Argentinsko kripto tržište raste eksponencijalnom brzinom. Iako je cjelokupna industrija kriptovaluta opadala i tekla s tržišnim osjećajima, industrija u južnoameričkoj naciji prkosila je vjerojatnostima i više građana sada više voli transakcije u kripto valutama nego prije.

Trend je započeo prošle godine kada je stopa inflacije u zemlji dosegla rekordnih 47 posto. Ta je brojka još uvijek djelić vrhunca od 84 posto doživljenog 1991. godine, ali dovoljan da uznemiri građanstvo. Slijedom toga, sve više Argentinaca traži utočište u kriptovalutama, a najpopularniji je Bitcoin.

Trenutne statistike pokazuju da je došlo do značajnog porasta trgovine kriptovalutama u zemlji. Tjedne trgovine na P2P platformi za kripto trgovanje LocalBitcoins trenutno u prosjeku prelaze 6,5 milijuna argentinskih pezosa. Ovo je prema CoinDance procjene. Obim trgovine kontinuirano raste od prosinca 2017. i dosegnuo je nešto više od 9,4 milijuna pezosa tjedno pred kraj prošle godine.

coin-dance-localbitcoins-ARS-volume

Argentina LocalBitcoins Volume

Osim pada vrijednosti nacionalne valute zemlje, opće nepovjerenje u argentinski bankarski sektor izmamilo je mase prema kriptovalutama. Financijska industrija se u prošlosti pokazala izuzetno živom, u jednom je trenutku mjesecima zamrznula milijune bankovnih računa što je prouzrokovalo izuzeće u cijeloj zemlji..

Kao što je objasnio Santiago Siri, argentinski investitor i osnivač blockchain start-up Democracy Earth Foundation, događaj koji se dogodio početkom 2000-ih bio je jeziv podsjetnik običnim građanima da se bankama jednostavno ne može vjerovati.

Razgovarajući s CoinDesk, tehnološki izvršitelj ponudio je određeni uvid u to, otkrivajući: “Odgojen sam s ocem govoreći mi da nikad ne vjerujem argentinskom pezosu, a moja priča je priča koju su imali mnogi Argentinci.”

Ova razina strepnje dovela je do opće sklonosti nevladinim sustavima monetarnih depozitara.

Siri je također govorio o rastu argentinskog kripto sektora, napominjući da je unatoč širem padu tržišta kriptovaluta argentinska industrija teško usporila. Obujam trgovine i dalje je velik, a kripto-blok-industrije su u porastu. Ostali ključni elementi koji potiču rast trenutno su inovacije i diverzifikacija upotrebe kriptovaluta u svakodnevnom životu.

Porast slučajeva upotrebe

Argentinac Banco Masventas bio je prva banka na svijetu koja je ponudila mogućnosti plaćanja bitcoinima. Njegov inovativni sustav kripto plaćanja, koji je pokrenut u svibnju prošle godine, omogućen je partnerstvom s Bitexom, vodećom burzom kriptovaluta u zemlji. Nova usluga omogućava kupcima da zaobiđu SWIFT mrežu i pošalju sredstva u 50 zemalja.

Korištenje kripto podataka među državnim institucijama također je nedavno doseglo veliku prekretnicu nakon što je zemlja prihvatila plaćanje bitcoinima iz Paragvaja. Paragvaj je kupio pesticide i predmete za fumigaciju u vrijednosti oko 7.100 američkih dolara, a kupnju je platio bitcoinima. O novom razvoju događaja prvi su izvjestili lokalni vijesti Cripto247.

Još nedavni razvoj promjene paradigme je dopuštao upotrebu bitcoina za plaćanje prijevoza. Najavljena u veljači, ova će opcija biti posebno dostupna vlasnicima kartica Sistema Único de Boleto Electrónico (SUBE).

SUBE je kreditna propusnica koja se koristi u Buenos Airesu i drugim većim gradovima. Povezan je s argentinskim ministrom prometa i uveden je 2009. godine kako bi se riješio postupka izdavanja putničkih potvrda, koji je potrajao značajno vrijeme.

Utjecaj Venezuele

Trenutni politički prepirki u Venezueli uvelike su pridonijeli kripto revoluciji u Argentini. Prisililo je mnoge Venezuelce da napuste zemlju. Značajan broj njih nastanio se u susjednim državama poput Bolivije, Brazila, Kolumbije i Argentine.

Zbog nacionalno uvelike neučinkovitog međunarodnog sustava prijenosa novca, koji je snosio najveći teret sakaćenja ekonomskih sankcija SAD-a, Venezuelci su se za izvršenje doznaka i pohranu sredstava morali osloniti na kriptovalute.

Mnogi se još uvijek koriste ovim alternativnim sustavima za slanje sredstava kući dok su u dijaspori, što je naknadno pridonijelo rastu kripto sektora u Latinskoj Americi. Analitičari također vjeruju da su venecuelanske izbjeglice pomogle širenju kripto kulture diljem Južne Amerike.

Kripto tvrtke uspostavljaju baze u Argentini

Potražnja za proizvodima povezanim s kripto tehnologijom u Argentini je u porastu. Sve više kripto tvrtki uspostavlja baze u zemlji kako se tržište nastavlja širiti. Među njima je i pružateljica ATM usluga sa sjedištem u Chicagu Athena Bitcoin. Tvrtka je već započela instaliranje strojeva na raznim strateškim lokacijama u Argentini.

Odyssey Group, još jedna američka tvrtka koja nudi financijska rješenja, već je to učinila zacrtani planovi instalirati oko 1.600 kripto bankomata u zemlju do kraja 2019. Strojevi će imati kapacitet za obavljanje tradicionalnih fiat operacija i transakcija digitalne valute.

Mnogi kripto start-upovi u Argentini vide probleme u nacionalnoj valuti kao katalizator koji će potaknuti veći broj građana na stjecanje kriptovaluta i potom dovesti do većih ulaganja u industriju.

Bitcoin je trenutno najpoželjnija kriptovaluta među argentinskim korisnicima. Međutim, očekuje se da će prednost prema ostalim kriptovalutama, kao što su Ethereum, Litecoin, Bitcoin Cash i Zcash, rasti kako tržište sazrijeva.

(Istaknuta slika: Pixabay)

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me