Kajian Pertukaran IDEX

IDEX adalah pertukaran terdesentralisasi berasaskan Ethereum yang menampilkan pasangan perdagangan token Ethereum dan ERC20. Seperti EtherDelta, ia menggunakan kontrak pintar yang membolehkan pengguna menguruskan kunci peribadi mereka dan berdagang dalam persekitaran yang selamat dan sebaya. Ia juga dilengkapi integrasi Ledger Nano S dan Meta Mask Wallet, alternatif yang lebih selamat untuk pengurusan dana daripada memasukkan kunci peribadi anda secara manual.

Tidak seperti EtherDelta (atau DEX lain), IDEX memanfaatkan kontrak pintarnya untuk menguruskan transaksi bagi penggunanya. Anda masih akan menandatangani transaksi dengan kunci peribadi anda, tetapi pertukaran itu sendiri akan menyiarkan transaksi tersebut ke blockchain Ethereum untuk anda. Ini membolehkan pertukaran memperbaharui baki akaun dan memesan buku dalam masa nyata, sementara juga menguruskan aliran transaksi rangkaian untuk mengurangkan geseran. Ini memberi IDEX pengalaman pengguna pertukaran terpusat tanpa mengorbankan keselamatan dan kawalan pengguna pertukaran terdesentralisasi.

Bagaimana IDEX Berfungsi

Seperti kebanyakan DEX bertenaga Ethereum, kontrak pintar adalah nama permainan untuk IDEX. Anda akan menguruskan semua dana anda melalui kontrak pintar pertukaran, dan selagi tidak ada orang lain yang mempunyai kunci peribadi anda, dana anda tidak akan dapat disentuh setelah disimpan di dalam kontrak kecuali anda log masuk.

Setelah di bursa, anda akan menyedari bahawa semua yang anda perlukan untuk berdagang berada tepat di hadapan anda. Baki dompet anda, carta perdagangan, buku pesanan, pasangan perdagangan, dan alat lain semuanya dipaparkan pada satu halaman. Pada mulanya nampaknya sangat luar biasa untuk mengumpulkan semua ini, tetapi kita akan membahas setiap komponen di bawah ini – dan semua yang ada di satu halaman benar-benar membuat pertukaran angin.

Pertukaran IDEX

Pertama, anda perlu memasukkan dana ke dalam kontrak pintar pertukaran untuk memulakan. Di sudut kanan atas, terdapat dropbox akaun yang membolehkan anda mengintegrasikan dompet baru atau membuatnya melalui pertukaran. Sekiranya anda memutuskan untuk membuatnya, pertukaran akan menghasilkan kunci peribadi untuk anda dan Fail Kedai Kunci Wallet. Sama ada anda membuat dompet baru atau mengakses yang lama, anda mempunyai empat pilihan untuk membuka dompet di bursa:

  1. Fail Kedai Kunci: Anda boleh memuat naik kunci peribadi anda secara langsung menggunakan fail KeyStore untuk alamat Ethereum yang anda buat di bursa atau sebaliknya.
  2. Kunci Peribadi yang Dimasukkan Secara Manual: Anda boleh memilih untuk memasukkan kunci peribadi anda secara manual untuk membuka dana alamat Ethereum.
  3. MetaMask: Anda boleh membuka kunci dompet MetaMask dan mengaksesnya melalui bursa.
  4. Lejar Nano S: Anda boleh mengintegrasikan Ledger Nano S anda ke dalam pertukaran dan deposit dana langsung daripadanya.

Dompet IDEX

Integrasi dompet perkakasan adalah salah satu kelebihan tambahan menggunakan pertukaran yang terdesentralisasi seperti IDEX. Menggunakan Ledger untuk memperdagangkan IDEX melindungi anda dari risiko seperti malware dan serangan pancingan data. Meta Mask akan melindungi anda dari serangan pancingan data tetapi bukan perisian hasad, dan sebagai penggodaman EtherDelta DNS menunjukkan kepada kami, memasukkan kunci peribadi anda secara manual menyebabkan dana anda habis untuk phishing dan merupakan pilihan paling mudah untuk mengakses dana.

Sebaik sahaja anda mendapat dana di bursa, anda harus memasukkannya ke dalam kontrak pintar pertukaran. Sepertinya langkah tambahan yang bodoh, tetapi sebenarnya memihak kepada anda, kerana kontrak pintar ini memastikan dana anda selamat semasa anda berniaga dan membenarkan pertukaran untuk menyiarkan transaksi terus ke rangkaian. Anda boleh memasukkan dari dompet anda ke bursa melalui tab Saldo Pantas di bahagian atas halaman dan menyesuaikan harga gas untuk transaksi ini pada waktu lapang.

Imbangan Pantas IDEX

Setelah mendapat dana di bursa, anda boleh mula berniaga. IDEX membolehkan anda membuat pesanan pasaran / had, dan tidak seperti DEX lain, anda boleh membatalkan perdagangan tanpa membayar gas.

Di sinilah IDEX memisahkan diri dari lingkungan desentralisasi. Anda boleh membatalkan perdagangan di IDEX tanpa perlu membayar lebih banyak kerana semua perdagangan dilaksanakan oleh bursa itu sendiri. Oleh itu, apabila anda melog masuk perdagangan, anda bersetuju untuk melakukan perdagangan tersebut tetapi kontrak pintar bursa bertugas menyiarkannya ke rangkaian, jadi sehingga transaksi dihantar untuk ditambang, anda boleh meminta pertukaran untuk membatalkannya.

Sekiranya anda pernah mencuba mengisi pesanan di EtherDelta, anda menghadapi risiko kegagalan transaksi tersebut. Kadang kala, pesanan dituntut oleh lebih dari satu pihak, dan kerana buku pesanan tidak diperbarui sehingga setelah transaksi diproses di jaringan, buku pesanan yang basi dapat mengakibatkan pengguna berusaha melakukan perdagangan atas pesanan yang sudah diisi. Sistem IDEX menyembuhkan sakit kepala ini dengan mengemas kini buku pesanan dalam masa nyata setelah pesanan diisi. Model ini menawarkan kepada pengguna kelebihan dana yang dikendalikan pengguna dengan kemudahan sistem pesanan yang baru dikemas kini yang mereka dapati di bursa terpusat.

Keselamatan Akaun IDEX

Secara umum, pertukaran terdesentralisasi mempunyai penyokong keselamatan yang pertukaran tidak berpusat, berdasarkan reka bentuk, tidak dapat disokong. IDEX tidak terkecuali. Pertukaran itu sendiri berfungsi sebagai simpul di rangkaian Ethereum, sehingga penuh dengan semua keselamatan yang diperlukan oleh rangkaian blockchain untuk penggunanya.

Selanjutnya, kontrak pintar bursa menyimpan dana terkunci sehingga kunci peribadi menandatangani transaksi untuk memindahkannya. Anda boleh menyimpan dana anda di bursa dan tidak berpuas hati kerana ia dikompromikan seperti yang telah kita lihat berkali-kali dengan yang terpusat. Sebabnya, tidak ada titik pusat kegagalan bagi penggodam untuk memanfaatkan dana. Semua dana disimpan dalam kontrak pintar di blockchain Ethereum, jadi tidak ada ancaman seseorang meretas simpanan dompet kerana IDEX tidak menyimpan dana pengguna dalam satu.

Integrasi Ledger Nano S adalah satu lagi faedah utama IDEX dan, diambil dari struktur desentralisasi keseluruhan bursa, ia menjadikan salah satu pengalaman perdagangan paling selamat di luar sana.

Satu-satunya perkara yang perlu anda bimbangkan dari segi keselamatan adalah jika penyedia perkhidmatan nama domain IDEX terganggu dan penggodam merampas URL-nya. Kami melihat ini berlaku pada Ether Delta, tetapi sekiranya perkara seperti ini berlaku, dana anda akan selamat selagi anda tidak memasukkan kunci peribadi anda ke laman web palsu secara manual.Pasaran IDEX

Pasangan Perdagangan IDEX

Seperti yang telah kita lalui sebelumnya, pertukaran tersebut secara eksklusif berkaitan dengan token Etherum dan ERC20. Oleh itu, anda tidak akan dapat mengakses apa-apa di luar keluarga Ethereum, tetapi anda masih mempunyai banyak pilihan.

Selain itu, seperti EtherDelta, IDEX sering menampilkan token yang menghangatkan ICO mereka sebelum mereka melakukan pertukaran terpusat, yang membolehkan anda masuk lebih awal sebelum sesuatu mencapai pertukaran dengan jumlah yang lebih banyak.

Yuran dan Had IDEX

IDEX mengenakan yuran 0.1% untuk pembuat pasaran (mereka yang membuat kecairan dengan membuat pesanan baru untuk buku pesanan) dan 0.2% untuk pengambil (mereka yang mengambil mudah tunai dengan mengisi pesanan yang sudah ada di buku). Pengambil juga bertanggungjawab untuk membayar yuran gas untuk transaksi, proses yang dilakukan IDEX menjadi lebih terperinci Halaman Soalan Lazim:

“Pengambil pasaran bertanggungjawab untuk menanggung kos gas yang berkaitan dengan setiap perdagangan. Dengan reka bentuk kami, pertukaran mesti membayar yuran gas ini, dengan harga dalam eter, ketika menghantar perdagangan ke rangkaian dan kemudian memotongnya dari keseimbangan pengambil pasaran. Semasa menukar token dengan eter, jumlah etika yang dikurangkan sepadan dengan bayaran gas. Semasa menukar ether dengan token, IDEX menolak jumlah token yang setara berdasarkan harga aset di ETH. Harga ini dikira menggunakan purata 10 perdagangan terakhir.

Harga gas Ethereum telah meningkat dan seringkali bayaran ini lebih tinggi daripada yuran pertukaran IDEX 0.2%. Harga gas yang tinggi ini menyebabkan kami menetapkan minimum pesanan dalam usaha mengurangkan kos bagi pengguna kami. “

Oleh itu, bayaran pengambil boleh lebih dari 0.2% bergantung pada lalu lintas rangkaian. Ini juga bermaksud bahawa semua pesanan mestilah sekurang-kurangnya 0.15 ETH untuk pembuat dan 0.05 untuk pengambil supaya pertukaran dapat menguruskan yuran transaksi dengan cekap. Di samping itu, terdapat jumlah pengeluaran minimum 0.04 ETH untuk Ethereum dan token. IDEX tidak mempunyai had perdagangan atau pengeluaran.

Sokongan Pelanggan IDEX

Pertukaran ini mempunyai kotak sembang di mana pengguna dan pasukan sokongan dapat menjawab pertanyaan dan permasalahan. Pertukaran itu Halaman Soalan Lazim juga cukup teliti dan menyeluruh. Alex dan Phil Wearn, pengasas IDEX, juga aktif di subreddit projek dan biasanya bertindak balas dengan segera terhadap pertanyaan dan aduan pelanggan.

Laman web ini juga dilengkapi dengan Borang hubungan kerana menghubungi pasukan dan pautan ke Telegram IDEX.

Sentimen Komuniti IDEX

IDEX tidak terlalu lama, jadi komuniti penyokongnya masih berkembang dan hampir tidak mempunyai ukuran pesaing terpusat.

Yang mengatakan, pertukaran baru-baru ini mencapai kejayaan 50,000 pengguna, tanda yang mengagumkan untuk DEX yang dilancarkan 5 bulan yang lalu. Selanjutnya, kebanyakan pengguna yang sering menggunakan IDEX positif mengenai pengalaman itu, dan ada yang mengatakan bahawa itu adalah alternatif yang lebih baik daripada EtherDelta.

Kesimpulannya

Dengan segala langkah, IDEX menepati reputasinya yang semakin meningkat sebagai adik lelaki EtherDelta yang lebih menarik (mungkin hanya sedikit yang berlaku untuk usia di sini, kerana IDEX sebenarnya mengatasi EtherDelta oleh jumlah dagangan). Model penyelesaian urus niaga dua lapis mengatasi jurang yang sama yang melanda sistem EtherDelta, dan ia menjadikan pengalaman perdagangan yang lebih mudah dan kurang mengecewakan.

Namun, model ini mempunyai kekurangannya, iaitu menjadikan pertukaran itu tidak boleh dipercayai sepenuhnya. Anda masih mengawal kunci peribadi anda, tetapi anda bergantung pada bursa untuk melaksanakan perdagangan untuk anda, meninggalkan langkah terakhir proses yang agak terpusat. Syukurlah, IDEX telah memperkenalkan token AURA dan model taruhan baru mereka untuk menyelesaikan masalah ini, jadi harapkan pertukaran menjadi lebih terdesentralisasi ketika 2018 berlangsung.

Masih dapat dilihat pada blockchain Ethereum seperti DEX yang bertenaga Ethereum, dan pada masa masalah rangkaian, pengguna dapat menghadapi masalah. Namun, semua perkara yang dipertimbangkan, reka bentuk IDEX mengurangkan banyak masalah yang boleh menyebabkan kesesakan rangkaian untuk DEX, dan pengalaman / antara muka penggunanya lebih bersih daripada persaingannya. IDEX adalah bintang yang semakin meningkat di ruang pertukaran yang terdesentralisasi, dan jika anda suka EtherDelta tetapi merasa tidak senang menggunakannya, pasti patut dicuba.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me