Sekiranya anda berada di pasaran untuk membeli dompet perkakasan, anda mungkin mendapat kesan bahawa Ledger dan Trezor adalah satu-satunya dua pilihan anda. Walaupun itu mungkin berlaku beberapa ketika yang lalu, kini terdapat banyak dompet perkakasan yang anda gunakan.

Salah satu alternatif ini adalah CoolBitX dan produk utamanya, CoolWallet S. Apa yang kelihatan seperti nama cheesy pada pandangan pertama sebenarnya mempunyai makna yang signifikan di belakangnya. Sebagai dompet sejuk, CoolWallet S duduk di persimpangan dompet panas (dalam talian) dan sejuk (luar talian). Ia memasangkan kad fizikal yang mempunyai mikrocip Secure Element yang disahkan EAL5 + dengan aplikasi mudah alih untuk memberi anda “dompet perkakasan mudah alih satu-satunya di dunia.”

Dalam ulasan CoolWallet S ini, kami merangkumi semua yang perlu anda ketahui mengenai dompet termasuk:

Kajian CoolWallet S

Anda akan melihat bahawa CoolWallet S tidak seperti dompet perkakasan lain. Daripada variasi USB stick yang digunakan syarikat lain untuk dompet fizikal mereka, CoolWallet S menggunakan kad elektronik dengan ukuran dan ketahanan kad kredit yang sama.

Selain kad dompet, kotak ramping juga termasuk kad pemulihan, pengecas plastik, dan kabel pengecasan.

Kandungan Kotak CoolWallet S

Kandungan Kotak CoolWallet S

Kad CoolWallet S

Kad CoolWallet S cukup tahan lama untuk membawanya dengan mudah ke dalam dompet anda. Ia tahan air (hingga satu jam), sedikit lentur, dan tahan suhu antara 14 hingga 122 darjah Fahrenheit.

Bergerak-Pertama

Pasukan CoolBitX telah mengambil pendekatan pertama dengan mudah alih dengan CoolWallet S. Sebelum menggunakan dompet, pertama-tama anda perlu memuat turun aplikasi pelengkap ke telefon anda. Aplikasi CoolWallet S tersedia pada kedua-duanya Android dan iOS.

Anda menyambungkan kad anda ke aplikasi dompet melalui Bluetooth. Untuk melakukannya, anda juga perlu memberikan kebenaran lokasi aplikasi.

Aplikasi CoolWallet S berpasangan dengan kad fizikal melalui Bluetooth.

Aplikasi CoolWallet S berpasangan dengan kad fizikal melalui Bluetooth.

Menyambungkan kedua-dua komponen dompet itu agak mudah. Aplikasi ini memberikan arahan yang mudah difahami, dan laman web menawarkan pertolongan tambahan sekiranya anda tersekat.

Membuat Dompet

Setelah dompet fizikal anda dipasangkan, anda boleh mula menyediakan dompet untuk duit syiling anda. Dengan mudah, anda dapat menghantar, menerima, dan menyimpan pelbagai mata wang dalam satu dompet. Seperti kebanyakan dompet, anda boleh mendapatkan semula benih atau membuat dompet baru dari awal.

Anda mempunyai beberapa pilihan semasa membuat dompet anda dari awal. Anda boleh menyesuaikan panjang frasa benih anda dan memilih sama ada anda ingin menghasilkannya melalui aplikasi atau kad. Setiap pilihan membawa tahap keselamatan yang berbeza-beza. Semakin lama benih, semakin selamat. Dan, penjanaan kad mempunyai tahap perlindungan yang lebih tinggi daripada penjanaan aplikasi.

CoolWallet S mempunyai pelbagai tahap perlindungan benih.

CoolWallet S mempunyai pelbagai tahap perlindungan benih.

Mengesahkan benih tidak boleh berjalan di taman. Daripada meminta anda memasukkan beberapa biji rawak untuk memeriksa ketepatannya, aplikasi CoolWallet S memaksa anda memasukkan jumlah semua biji anda. Dengan setiap biji pada lima digit, ini sedikit menyakitkan.

Menggunakan biji nombor dan bukannya kata-kata memberikan lapisan keselamatan tambahan. Namun, anda mungkin menganggapnya berlebihan.

Aplikasi CoolWallet S

CoolWallet S menggunakan reka bentuk yang sederhana dan merangkumi semua yang anda harapkan dalam dompet khas (ditambah lagi). Anda mempunyai papan pemuka dompet untuk melihat baki dan keseluruhan nilai akaun anda. Anda boleh menghantar dan menerima beberapa cryptocurrency berbeza melalui alamat awam dan kod QR. Dan, ia mengandungi tab dengan sejarah semua transaksi anda.

Antaramuka Aplikasi CoolWallet S

Antaramuka Aplikasi CoolWallet S

Di luar fungsi dompet sederhana, aplikasi ini merangkumi integrasi Changelly. Dengan penyatuan ini, anda boleh menukar satu kripto yang disokong dengan yang lain secara langsung dalam aplikasi. Dompet anda juga terdiri daripada cara untuk membeli crypto, walaupun ia hanyalah pautan ke Coinmama.

Aplikasi ini mempunyai beberapa bug kecil dan kadang-kadang perlahan, tetapi tidak ada perkara yang memudaratkan keseluruhan pengalaman.

Cryptocurrency yang ada

CoolWallet S tidak menyokong seberapa banyak syiling seperti dompet perkakasan lain yang lebih popular. Walau bagaimanapun, ia mempunyai beberapa mata wang yang kurang dikenali seperti JAYZ dan BDG yang tidak dimiliki oleh orang-orang besar. Senarai cryptocurrency merangkumi:

  • Tunai Bitcoin (BCH)
  • Binance Coin (BNB)
  • Bitcoin (BTC)
  • Ethereum (ETH)
  • Litecoin (LTC)
  • Tether (USDT)
  • Riak (XRP)
  • Zencash (ZEN)
  • Token ERC20

Mengenai CoolBitX

CoolBitX, syarikat di belakang CoolWallet S, bermula pada tahun 2014. Pada tahun 2015, pasukan CoolBitX menjalankan kempen Indiegogo untuk CoolWallet yang asal, mengumpulkan lebih dari $ 20,000 dalam prosesnya. Dua tahun kemudian, mereka memperoleh pusingan setengah juta dolar dari pelabur terutamanya Asia termasuk Kyber Capital dan Midana Capital.

Pada tahun 2018, SBI Holdings membeli 40 peratus syarikat dengan tujuan mengintegrasikan dompet dengan banyak projek cryptocurrency lain yang dimiliki syarikat induk.

Sejak pelancaran produk pertama pada tahun 2015, CoolBitX telah terjual lebih 100,000 100,000 dompet dan memperoleh sokongan dari kelas berat crypto seperti Charlie Lee Litecoin.

Kumpulan pelabur, sokongan yang terkenal, dan jumlah penjualan yang ketara adalah tanda-tanda bahawa anda boleh mempercayai syarikat ini.

Sokongan

Menyiapkan dan menggunakan CoolWallet S mungkin tidak intuitif untuk pengguna cryptocurrency baru. Walau bagaimanapun, terdapat banyak sokongan untuk membantu anda sepanjang perjalanan.

Laman web menyediakan manual mendalam, memandu anda melalui segala-galanya dari memasangkan dompet anda hingga membuang akaun anda. Selain itu, terdapat senarai Soalan Lazim yang merangkumi sebarang soalan asas yang mungkin anda ada.

Sekiranya anda masih menghadapi masalah, anda boleh pergi ke pusat bantuan atau mengemukakan a permintaan kenalan. Pasukan ini juga aktif menjawab soalan Twitter dan Telegram.

Sentimen Masyarakat

Secara keseluruhan, pemilik CoolWallet S nampaknya senang dengan pembelian mereka. Aplikasi dompet mempunyai 4.6 daripada 5.0 penilaian di kedai Google Play dan Apple App. Walaupun begitu, skor tersebut menggambarkan pandangan kurang dari 100 pengguna.

Reddit dan ahli komuniti forum yang lain umumnya juga mementingkan dompet. Namun, dua masalah keselamatan muncul dalam beberapa perbincangan. Pertama, sambungan Bluetooth antara kad dan aplikasi membuka dompet hingga beberapa vektor serangan yang tidak anda miliki dalam sambungan USB dompet perkakasan biasa. Kedua, aplikasi ini hanya memerlukan pengesahan biometrik tambahan semasa menghantar dana. Tidak ada yang menghalang seseorang dengan telefon anda melihat baki anda atau maklumat lain.

Anda tidak perlu risau. Dompet menggunakan enkripsi AES256 untuk mengamankan isyarat BLE. Jadi, walaupun seseorang dapat mengendus isyarat, mereka hanya dapat mengakses butiran transaksi awam yang boleh didapati di blockchain. Dompet ini juga telah menjalani tiga audit keselamatan bebas dan tidak mengalami satu kelemahan dalam tiga tahun terakhir.

Pemikiran Akhir

CoolWallet S adalah konsep inovatif yang menggabungkan keselamatan dompet perkakasan dengan mobiliti perisian.

Dengan Tanda harga $ 99, ia lebih murah daripada rakan sejawatnya Ledger Nano X. Tetapi, jika nama jenama penting bagi anda, anda mungkin ingin melihat buku besar.

Sebaliknya, CoolWallet S mempunyai sedikit masalah keselamatan berbanding dompet perkakasan lain. Selain itu, ia mempunyai kelebihan unik mudah alih dan membolehkan anda menghabiskan kripto anda terus dari dompet anda di dunia nyata.

Untuk strategi yang mengutamakan keselamatan, kami mengesyorkan mempunyai dompet perkakasan USB tradisional (Ledger atau Trezor) untuk menyimpan sebahagian besar dana anda yang tersimpan di tempat yang selamat, sambil menggunakan sesuatu seperti CoolWallet S untuk keseimbangan perbelanjaan harian anda. Walaupun kaedah ini melibatkan dua pembelian dompet, harganya sedikit berbanding dengan ketenangan jiwa.

Secara keseluruhan, CoolWallet S menjadikan alat mudah alih kecil yang bagus dengan nilai besar untuk memastikan cryptocurrency anda selamat dalam perjalanan.

Catatan Editor: Penulis menerima CoolWallet S pelengkap untuk menguji semakan.