan itu masih mempengaruhi Yayasan, dan penurunan dari rahmat menunjukkan kesan jangka panjang salah urus ke atas masyarakat. Kenaikan Pierce kepada Ketua Dewan adalah dramatik dan kontroversial. Walaupun organisasi telah berjuang untuk mendapatkan kembali kedudukan sebelumnya di bawah Kepimpinan Pierce, nampaknya telah menghentikan atau memperlambat pendarahan buat masa ini.

Sekat.satu & EOS

Pada tahun 2017, Blockchain Capital mengumumkan penjualan token untuk platform DApp baru yang boleh diskalakan. Akhirnya, penawaran itu disusun semula di bawah entiti baru: Block.one. Token dan platform baru dipanggil EOS.

EOS crowdsale terus menjadi ICO terbesar tahun 2017, tahun ICO. Block.one mengumpulkan lebih daripada $ 700 juta pada tahun 2017 dari acara menjana tokennya untuk EOS. Brock Pierce disenaraikan sebagai salah satu pengasas bersama dan bahkan mengambil peranan sebagai Ketua Pegawai Strategi ketika syarikat dan pembiayaan bertambah.

Namun, tidak lama selepas siaran John Oliver’s Minggu Lalu Malam Ini pada bulan Mac 2018 menjadikan sejarah Pierce dipertanyakan, Block.one dan EOS mengeluarkan catatan blog yang menyatakan bahawa syarikat dan Pierce telah saling bersetuju untuk berpisah. Pierce tidak lagi disenaraikan dalam bahan EOS, termasuk diedit daripada video pemasaran masa lalu.

John Oliver & Skandal

Jadi apa yang berlaku yang mendorong kejatuhan ini dari rahmat?

john oliver brock menusuk

Sebutan ringkas John Oliver mengenai Pierce menyinggung tuduhan bahawa Pierce terlibat dalam skandal seks bawah umur ketika bekerja di DEN. Oliver hanya mendorong penontonnya ke “skandal Brock Pierce” Google untuk mengelakkan tanggungjawab terhadap pelaporan itu, tetapi kedai dalam talian tidak begitu memalukan.

Cerita pada hari-hari terakhir DEN adalah bahagian paling liar dari kisah Brock Pierce. Dia dan pengasasnya secara harfiah melarikan diri dari negara ketika syarikat mereka mulai bangkrut. Pada masa yang sama, tuduhan mula timbul dari bekas pekerja di bawah umur lapan belas tahun bahawa sebilangan pengasas telah melarang mereka dengan tidak betul. Pierce dan pengasasnya ditangkap di Sepanyol dan dibawa kembali ke A.S. untuk perbicaraan.

collins-rector seks pesalah

Akhirnya, tuduhan terhadap Pierce dalam dua kes dijatuhkan. Dia juga menyelesaikan tuntutan sivil dengan harga $ 26,000. Namun, salah satu rakan Pierce dari DEN, John Collins-Rector telah disabitkan atas pelbagai tuduhan memikat kanak-kanak.

Sifat samar untuk melarikan diri dari negara dan menyelesaikan tuntutan hukum mengenai kesalahan seksual telah menimbulkan ketegangan dalam karier Pierce. Pemergiannya dari EOS adalah contoh terbesar dari ini, tetapi ia juga menyebabkan beberapa ahli dewan meninggalkan Yayasan Bitcoin ketika Pierce dinamakan sebagai Pengerusi.

Kesimpulannya

Pierce kini masih berkhidmat sebagai Ketua Yayasan Bitcoin. Walaupun peranannya di Block.one, EOS, dan Blockchain Capital telah berakhir, dia masih merupakan pelabur aktif di ruang tersebut. Dia mengadakan pesta dan makan malam di kediamannya di Puerto Rico untuk crypto literati, dan pengaruhnya di ruang itu masih ketara. Apa pun yang anda fikirkan mengenai skandal yang ada di sekelilingnya, kelayakannya, kepemimpinannya, atau keperibadiannya yang eksentrik, tidak dapat dinafikan bahawa dia seorang jutawan berpengaruh dan eksentrik yang memainkan peranan utama dalam ekosistem crypto.