Ako kupujete hardverski novčanik, možda imate dojam da su vam Ledger i Trezor jedine dvije mogućnosti. Iako je to možda bio slučaj prije nekog vremena, na raspolaganju vam je hrpa hardverskih novčanika.

Jedna od tih alternativa je CoolBitX i njegov vodeći proizvod CoolWallet S. Ono što se na prvi pogled čini kao sirasto ime, zapravo iza sebe ima značajno značenje. Kao cool novčanik, CoolWallet S nalazi se na sjecištu vrućeg (online) i hladnog (offline) novčanika. Spaja fizičku karticu s mikročipom Secure Element s certifikatom EAL5 + s mobilnom aplikacijom koja vam daje “jedini svjetski hardverski novčanik na svijetu”.

U ovom CoolWallet S pregledu pokrivamo sve što trebate znati o novčaniku, uključujući:

CoolWallet S pregled

Odmah ćete primijetiti da CoolWallet S nije poput ostalih hardverskih novčanika. Umjesto varijacije USB sticka koju druge tvrtke koriste za svoj fizički novčanik, CoolWallet S koristi elektroničku karticu približno iste veličine i trajnosti kreditne kartice.

Osim kartice novčanika, elegantna kutija također uključuje karticu za oporavak, plastični punjač i kabel za punjenje.

Sadržaj kutije CoolWallet

Sadržaj kutije CoolWallet

Kartica CoolWallet S

Kartica CoolWallet S dovoljno je izdržljiva da je lako možete nositi u novčaniku. Vodootporan je (do jednog sata), blago savitljiv i može podnijeti temperature između 14 i 122 stupnjeva Fahrenheita.

Mobile-First

Tim CoolBitX-a pristupio je mobilnom pristupu s CoolWalletom S. Prije upotrebe novčanika prvo morate preuzeti dodatnu aplikaciju na svoj telefon. Aplikacija CoolWallet S dostupna je na obje Android i iOS.

Povezujete svoju karticu s aplikacijom novčanika putem Bluetootha. Da biste to učinili, također morate dati dozvolu lokaciji aplikacije.

Aplikacija CoolWallet S uparuje se s fizičkom karticom putem Bluetootha.

Aplikacija CoolWallet S uparuje se s fizičkom karticom putem Bluetootha.

Povezivanje dviju komponenti novčanika relativno je jednostavno. Aplikacija pruža lako razumljive upute i Internet stranica nudi dodatnu pomoć ako zapnete.

Stvaranje novčanika

Nakon što se vaš fizički novčanik upari, možete započeti s postavljanjem novčanika za svoje novčiće. Jednostavno, možete poslati, primiti i pohraniti više valuta u jedan novčanik. Kao i kod većine novčanika, i vi možete oporaviti sjeme ili stvoriti novi novčanik od nule.

Imate dosta mogućnosti prilikom izrade novčanika od nule. Možete prilagoditi duljinu sjemenske fraze, kao i odabrati želite li je generirati putem aplikacije ili kartice. Svaki odabir donosi različitu razinu sigurnosti. Što je sjeme duže, to je sigurnije. A generacija kartica ima višu razinu zaštite od generacije aplikacija.

CoolWallet S ima različite razine zaštite sjemena.

CoolWallet S ima različite razine zaštite sjemena.

Provjera sjemena nije šetnja parkom. Umjesto da od vas zahtijeva da unesete nekoliko nasumičnih sjemenki kako biste provjerili točnost, aplikacija CoolWallet S prisiljava vas da unesete zbroj svih svojih sjemenki. Sa svakim sjemenom od pet znamenki, ovo je malo bolno.

Korištenje sjemena broja umjesto riječi pruža dodatni sloj sigurnosti. Međutim, možda ćete pretjerati.

CoolWallet S App

CoolWallet S koristi jednostavan dizajn i uključuje sve što biste očekivali u tipičnom novčaniku (i još više). Imate nadzornu ploču novčanika za prikaz stanja i ukupne vrijednosti računa. Putem javnih adresa i QR kodova možete slati i primati nekoliko različitih kriptovaluta. Sadrži karticu s poviješću svih vaših transakcija.

Sučelje aplikacije CoolWallet S

Sučelje aplikacije CoolWallet S

Osim jednostavne funkcije novčanika, aplikacija uključuje i Changelly integraciju. Pomoću ove integracije možete izmijeniti jednu podržanu kripto za drugu izravno u aplikaciji. Vaš se novčanik također sastoji od načina za kupnju kriptopisa, iako je to zapravo samo veza do Coinmame.

Aplikacija je imala nekoliko manjih programskih pogrešaka i ponekad je bila spora, ali niti jedna od tih stvari nije štetila ukupnom iskustvu.

Dostupna kriptovaluta

CoolWallet S ne podržava toliko kovanica kao drugi, popularniji hardverski novčanici. Međutim, sadrži neke manje poznate valute poput JAYZ-a i BDG-a koje veliki momci nemaju. Popis kriptovaluta uključuje:

  • Bitcoin Cash (BCH)
  • Binance Coin (BNB)
  • Bitcoin (BTC)
  • Ethereum (ETH)
  • Litecoin (LTC)
  • Privezak (USDT)
  • Mreškanje (XRP)
  • Zencash (ZEN)
  • ERC20 tokeni

O CoolBitX-u

CoolBitX, tvrtka koja stoji iza CoolWallet S, započela je 2014. 2015. CoolBitX tim vodio je Indiegogo kampanju za originalni CoolWallet, prikupivši u tom procesu preko 20 000 USD. Dvije godine kasnije, dobili su krug sjemena od pola milijuna dolara od prvenstveno azijskih investitora, uključujući Kyber Capital i Midana Capital.

U 2018. godini SBI Holdings kupio je 40 posto tvrtke s ciljem integriranja novčanika s brojnim drugim kriptovalutnim projektima koje holding također posjeduje.

Od prvog predstavljanja proizvoda 2015. godine, CoolBitX je prodao preko 100 000 novčanika i stekao podršku kripto-teškaša poput Litecoinova Charliea Leeja.

Niz investitora, značajne preporuke i značajan opseg prodaje znakovi su da možete vjerovati ovoj tvrtki.

Podrška

Postavljanje i korištenje CoolWallet S-a možda neće biti intuitivno za korisnike kriptovaluta početnika. Međutim, postoji obilje podrške koja će vam pomoći na tom putu.

Web stranica nudi produbljeni priručnik, vodeći vas kroz sve, od uparivanja novčanika do uklanjanja računa. Uz to postoji i popis često postavljanih pitanja koji pokrivaju sva osnovna pitanja koja imate.

Ako i dalje imate problema, možete prijeći na centar za pomoć ili predati a zahtjev za kontakt. Tim također aktivno odgovara na pitanja o Cvrkut i Telegram.

Sentiment zajednice

Sve u svemu, čini se da su vlasnici CoolWallet S-a zadovoljni svojom kupnjom. Aplikacija novčanik ima 4,6 od 5,0 ocjena na trgovinama Google Play i Apple App. S tim u vezi, ti rezultati odražavaju stavove manje od 100 korisnika.

Reddit i drugi članovi forumske zajednice uglavnom također vrlo dobro govore o novčaniku. Dvije su se sigurnosne zabrinutosti pojavile u više rasprava. Prvo, Bluetooth veza između kartice i aplikacije otvara novčanik do nekoliko vektora napada koje nemate u uobičajenoj USB vezi hardverskog novčanika. Drugo, aplikacija zahtijeva samo dodatnu biometrijsku provjeru prilikom slanja sredstava. Ništa ne može spriječiti nekoga s vašim telefonom da pregleda vaše stanje ili druge podatke.

Ipak, ne biste se trebali brinuti. Novčanik koristi AES256 enkripciju za osiguravanje BLE signala. Dakle, čak i da je netko uspio nanjušiti signal, imao bi pristup samo podacima o javnoj transakciji koji se ionako mogu naći na blockchainu. Novčanik je također prošao tri neovisne sigurnosne revizije i u posljednje tri godine nije doživio niti jednu ranjivost.

Završne misli

CoolWallet S inovativan je koncept koji spaja sigurnost hardverskog novčanika s mobilnim softverskim.

S Cijena od 99 dolara, jeftiniji je od kolege iz Ledger Nano X-a. No, ako vam je ime marke važno, možda ćete htjeti pogledati knjigu.

S druge strane, CoolWallet S nema gotovo nikakvih sigurnosnih problema u odnosu na druge hardverske novčanike. Uz to ima jedinstvene prednosti prenosivost i omogućava vam da kripto trošite izravno iz novčanika u stvarnom svijetu.

Za sigurnosnu strategiju preporučujemo tradicionalni USB hardverski novčanik (Ledger ili Trezor) za pohranu većine sredstava sakrivenog negdje na sigurno, dok za svakodnevnu ravnotežu potrošnje koristite nešto poput CoolWallet S-a. Iako ova metoda uključuje dvije kupnje novčanika, cijena je mala u usporedbi s mirom.

Sve u svemu, CoolWallet S čini izvrsni mali prijenosni uređaj s ogromnom vrijednošću zaštite vaše kriptovalute u pokretu.

Napomena urednika: Autor je dobio komplementarni CoolWallet S kako bi testirao recenziju.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me