Bivši administrator Puta svile Gary Davis, poznat i kao Libertas, se izjasnio krivim na naknade za distribuciju lijekova povezane s radom mračne mreže. Policija je uhitila irskog državljanina u siječnju 2014. godine jer je ubrzao svoj rad kao član osoblja Puta svile. One je bio izručena iz Irske u srpnju ove godine.

Pojavivši se pred američkim okružnim sucem Jesseom M. Furmanom na saveznom sudu u Manhattanu prošlog petka, Davis je optužen da je putem mreže omogućio prodaju ilegalnih droga u vrijednosti od preko 200 milijuna dolara. Suočava se s maksimalno 20 godina iza rešetaka zbog zavjere radi distribucije opojnih droga.

Njegova uloga na web mjestu uglavnom je bila administrativni posao i uključivala je rješavanje sporova između trgovaca drogom i kupaca i provođenje zabrana proizašlih iz kršenja.

Povijest Puta svile i osnivač

Sada ugašena tržnica Puta svile bila je posebno aktivna između 2011. i 2013. godine. Bila je to najveća i najsofisticiranija mrežna mreža crnog tržišta u to vrijeme. Dostupna samo putem usluge Tor radi poboljšane anonimnosti, mreža je pokrenuta u veljači 2011. godine. Federalni istražni ured (FBI) ugasio ju je 2013. godine.

Uhićen je i njegov tvorac i operater Ross Ulbricht, poznat i kao Dread Pirate Roberts. Nakon njegove smrti, bivši administratori pokrenuli su još jednu verziju nazvanu Silk Road 2.0. Ugašen je 2014. godine, a uhićen je i njegov operater. Ross Ulbricht suočio se s osam optužbi u vezi s pothvatom i dobio je doživotni zatvor bez uvjetnog otpusta.

Osnivač Puta svile Ross Ulbricht.

Tvorac Puta svile, Ross Ulbricht, poznat i kao Dread Pirate Roberts, uhićen je 2013. godine (Slika pripisana: Freeross.org)

Popularnost Silk Road-a porasla je nakon članka koji je objavio Gawker, što je dovelo do značajne buke oko njega. Brojni političari, uključujući američkog senatora Charlesa Schumera, posebno su glasno pozvali Upravu za provođenje droga (DEA) i Ministarstvo pravosuđa da zatvore platformu.

Ross Ulbricht dizajnirao je Put svile da bude slobodno tržište bez prisile i nasilja. Prema njegovom LinkedIn profil, zamislio je platformu koja će simulirati kakav će biti svijet bez sustavne uporabe sile od strane vlada.

Kako je to djelovalo

Platforma je funkcionirala na isti način kao i eBay, gdje bi prodavači stavljali liste proizvoda. Kupci su mogli odabrati proizvode i dati ocjene. Većina proizvoda isporučena je kupcima putem nesumnjive nacionalne poštanske usluge i plaćanja izvršenih pomoću Bitcoina. U većini slučajeva, krijumčarenje bi se isporučivalo ukoliko ih vlasti ne presretnu.

Usluge i proizvodi navedeni na Putu svile uglavnom su obuhvaćali „zločine bez žrtava“. To je uključivalo predmete poput ukradenih kreditnih kartica, ali usluge poput atentata bile su zabranjene. U početku su ilegalni lijekovi činili do 70 posto popisa. Međutim, platforma se ubrzo razvila u bazar koji nudi veću raznolikost krijumčarenja.

Korisnici platforme stavili su je na pranje milijuna dolara. Iako su vlasti znale za Put svile samo nekoliko mjeseci nakon njegovog pokretanja, trebalo im je više od dvije godine da otkriju stvarni identitet osnivača stranice. U to je vrijeme Put svile bio najsofisticiranije tržište mračnih mreža od pojave interneta.

Spuštanjem Puta svile

Prema riječima osnivača, služba Puta svile zaštićena je slojevima sigurnosti kako bi se osigurala privatnost i spriječila infiltracija od strane vlasti. Specijalisti za cyber kriminal vjeruju da su agencije za provođenje zakona razmotale njegovu unutrašnjost hakiranjem.

Silk Road koristio je podzemni mrežni sustav Tor koji prenosi poruke kroz niz zasebnih poslužitelja kako bi pružio anonimnost korisnicima. Međutim, vlasti su se mogle infiltrirati na njegove poslužitelje i dobiti pristup privatnim podacima povezanim s dobavljačima i kupcima.

Agenti DEA, IRS, FBI i Carine uspjeli su locirati neke navodne mrežne poslužitelje web mjesta skrivene u zemljama poput Rumunjske i Latvije. Kopije transakcija izvršenih putem poslužitelja očito su arhivirane. Čvorovi mrežnog nadzora otkrili su jedinstvene identifikacijske adrese povezane s ljudima koji su sudjelovali u operaciji. Stvoritelj Puta svile, Ross Ulbricht, navodno je zaradio 80 milijuna dolara provizije prodajom na njegovoj web stranici.

Iako je FBI razbio Put svile, to je postao nacrt današnjih mračnih web tržišta.

Bitcoin veza

Escrow usluga Bitcoin Silk Road bila je jedan od kritičnih elemenata koji je doveo do njezinog uspjeha. Na vrhuncu, platforma je imala preko 100 000 korisnika i generirala stotine milijuna prihoda. Međuagencijska operacija zaplijenila je 144 336 bitcoina u vrijednosti od oko 900 milijuna dolara po današnjim stopama.

Vlada ih je kasnije stavila na dražbu između 2014. i 2015. godine, neto oko 48 milijuna dolara. Ulbricht je u početku obećao da će osporiti oduzimanje novca, ali je odustao od potraživanja. Među glavnim korisnicima prodaje kovanica bio je rizični kapitalist Tim Draper, koji je kupio oko 30 000 bitcoina.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me