JP Morgan s optimizmom gleda u budućnost Cryptoa

U nedavno izvješće pod naslovom “Otključavanje ekonomske prednosti s blokchainom: Vodič za menadžere imovine”, JP Morgan navodi argument za upotrebu blockchaina u naslijeđenom poslovanju i upravljanju imovinom, što uključuje i bankovno preuzimanje vremena za usvajanje blockchaina.

“Sve je više spoznaja da će tehnologija raspodijeljene knjige – u narodu poznata kao blockchain – donijeti radikalni pomak u načinu na koji razmišljamo o financijskoj imovini i načinu na koji će financijska industrija poslovati u budućnosti”, započinje izvještaj. U suautorstvu s savjetnikom za upravljanje Oliverom Wymanom, članak “[tvrdi] da menadžeri imovine trebaju sići sa strane i preuzeti inicijativu da razumiju i prihvate blockchain.”

Kao takav, JP Morgan predstavlja “vodič za to kako se tehnologija može razvijati, utjecaj koji ona može imati na upravitelje imovine i radnje koje oni mogu poduzeti.” Prvi odjeljak ovog vodiča detaljno opisuje “Četiri predviđena vala implementacije blockchaina”, a to su:

Razmjena informacija (2016.-2019.): U ovoj se fazi blockchain tehnologija koristi za pohranu i razmjenu podataka, bilo unutar jedne organizacije ili između više organizacija. Blockchain će se testirati u trenutnim radnim okruženjima radi dokazivanja koncepta i izvedivosti slučajeva upotrebe.

Data Solutions (2017.-2025.): U ovoj drugoj fazi JP Morgan vidi kako je blockchain integriran u poslovna rješenja radi poticanja okruženja za pohranu i upravljanje podacima. Ova integracija omogućit će entitetima smanjenje operativnog trenja i poboljšanje postojeće infrastrukture. Kada su interes i povjerenje korisnika dovoljno visoki, blockchain platforme prijeći će s rada uz postojeću infrastrukturu na njezinu zamjenu u potpunosti.

Kritična infrastruktura (2020.-2030.): Sada je usvajanje blockchaina u punom gasu. U ovom će je trenutku „sudionici na tržištu prihvatiti kao [glavnu] infrastrukturu za ključne funkcije“. To bi moglo uključivati ​​zamjenu zastarjele imovine, infrastrukture plaćanja i / ili transakcija i postavljanje novih poslovnih standarda za učinkovito upravljanje podacima. Određene iteracije tehnologije i dalje će biti centralizirane u ovom trenutku, međutim, radi praktičnosti prava pristupa, primjene, standarda itd..

Potpuno decentralizirano (datum nije predviđen): Era istinski decentralizirane ekonomije. Blockchain bi neke centralizirane modele, infrastrukturu i sustave zamijenio decentraliziranim rješenjem. To znači potpuno peer-to-peer razmjenu digitalne imovine i pravni okvir za nadzor vlasništva i prijenosa imovine korištenjem blockchain tehnologije. U osnovi, blockchain i kriptovalute toliko se ukorijenjuju u svakodnevni život da postaju normalni kao danas internet ili pametni telefoni.

Izvještaj nastavlja raspravljati o prednostima koje blockchain nudi upraviteljima imovine, uključujući upravljanje podacima i rješenja bez trenja. JP Morgan vidi i troškovne prednosti, pri čemu izbacivanje nepotrebnih procesa i učinkovitije agregiranje podataka znače niže troškove za menadžere. U bliskoj budućnosti, tvrtka najviše vidi plodove poslovanja, IT-a, upravljanja portfeljem i financija, koji ubiru nagrade blockchaina.

Uz to, potencijal prihoda povećat će se za menadžere i tvrtke s pristupom poboljšanim izvorima podataka i mehanizmima likvidnosti.

Pred kraj izvještaja, JP Morgan moli menadžere “sa strane” da siđu s klupe i uđu u igru, tvrdeći da će oni koji će imati najviše koristi od ove ometajuće tehnologije oni koji će ući rano i raditi na rješenjima.

JP Morgan Blockchain

Njezini autori također osmišljavaju “knjigu priručnika” za glavne direktore tvrtki koje žele raditi s blockchainom, naglašavajući razmatranje sljedećeg:

  • Procjena i obrazovanje potencijala blockchaina u vašoj organizaciji
  • Smjernice za viziju i ambicije vaše organizacije u budućnosti
  • Položaj Blockchaina na listi prioriteta vašeg voditeljskog tima
  • Okruženje koje njeguje transformativne pristupe i inovativno razmišljanje unutar vaših tehnoloških timova
  • Pristup vanjskog usvajanja / angažmana

Nešto za poneti

Još u veljači, Rekao je JP Morgan da bi kriptovalute jednog dana mogle biti sastavni dio raznolikog i dobro uravnoteženog financijskog portfelja. Prošli tjedan banka je to javno objavila kriptovalute predstavljaju prijetnju svom financijskom modelu.

Sada institucija u potpunosti provjerava potencijal blockchaina kako za menadžere imovine, tako i za poslovne subjekte, što je promjena osjećaja organizacije čiji je izvršni direktor prošle godine kripto nazvao “prijevarom”. Nedavno, Jamie Diamon povukao ovu izjavu, i nadopunivši svoje grižnju savjesti, podržao je blockchain tehnologiju zbog njenog bogatstva potencijala.

Ovo izvješće služi fizičkom svjedočenju povećanog interesa za blockchain i kriptovalute koje smo vidjeli tijekom prošle godine. Dolazeći iz jedne od najvećih i najcjenjenijih financijskih institucija na svijetu, podrška bi trebala dodatno legitimirati kripto za svoje skeptike. Kako se luk usvajanja nastavlja naprijed i naprijed, službena izvješća poput ovih, bilo iz privatnog ili iz javnog sektora, bit će presudna za obrazovanje javnosti i rastjerivanje dezinformacija i mitova o blockchainu i njegovom bogatom potencijalu.