Pregled razmjene IDEX-a

IDEX je decentralizirana burza temeljena na Ethereumu koja sadrži trgovačke parove Ethereum i ERC20 žetona. Kao i EtherDelta, koristi pametne ugovore koji omogućuju korisnicima upravljanje privatnim ključevima i trgovanje u sigurnom okruženju peer-to-peer. Također sadrži integracije Ledger Nano S i Meta Mask Wallet, sigurnije alternative za upravljanje sredstvima od ručnog unosa vašeg privatnog ključa.

Za razliku od EtherDelte (ili drugih DEX-ova), IDEX koristi pametne ugovore za upravljanje transakcijama za svoje korisnike. I dalje ćete se odjaviti na transakciji sa svojim privatnim ključem, ali sama će razmjena emitirati transakciju na blok-lanac Ethereum za vas. To omogućava burzi da ažurira stanja na računu i naručuje knjige u stvarnom vremenu, istovremeno upravljajući protokom mrežnih transakcija radi smanjenja trenja. To IDEX-u daje korisničko iskustvo centralizirane razmjene bez žrtvovanja sigurnosti i korisničke kontrole nad decentraliziranom razmjenom.

Kako IDEX djeluje

Kao i kod većine DEX-a s Ethereum-om, pametni ugovori su naziv igre za IDEX. Upravljat ćete svim svojim sredstvima putem pametnog ugovora na burzi i sve dok nitko drugi nema vaš privatni ključ, vaši se fondovi ne mogu dodirivati ​​nakon što su pohranjeni u ugovoru, osim ako ih ne odjavite.

Jednom na burzi primijetit ćete da je sve što trebate za trgovinu odmah pred vama. Vaše novčanike, grafikon trgovanja, knjiga naloga, trgovački parovi i ostali alati prikazani su na jednoj stranici. U početku se može činiti neodoljivim da se sve to skupi, ali proučit ćemo svaku komponentu u nastavku – i ako sve na jednoj stranici zapravo promijeni povjetarac.

IDEX razmjena

Prvo najprije, za početak morat ćete uplatiti sredstva u pametni ugovor burze. U gornjem desnom kutu nalazi se spremnik računa koji vam omogućuje da integrirate novi novčanik ili ga napravite putem mjenjačnice. Ako se odlučite za stvaranje, razmjena će stvoriti privatni ključ za vas i datoteku pohrane ključeva novčanika. Bez obzira stvarate li novčanik ili pristupate starom, na burzi imate četiri mogućnosti za otvaranje novčanika:

  1. Datoteka pohrane ključeva: Možete izravno učitati svoj privatni ključ pomoću datoteke KeyStore za Ethereum adresu koju ste kreirali na burzi ili na neki drugi način.
  2. Ručno uneseni privatni ključ: Možete odabrati ručni unos privatnog ključa za otključavanje sredstava Ethereum adrese.
  3. MetaMaska: Možete otključati svoj MetaMask novčanik i pristupiti mu putem mjenjačnice.
  4. Ledger Nano S: Možete unijeti svoj Ledger Nano S u mjenjačnicu i položiti sredstva izravno s nje.

IDEX novčanici

Integracija hardverskog novčanika jedna je od najvećih dodanih prednosti korištenja decentralizirane razmjene poput IDEX-a. Korištenje knjige za trgovinu na IDEX-u izolira vas od rizika poput malware-a i phishing napada. Meta Mask će vas zaštititi od napada na krađu identiteta, ali ne i od zlonamjernog softvera i kao EtherDelta DNS hak pokazali su nam, ručni unos vaših privatnih ključeva ostavlja sredstva zrela za krađu identiteta i najosjetljivija je opcija za pristup sredstvima.

Nakon što na burzi dobijete sredstva u ruke, morate ih položiti u pametni ugovor burze. Čini se glupim dodatnim korakom, ali zapravo vam ide u prilog jer ovaj pametni ugovor čuva vaša sredstva na sigurnom dok trgujete i omogućava burzi da emitira transakcije izravno na mrežu. Iz novčanika možete položiti na mjenjačnicu putem kartice Brzi saldi na vrhu stranice i u slobodno vrijeme prilagoditi cijenu benzina za ovu transakciju.

IDEX brzi balans

Nakon što dobijete sredstva na burzi, možete započeti trgovanje. IDEX vam omogućuje stvaranje tržišnih / limitiranih naloga, a za razliku od ostalih DEX-ova, možete otkazati trgovanje bez plaćanja plina.

Tu se IDEX odvaja od decentraliziranog miljea. Trgovine na IDEX-u možete otkazati bez dodatnog plaćanja, jer sve transakcije izvršava sama burza. Dakle, kada se odjavite iz trgovine, pristajete na tu trgovinu, ali pametni ugovor burze zadužen je za njezino emitiranje na mrežu, pa sve dok transakcija ne bude poslana na miniranje, možete zamoliti burzu da je ukine.

Ako ste ikad pokušali ispuniti narudžbu na EtherDelti, riskirali ste da ta transakcija ne uspije. Ponekad narudžbe polaže više osoba, a budući da se knjiga narudžbi ažurira tek nakon što se transakcija obradi na mreži, zastarjela knjiga narudžbi može rezultirati time da korisnici pokušavaju trgovati narudžbama koje su već ispunjene. IDEX-ov sustav liječi ovu glavobolju ažuriranjem knjige narudžbi u stvarnom vremenu nakon što je narudžba popunjena. Ovaj model korisnicima nudi prednost sredstava koja kontroliraju korisnici, uz pogodnost svježe ažuriranog sustava narudžbi koji bi pronašli na centraliziranoj burzi.

Sigurnost IDEX računa

Općenito, decentralizirane razmjene imaju sigurnosne pojačeve koje centralizirane razmjene, prema dizajnu, ne mogu podržati. IDEX nije iznimka. Sama razmjena izvodi se kao čvor na mreži Ethereum, tako da dolazi puna sve sigurnosti koju blockchain mreža podrazumijeva za svoje korisnike.

Nadalje, pametni ugovori burze zadržavaju sredstva zaključana sve dok privatni ključ ne potpiše transakciju za njihovo premještanje. Mogli biste zadržati svoja sredstva na burzi i ne znojiti se zbog toga što je ugroženo kao što smo vidjeli previše puta kod centraliziranih. Razlog je što ne postoji središnja točka neuspjeha da haker dotakne sredstva. Sva sredstva drže se u pametnim ugovorima na Ethereum blockchainu, tako da nema prijetnje da će netko provaliti u rezervu novčanika, jer IDEX ne drži korisnička sredstva u jednom.

Integracija Ledger Nano S još je jedna od ključnih prednosti IDEX-a i, uzeta u obzir s cjelokupnom decentraliziranom strukturom burze, omogućuje jedno od najsigurnijih iskustava u trgovanju.

Jedina stvar oko koje biste se trebali brinuti u pogledu sigurnosti jest ako je IDEX-ov davatelj usluga domene ugrožen i haker otme njegov URL. Vidjeli smo da se to dogodilo Ether Delta, ali ako se nešto takvo dogodi, vaši će novci biti sigurni sve dok ručno ne unesete svoje privatne ključeve na lažnu web stranicu.IDEX tržišta

IDEX trgovački parovi

Kao što smo ranije govorili, razmjena se bavi isključivo Etherumom i ERC20 tokenima. Kao takvi, nećete imati pristup ničemu izvan obitelji Ethereum, ali to vam svejedno ostavlja obilje mogućnosti.

Osim toga, poput EtherDelte, IDEX često sadrži žetone koji uključuju svoje ICO-ove prije nego što pođu na centralizirane razmjene, što vam omogućuje da uđete ranije prije nego što nešto pogodi razmjenu s većim volumenom.

IDEX naknade i ograničenja

IDEX naplaćuje 0,1% naknade za market mejkere (one koji likvidnost stvaraju stvaranjem nove narudžbe za knjigu narudžbi) i 0,2% za one koji uzimaju likvidnost popunjavanjem narudžbe koja je već u knjizi. Poduzetnici su također odgovorni za plaćanje naknade za plin za transakciju, a postupak IDEX detaljnije opisuje svoj postupak Stranica s čestim pitanjima:

„Tržišni sudionici odgovorni su za pokrivanje naknada za plin povezane sa svakom trgovinom. S obzirom na naš dizajn, burza mora platiti tu naknadu za plin, s cijenom u eteru, prilikom slanja trgovine na mrežu, a zatim je odbiti od bilance preuzimača tržišta. Prilikom zamjene žetona za eter iznos odbijenog eta poklapa se s iznosom naknade za plin. Pri razmjeni etera za tokene, IDEX oduzima ekvivalentnu količinu tokena na temelju cijene sredstva u ETH. Ova cijena izračunava se koristeći prosjek zadnjih 10 trgovina.

Cijene plina Ethereum rastu i često je ta naknada viša od IDEX-ove naknade za razmjenu od 0,2%. Ove visoke cijene plina dovele su nas do uspostavljanja minimuma narudžbe u pokušaju smanjenja troškova za naše korisnike. “

Stoga bi naknada za uzimatelja mogla biti veća od 0,2%, ovisno o prometu mreže. To također znači da sve narudžbe moraju biti najmanje 0,15 ETH za proizvođače i 0.05 za one koji preuzimaju kako bi burza mogla učinkovito upravljati naknadama za transakcije. Uz to, postoji i minimalni iznos za povlačenje od 0,04 ETH za Ethereum i tokene. IDEX nema ograničenja za trgovanje ili povlačenje.

IDEX-ova korisnička podrška

Razmjena sadrži okvir za chat u kojem korisnici i tim za podršku mogu odgovarati na upite i nedoumice. Razmjena Stranica s čestim pitanjima je također temeljit i sveobuhvatan. Alex i Phil Wearn, osnivači IDEX-a, također su aktivni na subreddit projekta i obično odmah reagiraju na pitanja i pritužbe kupaca.

Na web mjestu također se nalazi Kontakt obrazac za kontakt s timom i vezu do IDEX-ov Telegram.

IDEX zajednički osjećaj

IDEX ne postoji predugo, tako da njegova zajednica pristaša i dalje raste i nije ni blizu veličine centraliziranih konkurenata.

Međutim, razmjena je nedavno dosegla milion od 50.000 korisnika, što je impresivna oznaka za DEX pokrenut prije 5 mjeseci. Nadalje, većina korisnika koji često posjećuju IDEX pozitivno gleda na to iskustvo, a neki kažu da je to sve bolja alternativa EtherDelti.

Zaključak

Prema svim mjerilima, IDEX ispunjava svoju rastuću reputaciju privlačnijeg mlađeg brata EtherDelta (možda se malo toga odnosi samo na dob ovdje, jer IDEX zapravo nadmašuje EtherDelta obim trgovine). Dvoslojni model namire transakcija zaobilazi iste zamke koje muče sustav EtherDelta i čini općenito lakše, manje frustrirajuće iskustvo trgovanja.

Ipak, ovaj model ima svoje nedostatke, naime da razmjenu ne čini potpuno nepovjerljivom. Još uvijek kontrolirate svoje privatne ključeve, ali oslanjate se na burzu koja će izvršavati poslove za vas, ostavljajući posljednji korak postupka donekle centraliziranim. Srećom, predstavio je IDEX token AURA i njihov novi model ulaganja da biste riješili ovaj problem, pa očekujte da će razmjena postati još decentraliziranija kako 2018. bude odmicala.

Još uvijek je pridržan za Ethereum blockchain kao i svaki DEX koji pokreće Ethereum, a u trenucima mrežnih problema korisnici mogu naići na probleme. Međutim, sve što se uzme u obzir, IDEX-ov dizajn ublažava mnoga pitanja koja mrežna zagušenja mogu prouzročiti za DEX, a njegovo korisničko iskustvo / sučelje je čišće od konkurencije. IDEX je zvijezda u usponu u decentraliziranom prostoru za razmjenu, a ako vam se sviđa EtherDelta, ali ste ogorčeni zbog njegove upotrebe, svakako vrijedi isprobati.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me