Bitit adalah Platform pertukaran Perancis yang ditubuhkan pada tahun 2015 oleh tiga rakan dan peminat cryptocurrency. Walaupun pertukaran kripto seperti Binance sering disasarkan kepada pedagang, Bitit sangat jelas menyasarkan dirinya kepada pemula kripto. Perkhidmatan ini bertujuan untuk memudahkan sesiapa sahaja membeli cryptocurrency menggunakan kad kredit atau pelbagai kaedah pembayaran lain.

Dalam tinjauan Bitit ini, kami melihat ciri-ciri dan memberi anda keputusan keseluruhan platform Bitit.

Maklumat Utama

Gambaran keseluruhan

Walaupun “pertukaran” adalah satu-satunya kata yang harus kita jelaskan untuk Bitit, itu bukan pertukaran biasa seperti Coinbase atau Bitstamp. Bitit hanyalah perkhidmatan fiat-to-crypto yang membolehkan anda membeli crypto dan memasukkan dana ke dalam dompet anda sendiri. Ia tidak menawarkan perkhidmatan crypto-to-crypto, dan anda tidak boleh menggunakannya untuk menjual cryptocurrency anda.

Pada tahap ini, kebanyakan peminat crypto berpengalaman mungkin menggaru-garu kepala dan bertanya-tanya “Tetapi apa gunanya?” Yang penting untuk difahami adalah bahawa Bitit tidak memasarkan dirinya kepada peminat crypto berpengalaman. Ia dengan tegas berusaha memantapkan dirinya sebagai platform yang membuka dunia crypto kepada pendatang baru, bahkan bagi mereka yang sebaliknya tidak dapat mengaksesnya.

Untuk tujuan ini, Bitit bertujuan menjadikan dirinya semudah mungkin. Menurut blog syarikat, ia mensasarkan sebanyak mungkin mata wang dan bahasa tempatan untuk memperluas jaring bagi calon pengguna baru crypto.

Syarikat ini juga sedang berusaha untuk menyatukan dengan penyedia pembayaran yang berbeza untuk membolehkan pembayaran tunai lebih mudah bagi negara-negara yang tidak mempunyai banyak pengguna kad kredit. Bitit bahkan menawarkan kad hadiah, jadi anda dapat memberi peluang kepada Nenek anda untuk membeli bitcoin sendiri di Bitit sebagai hadiah Krismas jika anda suka.

Titik Melekat

Sebaik sahaja anda memikirkan idea untuk menyasarkan arus perdana untuk titik masuk ke crypto, maka lebih masuk akal bahawa Bitit tidak menawarkan perkhidmatan pertukaran penuh. Tetapi kami menemui satu titik penting dalam logik model perniagaan Bitit.

Bitit tidak menyimpan dana kripto di platformnya. Pengguna mesti mempunyai alamat dompet mereka sendiri untuk membeli crypto di Bitit. Laman web mereka mengesyorkan Ledger Nano S untuk keselamatan, yang memang dompet hebat digunakan oleh banyak pihak. Tambahan lagi, kita semua tahu bahawa menyimpan kripto di bursa biasanya merupakan idea yang tidak baik.

Namun, setelah anda memberikan kad hadiah Bitit kepada Granny, dapatkah anda benar-benar melihat dia menghabiskan sisa Hari Krismas melayari Amazon untuk Ledger Nano S dan kemudian menyiapkannya sendiri? Tidak, kami juga tidak. Mari kita hadapi, kebanyakan orang yang baru menggunakan cryptocurrency akhirnya meninggalkan syiling mereka di bursa untuk beberapa waktu sehingga mereka cukup membaca untuk menyedari bahawa ia adalah idea yang tidak baik.

Walaupun contoh Nenek kita mungkin tidak masuk akal, Bitit menyatakan bahawa ia berusaha untuk membuka cryptocurrency kepada pengguna di negara membangun. Matlamat ini dapat dipuji, namun pengguna memerlukan penyediaan dompet luaran tidak kira di mana mereka berada. Menawarkan Ledger Nano S sebagai satu-satunya cadangan dompet, yang bukan merupakan perkakasan yang murah dan tidak ada piknik untuk disiapkan untuk pendatang baru, nampaknya lebih merupakan penghalang daripada pemboleh.

Menggunakan Platform Bitit

Bagaimanapun, mari kita ketepikan semua ini sebentar dan bayangkan anda adalah kripto hipotesis kami. Sudah tentu, anda jauh lebih arif dari teknologi berbanding Granny. Anda telah melayari laman web Bitit untuk pandangan pertama dan menyedari bahawa anda memerlukan dompet. Anda telah membuat satu tetapan untuk diri sendiri, dan sekarang anda berada di sana, mencengkeram alamat dompet baru anda, bersedia untuk membuat pelaburan pertama anda ke cryptocurrency menggunakan platform Bitit.

Membuat Akaun

Sangat mudah, terutamanya untuk setel dompet yang berpengalaman sekarang seperti anda. Anda pergi ke laman web Bitit, masukkan butiran asas termasuk nama, alamat, nombor telefon, tarikh lahir, alamat e-mel, dan kata laluan. Kemudian sahkan akaun anda menggunakan e-mel yang dihantar Bitit kepada anda.

Seperti yang berlaku, tidak ada aplikasi Bitit yang tersedia, jadi semuanya dilakukan melalui laman web.

Pengesahan

Untuk benar-benar membeli kripto, anda perlu menjalani proses pengesahan. Proses ini melibatkan penyerahan imbasan pasport anda, bersama-sama dengan selfie anda yang memegang kata laluan anda dan sehelai kertas dengan tulisan “Bitit” tertulis di atasnya.

Mungkin diperlukan beberapa hari untuk proses pengesahan selesai.

Pilihan pembayaran

Sekurang-kurangnya dengan akaun berdaftar di UK, kami hanya boleh memilih untuk membayar sama ada dengan kad kredit, dengan baucar pembayaran Neosurf atau Cashlib, atau dengan kad hadiah Bitit.

Syiling yang ada

Julat syiling yang tersedia untuk dibeli di Bitit ditunjukkan di bawah:

Ketersediaan Syiling Bitit

Pelbagai syiling yang boleh anda beli di Bitit

Bayaran

Sebagai makluman, anda mungkin tidak tahu banyak mengenai yuran. Yang baik juga, kerana anda akan membayar harga untuk perjalanan yang selesa yang anda nikmati selama ini (walaupun kecekapan penyediaan dompet).

Bitit mengenakan yuran 6.9% yang besar untuk semua pembelian kad kredit. Sekiranya anda menggunakan perkhidmatan baucar pembayaran, ia dapat mencapai 11,9% yang menarik. Bayaran ini nampaknya dikenakan tanpa mengira nilai transaksi. Jenis bayaran tetap ini berbeza dengan pertukaran mesra pendatang baru yang lain seperti Coinbase, yang mengenakan yuran besar sebagai peratusan transaksi bernilai rendah, tetapi bayaran menjadi semakin rendah untuk pembelian bernilai lebih tinggi.

Bayaran bitit

Saya tidak menangis, awak menangis. Sebenarnya, saya menangis.

Had

Dengan kad kredit, Bitit mengehadkan pertukaran kepada nilai maksimum € 1500 (sekitar $ 1700) seminggu. Dengan menggunakan baucar pembayaran atau pilihan kad hadiah, ini akan meningkat sehingga $ 2500 seminggu.

Anda mungkin sudah berusaha sekarang bahawa pilihan terbaik anda adalah menggunakan kad kredit anda untuk membeli token hadiah Bitit. Anda kemudian boleh menggunakannya untuk membuat pembelian cryptocurrency anda, dengan memanfaatkan yuran yang lebih rendah dan had pembelian yang lebih tinggi.

Keselamatan

Bitit mematuhi Piawaian Keselamatan Data Industri Kad Pembayaran, yang bermaksud butiran kad kredit anda selamat di laman web Bitit.

Semasa anda menyimpan pembelian kripto anda di dompet anda sendiri, keselamatan syiling anda bergantung pada keselamatan dompet anda, bukan pertukaran Bitit.

Amanah

Secara umum, ulasan daripada pengguna Bitit cenderung positif. Sebilangan besar aduan cenderung berkaitan dengan transaksi yang dibekukan, tetapi tidak ada masalah besar yang dilaporkan.

Sokongan pengguna

Laman web Bitit mempunyai komprehensif menolong bahagian, merangkumi pelbagai soalan yang harus menjawab kebimbangan pengguna. Sekiranya ada masalah yang tidak dapat diselesaikan dengan menggunakan bahagian bantuan, ada borang kontak di laman web.

Ringkasan

Bitit sudah pasti mencapai tujuannya agar senang digunakan. Antaramuka bersih dan intuitif. Bagi pemula, ini boleh menjadi salah satu pilihan terbaik, tetapi hanya jika pemula tersebut dengan senang hati pergi dan menjalani proses penyediaan dompet mereka sendiri.

Memandangkan bayaran yang tinggi, Bitit tidak mungkin menarik minat peniaga atau pelabur kripto berpengalaman. Lagipun, yuran rendah adalah salah satu tarikan untuk menangani cryptocurrency.

Pada pandangan kami, jika Bitit benar-benar ingin memasarkan pasaran untuk pemula di crypto tanpa menawarkan dompetnya sendiri, maka ada satu perkara yang dapat dilakukannya. Walaupun kami menyokong keselamatan dompet perkakasan untuk menjaga keselamatan wang syiling anda, mengesyorkan agar pemula membeli dompet perkakasan langsung dari kelawar tidak begitu menggembirakan, Terutama jika akhirnya harganya lebih tinggi daripada nilai pelaburan pertama mereka.

Oleh itu, hanya memberikan cadangan untuk beberapa dompet penyimpanan panas alternatif yang lebih sesuai untuk pemula, seperti Jaxx atau MyEtherWallet, akan menjadi salah satu cara mudah bagi Bitit untuk menjadikan dirinya lebih mesra kepada pemula.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me