Bivši Mt. Izvršni direktor Goxa Mark Karpeles slobodan je čovjek nakon što ga je sud oslobodio optužbi za pronevjeru. Japanski tužitelji su podnijeli zahtjev optužnica protiv njega zbog navoda prisvajanja sredstava s Mt. Gox računi i manipuliranje evidencijama poduzeća. Tužiteljstvo je tražilo 10-godišnju zatvorsku kaznu.

Sud je Karpelesa proglasio krivim za manipuliranje zapisima. Izneseni dokazi otkrili su da je napuhao Mt. Gox razmjenjuje holdinge za 33,5 milijuna dolara. Transakcijski zapisi ukazivali su da je novac koristio za ulaganje u druge pothvate, uključujući posao s 3D ispisom.

Međutim, optužbe za pronevjeru odbačene su zbog nedostatka dokaza. Mt. Gox nije imao razuman računovodstveni sustav tijekom svog procvata kada su rukovoditelji posuđivali novac od agencije.

Sud je stoga presudio da će biti nemoguće utvrditi točne brojke na računima tvrtke, što je naknadno otežalo iznošenje dokaza koji potkrepljuju zahtjev.

Također je proglasio da transferi sredstava nisu nezakoniti, već da se protive najboljem interesu tvrtke. Među pitanjima koja su tužitelji u prvi plan stavili bila je i Karpelesova odluka da koristi Mt. Gox financira kupnju tvrtke za 3D ispis. Sud je taj pothvat smatrao potencijalno profitabilnim za tvrtku i smatrao je razumnim što je odlučio koristiti sredstva na ovaj način.

Presuda

Karpelesu je izrečena zatvorska kazna od dvije i pol godine s četverogodišnjom suspenzijom. To znači da Karpeles neće izdržavati nijedan zatvor ukoliko u sljedeće četiri godine ne počini zločin. Kazna mu je obustavljena jer je bivši Mt. Gox exec nije prethodno imao kaznenu evidenciju.

Ta je presuda iznenadila mnoge promatrače jer Japan ima nevjerojatno visoku stopu osuđujućih presuda od 99 posto. Ovo stavlja Karpelesa u klub s jednim posto. Uz pronevjeru, tužitelji su protiv njega pokrenuli i tešku povredu povjerenja, ali i te optužbe su odbačene.

Mt. Gox Hack i posljedice

Mt. Saga o Goxovom hakiranju vukla se godinama i ostavila je mnoga pitanja još uvijek bez odgovora. Razmjena bitcoina pretrpjela je veliki hakerski napad koji je doveo do njene propasti 2014. Shema je trajala godinama i dovela do gubitka više od 600 000 bitcoina procijenjenih na oko 2,4 milijarde dolara po današnjim tečajevima.

U vrijeme napada, Mt. Gox se suočio s naletom financijskih problema, a američka vlada već je zaplijenila oko 5 milijuna dolara svojih sredstava za pružanje lažnih podataka bankama.

Zloglasni hakerski napad doveo je do vala parnica protiv tvrtke koju su podnijeli nezadovoljni kupci, investitori i vjerovnici, prisiljavajući je da podnese zahtjev za zaštitu zbog stečaja.

Karpelesa, koji je u to vrijeme bio izvršni direktor, od tada progone tužitelji, a uhićen je 2015. zbog sumnje da je sudjelovao u hakiranju. U pritvoru je bio 11 mjeseci i, prema njegovom otkriću, neprekidno je ispitivan 50 dana. Navodno je razmišljao o izjašnjavanju o krivici samo da bi okončao noćnu moru.

Karpeles je uvijek tvrdio da je nevin kad se suočio s optužbama i za hakiranje i dalje krivi vanjske aktere. Međutim, priznao je u prošlosti da su njegove metode administracije dok su bile u vodstvu tvrtke bile nepotrebne, a neke otvoreno u krivu. Ispričao se žrtvama, navodeći sljedeće:

“Dao sam sve od sebe pokušavajući razviti ekosustav vodeći najveću burzu u to vrijeme. Imao je velikih problema, ali svejedno se uspio zadržati tamo … Na kraju dana, metode koje sam odlučio pokušati izvući MtGox iz njegovih problema na kraju su bile nedovoljne, nedovoljno izvršene ili jednostavno pogrešne.

Znam da se nisam dobro nosila sa posljednjim, stresnim danima istrgnutog i bolnog kolapsa Goxa. O tome mogu biti samo skroman unatrag. Još jednom, žao mi je. “

Nakon pljačke, Karpeles je uspio oporaviti oko 200 000 bitcoina iz uređaja za pohranu. U svojoj visini, Mt. Gox je obrađivao oko 80 posto svih bitcoin transakcija na svijetu.

Najnovije vijesti dolaze nakon što je sud u Illinoisu blokirao njegov pokušaj otkaza kolektivna tužba koji su protiv njega podnijeli korisnici sada već neaktivnog Mt. Gox razmjena.

Alexander Vinnik-Mt. Gox veza

Brojni izvještaji navode da je ruski državljanin Alexander Vinnik bio ključna osoba u operaciji hakiranja koja je dovela do sloma Mt. Gox. Njegova je razmjena kriptovaluta, BTC-e, očito korištena za pranje oko 300 000 od preko 600 000 bitcoina ukradenih iz mreže.

Prema istrazi WizSeca izvješće, operacija hakiranja započela je 2011. godine kada je Mt. Gox je još uvijek bio u povojima. Hakeri su ukrali privatne ključeve vrućih novčanika omogućujući im pristup značajnom dijelu posjeda mreže. Digitalna imovina pohranjena na ugroženim računima potom je izbačena s platforme u sljedećim godinama.

Većina transfera izvršena je između 2012. i 2013. i zaustavljena sredinom 2013. godine. U to je vrijeme oko 630 000 bitcoina već prebačeno u novčanike pod nadzorom Vinnika. Kovanice ukradene s drugih burzi kao što su Bitcoinica i Bitfloor također su pronađene na računima pod nadzorom Rusa.

Vinnik je trenutno u zatvoru u Grčkoj, čekajući izručenje svojoj rodnoj zemlji, Rusiji. (Kredit za sliku: Vijesti DZS-a)

Istraga WizSeca također je otkrila da je vratio neka sredstva natrag na Mt. Gox. Razlozi koji stoje iza tog poteza još uvijek nisu jasni, ali ovo je glavni dokaz koji ga veže za operaciju pranja novca.

Vinnik je trenutno u zatvoru u Grčkoj, čekajući izručenje svojoj rodnoj zemlji, Rusiji. Uhićen je u srpnju 2017. nakon što je američka vlada raspisala tjeralicu. Optužen je za pranje između četiri i devet milijardi dolara putem BTC-e.

Vinnik je nastavio prosvjedovati protiv onoga što vjeruje da je nezakonit pritvor i štrajkuje glađu od studenoga 2018. Također se traži da ga u Francuskoj kazneno prijave. Prema ruskoj povjerenici za ljudska prava Tatjani Moskalkovoj, trebao bi biti izručen natrag svojoj rodnoj zemlji jer je ruski državljanin i vjerojatno neće dobiti pravedno suđenje u drugoj državi.

Ne postoji službeno izvješće koje ukazuje na njegovu umiješanost u planinu Mt. Slučaj Gox od raznih vlada. Dakle, navodi izneseni protiv njega i dalje su neutemeljeni.

(Kredit za istaknute slike: CNN)

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me