Facebook je 2. svibnja u Ženevi registrirao svoj projekt kripto plaćanja pod tvrtkom Libra Networks. Prema tek objavljenom tekstu Reuters izvještava popis navodi Facebook Global kao glavnog dionika.

Tvrtka će se očito usredotočiti na “ulaganje, plaćanja, financiranje, upravljanje identitetom, analitiku, velike podatke, blockchain i druge tehnologije.”

Facebook je angažiran za blockchain-centric projekt, a upravo je prošli tjedan tvrtka angažirala dvojicu bivših rukovoditelja Coinbasea, Mihaila Moucharrafieja i Jeffa Cartwrighta. Njih su dvoje stručnjaci za kripto pranje novca i usklađenost sa značajnim iskustvom u tom sektoru. Cartwright je radio u Coinbaseu od 2014. prije preseljenja. Moucharrafie se razmjeni pridružio 2015. godine.

Pojedinosti o projektu Vaga su oskudne i čini se da Facebook želi držati kartice blizu škrinje dok se ne dovrše. To je međutim reklo da je izvršni direktor tvrtke Mark Zuckerberg pozvan od strane Senatskog odbora za bankarstvo SAD-a kako bi otkrio detalje o glasinastom projektu kriptovalute.

Zabrinutost zbog privatnosti i mjere zaštite podataka

Facebook je nedavno poslao pisma financijskim institucijama tražeći od njih da dijele povjerljive financijske podatke o svojim korisnicima. Ovaj potez pokrenuo je zabrinutost zbog privatnosti podataka, posebno s obzirom na to da konglomerat ima manje od zvjezdanih podataka o privatnosti podataka.

Skandal Cambridge Analytica koji se dogodio prošle godine razotkrio je njegovu neetičnu praksu razmjene podataka koja je uključivala razmjenu osobnih korisničkih podataka s trećim stranama.

Implikacije još uvijek traju, a u svjetlu ovoga Odbor za bankarstvo američkog Senata ima pitao je izvršni direktor tvrtke, Mark Zuckerberg, kako bi objasnio svrhu podataka koje FB prikuplja. Potez je osigurati da trenutna praksa tvrtke bude u skladu sa Zakonom o poštenom kreditnom izvještavanju.

Zuckerberg je također zamoljen da objasni jesu li trenutni zahtjevi za financijskim podacima povezani s pothvatom Vage.

Od izvršnog direktora Facebooka Marka Zuckerberga traži se da objasni projekt Vaga senatu.

Odbor za bankarstvo američkog senata zatražio je od izvršnog direktora Facebooka Marka Zuckerberga da objasni svrhu podataka koje FB prikuplja. (Kredit za sliku: CNN)

Odbor želi utvrditi hoće li se podaci koje pružaju banke koristiti za utvrđivanje kreditne sposobnosti korisnika platforme ili se prikupljaju u marketinške svrhe. Očekuje se da će tvrtka exec predstaviti mjere zaštite privatnosti podataka koje je postavila tvrtka kako bi osigurala da povjerljivi podaci korisnika budu privatni.

Igrači kripto tržišta podižu uzbunu zbog projekta Vaga

Razni igrači kripto tržišta izrazili su svoju sumnju u pogledu Facebookova projekta Vaga, a neki su aludirali na njega kao na vjerojatan manevar prikupljanja podataka. Skeptici sheme uključuju kriptografsku tvrtku Weiss Ratings koja ima javno deklarirano sljedeće.

“#FB navodno zapošljava financijske tvrtke da bi razvile vlastiti #crypto, kodno ime projekta Vaga. Financijske tvrtke se još zapošljavaju, #Facebook je “primjetno odsutan” iz rasprava o korištenju #DLT za poboljšanje privatnosti korisnika. Što to govori o #FBCoin? #ThisIsNoCrypto “

Izvršni direktor Binancea Changpeng Zhao, međutim, branio je giganta društvenih medija od skeptika, navodeći njegov ulazak na tržište kao glavni katalizator koji će povećati broj slučajeva kripto korištenja, rekavši: “U decentraliziranom svijetu svatko može raditi što želi (u granicama, tako da sve dok ne naštete drugima). Što više ljudi usvoji #crypto, to bolje. “

Tekuća istraga privatnosti podataka

Ranije ove godine, izvijestio je New York Times da su tužitelji istraživali prošlu praksu prikupljanja podataka i dijeljenja Facebooka. Prema izvješću, vjeruje se da je div društvenih medija podijelio podatke o milijunima svojih korisnika s glavnim tehnološkim i e-trgovinskim tvrtkama u okviru dugoročnog partnerstva.

Vjeruje se da je preko 150 tvrtki u jednom trenutku bilo povezano sa shemom koja je trajala desetak godina. Neki od njih uključuju Microsoft, Apple, Amazon i Sony.

Iako su tvrtke sada prekinule veze s Facebookom, još uvijek postoje pitanja bez odgovora koja su dovela do istrage jer se tužitelji nadaju da će osvijetliti manje poznate prakse tvrtki.

Što znamo o Facebookovom projektu kriptovaluta

Facebook želi krenuti u kriptoverz koristeći svoj vlastiti stabilcoin. Njegov projekt navodno je usmjeren na tržište doznaka novca. Korisnici će proizvode moći platiti putem interneta u digitalnoj valuti.

Tvrdi se da će tvrtka razgovarati s Mastercardom, Visaom, First Dataom i drugim velikim financijskim tvrtkama kako bi omogućila neometanu integraciju u svoje platforme.

Facebook očito također nudi koncept nulte naknade za transakcije zainteresiranim tvrtkama koje su spremne uložiti u projekt. Njegov stabilcoin trebao bi biti podržan dolarskom rezervom kako bi bio manje podložan divljim kretanjima cijena koja su sinonim za industriju digitalnih tokena.

Analitičari već nagađaju da će ulazak Facebooka na tržište biti glavni proizvođač valova koji će uzrokovati široko usvajanje digitalnih kovanica. Argument je izobličen činjenicom da tvrtka ima najmanje 2 milijarde korisnika na svojim platformama koje uključuju WhatsApp i Instagram, što joj daje neprevaziđeni doseg u svijetu društvenih medija.

Očekuje se da će Facebook-ovi stabilni korisnici lakše usvojiti druge kriptovalute poput Bitcoina i dodati trenutnu tržišnu vuču.

Facebook više ne želi proturječiti sektor kriptovaluta

Facebook nedavno prilagodio svoje politike oglašavanja za smještaj sektora kriptovaluta. Tvrtka je u prošlosti postavljala stroga ograničenja na oglase s kriptovalutom i dopuštala samo unaprijed odobrene položaje.

Sada je izričito izjavilo da su dopušteni oglasi povezani s industrijskim događajima, vijestima i obrazovnim člancima. Oni koji sadrže početne ponude novčića (ICO) i složeni, neprozirni kripto proizvodi dizajnirani za prevaru korisnika i dalje su zabranjeni i s pravom.

Tvrtka naglašava da će oglasi koji promiču razmjene, rudarski hardver i softver za kriptovalute morati proći strog postupak pregleda prije odobrenja. Čimbenici koji će se uzeti u obzir uključuju je li poduzeće uvršteno na burzu, je li podružnica velikog legitimnog poduzeća i je li njegova evidencija vjerodostojna.

(Istaknuta slika: Pixabay)

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me