Sejak dilancarkan pada November 2014, Uphold telah mengembangkan pertukaran unik untuk memperdagangkan aset digital dan fizikal. Ia dikenali sebagai salah satu daripada beberapa pertukaran crypto yang juga menyokong perdagangan komoditi. Ia bahkan menjadi syarikat perkhidmatan kewangan pertama yang secara terbuka berkongsi pegangan rizabnya secara terbuka dalam masa nyata. Dalam tinjauan ini, kami menyelidiki semua yang perlu anda ketahui mengenai Uphold.

Meningkatkan Maklumat Utama Pertukaran

Aplikasi Mudah Alih

Uphold menawarkan aplikasi mudah alih yang tersedia di Android dan iOS. Dari lebih dari 2.700 ulasan di Apple App Store, Uphold mempunyai penarafan 4.8 bintang. Menurut satu tinjauan di App Store, kadang-kadang ada beberapa masalah dengan dapat mengakses akaun.

Di Google Play, aplikasi Uphold mempunyai penilaian 4.2 bintang dengan 2.260 ulasan. Mirip dengan aplikasi iOS, beberapa pengguna Android pada Januari 2019 telah mengadu tentang kemas kini perisian dan mengatakan bahawa aplikasi itu tidak semudah digunakan seperti dulu.

ciri-ciri

Di Pegangan laman web laman web, terdapat carta perbandingan yang menunjukkan kategori di mana pertukaran ini lebih baik daripada pesaing utamanya: Coinbase, Robinhood dan Revolut. Sebagai contoh, laman web ini menyatakan bahawa Uphold membenarkan penggunanya mengakses tujuh blok block yang berbeza. Sebaliknya, Coinbase hanya mempunyai lima. Dua pesaing lain tidak mempunyai akses ke blok block. Satu lagi bidang yang ditekankan oleh pertukaran ini adalah adanya empat komoditi yang boleh diperdagangkan. Tiga pesaing utama yang lain tidak mempunyai pilihan lain.

Uphold mempunyai ciri baru yang disenaraikan yang menyatakan pengguna dapat mengakses pulangan 3 – 10 peratus pada pegangan mata wang digital. Terdapat juga dua ciri utama yang akan datang. Pertama, pengguna Uphold akan dapat meminjam dengan mengakses kredit kos rendah, dijamin dengan pegangan mata wang digital. Kedua, laman web ini memberi anda pilihan untuk membuat kad debit. Ini akan membolehkan anda menghabiskan baki akaun Uphold dengan mudah dengan kad fizikal dan maya.

Carta perbandingan antara Uphold, Coinbase, Revolt, dan Robinhood

Uphold mempunyai beberapa kelebihan kategori berbanding pesaing utamanya.

Keselamatan: Selamat Berjaga?

Secara keseluruhan, Uphold mempunyai rekod keselamatan yang kuat. Namun, terdapat sekurang-kurangnya satu insiden keselamatan kecil pada bulan November 2018. Pada masa itu, Uphold menghantar tweet yang mengumumkan bahawa pertukaran itu tidak diretas. Sebaliknya, akaun perkhidmatan melnya telah dikompromikan. Kemudian menegaskan bahawa akaun yang disertakan adalah perkhidmatan pihak ketiga dan tidak berkaitan dengan sistem mel masuknya sendiri.

Walaupun begitu, penggodam menipu pengguna dengan menghantar e-mel pancingan data yang mengatakan bahawa sesiapa sahaja boleh menghantar antara 0.1 dan 50 BTC ke alamat yang ditentukan dan mendapatkan kembali 15 peratus lagi. Tidak jelas seberapa berjaya penggodam akhirnya. Satu laporan menyatakan bahawa penggodam mencuri sekurang-kurangnya $ 2,200 dari jumlah dua transaksi. Semasa acara ini, Uphold memutuskan untuk menghentikan sementara pengeluaran BTC.

Selain itu, sebilangan pengguna telah melaporkan kehilangan XRP di platform.

❗️❗️❗️Dipartakan TIDAK DIBENARKAN. Akaun perkhidmatan mel Uphold mungkin telah dikompromikan. Kami sedang menyiasat, dan menangguhkan penarikan BTC sehingga kami dapat berkomunikasi dengan semua ahli yang akan menerima e-mel pancingan data.❗️❗️❗️

– Memegang (@UpholdInc) 21 November 2018

Yuran Penegakan: Deposit, Perdagangan, Pengeluaran

Oleh kerana Uphold menawarkan sokongan untuk semua jenis pilihan fiat dan cryptocurrency, struktur yurannya dapat menjadi rumit untuk pedagang yang lebih baru. Membuka akaun dan menyimpan dana di Uphold adalah percuma. Ia juga percuma apabila anda membiayai Uphold dengan mendepositkan cryptocurrency atau dari akaun Uphold yang lain. Ini bermaksud bahawa semua transaksi ahli-ke-anggota adalah percuma. Sekiranya menggunakan kad debit / kredit atau China Union Pay untuk membiayai akaun anda, dikenakan bayaran 3.99 peratus.

Bayaran perdagangan untuk mata wang fiat, cryptocurrency dan logam sangat berbeza. Jumlah terendah adalah 0.65 peratus untuk USD, EUR dan GBP. Jumlah tertinggi adalah 3.95 peratus untuk Platinum (XPT). Senarai yuran yang lengkap dan terkini boleh didapati di sini.

Untuk mengeluarkan dana fiat dari platform melalui pindahan wang melalui bank, bayarannya adalah $ 3,99. Kos pihak ketiga juga mungkin dikenakan. Contohnya termasuk kos kawat bank di beberapa wilayah atau yuran rangkaian blockchain. Bayaran pengeluaran kripto boleh masuk akal, tetapi hanya jika anda mengeluarkan dana yang lebih besar. Sebagai contoh, untuk pengeluaran crypto, Uphold mengenakan bayaran tetap $ 2.99, ditambah dengan bayaran tambahan dalam crypto yang ingin anda tarik keluar. Dua contoh ialah 0.0003 BTC dan 0.005 ETH. Walaupun anda boleh memperdagangkan komoditi di bursa, anda tidak dapat menyimpan atau mengeluarkannya.

Pilihan Mata Wang

Menurut laman web Uphold, pertukaran menyokong 23 mata wang fiat. Ini adalah kawasan di mana Uphold unggul di sebilangan besar pertukaran. Sebilangan besar pertukaran fiat-ke-kripto utama tidak menyokong mata wang di luar USD, EUR, GBP dan CNY.

Uphold juga menyokong perdagangan empat logam berharga: Emas (XAU), Platinum (XPT), Palladium (XPD) dan Perak (XAG). Ia juga menyokong sembilan cryptocurrency. Ini termasuk BTC, ETH, DASH, LBA, LTC, BAT, BCH, BTG dan XRP. Secara keseluruhan, Uphold mempunyai lebih dari 1,000 pasangan perdagangan. Salah satu perkara inovatif mengenai Uphold adalah kemampuan menggunakan e-mel untuk menghantar Bitcoin (BTC) kepada orang di lebih 150 negara.

Foto antara muka perdagangan pada aplikasi mudah alih Uphold

Aplikasi mudah alih Uphold menyokong perdagangan kripto, fiat, dan komoditi.

Batasan Perdagangan

Uphold tersedia di setiap negara di dunia kecuali Republik Afrika Tengah, Cuba, Iran, Libya, Korea Utara, Somalia, Sudan dan Syria. Untuk lokasi di mana Uphold tersedia, anda mungkin perlu melalui proses pengesahan. Ini kerana Uphold menghendaki semua pengguna menjadi ahli yang disahkan apabila nilai kumulatif transaksi seumur hidup mereka (tidak termasuk penambahan dana ke akaun mereka) melebihi $ 1,000 dolar AS.

Semasa pendaftaran, pertukaran mengumpulkan maklumat seperti tarikh lahir dan nombor telefon. Untuk penduduk China, anda perlu mengemukakan nombor pengenalan yang dikeluarkan oleh kerajaan. Untuk menjadi ahli yang disahkan, anda perlu memberikan tiga item berikut: alamat kediaman semasa, kad pengenalan yang dikeluarkan oleh kerajaan (pasport, kad pengenalan nasional atau lesen memandu) dan foto wajah anda yang jelas.

Had deposit dan pengeluaran minimum (dan yuran) bergantung pada sama ada anda menggunakan kad debit / kredit, pindahan bank melalui ACH, pindahan bank melalui SEPA atau cryptocurrency. Seperti yang telah ditunjukkan oleh banyak pengguna, beberapa kaedah deposit fiat boleh mahal. Walau bagaimanapun, untuk deposit cryptocurrency, tidak ada minimum atau maksimum.

Pengalaman Perkhidmatan Pelanggan

Melihat laman web seperti Trustpilot, Uphold mempunyai penilaian keseluruhan yang jauh lebih tinggi lebih baik daripada banyak pertukaran. Walaupun Uphold unggul di banyak bidang, ulasan negatif kebanyakannya berfokus pada isu-isu yang berkaitan dengan permintaan perkhidmatan pelanggan. Kunci akaun setelah mengisi maklumat pengesahan atau deposit dana nampaknya biasa. Sebilangan pengguna telah melaporkan bahawa mereka telah berbincang dengan beberapa wakil perkhidmatan pelanggan selama beberapa hari atau minggu dan tidak dapat menyelesaikan masalah mereka.

Namun, banyak aduan yang disenaraikan dalam ulasan tidak adil. Sebagai contoh, sebilangan pengguna memberikan ulasan buruk untuk masa tunggu pemindahan ACH yang lama dan / atau tidak konsisten. Sebahagian besarnya, masalah ini berada di luar kawalan Uphold atau pertukaran lain. Dalam kebanyakan senario, ini lebih berkaitan dengan kemampuan memproses bank individu.

Keselamatan

Keselamatan mesti menjadi perhatian utama untuk pertukaran cryptocurrency. Berkenaan dengan skandal pertukaran QuadrigaCX baru-baru ini, di mana pengasasnya Gerald Cotton didakwa meninggal dengan kunci peribadi hingga $ 190 juta, Ketua Pegawai Eksekutif UpHold JP Thieriot mengulas:

“Walaupun sudah pasti mencurigakan bahawa pertukaran akan membolehkan seseorang memegang $ 190 juta, kami tidak dapat memastikan bahawa ini bukan masalahnya. Dengan kepekaan yang sewajarnya terhadap situasi ini, penyimpanan sejuk pertukaran menjadi rentan dengan cara ini pasti akan mengundang spekulasi penyelewengan. Pola fakta termasuk $ 22 juta dana beku oleh CIBC juga tidak memberangsangkan.

Walaupun kami tidak dapat memastikan dengan pasti sama ada pengguna dapat mendapatkan wang mereka kembali, tidak menjanjikan untuk bergantung pada cara untuk mendapatkan akses ke akaun dengan cara lain selain menggunakan kunci peribadi. Ini menjelaskan masalah kunci persendirian secara umum, dan ini adalah salah satu sebab utama kami menambahkan warisan ke platform kami – untuk membolehkan saudara-mara mengakses kunci peribadi dalam keadaan seperti ini.

Sayangnya skema seperti ini bukan perkara baru, dan terus merosakkan reputasi pertukaran, dan tidak menggalakkan pelabur baru. Sekiranya kita ingin melonjak ke pasar massal, kita harus mengambil langkah-langkah untuk mengelakkan masalah seperti ini menjadi perkara biasa.

Universal Protocol telah menyinggung masalah sistemik dengan menawarkan pemulihan kunci persendirian, walaupun kita tidak pernah memikirkan kejadian seperti ini. Walaupun ini mungkin berpotensi menaik untuk BTC, fokus yang lebih besar adalah bagaimana peristiwa ini mempengaruhi industri dalam jangka panjang kerana kita secara kolektif bertujuan untuk adopsi massal. “

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me