Sekiranya anda mencari permata topi pasaran rendah, kemungkinan anda akan menemui Cryptopia semasa carian anda. Apa pertukaran ini kekurangan kegunaan, ia menampung jumlah cryptocurrency yang ada.

Cryptopia sering menyenaraikan projek ketika masih terlalu kecil untuk disenaraikan di bursa utama seperti Binance. Melabur dalam duit syiling kecil ini mungkin sangat berisiko, tetapi mencari yang tepat boleh membawa emas.

Dalam tinjauan Cryptopia ini, kami akan merangkumi:

Maklumat Utama Cryptopia

Bagaimana ia berfungsi

Cryptopia adalah semata-mata a pertukaran crypto-to-crypto. Ini bermaksud bahawa anda tidak dapat menggunakannya untuk membeli duit syiling dengan mata wang fiat seperti USD. Sebagai gantinya, anda perlu memperoleh BTC, USDT, NZDT, LTC, atau DOGE dan memindahkannya ke akaun Cryptopia anda untuk memulakan perdagangan.

Papan pemuka pertukaran sedikit berantakan. Ia menunjukkan senarai semua pasaran yang boleh dicari serta ringkasan pasaran 24 jam untuk setiap pasaran. Selain itu, ia memaparkan pasaran teratas mengikut jumlah dagangan untuk setiap mata wang.

Untuk memulakan perdagangan, klik tab pasangan perdagangan yang sesuai di sebelah kiri atas dan cari duit syiling yang ingin anda jual.

Papan Pemuka Pertukaran Cryptopia

Cryptopia mempunyai antara muka pertukaran standard. Ia mempunyai grafik yang membolehkan anda menukar antara candlestick dengan harga dan isipadu, buku pesanan / carta kedalaman, dan carta pengedaran.

Antaramuka Pertukaran Cryptopia

Fungsi beli / jual tidak begitu intuitif seperti di bursa lain, tetapi masih tidak terlalu sukar untuk digunakan. Walaupun panel beli / jual tidak menyertakan pilihan untuk memasarkan atau mengehadkan pesanan, Anda dapat mengklik pesanan yang ada pada buku untuk mengisi pesanan anda secara automatik. Pilihan lanjutan seperti margin dan perdagangan leverage tidak termasuk.

Yuran Perdagangan

Struktur yuran Cryptopia sangat mudah. Pertukaran mengenakan bayaran a Bayaran 0.2% untuk setiap perdagangan. Ini terdapat pada akhir yuran perdagangan pertukaran yang lebih rendah.

Untuk pengeluaran, bayaran Cryptopia berbeza mengikut duit syiling. Anda boleh melihat bayaran pengeluaran untuk setiap duit syiling di Halaman CoinInfo di bawah “Tetapan.”

Tidak ada bayaran deposit.

Cryptocurrencies yang ada

Salah satu tarikan utama Cryptopia adalah jumlah syiling yang ada untuk didagangkan. Pertukaran menyokong beratus-ratus cryptocurrency dalam pasangan perdagangan dengan BTC, USDT, NZDT, LTC, dan DOGE.

Tidak kira duit syiling apa yang anda ingin jual, anda mungkin akan menjumpainya di Cryptopia.

Had Pindah

Tidak ada sekatan pada jumlah yang boleh anda depositkan.

Walau bagaimanapun, Cryptopia mengehadkan jumlah yang dapat anda tarik berdasarkan tahap pengesahan anda. Tahap dan maklumat yang diperlukan adalah seperti berikut:

 • Tahap 1: E-mel
 • Had Pengeluaran Setiap Hari: $ 5,000 NZD
 • Tahap 2: Nama penuh, hari lahir, alamat, foto ID, dan foto diri anda yang memegang ID

  • Had Pengeluaran Setiap Hari: $ 50,000 NZD
  • Tahap 3: Hubungi sokongan pelanggan

   • Had Pengeluaran Setiap Hari: >$ 50,000 NZD
   • Kepercayaan Syarikat

    Cryptopia pernah menjadi pertukaran pilihan bagi pelabur yang ingin membeli syiling yang tidak diketahui. Walau bagaimanapun, ini nampaknya telah berubah baru-baru ini.

    Banyak pengguna telah mula melaporkan masalah deposit dan pengeluaran. Nampaknya, pemindahan membeku atau tidak pernah muncul, dan sokongan pelanggan lambat untuk menjawab sebarang masalah.

    Sekiranya anda menghargai kepercayaan syarikat berbanding faktor lain, Cryptopia mungkin tidak sesuai untuk anda.

    Keselamatan Dana

    Laman web Cryptopia kekurangan maklumat keselamatan yang bermakna. Tidak jelas bagaimana mereka menyimpan dana dan berapa peratusan dalam storan dalam talian (panas) berbanding storan luar talian (sejuk). Secara positif, platform ini merangkumi pengesahan dua faktor semasa anda log masuk dan berniaga.

    Sekali lagi, jika keselamatan adalah keutamaan anda, anda mungkin ingin mencari di tempat lain.

    Sokongan pengguna

    Seperti yang dibincangkan sebelumnya, beberapa peniaga telah melaporkan lambat dan tidak ada tindak balas dari pasukan sokongan pelanggan Cryptopia.

    Sekiranya anda tidak memerlukan interaksi dengan sokongan pelanggan, anda mungkin masih mempunyai pengalaman positif. Platform ini mempunyai kedalaman bahagian pertolongan yang merangkumi senarai soalan yang sering diajukan dan arahan langkah demi langkah mengenai bagaimana melaksanakan banyak tugas di bursa.

    Kesimpulannya

    Tujuan Cryptopia jelas: pertukaran untuk berdagang cap pasaran kecil dan cryptocurrency yang kurang dikenali. Keselamatannya agak tidak diketahui, sokongan pelanggan kurang, tetapi pilihan duit syilingnya adalah yang terbaik.

    Sekiranya anda hanya ingin melabur dalam beberapa cryptocurrency teratas, anda harus mengelakkan pertukaran ini. Walau bagaimanapun, jika anda mencari berlian secara kasar, Cryptopia mungkin merupakan pertaruhan terbaik anda. Kadang kala, anda mesti mengambil risiko mendapatkan biskut itu.