SAD savezni sud je odbio da odbaci tužbu koju je protiv samoprozvanog izumitelja bitcoina Craiga Wrighta pokrenula Ira Kleiman u ime njegovog brata Davea Kleimana koji je preminuo 2013. godine.

Tužba tvrdi da je Wright otuđio sredstva koja su pripadala imanju Kleiman. Dave i Wright očito su bili uključeni u razvoj bitcoina i akumulirali su ogromne količine digitalne valute u njenim prvim danima.

Iz nepoznatog su razloga obojica odlučili svoj kriptografski pothvat držati u tajnosti i skriveni od bliskih odnosa. U tužbi se navodi da je Wright to iskoristio kako bi preuzeo kontrolu nad Kleimanovim udjelom u njihovom akumuliranom vlasništvu digitalne valute, a da to nije znala njegova obitelj. Kleimanova imovina traži preko 5 milijardi dolara odštete prije kaznene štete.

Odnos Wrighta i Kleimana očito se vrtio oko cyber sigurnosti, forenzike i digitalne valute. Njihovo partnerstvo za stvaranje bitcoina očito je nastalo iz potrebe da imaju peer-to-peer sustav za razmjenu datoteka koji bi se temeljio na kriptografiji kako bi se eliminirali problemi s povjerenjem. Dvojica muškaraca navodno su minirala milijune bitcoina koji su bili pohranjeni u opisanim novčanicima.

Na kraju ih je kontrolirao Wright. Sudski dokumenti tvrde da je 31. listopada 2008. godine bijela knjiga o bitcoinima koju je objavio pseudonim Satoshi Nakamoto pružala detalje o tome kako strane ugovaranja mogu koristiti mrežu. Prema prijavi, Wright je tek 2016. godine javno tvrdio da je on Satoshi Nakamoto i da su on i Dave tvorci Bitcoina.

Presuda dolazi u trenutku kada je dr. Craig Wright, koji je glavni znanstvenik u tvrtki Nchain, upetljan u sukob s pristašama Bitcoin Casha nakon poticanja tvrde vilice koja je dovela do stvaranja dva tabora – Bitcoin ABC (podesiva kapa veličine) i Bitcoin SV (Satoshijeva vizija).

To je bilo nakon ispadanja temeljenog na osnovama Bitcoin Casha, za koje je Wright tvrdio da nije riješio glavna pitanja. Wright i njegovi stalni službenici SV-a, uključujući vijesti, CoinGeek i kanadsko-antigvanski poduzetnik, Calvin Ayre težio je prevladati probleme skalabilnosti BCH-a povećavajući veličinu bloka sa 32 MB na 128 MB mrežnog kapaciteta.

Skupina je također htjela pretvoriti bitcoin u transakcijsku valutu za razliku od investicijske imovine. Međutim, njezini prijedlozi suočili su se s velikim otporom zajednice BCH, čineći hard fork među jedinim održivim opcijama koje bi omogućile provedbu željenih protokola.

Zakazani BCH mrežni hard fork za 15. studenoga pružio je savršenu priliku za razdvajanje blockchaina. Natjecateljski hash ratovi koji podržavaju nekompatibilne protokole doveli su do podjele početnog blockchaina, što je dovelo do dvije glavne frakcije.

Postojao je Bitcoin SV tim koji je vodio Craig Wright. Bitcoin ABC grupu vodio je rani investitor u bitcoin, Roger Keith Ver, s druge strane. Među saveznicima su mu bili suosnivač Bitmaina Jihan Wu i kripto burze Binance i Coinbase.

Roger Ver i Craig Wright bore se oko kontrole nad BCH-om.

Rudarski bazen Roger Ver-a Bitcoin.com najavio je da će svoje resurse posvetiti rudarstvu BCH-a 15. studenog u slučaju hash rata. (Slika zasluga: Dnevna pošta)

Prijetnja Craiga Wrighta da će prodati Bitcoin Holdings u hash-ratu

14. studenog Craig Wright zaprijetio je da će upotrijebiti svoju značajnu bitcoin imovinu za financiranje svog rata protiv ABC tima. Prodajom značajnog dijela, BTC-ova cijena neizbježno bi pala za veliku maržu.

Najavio je to putem tvita koji je glasio: “Svim BTC rudarima … Ako prijeđete na moj BCH, možda ćemo to trebati financirati s BTC-om, ako to učinimo, prodajemo za USD i, eto … mislimo da BTC tržište nema mjesta … to tenkovi. Razmisli o tome. Prodati ćemo puno! Uzmite u obzir da … I želim vam ugodan dan ”.

Također je objavio tweet obraćajući se skupini Bitcoin ABC, upozoravajući ih da će možda morati prodati svoje BTC posjede kako bi održali hash-rat koji je trebao ići na daljinu.

Upozorenje je uslijedilo nakon strahovitog kraha tržišta zbog kojeg su cijene kriptovaluta naglo opale za više od 50 posto. Duboki domino efekt doveo je do velikih smanjenja i bankrota u industriji u sljedećim mjesecima. Bitmain, koji se prethodno suočio s Wrightovim prijetnjama bankrotom, bio je prisiljen otpustiti osoblje u svojoj podružnici Ra’anana, Izrael.

Vjeruje se da je bitcoin ABC protiv SV hash rata uvelike pridonio trenutnoj medvjeđoj situaciji na tržištu, što je otežalo bitcoinu da prijeđe prag cijene od 4.000 USD.

Prije hash rata i pada tržišta, Bitmainov Jihan Wu najavio je da će njegov kamp svoju snage raspršivanja preusmjeriti s BTC-a na BCH. Predvidio je da će to imati negativan učinak na cijene kripto tržišta, ali zavjetovao da će se boriti Wrightov Bitcoin SV bez obzira na posljedice.

To je bilo putem tvita koji je glasio kako slijedi.

„Ne namjeravam započeti hash-rat s CSW-om, jer ako to učinim (premještanjem hash snage iz btc rudarstva u bch rudarstvo), cijena BTC-a padat će ispod godišnje potpore; može čak probiti 5000 USD. Ali budući da je CSR neumoljiv, spreman sam za borbu do smrti! “.

Promjena snage raspršivanja s BTC-a na Bitcoin Cash dovela bi do gubitaka od strane Bitmaina i Bitcoin.com-a jer je isplativije rudariti BTC od BCH-a. Vjeruje se da Bitmain ima značajne Bitcoin Cash vrijedne stotine milijuna dolara, pa je u najboljem interesu tvrtke zadržati kontrolu nad BCH.

Rudarski bazen Rogera Vera Bitcoin.com najavio je da će svoje resurse posvetiti kopanju BCH-a kako bi spriječio napad od 51 posto na jedan dan 15. studenog. Wright je odbacio strategiju kao neučinkovitu ističući da će pobijediti samo najuporniji rudar.

Mnogi stručnjaci za kripto tržište hash-rat smatraju nebitnim. Od trenutka pisanja ovog članka, Bitcoin ABC ima tržišnu granicu od oko 2,8 milijardi dolara, dok Bitcoin SV iznosi 1,5 milijardi dolara. Prva se procjenjuje na 162, a druga 89 dolara. Ovo je prema Statistika CoinMarketCap. Još uvijek nije jasno tko će dugoročno pobijediti u ratu, ali uspjeh bilo kojeg od njih uvelike ovisi o njegovoj uporabi na širem tržištu kao sredstvu razmjene.

Trenutno se čini da je Wrightov Twitter račun postavljen na privatni. Vjeruje se da je njegova borba s pristašama Bitcoin ABC strane jedan od glavnih razloga zašto je odlučio da tweetovi budu privatni i vidljivi samo njegovim sljedbenicima. Značajka retweetova na njegovom računu također je onemogućena.

Neizbježno pitanje: Je li Craig Wright, Satoshi Nakamoto?

Kontrolom naizgled značajnih posjeda u bitcoinima i, kako se čini, kavernoznim razumijevanjem tržišta bitcoina, tvrdnja Craiga Wrighta da je on Satoshi Nakamoto povukla je kontroverzu među industrijskim entuzijastima i promatračima.

Primio je brojne zahtjeve od kripto zajednice da dokaže svoju tvrdnju Satoshi Nakamoto izvan razumne sumnje. Jedan od načina da se to dokaže je premještanjem jednog novčića iz jednog od ranih bitcoin blokova povezanih s pseudonimnim osnivačem.

Međutim, otvoreno je to odbio inzistirajući da ne treba ništa dokazivati. Ono što je ipak jasno jest da je odlučan u svom nastojanju da Bitcoin SV učini glavnom kriptovalutom.

Postoje novi dokazi koji ukazuju na njegovu umiješanost u bitcoin u ranim godinama. Njegova povezanost s kriptografom Daveom Kleimanom, koji je navodno sudjelovao u njegovom stvaranju, čini njegov argument Satoshi Nakamoto privlačnijim. Nepotvrđivanje njegovih tvrdnji ono je što cijelu priču čini spornijom.

Kredit za istaknute slike: Engadget