Pertukaran segera adalah cara yang popular bagi peniaga cryptocurrency untuk berdagang dengan cepat dan cekap. Ramai orang menganggap Changelly dan ShapeShift sebagai dua pilihan pertukaran segera teratas di pasaran hari ini. Sebagai pedagang cryptocurrency, penting untuk mempertimbangkan kebaikan dan keburukan dalam pertukaran.

Dalam tinjauan langsung ini, kami memeriksa Changelly vs ShapeShift, mempertimbangkan persamaan dan perbezaan utama mereka dalam bidang seperti antara muka pengguna, keselamatan, yuran, dan pilihan mata wang.

Antaramuka pengguna

Pertama, dalam perbandingan Changelly vs ShapeShift ini, mari kita menilai antara muka pengguna. Ini adalah kesan pertama yang diperoleh oleh mana-mana pedagang cryptocurrency ketika menggunakan pertukaran.

Antara muka Changelly mungkin merupakan yang paling langsung, mudah digunakan di antara semua pertukaran cryptocurrency. Sebagai contoh, bukannya perlu menavigasi ke halaman yang terpisah untuk melihat pilihan perdagangan dan mengira kadar pertukaran, Changelly memaparkan ini di bahagian atas halaman utama. Ya, masih ada proses pendaftaran / log masuk yang harus dilalui sebelum benar-benar dapat berniaga. Walaupun begitu, anda boleh mendapatkan idea yang baik mengenai apa yuran seperti dimuka.

tangkapan skrin laman utama Changelly

Halaman utama Changelly mempunyai kalkulator penukaran mata wang yang tidak memerlukan pendaftaran untuk digunakan.

Sebelumnya, ShapeShift dikenal sebagai “pertukaran tanpa akaun.” Namun, pada bulan September 2018, pertukaran memutuskan untuk mengubah model ini untuk melindungi pengguna dan mengurangkan geseran. Melangkah ke hadapan, anda mesti membuat akaun untuk berdagang.

Sebagai perbandingan dengan Changelly, ShapeShift mungkin sedikit lebih sukar bagi pengguna yang lebih baru. Contohnya, ketika anda pergi ke halaman utama bursa, pop timbul mengatakan “perdagangan memerlukan akaun” dan menyenaraikan semua potensi keuntungan menggunakan pertukaran ini. Apabila anda keluar dari pop timbul, anda akan menemui banyak ciri menarik yang berkaitan dengan statistik pertukaran. Sebagai contoh, anda dapat melihat urus niaga terbaru dari pelbagai perdagangan crypto-to-crypto (BTC-to-altcoin, altcoin-to-BTC, dan altcoin-to-altcoin). Halaman utama juga menampilkan statistik 24 jam untuk jumlah urus niaga, setara jumlah BTC, masa pemprosesan purata, dan pasangan perdagangan yang paling popular.

Keselamatan

Changelly tidak menyimpan dana pengguna di laman webnya. Sebagai gantinya, pertukaran menghantar dana terus ke dompet anda setelah anda menggunakannya. Ini menjadikannya pertukaran bukan kustodian, yang umumnya dianggap lebih selamat daripada pertukaran yang menyimpan dana cryptocurrency (pertukaran kustodian). Di samping itu, Changelly menggunakan pengesahan dua faktor.

Pada bulan Mei 2017, salah satu akaun sokongan Changelly telah diretas. Beberapa pengguna menerima mesej yang berbunyi, “Semua pelanggan yang bertukar dari bitcoin ke mata wang apa pun mesti melakukan pemindahan manual ke alamat dompet Bitcoin ini: ..” Sokongan pelanggan Changelly mengatakan bahawa mereka menyekat akaun sebagai tindak balas untuk mengelakkan pengguna kehilangan dana.

ShapeShift pernah menggunakan dompet panas di laman webnya. Tidak jelas apakah ini masih berlaku atau tidak, tetapi anda harus menyedari kelemahan keselamatan pertukaran masa lalu ini. Pada bulan April 2016, ShapeShift diretas, mengakibatkan kerugian dana $ 200,000. Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Erik Voorhees, “infrastruktur pelayan terganggu dan diancam. Kami membuat keputusan untuk membatalkan infrastruktur itu, dan membangun kembali dalam lingkungan yang sepenuhnya baru dan selamat. ” Penting untuk diperhatikan bahawa tidak ada dana pelanggan yang hilang. Satu-satunya dana yang dicuri adalah milik syarikat itu sendiri. ShapeShift menganggap pekerja yang tidak disebutkan namanya bertanggungjawab atas kejadian itu.

Statistik 24 jam ShapeShift

ShapeShift menunjukkan statistik perdagangan terkini.

Bayaran

Bayaran ShapeShift agak rendah untuk pertukaran segera. Pertukaran hanya mengenakan yuran penambangan untuk setiap transaksi. Sebilangan orang mengatakan bahawa pertukaran itu menghasilkan keuntungan dengan menyenaraikan yuran penambang tetap yang lebih tinggi berbanding dengan kos perlombongan yang sebenarnya. Namun, bayaran ShapeShift biasanya di bawah 0.5 peratus untuk transaksi tertentu.

Pertukaran tidak mengembalikan transaksi yang gagal sekiranya aset bernilai kurang daripada jumlah yuran pelombong yang diposkan. Sekiranya anda menghantar crypto ke alamat yang salah (iaitu GNT ke alamat ETH), pertukaran akan mengenakan yuran pengekstrakan bersamaan dengan 50 EUR dari aset yang dihantar dengan salah menggunakan kadar pertukaran semasa.

Sama seperti ShapeShift, yuran Changelly ditetapkan pada 0.5%. Walau bagaimanapun, satu kelemahan Changelly adalah bahawa beberapa orang telah memperhatikan kemungkinan bayaran tersembunyi. Contohnya, jika anda memasukkan sejumlah mata wang yang anda miliki (iaitu USD), apa yang anda dapat dalam mata wang lain (iaitu BTC) tidak selalu sama dengan kadar pasaran semasa. Kadang kala, kadar pasaran adalah tepat. Ini adalah sesuatu yang harus anda perhatikan ketika membuat perdagangan untuk mengelakkan kehilangan dana tanpa perlu. Walaupun anda harus selalu melakukan ini dengan setiap perdagangan di bursa apa pun, anda harus sangat proaktif untuk mencegahnya di Changelly.

gambarajah ringkas bagaimana Changelly berfungsi

Changelly menyenaraikan 90+ cryptocurrency serta pilihan fiat USD dan EUR.

Pilihan Mata Wang

Sudah tentu, kelebihan utama ShapeShift dan Changelly di kebanyakan bursa adalah hakikat bahawa tidak hanya terdapat beberapa syiling utama yang membentuk separuh daripada pasangan perdagangan. Contohnya, anda boleh memperdagangkan Qtum dan Aragon dengan mudah, bukannya menukar Qtum ke Bitcoin dan kemudian Bitcoin ke Aragon seperti yang anda lakukan di sebahagian besar pertukaran lain.

Sekiranya anda berminat dengan salah satu perbezaan terbesar dalam perbahasan Changelly vs ShapeShift, ketersediaan mata wang fiat pasti sesuatu yang perlu dipertimbangkan. ShapeShift mempunyai polisi tanpa fiat yang ketat. Sebaliknya, ShapeShift bekerjasama dengan Simplex untuk memberi anda pilihan ini. Walaupun dengan perkongsian ini, anda hanya dapat memilih antara pasangan perdagangan BTC-USD dan BTC-EUR.

Terdapat sekitar 33 cryptocurrency yang tersedia di ShapeShift. Laman web ini menyenaraikan beberapa kripto lagi sebagai “tidak tersedia buat sementara waktu”, yang boleh menjadikan penggunaan pertukaran sukar bagi sesetengah pengguna. Sebaliknya, Changelly menawarkan pelbagai pasangan perdagangan crypto (lebih dari 90) untuk USD dan EUR. Pertukaran ini juga membolehkan anda membeli dengan kad debit dan kredit (Visa atau Mastercard).

Antara muka ShapeShift untuk memperdagangkan dua cryptocurrency

ShapeShift menawarkan pilihan perdagangan “cepat” dan “tepat”.

Batasan dan Had Transaksi Geografi

Baik ShapeShift maupun Changelly tidak mempunyai batasan geografi. Ini bermaksud pengguna dari seluruh dunia dapat mengakses kedua-dua pertukaran ini dengan mudah. Ini adalah berita baik, terutamanya kerana banyak pertukaran mempunyai sekatan seperti itu.

Sekiranya anda ingin menukar sejumlah besar dana, anda harus tahu bahawa kedua-dua pertukaran tersebut mempunyai had transaksi. ShapeShift mempunyai had transaksi yang agak rendah iaitu $ 10,000 untuk pengguna tahap 1. Anda boleh meningkatkan had ini melalui keahlian. Sehingga November 2018, tahap yang lebih tinggi (2-5) untuk bukan ahli belum tersedia. Had maksimum untuk Changelly merangkumi $ 50 hingga $ 10,000 untuk transaksi pertama, hingga $ 20,000 sehari, dan hingga $ 50,000 sebulan.

Kesimpulannya

Jadi pertukaran mana yang memenangkan perbahasan Changelly vs ShapeShift? Dengan meneliti kriteria di atas, nampaknya Changelly mempunyai kelebihan keseluruhan. Walaupun, jika bayaran penting bagi anda, mungkin menggunakan ShapeShift sebagai gantinya.

Penting untuk diperhatikan bahawa ShapeShift menambah program keahlian pada bulan September 2018. Ini pasti akan menjadi perhatian dalam masa terdekat kerana pertukaran melancarkan ciri-ciri ini. Ini berpotensi membantu meningkatkan pengalaman pengguna ShapeShift secara keseluruhan. Bagi Changelly, pertukaran terus mengumumkan a bilangan perkongsian dengan syarikat di ruang blockchain dan crypto. Perkara-perkara seperti penyatuan aplikasi mudah alih dengan pelbagai aplikasi pembayaran dapat memperluas asas pengguna Changelly dan penerapan masa depan juga.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me