Apa itu Eximchain? | Meningkatkan Pembiayaan Rantaian Bekalan untuk PKS

Eximchain: Kontrak Pintar Swasta untuk Pembiayaan Rantaian Bekalan

Eximchain adalah berasaskan MIT syarikat pembangunan perisian menggunakan blockchain untuk meningkatkan pembiayaan rantaian bekalan (SCF). SCF membolehkan pelabur membiayai organisasi sepanjang proses rantaian bekalannya memberi mereka lebih banyak modal kerja dan aliran tunai operasi untuk meningkatkan kecekapan dan mengurangkan risiko. Syarikat yang berjaya menguruskan aliran tunai ini telah mengurangkan inventori sehingga 30% menyebabkan kos operasi jauh lebih rendah.

Malangnya, SCF yang berkualiti secara historis sukar dilaksanakan. Rantai bekalan adalah proses yang besar dan kompleks yang melibatkan banyak pihak di seluruh dunia. SCF bergantung pada koordinasi dan insentif yang sejajar dari semua bahagian sistem logistik.

Projek ini menggunakan teknologi blockchain untuk membolehkan penyatuan SCF ke dalam sistem perusahaan kecil dan sederhana (PKS). Di luar SCF, perusahaan ini juga dapat mengesan sumber untuk memastikan kesahan produk, menguruskan inventori dengan tepat, dan membuat penyelesaian yang disesuaikan sepenuhnya dengan Eximchain SDK.

Antara muka Eximchain

Butiran Utama Eximchain

Ticker: EXC

Token Jenis: ERC20 sehingga Pelancaran Mainnet

ICO Token Harga: 1 EXC = ~ $ 0.33

Pengumpulan Wang Tujuan: $ 20,000,000

Jumlah Token: 150,000,000

Ada untuk Token Jualan: 60,000,000 (40,0%)

Tahu Anda Pelanggan (KYC)Ya

Menerima: ETH

Apa itu Eximchain?

Eximchain merangkumi sekumpulan alat yang boleh digunakan oleh perniagaan untuk meningkatkan proses rantaian bekalan mereka. Walaupun Kontrak pintar SCF adalah tawaran utama projek, platform blockchain membantu dengan jaminan kualiti dan penjejakan inventori juga.

Pembiayaan Rantaian Bekalan

Fokus utama Eximchain adalah pada integrasi SCF. Sistem ini memberikan pembiayaan kepada para pemodal untuk melihat aliran tunai rantaian bekalan sehingga mereka dapat menilai risiko pelaburan dengan lebih tepat. Seperti yang disebutkan sebelumnya, rantai bekalan adalah rumit, dan insentif satu pemain mungkin tidak sesuai dengan keberhasilan keseluruhan ekosistem.

Untuk menyelesaikan masalah ini, Eximchain sedang melaksanakan Kontrak Dinamik Pelbagai Pihak dalam penyelesaian SCFnya. Mekanisme kontrak ini menggunakan teknik teori permainan untuk memastikan bahawa semua pihak yang berkaitan (pembeli, penjual, pemodal) bertindak dengan cara yang menyokong keseluruhan sistem dan bukan hanya silo individu mereka.

Pengurusan Sumber dan Inventori

Kontrak pintar Eximchain juga merekodkan transaksi item antara pembeli dan penjual di blockchain. Oleh kerana rakaman tersebut terdapat pada lejar yang tidak berubah, pembeli dapat mengesan lokasi item kembali ke sumber dan dengan yakin mengetahui ia tepat.

Blockchain Eximchain juga menyediakan lejar inventori yang konsisten dan tepat. Setiap entiti individu dalam rantaian bekalan dapat melihat maklumat yang dikongsi dan mendasarkan proses mereka di sekitarnya.

Kit Pembangunan Perisian (SDK)

The Eximchain SDK membolehkan perniagaan menyesuaikan sepenuhnya penyelesaian rantaian bekalan dari hujung ke hujung mereka sendiri. Walaupun blockchain bersifat umum, ia menggunakan kontrak pintar swasta untuk memastikan perlindungan maklumat proprietari dan data transaksi.

Tanda Eximchain (EXC)

Eximchain mengedarkan token ERC20 semasa ICO, tetapi platform ini akan menggunakan token asli (EXC) setelah ia disiarkan secara langsung. Setelah tersedia, anda perlu menukar token ERC20 untuk token EXC asli, dan sementara itu anda tidak akan dapat menukar token ERC20..

Pemegang token menggunakan EXC untuk membayar yuran rangkaian, mengesahkan perubahan keadaan, dan melaksanakan pemerintahan. Eximchain telah bercabang Kaedah permuafakatan berdasarkan undian oleh Korum dan menambah beberapa peraturan tadbir urus tambahan. Sama dengan Proof-of-Stake, kaedah konsensus Eximchain tidak memerlukan penambang. Sebaliknya, simpul di platform memilih untuk mengekalkan konsensus rangkaian dan memperoleh EXC tambahan dengan mengumpul dana mereka.

Tidak seperti Proof-of-Stake, node dapat dipilih dari mekanisme konsensus tidak kira berapa jumlah EXC yang mereka pegang.

Jualan Token

Eximchain telah menetapkan topi keras $ 20 juta untuk mereka penjualan token. Pada masa itu, pasukan akan mencipta 150 juta token dan mengagihkan 60 juta (40%) kepada peserta ICO. Pasukan ini akan membahagikan sisa token mengikut carta di bawah.

Peruntukan token eximchain

Pertandingan Eximchain

VeChain Thor dan Waltonchain adalah dua pesaing terbesar Eximchain di ruang rantaian bekalan. Kedua-dua pesaing telah melihat pertumbuhan yang ketara tahun ini sejauh ini dan mempunyai beberapa perkongsian yang mengagumkan.

Untuk membezakan diri, Eximchain pertama kali memberi tumpuan kepada aspek kewangan rantaian bekalan sementara dua projek lain berkisar pada produk fizikal. Walau apa pun, logistik adalah industri yang cukup besar sehingga ketiga-tiganya harus mempunyai banyak ruang untuk beroperasi.

Pesaing berpotensi lain termasuk Modum, Wabi, dan OriginTrail.

Pasukan Eximchain

Hope Liu (CEO) dan Can Kisagun (Penasihat) memulakan Eximchain keluar dari Makmal Media MIT pada tahun 2016. Juan Sebastian Huertas (CTO) bergabung pasukan tidak lama selepas itu. Sejak itu, pasukan ini telah memenangi hadiah Engine of Innovation di pertandingan Rice Business Plan dan menandatangani 9 surat niat (LOI) dengan pelbagai syarikat.

pasukan eximchain

Liu adalah peneraju makmal bagi Persatuan Amerika Utara Blockchain dan mempunyai pengalaman lebih dari 6 tahun mengendalikan transaksi rentas sempadan di UBS Asia. Kisagun adalah Ketua Pegawai Eksekutif Eximchain yang asal sebelum berpindah ke Enigma bersama. Huertas mula membuat pengekodan pada usia 13 tahun dan mencipta permainan cryptocurrency pada tahun Juniornya di MIT.

Kelebihan Eximchain

  • Pasar besar. Rantaian bekalan dan logistik adalah pasaran bernilai multi trilion dolar dengan tujuan penambahbaikan berterusan yang sering dinyatakan. Teknologi Eximchain sesuai dengan matlamat ini.
  • Pasukan pintar. Majoriti ahli pasukan adalah lulusan MIT dengan pengalaman yang luas dalam rantaian bekalan dan teknologi blockchain.
  • Pencapaian yang terbukti. Walaupun tanpa jaringan utama, pasukan ini telah memperoleh LOI, memenangi pertandingan, dan berpartisipasi dalam program pemecut yang terkenal, Plug and Play.

Kekurangan Eximchain

  • Belum ada produk. Mainnet tidak akan tersedia sehingga Q2 / Q3 tahun ini, 2018. Masih banyak yang perlu dibuktikan oleh pasukan dengan pelancaran ini.
  • Pembahagian token yang tidak seimbang. Hanya 40% token EXC diedarkan kepada penyumbang ICO. Ini kurang daripada kebanyakan ICO; namun, pasukan ini memperuntukkan 20% tambahan kepada PKS pengguna awal di platform ini. Memandangkan PKS adalah pengguna utama token, ini mungkin akan menjadi lebih baik dalam jangka masa panjang.

Pemikiran Akhir

Eximchain sedang berusaha untuk meningkatkan proses rantaian bekalan PKS dengan menyediakan SDK yang kuat untuk membina penyelesaian blockchain mereka sendiri. Tidak seperti projek rantaian bekalan yang lain, pasukan ini pertama kali menangani masalah pembiayaan. Dari sana, mereka akan beralih ke pengurusan inventori dan sumber item.

Pasukan ini dipenuhi dengan graduan dan penasihat MIT dengan banyak pengalaman dalam proses teknologi blockchain dan rantaian bekalan.

Dengan industri sehebat logistik, tidak hairanlah apabila Eximchain berjaya. Pelancaran mainnet yang berjaya dan pengembangan perniagaan yang berterusan akan memberikan hasil yang baik untuk pasukan Eximchain tahun ini.

Sumber Eximchain Tambahan

Sedang

Twitter

Github

Telegram

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map