Facebook navodno radi na aplikaciji za prijenos novca za kriptovalute koja će biti integrirana u WhatsApp. Usluga, koja bi trebala biti pokrenuta u Indiji nakon odobrenja, očito će biti usmjerena na tržište doznaka.

Prema Bloombergu, WhatsApp za ovaj projekt razvija stabilnicoin, a njegova će vrijednost biti vezana uz vrijednost američkog dolara. Stabilnicoin će moći prevladati ogromne promjene cijena koje utječu na vrijednost digitalnih valuta poput Bitcoina čije se stope mogu pomaknuti za više od 10 posto u roku od 48 sati.

Facebook već neko vrijeme provodi istraživanja vezana uz blockchain i digitalne kovanice. U svibnju je okupio istraživačku jedinicu na čelu s bivšim predsjednikom PayPala Davidom Marcusom. Trenutno je također potpredsjednik Messaging Products u tvrtki. Trenutno ima oko 40 istraživača. Vjeruje se da je Marcus odigrao ključnu ulogu u najnovijem kripto pothvatu tvrtke.

Facebook exec je ranije razgovarali o perspektivi uvođenja plaćanja kriptovalutama na Facebook Messenger i ukazao na nekoliko nedostataka. Prema njegovu mišljenju, visoke naknade za transakcije i polagano vrijeme obrade definitivno bi ometali široku prilagodbu takve značajke. Bio je, međutim, optimističan da će zajednica kriptovaluta s vremenom smisliti rješenja koja će integraciju kripto plaćanja učiniti izvedivom.

Izvještava se da je Facebook zaposlen kako bi izgradio svoj tim za istraživanje i razvoj kripto-blockchaina, koji se trenutno sastoji od bivših izvršitelja PayPala i Instagrama. Neki zaposlenici Facebooka također su angažirani, uključujući Geoff Teehan, koji je voditelj dizajna proizvoda i Morgan Beller, član tima za korporativni razvoj u tvrtki.

Zašto kripto plaćanja u Indiji?

Indija je na vrhu liste zemalja s najvećim brojem doznaka iz inozemstva. Podaci iz 2017. iznose oko 69 milijuna dolara, prema nedavnom istraživanju Izvještaj Svjetske banke. To je porast od 9,9 posto u odnosu na prethodnu godinu. Ukupne globalne brojke doznaka dosegnule su 613 milijardi dolara u 2017. godini.

Smatra se da Facebook cilja ovo tržište svojom kripto aplikacijom WhatsApp. Indija trenutno ima preko 200 milijuna korisnika WhatsAppa. Aplikacija također ima prodor na tržište od oko 28 posto, prema podacima Statiste.

WhatsApp se zalaže za odobrenje usluge plaćanja

Izvršni direktor WhatsAppa, Chris Daniels, nedavno je prijavljeno da je poslao pismo Indijskoj rezervnoj banci tražeći proširenje usluga plaćanja svojim korisnicima u zemlji.

Dopisom od 5. studenog zatraženo je odobrenje BHIM UPI-a (objedinjenog sučelja za plaćanja). Tvrtka navodno također surađuje s indijskom Nacionalnom korporacijom za plaćanja (NPCI) kako bi ispunila regulatorne zahtjeve i već je započela s provedbom preporuka IRB-a. Uključuju zahtjeve za pohranom podataka koji obvezuju tvrtku da pruži nesmetan pristup informacijama o plaćanju IRB-u. Prijedlog još uvijek čeka odobrenje.

U veljači je WhatsApp započeo testiranje svoje platne platforme u Indiji. Projekt je poduzet u suradnji s ICICI bankom. Navodno je u programu sudjelovalo oko 700 000 korisnika. Uvođenje je odgođeno nakon što je eksplodirao skandal s Cambridge Analytica. To je dovelo do ozbiljnih zabrinutosti zbog privatnosti zbog kojih je Reserve Bank of India donijela novu direktivu koja cilja na zahtjeve za pohranu podataka i pristup prisiljavajući tvrtku da preoblikuje projekt.

Odobrenje indijskog vlade za sustav kripto-plaćanja učinilo bi WhatsApp vodećom platformom za prijenos sredstava u zemlji.

Utjecaj na tržište doznaka u Indiji

Značajka doznake kriptovaluta vjerojatno će dovesti do smanjenih troškova u transakcijama, kao i do brže obrade za razliku od uobičajenih načina prijenosa novca. Redovne platforme za prijenos gotovine naplaćuju naknade za transakcije koje mogu doseći i premašiti 5 posto ukupne transakcije. Izvršenje prekograničnih plaćanja može privući naknadu za pretvorbu valuta.

U mnogim slučajevima postupak može potrajati nekoliko dana dok sredstva ne dođu do primatelja. S druge strane, naknade za transakcije kriptovaluta obično su izuzetno niske. TRON-ove transakcije, na primjer, vode samo do naknade od oko 0,0000901 USD, dok Monero obrti koštaju oko 0,01 USD. To je prema podacima dobivenim od Bitinfo ljestvice.

Tether, koji je najpopularniji stabilcoin po količini tržišne trgovine, ne naplaćuje nikakve stope za transfere, ali primjenjuje naknade za povlačenje.

Prikazana slika: Pixabay

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me