Kajian MyEtherWallet

MyEtherWallet terutamanya penjana dompet Ethereum dan token.

Laman web ini menawarkan dompet Ethereum sumber terbuka yang membolehkan pengguna berinteraksi dengan blockchain Ethereum secara langsung dari penyemak imbas web.

Anda boleh mengaktifkan dompet secara langsung melalui cakera keras komputer atau dompet perkakasan untuk keselamatan tambahan.

myetherwallet

Dalam tinjauan MyEthereumWallet ini, anda akan mengetahui tentang apa yang ditawarkan oleh dompet dan sama ada sesuai untuk apa yang anda cari.

Pendapat Umum

Secara amnya terdapat dua sudut pandang yang sangat berbeza ketika datang ke MyEtherWallet.

Di satu pihak, pengguna cryptocurrency tegar umumnya memuji MyEtherWallet. Sebilangan peminat tegar Ethereum mengatakan bahawa mereka tidak dapat hidup tanpa aplikasi kerana sangat penting untuk penggunaan Ethereum. Oleh kerana dompet percuma dan terbuka yang menyokong perkakasan Trezor dan Nano, kebanyakan pangkalan dilindungi. Fungsi mendalam yang digabungkan dengan keselamatan adalah tanda penting.

Pembeli Ethereum kali pertama nampaknya bergelut dengan dompet. Tidak begitu licin dan ramah seperti beberapa tawaran dari syarikat besar seperti Coinbase. Terus ada keluhan bahawa antara muka cenderung membingungkan dengan sedikit aliran intuitif yang diperlukan oleh pendatang baru.

myetherwallet

Antaramuka pengguna

Anda hanya boleh memuatkan MyEtherWallet dari penyemak imbas web pilihan anda, dan anda tidak memerlukan banyak masa untuk mula bekerja dengan antara muka.

Kunci peribadi anda tidak disimpan di MyEtherWallet, jadi pada dasarnya ini adalah aplikasi web yang membolehkan anda memantau dan berinteraksi dengan Ethereum.

Reka bentuknya cukup asas dan menumpukan pada komponen asas yang membolehkan pengguna menghantar dan menerima Ethereum.

Terdapat kotak transaksi penghantaran besar yang bagus untuk memasukkan jumlah eter. Nilai setara ditunjukkan di kiri bawah menjadikannya seketika untuk melihat kadar pertukaran semasa.

hantar myetherwallet

Alamat akaun sudah siap dan senang dijumpai di kiri atas skrin. Cukup salin dan tampal ini untuk menerima eter dari dompet lain.

Terdapat kawasan yang lebih kompleks ke antara muka di mana anda perlu mengetahui apa yang anda lakukan. Interaksi kontrak pintar dan pilihan pertukaran eter-ke-bitcoin tersedia, yang merupakan sesuatu yang mungkin tidak anda lihat di dompet cryptocurrency umum yang lain.

Sayang sekali penjelajah blockchain tidak disertakan, anda perlu mengklik pautan etherscan di sebelah kiri dompet untuk memeriksa transaksi.

Keselamatan

Keindahan sebenar dengan MyEtherWallet adalah kemampuan untuk mengatur keselamatan untuk keperluan individu anda. Ini adalah dompet sisi pelanggan yang bermaksud bahawa hanya anda yang mempunyai akses ke kunci peribadi anda. Tidak ada seorang pun di MyEtherWallet yang akan mempunyai akses kepada kunci.

Inilah sebabnya mengapa sangat berhati-hati untuk penipuan pancingan data setiap kali anda log masuk. Perkhidmatan ini telah diserang beberapa kali pada masa lalu. Perkara terbaik yang perlu dilakukan ialah penanda buku https://www.myetherwallet.com/ dan hanya masukkan melalui pautan itu. Jangan sekali-kali log masuk melalui Google atau e-mel.

Semasa proses penyediaan, anda harus memilih tempat anda ingin menyimpan kunci peribadi anda. Ini sangat penting untuk keselamatan anda dan terdapat tiga pilihan utama:

  • Dompet perkakasan – (Paling selamat) Simpan kunci dalam perkakasan seperti Trezor atau Nano, dana tidak dapat diakses tanpa peranti.
  • Cakera keras – (Kurang selamat) Disimpan di komputer anda, tetapi anda masih terdedah kepada serangan malware.
  • Salin kunci peribadi – (Paling tidak selamat) Salin kunci anda atau tuliskan di suatu tempat, anda mesti memasukkannya setiap kali.

Masih ada pintu untuk penggodam masuk ke akaun anda jika anda tidak berhati-hati. Saya tidak suka cara laman web menunjukkan kunci peribadi anda di skrin penjanaan. Dapat dicengkam jika seseorang memerhatikan apa yang anda lakukan.

Anda juga mempunyai pilihan untuk mencetak dompet kertas dari kunci ini. Sebaiknya pastikan anda mempunyai sandaran dompet anda.

Kebolehcapaian

Menjana dan menggunakan dompet lebih kompleks daripada pilihan lain di pasaran, tetapi dengan platform Ethereum yang jauh lebih fleksibel.

Pengguna baru mungkin menghadapi kesukaran dengan proses pendaftaran, kerana nampaknya agak lebih dirancang untuk khalayak yang lebih teknikal.

Keupayaan untuk menggunakan dompet berbeza-beza bergantung pada tempat anda menyimpan kunci peribadi. Sekiranya anda menyimpannya di dalam cakera keras anda, dana hanya dapat diakses dari komputer tersebut. Pengguna Trezor dan Ledger mempunyai kebebasan untuk memasang dan menjalankan aplikasi dompet dari mana-mana penyemak imbas.

Tidak ada sebilangan besar loceng dan wisel di seluruh dompet. Ini lebih daripada platform “sampai ke titik dan menyelesaikan tugas”. Sebenarnya mudah untuk dikendalikan jika anda memahami bahagian yang berbeza yang membentuk dompet cryptocurrency yang baik.

myetherwallet

Dompet tidak mempunyai fungsi seperti pop timbul kod QR atau pengimbas cepat untuk menemani kawasan kiriman dan penerimaan. Sebenarnya, tidak ada tab penerimaan yang membingungkan beberapa, hanya alamat awam anda.

Terdapat banyak pilihan token yang boleh digunakan di dompet yang sangat penting untuk dompet Ethereum. Banyak transaksi eter digunakan untuk melabur dalam ICO dan pelbagai token. Ramai pengguna bergantung pada mengakses pelbagai token di rangkaian Ethereum.

Kesimpulannya

MyEtherWallet adalah dompet fleksibel yang menyediakan semua ciri yang diperlukan untuk berinteraksi dengan rangkaian Ethereum.

Pengguna menetapkan kaedah keselamatan mereka sendiri, tidak ada yang membiarkan kunci peribadi duduk dalam talian. Keupayaan untuk berintegrasi dengan dompet perkakasan yang dapat menyimpan mata wang lain sangat sesuai untuk sesiapa sahaja yang mempunyai portfolio besar. Di samping itu, pelabur ICO dapat memenuhi keperluan mereka.

Secara keseluruhan, ia tidak mempunyai reka bentuk mesra pengguna yang sangat bersih tetapi mempunyai keupayaan terpadu untuk pengguna ether yang serius.