Bitcoin tempatan telah wujud sejak tahun 2012, menghubungkan pembeli dan penjual Bitcoin di pasar terbuka yang sama. Terdapat banyak sebab untuk mengesyorkan Bitcoin Tempatan sebagai platform perdagangan yang selamat dan mudah digunakan. Dalam Kajian Bitcoins Tempatan ini, saya akan menerangkan apa yang saya suka mengenai Bitcoin Tempatan dan bagaimana anda boleh mendapat manfaat daripada menggunakan platform.

Maklumat Utama Bitcoin tempatan

Sebelum kita menyelidiki ulasan, perkara yang paling penting mengenai penggunaan Bitcoins Tempatan adalah menggunakan pertimbangan yang baik. Bitcoin tempatan bukan pertukaran dalam pengertian tradisional. Anda tidak memasukkan maklumat akaun bank anda dan membeli Bitcoin. Sebaliknya, Bitcoins Tempatan adalah tempat di mana anda dapat bertemu dengan orang lain yang berminat untuk membeli dan menjual Bitcoin. Oleh itu, anda harus berhati-hati ketika memilih pedagang untuk melakukan transaksi dengan. Walaupun Bitcoins Tempatan mempunyai langkah-langkah untuk memastikan Anda tidak tersingkir, mengajukan aduan dapat membuat frustrasi dan memakan waktu.

Apa yang Membezakan Bitcoin Tempatan daripada Pertukaran Lain

Seperti yang saya nyatakan di atas, Bitcoin tempatan berbeza dengan bursa lain kerana ia bukan pertukaran perdagangan. Apabila anda membuat akaun di bursa utama seperti Coinbase, Kraken, atau Bitstamp, anda memautkan akaun bank anda terus ke platform perdagangan mereka untuk membiayai perintah jual beli anda. Sebagai pertukaran untuk memudahkan perdagangan anda, pertukaran ini mengenakan yuran transaksi.

Bitcoin tempatan berbeza. Katakan anda mahu membeli beberapa Bitcoin pada Bitcoin Tempatan. Pertama, anda membuat akaun dan dompet di Bitcoins Tempatan, tetapi anda tidak menghubungkan maklumat akaun bank anda ke Bitcoin Tempatan secara langsung. Sebagai gantinya, anda mencari pengguna lain yang mempunyai Bitcoin dan ingin menjualnya kepada anda.

pilihan membeli

Apabila anda menjumpai pengguna yang menawarkan untuk menjual Bitcoin pada kadar pertukaran dan syarat yang anda suka, anda menghantarnya kepada mereka untuk merundingkan transaksi. Kemudian, anda mencari jalan untuk membayar orang tersebut. Untuk perdagangan dalam talian, anda boleh menggunakan deposit tunai melalui bank, PayPal (dikenakan bayaran), atau cara pemindahan wang tunai lain. Atau dalam beberapa kes, anda boleh berjumpa secara langsung dan memberi wang tunai sebagai pertukaran Bitcoin, oleh itu nama Bitcoin Tempatan.

Setelah anda membayar, Bitcoin dilepaskan ke dompet Bitcoins Tempatan anda, dan dari situ anda boleh memindahkannya ke dompet peribadi anda.

Cara Mengelakkan Penipuan pada Bitcoin Tempatan

Sejak Bitcoin tempatan adalah pertukaran peer-to-peer, urus niaga anda hanya boleh dipercayai seperti orang yang berada di seberang perjanjian. Bitcoins tempatan menyimpan semua Bitcoin dalam bentuk escrow semasa anda membayar dalam talian, jadi jika anda dapat membuktikan bahawa anda membayarnya, Bitcoin akan dikeluarkan kepada anda. Walau bagaimanapun, agak mudah untuk mengelakkan daripada membuat aduan jika anda mengikuti beberapa langkah berjaga-jaga mudah ketika memeriksa peniaga yang anda urus niaga.

Semasa anda berfikir untuk melakukan perdagangan, klik pada nama pengguna pedagang untuk melihat lebih banyak maklumat mengenai sejarah perdagangan mereka…

contoh peniaga

Saya suka mencari kriteria berikut ketika menilai peniaga:

  1. Adakah mereka berniaga lebih dari 50 BTC?
  2. Sudahkah mereka menyelesaikan lebih dari 100 perdagangan?
  3. Adakah mereka mempunyai skor maklum balas 97% atau lebih tinggi?
  4. Adakah mereka telah menggunakan Bitcoin Tempatan selama lebih dari setahun?
  5. Adakah mereka telah mengesahkan maklumat mereka dengan Bitcoins Tempatan?
  6. Adakah 20 atau lebih pengguna “mempercayai” peniaga ini?

Sekiranya jawapan bagi enam soalan tersebut adalah “ya”, maka anda mungkin mendapat perdagangan yang baik. Seperti yang anda lihat dalam tangkapan skrin contoh di atas, pengguna CeruleanShine memenuhi semua kriteria saya untuk peniaga yang boleh dipercayai. Saya berasa selesa untuk melakukan transaksi dengan orang ini.

Sudah tentu, sebagai pengguna baru di Bitcoins Tempatan, anda juga harus membina reputasi anda. Kadang-kadang, ini mungkin bermaksud melakukan urus niaga yang lebih kecil dengan peniaga yang kurang bereputasi untuk meningkatkan jumlah perdagangan dan skor maklum balas anda. Saya mengesyorkan menjaga perdagangan pertama ini di bawah $ 200, jadi jika ada yang salah, anda tidak perlu terlalu banyak wang.

Untuk semua perdagangan dalam talian, Bitcoins Tempatan memberikan perlindungan escrow. Penjual meletakkan Bitcoins ke dalam akaun escrow Bitcoins Tempatan (ditambah penjual harus menambahkan 1% sebagai yuran transaksi Bitcoins Tempatan). Anda kemudian akan menghantar pembayaran kepada penjual dan menandakan transaksi sebagai “dibayar.” Setelah penjual menerima pembayaran, mereka akan melepaskan jumlah eskrow. Sekiranya penjual cuba melarikan diri dengan wang anda, anda boleh mengemukakan aduan kepada Bitcoins Tempatan, beserta bukti pembayaran, dan mereka akan memberikan wang jaminan kepada anda.

Di Mana Anda Boleh Menggunakan Bitcoin Tempatan?

Sebagai pertukaran peer-to-peer, Bitcoins Tempatan dirancang untuk didesentralisasi dan dapat digunakan dari mana sahaja. Oleh kerana anda boleh membayar secara tunai dan tidak perlu menggunakan bank, selagi ada pengguna lain di kawasan anda, anda boleh membeli dan menjual menggunakan Bitcoin Tempatan hampir di mana sahaja di dunia. Terdapat dua pengecualian utama; Bitcoin tempatan tidak tersedia di Jerman atau negara bagian New York kerana peraturan.

Berapa Banyak Yang Boleh Anda Beli dan Bagaimana Anda Membayar?

Bitcoin tempatan tidak mengenakan had transaksi. Anda bebas memutuskan berapa banyak yang anda rela berniaga. Sekiranya anda menjual, anda juga boleh menetapkan harga anda sendiri. Secara amnya, penjual yang berwibawa akan dapat memperoleh beberapa dolar dalam kadar pertukaran daripada yang kurang berpengalaman.

Bitcoins tempatan menawarkan 50+ kaedah pembayaran yang mungkin untuk pedagang. Pengguna boleh bersetuju untuk membeli Bitcoin menggunakan apa sahaja dari kad hadiah iTunes hingga wang tunai yang dihantar melalui surat. Selagi anda dan peniaga bersetuju dengan kaedah pemindahan wang tunai, anda boleh membayar sesuka hati.

Kaedah pembayaran Localbitcoins

Sekiranya anda menjual Bitcoin dengan wang tunai pada Bitcoin Tempatan, masuk akal untuk memerlukan jenis urus niaga yang sukar dibalikkan. Deposit tunai, pesanan wang, dan pindahan wang adalah popular kerana alasan ini. Sekiranya anda membenarkan seseorang membayar menggunakan kad kredit melalui Paypal, orang itu dapat membeli Bitcoin dari anda dan kemudian mempertikaikan transaksi dengan syarikat kad kredit mereka, sehingga anda tidak mempunyai wang. Oleh kerana banyak pengguna Bitcoins Tempatan tidak dikenali, sukar atau bahkan mustahil untuk mengesan seseorang yang menggunakan skema tersebut.

Bayaran untuk Berdagang di Bitcoin Tempatan

Bitcoin tempatan tidak mengenakan sebarang bayaran kepada pembeli di platform. Sebenarnya, Bitcoins Tempatan tidak mengendalikan sebarang transaksi tunai, kerana semua transaksi diarahkan secara langsung ke rakan sebaya. Bagi penjual, Bitcoins Tempatan mengambil bayaran 1% untuk setiap transaksi. Bayaran ini ditambahkan ke jumlah yang dimasukkan oleh penjual dalam escrow dengan Local Bitcoin sebagai sebahagian daripada proses membuat perjanjian. Sebilangan penjual akan memberikan yuran 1% ini kepada pembeli dalam bentuk penambahan pada kadar pertukaran Bitcoin.

Keselamatan dan Privasi Bitcoin tempatan

Banyak peniaga di Amerika Syarikat dan negara-negara lain yang mempunyai undang-undang anti pencucian wang memerlukan anda untuk menghantar bukti identiti kepada mereka sebelum mereka bersetuju dengan perjanjian. Ini adalah sebahagian daripada amalan yang disebut Kenali Pelanggan Anda (KYC), dan diwajibkan oleh undang-undang di Amerika Syarikat untuk peniaga yang menjual sekuriti. Sekiranya anda ingin mengekalkan nama anda, anda biasanya dapat menjumpai pedagang lain yang bersedia melakukan perdagangan tanpa pengesahan identiti.

Kajian Keseluruhan Platform Dagangan Bitcoin Tempatan

Saya harap anda menikmati ini Bitcoin tempatan ulas dan mendapati ia berguna. Secara keseluruhan, Bitcoins Tempatan adalah platform yang mapan, dan sebahagian besarnya, ini adalah cara yang selamat dan murah untuk berdagang Bitcoin. Selagi anda membuat pertimbangan yang baik ketika memilih siapa yang harus ditangani, Bitcoin Tempatan boleh menjadi platform yang bagus untuk semua keperluan perdagangan anda. Saya mencadangkannya sebagai kaedah mudah untuk memulakan pelaburan Bitcoin.